Έτσι θα «σκοτώσουν» τα κόκκινα δάνεια το 2019 - Τι προβλέπεται για τους οφειλέτες
Ποιο είναι το πλάνο που καταρτίζεται και ποια παρέµβαση µπορεί να «τρέξει» άµεσα, έχοντας λάβει το «πράσινο» φως από τις αρµόδιες ευρωπαϊκές Αρχές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τέσσερα σχέδια φιλοδοξούν να δώσουν λύση στο οξύ πρόβληµα των 88 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, µεταφέροντάς τα σε «οχήµατα ειδικού σκοπού» µε προίκα τον αναβαλλόµενο φόρο. Τα προβληµατικά δάνεια πρέπει να µειωθούν κατά 50 δισ. ευρώ µέχρι το τέλος του 2021. Οµως, παρότι τα σχέδια αυτά «καθαρίζουν» λογιστικά τα βιβλία των τραπεζών, το πρόβληµα θα εξακολουθήσει να υφίσταται στην πραγµατική οικονοµία και να βαραίνει χιλιάδες δανειολήπτες: ιδιώτες, επαγγελµατίες, αγρότες, επιχειρηµατίες.
«Μπορεί να χρειαστούν 10 χρόνια για να διευθετηθεί το θέµα “κόκκινα δάνεια”» αναφέρουν τραπεζίτες, που σηµειώνουν: «∆εχθήκαµε µια οικονοµική πυρηνική βόµβα, θα υφιστάµεθα τις συνέπειες για πολλά χρόνια». Και το πιθανότερο είναι το 2019 δίπλα στις τέσσερις συστηµικές τράπεζες να υπάρχουν δυο-τρία «µεγάλα οχήµατα» τα οποία θα διαχειρίζονται τα καθυστερούµενα δάνεια.
Στην ουσία θα πρόκειται για bad banks που θα στελεχωθούν µε την «αφρόκρεµα» των τραπεζικών στελεχών, και οι οποίες θα αναλάβουν δράση για να «καθαρίσουν» την οικονοµία από το βαρίδι των κόκκινων δανείων. Ταυτόχρονα, η δουλειά τους θα είναι κοµβική και για τις συστηµικές τράπεζες, αφού το έσοδο από τη διαχείριση των µη εξυπηρετούµενων δανείων, µεταξύ των άλλων, θα πληρώνει τα κουπόνια στα senior οµόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες για τα προβληµατικά δάνεια που θα µεταφέρουν στα οχήµατα. Ειδικότερα:
- Το σχέδιο της ΤτΕ για τη δηµιουργία SPV, στο οποίο θα µεταφερθούν κόκκινα δάνεια 40 δισ. ευρώ -από τα 88 δισ. ευρώ- και θα έχει «προίκα» 7,4 δισ. ευρώ από τον αναβαλλόµενο φόρο, εξετάζεται από την DGComp και τον SSM.
- Το Πρόγραµµα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (APS) του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο για να «τρέξει» απαιτείται η συµµετοχή του ∆ηµοσίου, να εισφέρει δηλαδή κεφάλαια για την παροχή εγγυήσεων, επίσης βρίσκεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισµού και του Ενιαίου Μηχανισµού Εποπτείας.
- Η κυβέρνηση εκπονεί σχέδιο για την επίλυση του θέµατος, εστιάζοντας τόσο στα νοικοκυριά για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσο και στη «διάσωση» πολύ µικρών, µικρών, µεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελµατιών. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση σκοπεύει µέσα από ένα Asset Protection Scheme να αντιµετωπίσει το θέµα των µη εξυπηρετούµενων δανείων. ∆ιευκρίνισε δε πως τα κριτήρια για τη λύση που προκρίνονται είναι η ταχύτητα στην εφαρµογή της, το ρίσκο εκτέλεσής της και η δυνατότητα άµεσης έγκρισης από τη Γενική ∆ιεύθυνση Ανταγωνισµού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους άλλους θεσµούς. ∆ηλαδή, ένα σχέδιο εύκολο στην εφαρµογή που έχει ήδη χρησιµοποιηθεί και έχει αποδώσει καρπούς. Ωστόσο, κανένα από τα τρία αυτά σχέδια δεν µπορεί να τεθεί σε εφαρµογή αύριο. Ολα θέλουν τον χρόνο τους και φυσικά το «πράσινο» φως από τις αρµόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.
- Το µοναδικό σχέδιο που µπορεί να «τρέξει» είναι αυτό της Eurobank, η οποία µε τις «ευλογίες» του µετόχου της Πρεµ Γουάτσα προχωρά στη συγχώνευση της Grivalia (βασικός µέτοχος της οποίας είναι επίσης ο κ. Γουάτσα) και δηµιουργεί το δικό της SPV, στο οποίο θα µεταφέρει το σύνολο των κόκκινων δανείων της. Το σχέδιο της Eurobank έχει λάβει εγκρίσεις από τους επόπτες.
Παράλληλα, η ΕΕ επεξεργάζεται νοµοθετικό πλαίσιο για την αντιµετώπιση των προβληµατικών δανείων, µε στόχο να απαλύνει τις επιπτώσεις στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών από ζηµιογόνες πωλήσεις κόκκινων δανείων, δηλαδή σε τιµές χαµηλότερες από τις σχηµατισµένες προβλέψεις. Το σχέδιο αυτό, όταν προχωρήσει, θα έχει θετική επίδραση για τις ελληνικές και κυρίως για τις ιταλικές τράπεζες. Και καθώς τα ηνία του SSM θα αναλάβει από την αρχή του νέου έτους ο Ιταλός Αντρέα Ενρία, τα σχέδια εκτιµάται ότι θα λάβουν σάρκα και οστά γύρω στον Απρίλιο µε Μάιο του 2019.
Αν και το πλάνο των ιδρυµάτων «καθαρίζει» λογιστικά τα βιβλία των τραπεζών, το πρόβληµα εξακολουθεί να υφίσταται στην πραγµατική οικονοµία και να βαρύνει χιλιάδες δανειολήπτες: ιδιώτες, επαγγελµατίες, αγρότες, επιχειρηµατίες. Γι’ αυτό και το πιθανότερο είναι το 2019 δίπλα στις τέσσερις συστηµικές να υπάρχουν δυο-τρεις bad banks που θα στελεχωθούν µε την «αφρόκρεµα» των τραπεζικών στελεχών.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr