«Λουλούδια στο Λόφο» του Sani Festival - Συνέντευξη με την Κατερίνα Πολέμη
Η Κατερίνα Πολέμη υποδέχεται τη Μαρία Παπαγεωργίου, την Παυλίνα Βουλγαράκη και τον Δημήτρη Κόψη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ο Αύγουστος μπήκε για τα καλά και το Sani Festival συνεχίζει το πρόγραμμά του με τις ελληνικές συναυλίες και την Τετάρτη 11 του μήνα το κοινό του θα έχει την ευκαιρία να δει να φυτρώνουν «Λουλούδια στο Λόφο» της Σάνης. Η Ελληνοβραζιλιάνα Κατερίνα Πολέμη, που έχει προκαλέσει αίσθηση με τις μουσικές, τα τραγούδια και τη μοναδική σκηνική της παρουσία, προσκαλεί τους υπέροχους φίλους της, τραγουδιστές, μουσικούς και δημιουργούς για μία πολύ ξεχωριστή συναυλία και όλους εμάς σε μια ξεχωριστή εμπειρία.
Σε μία συναυλία πολύχρωμη, σε μια βραδιά γεμάτη νεανική ορμή, χιούμορ και δεξιοτεχνία, με ήχους και ρυθμούς από όλον τον κόσμο, με νότες φρεσκάδας αλλά και παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Τη μουσική ανθοδέσμη της Κατερίνας Πολέμης συμπληρώνουν δίπλα της η μαγική Μαρία Παπαγεωργίου, η ξεχωριστή Παυλίνα Βουλγαράκη και ο τρυφερός Δημήτρης Κόψης. Μαζί τους μια μπάντα τεσσάρων κορυφαίων μουσικών που όλοι μαζί υπόσχονται να μας παρασύρουν σε μια γιορτινή έξοδο σε διαφορετικές γειτονιές του πλανήτη, μένοντας λίγο παραπάνω σε φωτεινούς μουσικούς δρόμους της Ελλάδας αλλά και της Βραζιλίας.
Όπως η συναυλίας της, έτσι και η ίδια η Κατερίνα Πολέμη έχει ταξιδέψει σε πολλές γειτονίες του πλανήτη, έχοντας μια έντονη ποικιλομορφία στον ήχο και το ύφος της. Από που προέρχονται όμως αυτές οι επιρροές;
- Γεννήθηκες στο Λονδίνο και σπούδασες στις ΗΠΑ. Έχεις καταγωγή από την Ελλάδα και τη Βραζιλία. Πώς μεταφράζεται αυτή η πολυπολιτισμικότητα στη μουσική σου; Ποιες είναι οι πιο καθοριστικές επιρροές σου;
Έχω μαζέψει στο σακί μου λοιπόν κάποιες κουλτούρες, οπότε ό,τι έχω μαζέψει βγαίνει στη μουσική που συνθέτω ή ερμηνεύω με κάποιον τρόπο. Θα έλεγα πως με καθορίζει γενικά η πολυπολιτισμικότητα στη μουσική μου, η εναλλαγή από το ένα στο άλλο, είτε ειναι γλώσσα, είτε ρυθμός, είτε αρμονία, είτε.. Με έχει καθορίσει αρκετά η βραζιλιάνικη μουσική που έχει τεράστια επιρροή από τη δυτική Αφρική, όπως επίσης και η τζάζ.
- Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική; Τι ήταν αυτό που σε έκανε να την αγαπήσεις;
Η αλήθεια είναι πως δεν θέλει και πολύ για να αγαπήσει κανείς τη μουσική, έτσι δεν είναι; Ίσως σε μένα προέκυψε μια αγάπη παραπάνω γιατί έτσι αποφασίστηκε από το σύμπαν. Έτσι νιώθω τουλάχιστον… Η μουσική είναι το σπουδαιότερο μέσο επικοινωνίας και έκφρασης που έχω. Βέβαια μεγάλωσα σε μια οικογένεια -και από την Ελληνική αλλά και απο τη Βραζιλιάνικη πλευρά- που από πολύ μικρό παιδί άκουγα να παίζουν μουσική και να τραγουδάνε γύρω από ένα τραπέζι κάθε απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ»
- Σπούδασες στο διάσημο Berklee College of Music. Τι ρόλο παίζουν οι ακαδημαϊκές σπουδές για έναν μουσικό και το έργο του; Ποιες είναι οι διαφορές με έναν «εμπειριστή»;
«Η εκπαίδευση σου δίνει πολλά εργαλεία και γνώση πάνω στο αντικείμενο σου και κατ’εμέ σε παραπέμπει στο να αποκτήσεις συνείδηση αυτού που κάνεις ως μουσικός. Συγκεκριμένα το πανεπιστήμιο που σπούδασα είχε και την φιλοσοφία να μας ζυμώνει μέσα στη μουσική και τους μουσικούς. Μας έδινε πρόσβαση σε πολλά είδη μουσικής και πολλούς μουσικούς από όλο τον κόσμο και τέλος, είχαμε τη δυνατότητα να μπούμε σε πολλές διαφορετικές συνθήκες μουσικής το οποία σε μαθαίνει να είσαι πιο ευέλικτος αν θέλετε. Η διαφορά με έναν ‘εμπειριστή’ είναι ίσως πως μπορεί να βασιστεί περισσότερο στο ένστικτο του αντί για τις γνώσεις του».
- Τι είναι για σένα η έμπνευση; Κάτι αυθόρμητο ή προϊόν επιμονής και σκληρής δουλειάς; Από που αντλείς την έμπνευσή σου;
«Η έμπνευση κατά τη γνώμη μου είναι μια άυλη ενέργεια που αγγίζεται και γίνεται υλική μέσω του ανθρώπου που ψάχνει να τη βρει, είτε καθώς στοχάζεται, είτε μελετώντας (σκληρή δουλειά), είτε και με τα δύο μαζί. Εγώ αντλώ την έμπνευση μου από την ίδια τη ζωή και όλες τις εμπειρίες, συναισθήματα και πράγματα που μας προσφέρει».
- Σκέφτηκες ποτέ να μείνεις στις ΗΠΑ ή στην Αγγλία και να κυνηγήσεις εκεί τα μουσικά σου όνειρα; Ή ακόμα και στη Βραζιλία; Γιατί επέλεξες την Ελλάδα; Ποιες διαφορές βρήκες εδώ σε σχέση με τις υπόλοιπες αυτές χώρες;
Επέλεξα να γυρίσω στην Ελλάδα μετά από τις σπουδές μου γιατί ένιωθα πως δεν την ήξερα επί της ουσίας και ήθελα να την μάθω και να ζήσω τον πλούτο της (ο τόπος, οι άνθρωποι)… Είναι όλα ανοιχτά όμως μπροστά μας για να έχουμε το ένα πόδι εδώ και το άλλο σε άλλες περιοχές του κόσμου που θέλουν να αγκαλιάσουν τη μουσική με αγάπη, ανοιχτοσύνη, στήριξη και με πιο οργανωμένο τρόπο.
Το 2011 ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο «Spread the Music not the Name», λαμβάνοντας εκαιρετικές κριτικές. Το 2012 κυκλοφόρησε το δίσκο «Ευρυδίκη», τη μουσική της ομώνυμης θεατρική παράστασης, για τον οποίο κέρδισε και το 1ο βραβείο μουσικής στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του ΑΘΗΝΟΡΑΜΑΤΟΣ το 2013. Το ίδιο βραβείο απέσπασε και το 2015 για τη μουσική δουλειά της στο έργο «Η Μεγάλη Χίμαιρα». Τέλος, η μουσική της για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία», ήταν υποψήφια για καλύτερη μουσική από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου το 2014.
- Έχεις γράψει πολύ μουσική για το θέατρο και φυσικά για τον κινηματογράφο, όπου έγραψες το soundtrack για τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη. Πως είναι να σε εμπιστεύεται και να δουλεύεις με έναν τόσο σπουδαίο σκηνοθέτη; Πώς διαφέρει το θέατρο από τον κινηματογράφο, από τη δική σου πλευρά; Ποιο από τα δύο προτιμάς;
Είναι μεγάλη τιμή για μένα που με εμπιστεύτηκε ο κύριος Βούλγαρης και θα του είμαι για πάντα ευγνώμων για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία αυτή. Από την πολύ μικρή μου εμπειρία στον κινηματογράφο σε σχέση με την λίγο μεγαλύτερη στο θέατρο, πιστεύω πως το μουσικό αποτέλεσμα στον κινηματογράφο πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένο, με μαθηματική ακρίβεια. Το θέατρο είναι λίγο πιο ανοιχτο λόγω της ζωντανής ερμηνείας των ηθοποιών κάθε μέρα.
- Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; Ποιους μουσικούς δρόμους σκοπεύεις να εξερευνήσεις;
Μετά από τις καλοκαιρινές συναυλίες έχω σκοπό να αρχίσω να γράφω τον επόμενό μου προσωπικό δίσκο και να κάνω περιοδεία ανά τον κόσμο.
- Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για το «Λουλούδια στο Λόφο»; Τι να περιμένει να ακούσει το κοινό του Sani Festival; Έχεις κάποιο μήνυμα για αυτούς;
Η παράσταση «Λουλούδια στον Λόφο» θα έχει άρωμα καλοκαιρινής γιορτής, ανεμελιάς, πάθους, θεατρικότητας και ένωσης. Από τους ήχους της Βραζιλίας, μέχρι του Μεξικού και της Ιταλίας, παραδοσιακά αλλά και αγαπημένα τραγούδια της Ελλάδας όπως επίσης και συνθέσεις μου αλλά και των καλεσμένων. Η μπάντα αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς και είμαι επίσης πολύ χαρούμενη που η ανθοδέσμη της συναυλίας εμπεριέχει εκλεκτούς καλεσμένους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς της γενιάς μου, πλάσματα που θαυμάζω και αγαπώ και στη ζωή αλλά και για τη μουσική τους πορεία και τις συνθέσεις τους. Θα είναι μαζί μας η Μαρία Παπαγεωργίου, η Παυλίνα Βουλγαράκη, και ο Δημήτρης Κόψης.
Αυτά είπαμε με την μοναδική Κατερίνα Πολέμη, η οποία έδωσε το μήνυμα για τη συναυλία που περιμένουμε πώς και πώς. Το ραντεβού, λοιπόν, δόθηκε! Τετάρτη 11 Αυγούστου στις 21:30 στο Sani Festival, κάτω από τον Αυγουστιάτικο ουρανό, μπροστά στον πανέμορφο Μεσαιωνικό πύργο. Τα «Λουλούδια στο Λόφο» ανθίσανε και μας περιμένουνε.
* Συνέντευξη της Κατερίνας Πολέμη στον Γιάννη Μουστάκα
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr