Οι Yeah! ανοίγουν τη συναυλία των dEUS - Τι θα δούμε και θα ακούσουμε στη μεγάλη βραδιά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι dEUS, οι indie rockers από την Αμβέρσα έρχονται την 1 Νοεμβρίου στην αγαπημένη τους Αθήνα και οι Yeah! θα είναι το opening act στην πολυαναμενόμενη συναυλία στο Fuzz Club.
Οι dEUS, αρχές φθινοπώρου θα παρουσιάσουν στους Έλληνες φίλους τους το καινούργιο υλικό από το τελευταίο άλμπουμ τους, «How To Replace It» αλλά και όλα τα γνωστά τραγούδια τους, όπως τα «Sister Dew», «Instant Street», «Everybody's Weird», «Dream Sequence #1», μαζί με τα κλασικά standards τους, «Suds & Soda», «Little Arithmetics», «For the Roses» και «Hotellounge (Be the Death of Me)».
Οι Yeah! ετοιμάζονται ν' ανοίξουν την συναυλία των διάσημων Βέλγων παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό και κομμάτια από το καινούργιο τους 5 track EP, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένα κι αριθμημένα αντίτυπα βινυλίου από την Amour Records. Με αυτή την εμφάνισή τους, οι Yeah! επανακάμπτουν με τον πιο «ζωντανό» τρόπο σ' ένα σπάνιο live, δηλώνουν την ενεργή παρουσία τους στην εγχώρια underground/alternative ροκ μουσική σκηνή και συνεχίζουν την καλλιτεχνική εξέλιξή τους τους από την αφετηριακή δεκαετία του '80 μέχρι σήμερα.
Για τους Yeah!, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολύχρονη και συνεπή πορεία τους, με τον Ηλία Ασλάνογλου του Happening, των Magic de Spell, των Alice in a Nightmare, των Αλλού που έρχεται να πάρει τη θέση του ξανά στη μουσική σκηνή μαζί με τους Yeah! αυτή τη φορά. Η μπάντα ξεκίνησε το Φεβρουάριο του '87 και από το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς οριστικοποίησε τη βασική της σύνθεση με τους Γιάννη Ντρενογιάννη (κιθάρα, φωνή) Χρύσα Πανταζή (μπάσο, φωνή) και Τάκη Γιαννούτσο στα τύμπανα. Μεταξύ 1988 και 1989 συμμετείχε στο σχήμα ο Βασίλης Σπυρόπουλος (Σπυριδούλα).
Μέχρι το 1992, κυκλοφόρησαν δύο albums («Yeah!» 1988, Ano Kato Records και «Festival» 1992, MBI). Μέσα στα επόμενα χρόνια, οι Υeah! συμμετείχαν με κάποια τραγούδια τους σε συλλογές (χαρακτηριστική η διασκευή τους στο «Policy Of Truth» για το «A Greek Tribute To Depeche Mode» της Klik Records, το 2004).
Από το 1987 έως και το 2004, η συμμετοχή των Yeah! στην ελληνική ροκ σκηνή χαρακτηρίστηκε από ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ σαν support-opening act έχουν παίξει για τους Ramones και τους Wipers μέχρι τους Αυστραλούς Triffids, τη μέρα που άνοιξε το θρυλικό Rodon club. Μετά από μεγάλη περίοδο αποχής, επανήλθαν στη σκηνή το 2005, για τις «Last Days Of Rodon» συναυλίες και από τότε πειραματίζονται συχνά με νέα κομμάτια και νέα σύνθεση. Πρώτη μεγάλη εμφάνιση του γκρουπ, με τον Ηλία Ασλάνογλου και την Μισέλ Μόργκαν Χάουερς στα φωνητικά, ήταν στο Fuzz Club το 2022, ανοίγοντας για τους Crime & the City Solution κι η πιο πρόσφατη, η sold out εμφάνισή τους, τον περασμένο Δεκέμβριο στο Tiki Bar.
Οι αινιγματικοί Βέλγοι που έρχονται στην Αθήνα
Οι dEUS ποτέ δεν υιοθέτησαν μία συγκεκριμένη ταυτότητα που να τους χαρακτηρίζει. Άλλωστε δεν επεδίωξαν ποτέ να έχουν μία. Ωστόσο, παρέμειναν πιστοί σε ορισμένες κατευθυντήριες αρχές και παραδόσεις. Με επιρροές από καλλιτέχνες όπως οι Velvet Underground, Captain Beefheart, Tom Waits, Frank Zappa, Charles Mingus και Leonard Cohen, το στυλ τους προσδιορίζεται από μια εκλεκτική σύνθεση ροκ, πανκ, μπλουζ και τζαζ στοιχείων.
«Δεν θέλεις να επαναλαμβάνεις τον εαυτό σου, αλλά θέλεις να έχεις και να διατηρείς το δικό σου στυλ», δηλώνει ξεκάθαρα ο Tom Barman, frontman και ιδιοφυής ηγέτης των Βέλγων art-rockers. «Θέλεις να δοκιμάζεις νέα πράγματα, ό,τι αισθάνεσαι ότι είναι φρέσκο εκείνη τη στιγμή».
Έτσι συμβαίνει και με το «How To Replace It», το όγδοο στούντιο άλμπουμ τους και το πρώτο μέσα σε δέκα χρόνια. Αντικατοπτρίζει τη δημιουργική εξέλιξη της μπάντας στο πέρασμα του χρόνου. Ξεχωριστό, ιδιαίτερο, διακριτικό και εφευρετικό, μελωδικό αλλά και προκλητικά παράξενο. Μοναδικό. Και πάνω απ' όλα, ένα γνήσια dEUS άλμπουμ.
Ο αρχικός πυρήνας των dEUS από τους Tom Barman, Stef Kamil Carlens, Klaas Janzoons και Jules De Borgher, σχηματίστηκε το 1991 ως μία μπάντα που έπαιζε διασκευές. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα, το 1994 και αφού προστέθηκε στην μπάντα ο κιθαρίστας Rudy Trouve.
Το «Worst Case Scenario» θεωρείται ένα από τα πιο επιδραστικά άλμπουμ της δεκαετίας του '90. Με τραγούδια σαν τα «Suds and Soda», «Via και Hotellounge» (Be The Death Of Me) για τα οποία γράφτηκαν διθυραμβικές κριτικές στον μουσικό τύπο της εποχής, αποκαλύπτει τη μουσική ποικιλομορφία που θα χαρακτηρίζει τους dEUS από εκεί και στο εξής. Σίγουρα δεν ήταν το worst case scenario για τους dEUS παρά η έναρξη της σπουδαίας καριέρας τους!
Έκτοτε, οι dEUS κυκλοφόρησαν σημαντικά άλμπουμ που αποδεικνύουν τον πλούτο της μουσικής τους. Έτσι, το 1996 βγήκε το δεύτερο άλμπουμ τους In a Bar, Under the Sea ενώ το τρίτο και ένα από το πιο γνωστά άλμπουμ τους, το magnum opus του συγκροτήματος θα λέγαμε, «The Ideal Crash» κυκλοφόρησε το 1999. Μάλιστα, με αυτό το συγκρότημα καθιερώθηκε ως μια από τις πλέον ευρηματικές, δαιμόνιες και εμπνευσμένες μπάντες της γενιάς της. Η ψυχεδελική τους ψυχή συναντήθηκε εδώ και ενώθηκε αρμονικά με την μελωδική και γαλήνια πλευρά τους και αυτή η αξιοπερίεργη «ένωση» δημιούργησε έναν δίσκο στον οποίο άξιζε να αφιερώσουν μία ολόκληρη ευρωπαϊκή περιοδεία είκοσι χρόνια αργότερα.
Με αλλαγές στη σύνθεσή τους αλλά με τους Tom Barman (κιθάρα, φωνή), Klaas Janzoons (πλήκτρα, βιολί), να παραμένουν από την αρχή τα σταθερά μέλη τους, οι dEUS κυκλοφόρησαν άλλα τέσσερα άλμπουμ, «Pocket Revolution» (2005), «Vantage Point» (2008), «Keep You Close» (2011), «Following Sea» (2012) καθώς και τη συλλογή, «Selected Songs» 1994-2014.
Δέκα χρόνια μετά, ήρθε το όγδοο στούντιο άλμπουμ τους, «How to Replace It» (2023). Ακόμη και ο τίτλος του – μυστηριώδης και υπαινικτικός – φαίνεται να θέλει να παραμείνει στη σκιά, στο ημίφως μιας βαθιά κρυμμένης σοφίας. Είναι μια ερώτηση ή είναι μια απάντηση; Οι dEUS δεν απαντούν αυτοί για τον ακροατή της μουσικής τους, τον αφήνουν ελεύθερο να αποφασίσει, να λύσει μόνος του το γρίφο.
Το άλμπουμ γράφτηκε κατά τη διάρκεια συμπυκνωμένων, σύντομων και εκρηκτικών τζαμαρισμάτων της μπάντας. Αφιερώνοντας ατελείωτες ώρες στην κάθε λεπτομέρεια αλλά και σχηματοποιώντας τα τραγούδια στη συνέχεια, τη γνωστή «γλυπτική» δημιουργική άσκηση των dEUS. Δεν κάνουν μουσική, την πλάθουν, σχεδόν της δίνουν υλική υπόσταση.
Τριάντα χρόνια μετά το ντεμπούτο τους, οι dEUS παραμένουν ανεξάρτητοι, καινοτόμοι, ατελείωτα περίεργοι και δημιουργικά ανήσυχοι. Είναι οι dEUS που εξακολουθούν να εκφράζουν με το απόκοσμο και αινιγματικό τους ιδίωμα τη σύγχρονη, αταξινόμητη μουσική.
«Ανυπομονούμε να παίξουμε ζωντανά αυτά τα τραγούδια» λέει ο Barman.
Οι dEUS έρχονται από μια μικρή χώρα αλλά με παράδοση στην πολιτισμική συνύπαρξη, στον πειραματισμό και στην καινοτομία. Με την καλλιτεχνική τους δύναμη και τη συνεχή ανανέωσή τους, παραμένουν αυθεντικοί και ανατρεπτικοί, στοχεύοντας και πετυχαίνοντας την καρδιά του ψυχισμού του μουσικόφιλου κοινού.
Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ - Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
Είδαμε το Αλ Τσαντίρι Νιους: Μας έκανες και γελάσαμε Λάκη - Αντιπολίτευση σκληρή την ώρα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση σπαρασσόταν
Από οξεία λευχαιμία και όχι από λοίμωξη του αναπνευστικού ο θάνατος του Μανούσου Μανουσάκη - Η δήλωση της συζύγου του
Οι θρυλικές σειρές του Μανούσου Μανουσάκη που σημάδεψαν την ελληνική μυθοπλασία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr