Συντάξεις χηρείας: Πέντε διατάξεις «κλειδιά» με θετικό πρόσημο
Η διπλή αύξηση θα δοθεί από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου των 120 δόσεων και μετά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Δέσμη 5 διατάξεων που ανατρέπουν με θετικό πρόσημο το καθεστώς των συντάξεων χηρείας προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Ειδικότερα προβλέπεται πως:
- Το όριο ηλικίας των 55 ετών καταργείται και οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικίας τους ακόμη και μετά την παρέλευση της 3ετίας.
- Το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες / χήροι από την σύνταξη του θανόντα αυξάνεται σε 70% από 50% σήμερα. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 40% του δικαιούμενου ποσού.
- Καταργείται το «ψαλίδι» από τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντα. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, αν ο θανών ήταν συνταξιούχος, η σύνταξή του επανυπολογίζονταν με το σύστημα εθνική – ανταποδοτική και αποδίδονταν χωρίς προσωπική διαφορά στον επιζώντα στο 50%. Αυτό το σύστημα οδηγούσε σε διπλή απομείωση της νέας σύνταξης. Στο νέο νομοσχέδιο καταργείται το εν λόγω «ψαλίδι» καθώς προβλέπεται πως αν η σύνταξη του θανόντα βγαίνει μικρότερη με τον επανυπολογισμό, το ποσοστό της χήρας / του χήρου θα υπολογίζεται στην παλιά υψηλότερου ποσού σύνταξη που καταβάλλονταν στις 12 Μαίου του 2016. Δηλαδή οι χήροι / χήρες θα μπορούν πλέον να διατηρούν την «προσωπική διαφορά» του θανόντα. Αντίθετα αν η σύνταξη βγαίνει υψηλότερη με τον επανυπολογισμό, τότε τα ποσοστά θα υπολογίζονται στη νέα υψηλότερη σύνταξη.
- Τα παιδιά δικαιούνται την σύνταξη λόγω θανάτου ακόμη και μετά την ενηλικίωσή τους και μέχρι τα 24 έτη ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν ή όχι. Μόνη προϋπόθεση είναι να μην έχουν παντρευτεί.
- Εισάγεται ως δίχτυ ασφαλείας το κατώτατο όριο των 360 - 384 ευρώ και στις περιπτώσεις των χήρων που εργάζονται και μετά την 3ετία χάνουν το 50% της σύνταξης. Υπενθυμίζεται πως όσες χήρες – χήροι εργάζονται, έχουν επιχείρηση ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη (π.χ. γήρατος) δικαιούνται την μισή σύνταξη από αυτή που αρχικά έλαβαν για όλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργάζονται, αυτοπασχολούνται ή λαμβάνουν σύνταξη. Με την νέα ρύθμιση αποσαφηνίζεται πως η μισή σύνταξη δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 384 ευρώ για θανόντες που είχαν 20 χρόνια ασφάλισης, το οποίο μειώνεται κατά 1,25% για κάθε έτος λιγότερο και έως τα 15 έτη, με αποτέλεσμα το κατώτατο όριο να καθορίζεται στα 360 ευρώ τον μήνα για 15ετία ασφάλισης.
Οι νέες ρυθμίσεις καταλαμβάνουν όλες τις συντάξεις χηρείας που έχουν εκδοθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή και τις 45.000 συντάξεις λόγω θανάτου που έχουν υπολογιστεί με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 και αφορούν θανάτους από 13 Μαίου του 2016 και μετά.
Η διπλή αύξηση θα δοθεί από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου των 120 δόσεων και μετά
Διαβάστε ακόμη
Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία Τραμπ: Οι διαφορές με το 2017 και οι ηχηρές απουσίες – Τα δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας και όλα όσα θα ακολουθήσουν
Βεντέτα πίσω από το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο Ηράκλειο - Πατέρας θύματος κυνήγησε τον αδερφό του δράστη
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Με σοβαρά προβλήματα η πρεμιέρα - Σε αναστάτωση γιατροί και ασθενείς για μία συνταγή
«Πιστεύω ότι με τον Στέλιο θα συναντηθούν και θα τα πούνε»: Το μήνυμα της Βάσως Καζαντζίδη για την Κάιτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr