Live blog - Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Aνησυχία για παγκόσμια ανάφλεξη

Πριν από 9 λεπτά

Ο ισραηλινός στρατός «εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό και να αξιολογεί την κατάσταση»

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι δεν θα αποσπαστεί από τον πόλεμο στη Γάζα μετά τα πρωτοφανή χτυπήματα του Ιράν.

"Ακόμα και ενώ δεχόμαστε επίθεση από το Ιράν, δεν έχουμε χάσει από τα μάτια μας, ούτε για μια στιγμή, την κρίσιμη αποστολή μας στη Γάζα να σώσουμε τους ομήρους μας από τα χέρια της πληρεξούσιας του Ιράν Χαμάς", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Περίπου 130 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των σωμάτων 34 πιθανών νεκρών, παραμένουν υπό κράτηση στη Γάζα, πρόσθεσε

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται "ακόμη σε υψηλό συναγερμό και αξιολογεί την κατάσταση" μετά την επίθεση του Ιράν. Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι προειδοποίησε το Ισραήλ κατά των "απερίσκεπτων" αντιποίνων, προειδοποιώντας ότι θα επισύρουν "αποφασιστική και πολύ ισχυρότερη απάντηση".

Πριν από 24 λεπτά

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τους κατοίκους της Γάζας ότι ο βορράς είναι «επικίνδυνη ζώνη μάχης»

Ο στρατός του Ισραήλ έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους της Γάζας ότι το βόρειο τμήμα της λωρίδας είναι "επικίνδυνη ζώνη μάχης" μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και φυλλαδίων που ρίχνονται από αέρος.

Ο εκπρόσωπος του στρατού στα αραβικά ανάρτησε ένα "επείγον" μήνυμα στο Χ, με το οποίο κατευθύνει τους κατοίκους της Γάζας "να παραμείνουν στις ανθρωπιστικές περιοχές και τα καταφύγια στο νότιο τμήμα της Λωρίδας και να αποφύγουν να επιχειρήσουν να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας" για να "διασφαλίσουν την ασφάλειά σας".

Η προειδοποίηση έρχεται μετά από χιλιάδες Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων ανδρών, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, που δέχθηκαν ισραηλινά πυρά την Κυριακή όταν επιχείρησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Βίντεο άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο το πρωί της Κυριακής και έδειχναν ανθρώπους να κατευθύνονται προς το βορρά για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο αριθμό. Κάποιοι δήλωσαν στο CNN ότι άκουσαν ότι ο ισραηλινός στρατός επέτρεψε σε γυναίκες και παιδιά να ανεβούν ξανά. Άλλοι είπαν ότι επέτρεψαν στους συγγενείς τους να περάσουν απέναντι.

Ένα νεαρό κορίτσι πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ισραηλινούς στρατιώτες, δήλωσε η μητέρα της. Αυτή και η κόρη της είχαν επιχειρήσει να περάσουν στο βορρά με τον σύζυγο της Σαμπρίν, αλλά οι στρατιώτες τον γύρισαν πίσω, αφήνοντας την ίδια και τα τέσσερα παιδιά της να αντιμετωπίσουν το ταξίδι μόνες τους. Η ίδια δήλωσε στο CNN ότι η κόρη της εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην εντατική.

Πριν από 40 λεπτά

Κάμερον: Σχεδόν απόλυτη αποτυχία η κίνηση της Τεχεράνης

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αντίποινα εις βάρος της Τεχεράνης σχολιάζοντας ότι η κίνηση του Ιράν ήταν σχεδόν απόλυτη αποτυχία και ότι το επίκεντρο θα πρέπει να παραμείνει μια συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα.

"Αν κάποιος είναι στο Ισραήλ σήμερα το πρωί, θα σκέφτεται πολύ σωστά, 'έχουμε κάθε δικαίωμα να απαντήσουμε σε αυτό' και πράγματι. Αλλά κάνουμε έκκληση να μην το κλιμακώσουν. Από πολλές απόψεις αυτή ήταν διπλή ήττα για το Ιράν. Η επίθεση ήταν σχεδόν απόλυτη αποτυχία και (το Ιράν) αποκάλυψε στον κόσμο ότι είναι η κακή επιρροή στην περιοχή που είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο. Επομένως ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα", είπε ο Βρετανός υπουργός σήμερα το πρωί στο Sky News, και πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

Ερωτηθείς αν η βρετανική κυβέρνηση θα εξετάσει την επιβολή περισσότερων κυρώσεων στο Ιράν, ο Κάμερον απάντησε στο BBC: "Ναι, απολύτως. Ήδη έχουμε σε ισχύ 400 κυρώσεις εις βάρος του Ιράν. Επιβάλαμε στο τέλος του περασμένου χρόνου ένα νέο πακέτο κυρώσεων, το οποίο αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό. Επιβάλαμε κυρώσεις εις βάρος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, στο σύνολό τους, και θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε", είπε ο Κάμερον καταλήγοντας ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να εξετάζει αν θα πρέπει να απαγορεύσει τον κλάδο αυτό των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Ιράν προχώρησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε άνευ προηγουμένου επίθεση, που βάφτισε «Έντιμη Υπόσχεση», εξαπολύοντας πάνω από 350 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, ο οποίος αποδίδεται στο Ισραήλ χωρίς ωστόσο το τελευταίο να έχει αναλάβει ευθύνη.

Πριν από 52 λεπτά

Μακρόν: Το Παρίσι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας το Ισραήλ να επιδιώξει την περαιτέρω απομόνωση του Ιράν.

"Όλοι ανησυχούμε για μια πιθανή κλιμάκωση", είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV και στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι αποφασίζοντας να «χτυπήσει το Ισραήλ» από το έδαφός της, προκάλεσε "βαθιά ρήξη".

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο Μακρόν, η Γαλλία πραγματοποίησε «αναχαιτίσεις» ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας από το Σάββατο προς την Κυριακή κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας.

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα του θα διοργανώσει τον Ιούλιο μια "πολύ μεγαλειώδη" τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενήσει το Παρίσι παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τον κίνδυνο της τρομοκρατίας.

"Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε", είπε στην ίδια συνέντευξή του δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι οι γαλλικές αρχές "δεν είναι αφελείς" σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο ασφαλείας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι επιλογές για ένα 'Plan B' βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι, αν η κυβερνητική αξιολόγηση στο θέμα της ασφάλειας όσο πλησιάζουν οι Αγώνες κρίνει ότι είναι πολύ επικίνδυνο να πραγματοποιηθεί η τελετή όπως είναι προγραμματισμένο στον ποταμό Σηκουάνα.

Πριν από 1 ώρα , 9 λεπτά

Η αεροπορική υπηρεσία της ΕΕ παρακολουθεί στενά τον εναέριο χώρο της Μέσης Ανατολής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) δηλώνουν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή "για να αξιολογήσουν τυχόν πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια των φορέων εκμετάλλευσης αεροσκαφών της ΕΕ και να είναι έτοιμοι να δράσουν ανάλογα με την περίπτωση".

Πριν από 1 ώρα , 15 λεπτά

Η Ρωσία είναι έτοιμη να δώσει μάχη υπέρ του Ιράν στο Σ.Α του ΟΗΕ

Πριν από 1 ώρα , 25 λεπτά

Κάμερον: Το Ισραήλ πρέπει να σκέφτεται με το «κεφάλι και όχι με την καρδιά» καθώς ζυγίζει την απάντηση

Ερωτηθείς αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν θα εμπλακεί σε αντίποινα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Κάμερον επαναλαμβάνει ότι το Ισραήλ πρέπει να σκέφτεται με το "κεφάλι του, όχι με την καρδιά του". Αναγνωρίζει ότι μια χώρα πρέπει να αποφασίζει μόνη της για το πώς προστατεύει τον λαό της.

Πιεζόμενος σχετικά με το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα εμπλακεί, ο Κάμερον λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία κλιμακούμενη δράση. "Η συμβουλή μας είναι να μην προβούμε σε αντίποινα", πρόσθεσε.

Πριν από 1 ώρα , 38 λεπτά

Ομόφωνη απάντηση για αντίποινα στο Ιράν

Πριν από 1 ώρα , 41 λεπτά

Τα σχολεία ανοίγουν ξανά στο Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσουν ξανά κανονικά από σήμερα, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τα σχολεία που έκλεισαν για λόγους ασφαλείας το Σάββατο, εξαιτίας της επαπειλούμενης επίθεσης του Ιράν.

Πριν από 1 ώρα , 55 λεπτά

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας ότι η ιρανική επίθεση άνευ προηγουμένου το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή δεν θα τον εκτρέψει από την επίτευξη των στόχων που έχουν οριστεί στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

«Μολονότι δεχτήκαμε επίθεση από το Ιράν, δεν χάσαμε από τα μάτια μας, ούτε για μια στιγμή, τη ζωτική αποστολή μας στη Γάζα, που συνίσταται να σώσουμε τους ομήρους μας που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, εντολοδόχου του Ιράν», δήλωσε χθες βράδυ ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ανήγγειλε την ανάπτυξη τις επόμενες ημέρες δυο επιπλέον ταξιαρχιών εφέδρων στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, υπάρχουν όμηροι που κρατούνται στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Πριν από 2 ώρες , 4 λεπτά

Καθηγητής ΕΚΠΑ για Μέση Ανατολή: Καλή ευκαιρία για κερδοσκοπία - Πότε θα αυξηθούν οι τιμές

Για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και πώς αυτή επηρεάζει τον υπόλοιπο πλανήτη και ιδίως την Ευρώπη και την Ελλάδα μίλησε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής οικονομικών στο ΕΚΠΑ.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Πριν από 2 ώρες , 16 λεπτά

Η Ρωσία συνομίλησε με το Ιράν μετά τις επιθέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν την Κυριακή, αναφέρει το Reuters.

"Η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή και οι επικίνδυνες νέες προκλητικές ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της έντασης", ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανάγνωση της κλήσης.

Ωστόσο, η πρέσβειρα του Ισραήλ στη Ρωσία Σιμόνα Χαλπερίν αναφέρθηκε από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA λέγοντας ότι το Ισραήλ αναμένει από τη Ρωσία να καταδικάσει τις επιθέσεις του Ιράν.

Πριν από 2 ώρες , 25 λεπτά

Η Γαλλία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας σε χώρους λατρείας και σχολεία της εβραϊκής κοινότητας

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν έδωσε χθες Κυριακή εντολή στους νομάρχες να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στους εβραϊκούς χώρους λατρείας, καθώς και στα εβραϊκά σχολεία, μια ημέρα μετά την άνευ προηγουμένου απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και ενόψει του Πέσαχ, του εβραϊκού Πάσχα.

Ο υπουργός ζήτησε οι νομάρχες να φροντίσουν να υπάρξει παρουσία, «στατική και ορατή», δυνάμεων επιβολής της τάξης μπροστά σε χώρους λατρείας της εβραϊκής κοινότητας και στα κτίρια που θεωρούνται πιο «εμβληματικά» ή «νευραλγικά».

Καθώς πλησιάζει το Πέσαχ (22η-30ή Απριλίου), τους κάλεσε ακόμη να δώσουν ιδιαίτερη «προσοχή» στις λειτουργίες και στις συγκεντρώσεις που «παραδοσιακά» συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.

Ακόμα, ο υπουργός Εσωτερικών απαίτησε να υπάρχουν μπροστά σε εβραϊκά ιεροδιδασκαλεία ήδη από σήμερα «συστηματικά στατικοί φρουροί τις ώρες εισόδου και εξόδου των μαθητών».

Επιπλέον ο Ζεράλντ Νταρμανέν ζήτησε να γίνονται «τακτικά διελεύσεις δυνάμεων της αστυνομίας και της χωροφυλακής» μπροστά σε «εξειδικευμένα καταστήματα» της εβραϊκής κοινότητας.

Έλαβε τις αποφάσεις αυτές εξαιτίας του «πολύ υψηλού επιπέδου τρομοκρατικής απειλής», της «διατήρησης σε υψηλό επίπεδο των ενεργειών αντισημιτικού χαρακτήρα» στη Γαλλία, καθώς και της συνέχισης «των εντάσεων σε διεθνές επίπεδο», πάνω απ’ όλα «της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ» το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, εξήγησε στο έγγραφό του.

Πριν από 2 ώρες , 31 λεπτά

Το Ισραήλ επιτέθηκε σε στόχους στο νότιο τμήμα του Λιβάνου

Πριν από 2 ώρες , 37 λεπτά

Η Ambrey λέει πως το Ισραήλ αναχαίτισε UAV που εξαπολύθηκε «από την Υεμένη»

Η βρετανική εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών Ambrey ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναχαίτισαν σε μικρή απόσταση από την Εϊλάτ τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που κατ’ αυτήν εξαπολύθηκε από την Υεμένη.

Ανέφερε επίσης ότι κατέγραψε άνευ προηγουμένου επίπεδα παρεμβολών στα συστήματα αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification Systems, AIS) των πλοίων στα ανοικτά της Εϊλάτ και της γειτονικής Άκαμπα (Ιορδανία) χθες, κάτι που απέδωσε στην πολύ αυξημένη χρήση «συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου».

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες μέσω X πως κορβέτα κλάσης Saar-6 «αναχαίτισε επιτυχώς UAV το οποίο πλησίαζε την ισραηλινή επικράτεια από νοτιοανατολική κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας το σύστημα άμυνας C-Dome».

Πριν από 2 ώρες , 45 λεπτά

Μπλίνκεν: Συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο με τους «παίκτες» στη Μέση Ανατολή

Πριν από 2 ώρες , 52 λεπτά

Πρόεδρος Ισραήλ: Προστατεύουμε την Ευρώπη από την «αυτοκρατορία του κακού»

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε χθες την απευθείας, άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή «κήρυξη πολέμου» και υποστήριξε πως η χώρα του προστατεύει την Ευρώπη από την ιρανική «αυτοκρατορία του κακού» σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Προστατεύουμε την Ευρώπη από αυτή την αυτοκρατορία το κακού και είναι καιρός να γίνει σαφές αυτό», είπε. «Είναι καιρός ο κόσμος να αντιμετωπίσει αυτή την αυτοκρατορία του κακού στην Τεχεράνη και να ξεκαθαρίσει στο ιρανικό καθεστώς πως αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι, πως αυτό είναι απαράδεκτο», επέμεινε.

Καταφέρθηκε επίσης εναντίον των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, διότι κατ’ αυτόν αυξάνουν το κόστος ζωής σε όλο τον κόσμο εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ενώ στάθηκε στην ιρανική βοήθεια στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου χρησιμοποιούνται drones ιρανικού σχεδιασμού.

Πριν από 2 ώρες , 57 λεπτά

Οι ΗΠΑ λένε πως κατέστρεψαν 80 drones και 6 πυραύλους του Ιράν και των Χούθι

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν προχθές Σάββατο και χθες Κυριακή πάνω από 80 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) και τουλάχιστον 6 βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που είχαν στόχο το Ισραήλ, έκανε γνωστό σήμερα μέσω X το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Ανάμεσά τους ήταν βαλλιστικός πύραυλος πάνω στο όχημα από το οποίο επρόκειτο να εκτοξευθεί και επτά UAVs που καταστράφηκαν στο έδαφος σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι στην Υεμένη, διευκρίνισε.

Το Ιράν και σύμμαχοί του εξαπέλυσαν πάνω από 350 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα φορτωμένα εκρηκτικά, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σε αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Επρόκειτο για άνευ προηγουμένου, απευθείας επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Πριν από 3 ώρες , 3 λεπτά

Συνεχίζονται οι πτήσεις στα ιρανικά αεροδρόμια

Τα αεροδρόμια της ιρανικής πρωτεύουσας Τεχεράνης επανέλαβαν τις πτήσεις στις 6:00 π.μ. τοπική ώρα τη Δευτέρα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν.

Την Κυριακή και τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης, το αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί και το αεροδρόμιο Μεχραμπάντ, ανέστειλαν τις πτήσεις μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ που πυροδότησε τις περιφερειακές εντάσεις.

Τα ταξίδια διακόπηκαν: Το Σάββατο, τουλάχιστον τρεις πτήσεις της United Airlines με προορισμό ή αναχώρηση από τη Μέση Ανατολή ακυρώθηκαν καθώς εξελισσόταν η σύγκρουση.

Ο ολλανδικός αερομεταφορέας KLM δήλωσε ότι θα σταματήσει τις πτήσεις πάνω από το Ιράν και το Ισραήλ "για προληπτικούς λόγους", αλλά θα συνεχίσει να πετάει από και προς το Τελ Αβίβ.

Η Austrian Airlines και η Lufthansa - επί του παρόντος οι δύο μοναδικοί δυτικοί αερομεταφορείς που εκτελούν διεθνείς πτήσεις προς το Ιράν - ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεων από και προς την Τεχεράνη έως τις 18 Απριλίου.

Πριν από 3 ώρες , 9 λεπτά

Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας θέλει σκληρότερες κυρώσεις στην Τεχεράνη

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ κάλεσε να επιβληθούν πιο σκληρές κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μετά την απευθείας και άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή εναντίον του Ισραήλ.

Βρίσκονται ήδη σε ισχύ κυρώσεις εξαιτίας της χρήσης ιρανικού σχεδιασμού drones από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπενθύμισε. «Τάσσομαι σθεναρά υπέρ της επέκτασής τους (...) διότι βλέπουμε πόσο επικίνδυνες είναι οι (ιρανικές) ενέργειες», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανήγγειλε πως οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Τεχεράνη, προκειμένου να πλήξουν ιδίως τα ιρανικά προγράμματα κατασκευής drones και πυραύλων.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν τον Δεκέμβριο για να εμποδίσει την παραγωγή των τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων μιας κατεύθυνσης του τύπου που χρησιμοποιούνται ευρέως από τον ρωσικό στρατό στην ουκρανική επικράτεια.

Πριν από 3 ώρες , 13 λεπτά

Γκουτέρες: Ούτε η περιοχή ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο

«Ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο», είπε στην εισήγηση με την οποία άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο πλήρους καταστροφικού πολέμου. Είναι ώρα να τον εξουδετερώσουμε και να αποκλιμακώσουμε. Είναι ώρα να δείξουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», είπε.

Επανέλαβε την καταδίκη που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, στην οποία είδε «σοβαρή κλιμάκωση» και ταυτόχρονα τον αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, υπενθυμίζοντας το «απαραβίαστο» των διπλωματικών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το Ιράν εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή σμήνος «300 φονικών drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ», επίθεση που αποκρούστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της.

Πριν από 3 ώρες , 16 λεπτά

Στον ΟΗΕ, το Ιράν επικαλείται το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα, λέει πως «δεν είχε άλλη επιλογή»

Το Ιράν «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκλήθηκε μετά την άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέλειψε το καθήκον του να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», είπε ο Ιρανός διπλωμάτης, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει επ’ ουδενί την κλιμάκωση αλλά θα αντιδράσει δυναμικά σε «οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση».

Πριν από 3 ώρες , 16 λεπτά

Στον ΟΗΕ, το Ισραήλ απαιτεί «όλες τις πιθανές κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει στην επιβολή «όλων των πιθανών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή του εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

«Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας έκτακτης συνεδρίασης του η οποία συγκλήθηκε μετά την ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους, αξιώνοντας ιδίως να «προχωρήσει στην επιβολή όλων των πιθανών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προτού να είναι πολύ αργά».

15.04.2024 09:34

Τεταμένο είναι το κλίμα στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, δήλωσαν αξιωματούχοι, καθώς το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς να λάβει απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην πρώτη άμεση επίθεση της Τεχεράνης κατά της χώρας.

Ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστήριξε πως η επίθεση που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα εναντίον του Ισραήλ «πέτυχε όλους τους στόχους της», διεκρινίζοντας ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι του Ιράν δεν είχαν στόχο κανένα αστικό ή οικονομικό κέντρο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν εκ νέου τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας, σκοτώνοντας πέντε άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) συνεδρίασε για να συζητήσει τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ.