Live blog: Αναβλήθηκε η χεσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα - Εκκλήσεις για προστασία των αμάχων

-
To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
23.10.2023 23:22

Σε αυτό το σημείο ολοκληρώνεται το live blog του ethnos.gr. Ευχαριστούμε που παρακολουθήσατε μαζί μας όλες τις εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

23.10.2023 23:09

Το Ισραήλ χτύπησε θέση της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο

Οι IDF δηλώνουν ότι αεροσκάφος τους επιτέθηκε σε θέση της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο πυρήνας ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει πύραυλο σε ισραηλινό έδαφος κοντά στην περιοχή Mount Dov.

23.10.2023 22:58

Πλάνα από τις δύο γυναίκες που απελευθέρωσε η Χαμάς

23.10.2023 22:46

Ομπάμα: Εφικτό να υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα των Παλαιστινίων χωρίς να είσαι αντισημίτης

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έγραψε ότι "είναι δυνατό για τους ανθρώπους με καλή θέληση να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και να αντιτίθενται σε ορισμένες πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα χωρίς να είναι αντισημίτες".

Σε ανάρτησή του στο Medium, ο Ομπάμα κάλεσε να " αντιταχθούν ενεργά στον αντισημιτισμό σε όλες του τις μορφές, παντού. Αυτό σημαίνει να απορρίπτουμε τις προσπάθειες να ελαχιστοποιήσουμε την τρομερή τραγωδία που μόλις υπέστη ο ισραηλινός λαός, καθώς και την ηθικά χρεοκοπημένη πρόταση ότι οποιαδήποτε αιτία μπορεί με κάποιο τρόπο να δικαιολογήσει τη σκόπιμη σφαγή αθώων ανθρώπων".

Προειδοποίησε ότι "η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να αποκόψει τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα σε έναν αιχμάλωτο άμαχο πληθυσμό απειλεί όχι μόνο να επιδεινώσει μια αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση- θα μπορούσε να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση των Παλαιστινίων για γενιές, να διαβρώσει την παγκόσμια υποστήριξη προς το Ισραήλ, να παίξει στα χέρια του Ισραήλ και να υπονομεύσει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή".

"Η υπεράσπιση αυτών των αξιών είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση συμμαχιών και τη διαμόρφωση της διεθνούς κοινής γνώμης - όλα αυτά είναι κρίσιμα για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ", πρόσθεσε ο Ομπάμα.

23.10.2023 22:37

Μπάιντεν: Πρώτα να απελευθερωθούν οι όμηροι και μετά μπορούμε να μιλήσουμε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέρριψε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, που γίνονται όλο και πιο εμφανείς στην αριστερή πτέρυγα του κόμματός του.

«Όχι κατάπαυση του πυρός. Θα πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι και μετά να μπορέσουμε να μιλήσουμε», είπε απαντώντας σε δημοσιογράφο ενώ αποχωρούσε από το βήμα επίσημης εκδήλωσης.

23.10.2023 22:28

Καμία αντίδραση από την ισραηλινή κυβέρνηση για τους αιχμαλώτους που απελευθερώθηκαν

Καμία αντίδραση δεν έχει καταγραφεί από την ισραηλινή κυβέρνηση ή τον Νετανιάχου για τους αιχμαλώτους που απελευθερώθηκαν από την Χαμάς.

Το Ισραήλ επιμένει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί καθόλου με τη Χαμάς.

Λέει ότι η απελευθέρωση αιχμαλώτων από τη Χαμάς είναι μια μορφή προπαγάνδας, προσπαθώντας να αποδείξει στον κόσμο ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση όπως λέει ο Νετανιάχου και προσπαθεί να εμφανιστεί με καλό μάτι.

23.10.2023 22:13

Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας ζητούν «να μην στοχοποιούνται αθώοι πολίτες» στη Γάζα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας ζήτησαν σήμερα από την Τεχεράνη να μην μπαίνουν στο στόχαστρο «αθώοι πολίτες» στη Γάζα, τον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ σε αντίποινα για την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν στην Τεχεράνη σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση στον Καύκασο. Στο επίκεντρο ωστόσο βρέθηκε και η κατάσταση στη Γάζα. «Υπογράμμισαν την ανάγκη να σταματήσει αμέσως η στοχοποίηση αθώων πολιτών», σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της συνάντησης.

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι μονομερείς ενέργειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν προσέφεραν καμία νέα ιδέα. «Όσες περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες (σ.σ. των ΗΠΑ) έχουμε τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να επιταθεί η κρίση» είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός, να επιλυθούν τα ανθρωπιστικά ζητήματα και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα οδηγήσει στην ειρήνη, στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Οι ΗΠΑ σταμάτησαν τη δουλειά του «κουαρτέτου» για τη Μέση Ανατολή και «προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα άλλο όργανο που θα ήταν αποδεκτό από όλες τις πλευρές. Εάν ο (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) Άντονι Μπλίνκεν έχει κάποια φαεινή ιδέα για αυτό, εμείς δεν το γνωρίζουμε», κατέληξε.

23.10.2023 22:03

Νεκρή Ιταλοϊσραηλινή η τύχη της οποίας αγνοείτο μετά την επίθεση της Χαμάς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι ανακοίνωσε ότι η Ιταλοϊσραηλινή Λίλιαχ Λέα Χαβρόν, η τύχη της οποίας αγνοείτο από την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, είναι νεκρή.

Το πτώμα του συζύγου της, Εβιτάρ Κιπνίς, είχε εντοπιστεί πριν από λίγες ημέρες. Ζούσαν και οι δυο στο κιμπούτς Μπεερί, το οποίο απέχει λίγα χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας. Στο κιμπούτς αυτό, από την πρώτη ημέρα των ερευνών, εντοπίσθηκαν περισσότερα από εκατό πτώματα.

Ο Εβιτάρ Κιπνίς ήταν καλλιτέχνης και η γυναίκα του κοινωνικός λειτουργός η οποία είχε γεννηθεί στο Μπεερί. «Τα συλλυπητήριά μου στα παιδιά τους και στην οικογένειά τους, για την Ιταλία είναι ακόμη μια ημέρα πένθους», έγραψε στο διαδίκτυο ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

23.10.2023 21:54

Πάνω από 5.000 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι 23 οικογένειες τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την τελευταία ημέρα, οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο 436 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 182 παιδιά.

Από την έναρξη του πολέμου, 5.087 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων 2.055 παιδιά και 1.119 γυναίκες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 15 χιλιάδες έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς, υπάρχουν περίπου 1.500 άνθρωποι που αγνοούνται κάτω από τα ερείπια, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους είναι παιδιά.

23.10.2023 21:49

Τι λέει η Χαμάς για τους δύο ομήρους που απελευθέρωσε

Την απελευθέρωση άλλων δύο ομήρων ανακοίνωσε απόψε εκπρόσωπος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, επικαλέστηκε ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους για την απελευθέρωση των δύο ομήρων. Η απόφαση ερμηνεύεται ως κίνηση καλής θέλησης από πλευρά της Χαμάς, με αφορμή τη μεσολαβητική προσπάθεια που έχουν αναλάβει Κατάρ και Αίγυπτος για την εκτόνωση της κρίσης.

«Ο εχθρός είχε αρνηθεί να τους παραλάβει την περασμένη Παρασκευή», υποστήριξε ο Αμπού Ουμπάιντα, επαναλαμβάνοντας έναν ισχυρισμό που είχε διαψεύσει το Ισραήλ ως «ψευδή προπαγάνδα».

Το Al Jazeera κατονομάζει τους απελευθερωθέντες ομήρους ως Νουρίτ Ιτσχάκ και Γιοχεβέντ Λέβσιτς, επικαλούμενο ανάρτηση των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram.

23.10.2023 21:41

Το Πεντάγωνο δεν θεωρεί πως η ηγεσία του Ιράν έχει δώσει εντολή για επιθέσεις στα αμερικανικά στρατεύματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν πως έχει δοθεί εντολή από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για επιθέσεις σε Αμερικανούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου έπειτα από μια αύξηση των επιθέσεων σε Ιράκ και Συρία που αποδίδονται σε φιλοϊρανικές οργανώσεις.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν βρεθεί κατ΄επανάληψη στο στόχαστρο πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, μετά την επίθεση μαχητών της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

"Δεν θεωρούμε απαραίτητα πως το Ιράν τούς έχεις δώσει ρητή εντολή να εξαπολύσουν τέτοιου είδους επιθέσεις", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ.

Πιεζόμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις για το θέμα αυτό, ο Ράιντερ πρόσθεσε: "Δεν έχουμε δει κάποια ρητή εντολή, για παράδειγμα, από τον ανώτατο ηγέτη, που να λέει: 'Πηγαίνετε και κάντε αυτό'".

Ο Ράιντερ είπε, ωστόσο, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν εντέλει πως η Τεχεράνη φέρει ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις από ένοπλες οργανώσεις "λόγω του γεγονότος ότι υποστηρίζονται από το Ιράν".

Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters πως η στρατηγική του Ιράν για σε ό,τι αφορά υποστηριζόμενες οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, είναι να επιδιώξουν περιορισμένα πλήγματα στο Ισραήλ και σε αμερικανικούς στόχους, αλλά να αποφύγουν μια μεγάλη κλιμάκωση που θα ενέπλεκε την Τεχεράνη.

 

23.10.2023 21:36

Ρουκέτα προσγειώθηκε σε πάρκο του Σντερότ – Δεν υπάρχει αναφορά για θύματα

23.10.2023 21:26

Στο ιατροδικαστικό ινστιτούτο του Τελ Αβίβ, οι ειδικοί προσπαθούν ακόμη να ταυτοποιήσουν τα θύματα από την επίθεση της Χαμάς

Στο ιατροδικαστικό ινστιτούτο του Τελ Αβίβ, η οσμή του θανάτου είναι αφόρητη: μέσα σε κουτιά, σε μεταλλικές κλίνες, απανθρακωμένα, ακρωτηριασμένα πτώματα σε αποσύνθεση. Εδώ κείτονται τα λείψανα των Ισραηλινών που σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, μέχρι να εξεταστούν και να αναγνωριστούν από τους δικούς τους.

Υπάρχουν πτώματα παντού. Ή ανθρώπινα μέλη. Τριγύρω, ιατροδικαστές με πράσινες φόρμες προσπαθούν να ανασυνθέσουν τα σώματα, σε ένα μακάβριο παζλ.

Πριν εξεταστούν από τους ειδικούς, τα πτώματα τοποθετούνται σε φορεία, μέσα σε πλαστικούς, μαύρους σάκους. Ορισμένοι από τους σάκους είναι πολύ μικροί, σε παιδικό μέγεθος. Στον καθένα τους τοποθετείται ένα νούμερο. Τα φορεία φτάνουν από παντού, τα σπρώχνουν άνδρες, κυρίως Ορθόδοξοι Εβραίοι που δήλωσαν εθελοντές. Η θρησκεία τους ορίζει ότι ένας νεκρός δεν επιτρέπεται να ενταφιαστεί παρά μόνο εάν το σώμα είναι πλήρες. Για αυτό, κάνουν ό,τι μπορούν.

23.10.2023 21:14

Εκπρόσωπος της Χαμάς: Απελευθερώσαμε δύο ομήρους

23.10.2023 21:09

Ο Λευκός Οίκος αρνείται να σχολιάσει την είδηση για την απελευθέρωση των ομήρων

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές ότι κάποιοι όμηροι θα απελευθερωθούν σύντομα από τη Χαμάς, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι λέει ότι δεν μπορεί να πει τίποτα.

Λέει ότι η προσπάθεια να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα τους είναι ένα θέμα που απασχολεί "ώρα με την ώρα" τον Λευκό Οίκο.

23.10.2023 21:08

Σειρήνες ηχούν στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας

23.10.2023 21:05

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συναντάται με τον πρώην αρχηγό του επιτελείου των IDF Ασκενάζι εν μέσω ρήξης με τον υπουργό Άμυνας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με τον πρώην επιτελάρχη των IDF Γκάμπι Ασκενάζι, εν μέσω αναφορών για ρήξη μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Ο Νετανιάχου εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει τον Ασκενάζι ως σύμβουλο κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς. Ωστόσο, καμία θέση δεν έχει προσφερθεί στον Ασκενάζι προς το παρόν.

Αρκετοί αξιωματούχοι λένε στη Haaretz ότι ο Νετανιάχου είχε απευθυνθεί λόγω της ρήξης μεταξύ αυτού και του Gallant. Ο τελευταίος απολύθηκε από τον Νετανιάχου νωρίτερα φέτος, αφού ζήτησε να τερματιστεί η δικαστική μεταρρύθμιση που προωθούσε ο Νετανιάχου από τότε που επέστρεψε στην κυβέρνηση. Μετά τη δημόσια κατακραυγή, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι δεν θα απέλυε τον Γκαλάντ.

23.10.2023 20:58

Το Ισραήλ σκότωσε τον διοικητή της Χαμάς που κατευθύνει τις επιθέσεις με αντιαρματικούς πυραύλους

Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν ότι σε αεροπορική επιδρομή σήμερα το πρωί σκοτώθηκε ο επικεφαλής της μονάδας αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων της Χαμάς στη βόρεια Γάζα, Ιμπραχίμ αλ Σακέρ.

Οι IDF λένε ότι ο αλ Σακέρ ήταν υπεύθυνος για την πυραυλική επίθεση που σκότωσε τον επιλοχία Omer Tabib κατά τη διάρκεια του πολέμου του Μαΐου του 2021.

Η οικογένεια του Tabib έχει ενημερωθεί, λέει ο στρατός.

Επιπλέον, οι IDF λένε ότι ο αλ Σακέρ "ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την καθοδήγηση πολλαπλών επιθέσεων με αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους προς το ισραηλινό έδαφος και συγκεκριμένα εναντίον στρατιωτών των IDF".

23.10.2023 20:51

Λευκός Οίκος: Οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να «αποφασίζουν μόνες τους» πώς θα διεξάγουν επιχειρήσεις

Εν μέσω αναφορών ότι οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να καθυστερήσει την αναμενόμενη χερσαία εισβολή του στη Γάζα εν μέσω διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι εναπόκειται στον ισραηλινό στρατό να λάβει τις δικές του αποφάσεις.

"Η άποψή μας είναι ότι ο [ισραηλινός στρατός] πρέπει να αποφασίσει μόνος του πώς θα διεξάγει τις επιχειρήσεις", δήλωσε ο Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

"Δεν είμαστε στη δουλειά μας να τους υπαγορεύουμε όρους και σίγουρα δεν είμαστε στη δουλειά μας εδώ στον Λευκό Οίκο να προεξοφλούμε οποιεσδήποτε μελλοντικές επιχειρήσεις, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό θα ήταν ανάρμοστο".

23.10.2023 20:46

Επικοινωνία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν-Μαχμούντ Αμπάς

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς είχε η Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως σημείωσε με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

«Αυτές είναι πολύ δύσκολες στιγμές για τον παλαιστινιακό λαό που έχει προδοθεί από τη Χαμάς, είπα στον Πρόεδρο Αμπάς στο τηλέφωνο. Μετέφερα σε αυτόν και στις οικογένειες εκείνων που έχασαν αθώες ζωές τα θερμά μου συλλυπητήρια» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Συμπλήρωσε ότι κατέστησε σαφές ότι «στις νόμιμες προσπάθειές του να πολεμήσει τους τρομοκράτες της Χαμάς, το Ισραήλ πρέπει να επιδιώξει να προστατεύσει τις ζωές των αμάχων και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής, επισήμανε ότι «η ΕΕ συνεργάζεται με εταίρους για να καλύψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των ευάλωτων Παλαιστινίων».

23.10.2023 20:29

Πληροφορίες ότι ξεκινά η απελευθέρωση ομήρων

Το ειδησεογραφικό δίκτυο I24 μεταδίδει ότι 50 όμηροι με διπλή υπηκοότητα κατευθύνονται προς τη νότια Γάζα, όπου πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι υπό την επιτήρηση του Ερυθρού Σταυρού.

23.10.2023 20:15

Η Χαμάς εξετάζει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης ομήρων με αντάλλαγμα καύσιμα

Πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων δήλωσε στη Haaretz ότι είναι πιθανό η Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους τη Δευτέρα, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό δεν έχει καθοριστεί.

23.10.2023 20:07

Κοινή ανακοίνωση Νετανιάχου και στρατού

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού μαζί με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και τις Δυνάμεις Άμυνας (IDF) εξέδωσαν δήλωση που υποδηλώνει «στενή συνεργασία».

«Υπάρχει απόλυτη και αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ του πρωθυπουργού, του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού του στρατού. Έχουμε ενωθεί για την επίτευξη του στόχου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, και στη συνέχεια αναφέρεται ότι η συνεργασία θα οδηγήσει σε «αποφασιστική νίκη επί της Χαμάς».

23.10.2023 19:53

Haaretz: Η Χαμάς πιθανό να αφήσει ομήρους με αντάλλαγμα καύσιμα

Πηγή της Haaretz υποστηρίζει ότι είναι πιθανό η Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους τη Δευτέρα με αντάλλαγμα καύσιμα.

23.10.2023 19:51

Τρίτο κοβόι φορτηγών με βοήθεια πέρασε από τη Ράφα

Ένα τρίτο κονβόι φορτηγών με βοήθεια εισήλθε στη Γάζα.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι 20 φορτηγά πέρασαν από το πέρασμα της Ράφα.

Αυτό σημαίνει ότι 54 φορτηγά έχουν παραδώσει βοήθεια από το Σάββατο, στα τρία μοναδικά κονβόι που έφτασαν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Αυτό υπολείπεται κατά πολύ των 100 φορτηγών που ο ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι η Γάζα χρειάζεται κάθε μέρα.

23.10.2023 19:46

Στάγεχ: Δεν πρέπει να δίνεται στο Ισραήλ «άδεια να σκοτώνει»

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός καταδίκασε σήμερα τις απόψεις που δίνουν "στο Ισραήλ άδεια να σκοτώνει", αφού η Ουάσινγκτον και ευρωπαϊκές χώρες, επικαλούμενες το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα", επιφυλάχθηκαν να καλέσουν σε ένα τέλος των πληγμάτων του στη Γάζα.

"Αυτό που ακούμε από το στόμα των ηγετών της κατοχής [σ.σ. Ισραήλ] σχετικά με τις ετοιμασίες για μια χερσαία εισβολή σημαίνει περισσότερα εγκλήματα, θηριωδίες και αναγκαστικές εκτοπίσεις", δήλωσε ο Μοχάμεντ Στάγεχ κατά την έναρξη συνεδρίασης της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

"Καταδικάζουμε τις απόψεις που αποτελούν άδεια να σκοτώνει και προσφέρουν (στο Ισραήλ) πολιτική κάλυψη προκειμένου να διαπράττει σφαγές και να σκορπίζει την καταστροφή στη Γάζα", πρόσθεσε ο Στάγεχ, η κυβέρνηση του οποίου δεν ασκεί καμία εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών της Χαμάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες των κυριότερων δυτικών δυνάμεων με τους οποίους επικοινώνησε επανέλαβαν χθες, Κυριακή, την υποστήριξή τους στο Ισραήλ, καλώντας ταυτόχρονα για σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

23.10.2023 19:38

Πιέζει ο ισραηλινός στρατός για χερσαία εισβολή

Όπως μεταδίδει η ισραηλινή Haaretz οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση της χώρας να τολμήσει «ακόμη και με κόστος των απώλεια πολλών στρατιωτών».

Αξιωματούχοι των IDF «πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει χερσαία επιχείρηση εντός της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου που έχει θέσει η κυβέρνηση - ακόμη και με κόστος την απώλεια πολλών στρατιωτών» γράφει η ισραηλινή εφημερίδα.

23.10.2023 19:35

Στην Τεχεράνη ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών - Κρεμλίνο: Ο κόσμος χρειάζεται μια νέα τάξη πραγμάτων

23.10.2023 19:35

Ρίχνονται στη μάχη οι επίλεκτοι: Η ομάδα πρακτόρων που ανέλαβε την εξουδετέρωση της Χαμάς

23.10.2023 19:30

Δανέζης στο OPEN: Επανεξετάζεται η κατάσταση κάθε 24ωρο από τον ισραηλινό στρατό

23.10.2023 19:15

Σχεδόν 20.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο Λίβανο

Σχεδόν 20.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους στο νότιο Λίβανο από τις αρχές Οκτωβρίου, ανέφερε υπηρεσία του ΟΗΕ.

23.10.2023 19:15

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι χτύπησε πυρήνες της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον δύο ακόμη πυρήνων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο που φέρονται να προετοιμάζουν επιθέσεις με αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους.

23.10.2023 19:10

Βομβαρδισμοί κοντά στο νοσοκομείο al-Quds στη Γάζα

Επανειλημμένες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται κοντά στο νοσοκομείο al-Quds στην πόλη της Γάζας καταγγέλλει η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Η οργάνωση έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απειλούν να βομβαρδίσουν το νοσοκομείο, το οποίο φιλοξενεί χιλιάδες εκτοπισμένους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

23.10.2023 18:42

Δύο τραυματίες από ρουκέτα στην πόλη Kiryat Shmona

23.10.2023 18:36

ΟΗΕ: Καταστοφική η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

23.10.2023 18:35

Επίθεση drone σε αμερικανικά στρατεύματα στην Συρία

Αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία φέρονται να δέχθηκαν επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με το Reuters. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

23.10.2023 18:20

Σουνάκ: Η έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί πιθανότατα προκλήθηκε από πύραυλο από τη Γάζα

Η έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στην πόλη της Γάζας την περασμένη Τρίτη πιθανότατα προκλήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε εντός της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης σήμερα περαιτέρω βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει επιπλέον 20 εκατομμύρια λίρες (24,4 εκατομμύρια δολάρια) για στήριξη.

23.10.2023 18:17

Αναβάλλονται οι δημοτικές εκλογές στο Ισραήλ για τρεις μήνες

23.10.2023 18:15

«Σύντομα θα απελευθερωθούν όμηροι από τη Χαμάς», ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί

Σύντομα αναμένεται να απελευθερωθούν όμηροι, με διπλή υπηκοότητα μετά από συμφωνία ΗΠΑ και Κατάρ. H εφημερίδα New York Times ανέφερε τη Δευτέρα ότι η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και του Κατάρ σύντομα μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση από τη Χαμάς περίπου 50 ατόμων που απήχθησαν από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτοί που μπορεί να απελευθερωθούν από τη Χαμάς είναι διπλοί υπήκοοι.

23.10.2023 18:04

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χάγκαρι είπε ότι το Ισραήλ αντάλλαξε πυρά με ενόπλους μέσα από τον Λίβανο

23.10.2023 18:04

Middle East Eye: «Άνθρακας» τα ντοκουμέντα του Χέρτζογκ περί εγχειριδίου της Χαμάς για την κατασκευή χημικών όπλων

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, παρουσίασε «ντοκουμέντα» τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο βρέθηκαν σε έναν νεκρό μαχητή της Χαμάς στο κιμπούτς Μπέερι, και τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο αποτελούν «αποδείξεις» ότι η οργάνωση σχεδίαζε να δημιουργήσει χημικά όπλα και να τα χρησιμοποιήσει, κάτι που όμως τελικά δεν ισχύει.

Σύμφωνα με το Middle East Eye, τα ντοκουμέντα που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ισραήλ είναι μία ανεπίσημη βιογραφία του Ραμζί Γιουζέφ που ήταν ανάμεσα στους βομβιστές της επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993.

23.10.2023 17:54

Νετανιάχου σε Ρούτε: Ο πόλεμος αυτός είναι πολιτισμός vs βαρβαρότητα

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντά τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στην Ιερουσαλήμ, λέγοντάς του ότι "βρισκόμαστε σε μια μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα".

Στη συνέχεια ο Νετανιάχου είπε ότι "η Χαμάς είναι το ISIS και όπως ο κόσμος ενώθηκε για να νικήσει το ISIS, ο κόσμος πρέπει να ενωθεί εναντίον της Χαμάς, να ενωθεί με το Ισραήλ για να την νικήσει.

Ο Ρούτε υπογράμμισε ότι σέβεται την προσπάθεια του Ισραήλ να αποκαταστήσει την ασφάλεια.

23.10.2023 17:50

Βοήθεια 20 εκατομμυρίων λιρών υπόσχεται να στείλει ο Σούνακ στη Γάζα

23.10.2023 17:40

Διαμαρτυρία έξω από τη Χάγη: Ο Νετανιάχου είναι εγκληματίας πολέμου

Διαμαρτυρία έξω από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πραγματοποίησαν 19 ακτιβιστές σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Συνελήφθησαν αργότερα από την αστυνομία.

Activists hold up a banner denouncing Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu

23.10.2023 17:34

Συνοπτικά οι τελευταίες εξελίξεις μέχρι στιγμής

  • Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς είπε ότι τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 2.055 παιδιά. 15.273 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
  • Υποστράτηγος του Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν πως εμπλέκεται στην πρώτη επίθεση της Χαμάς
  • Σε τραγική κατάσταση οι άμαχοι - «Δεν αντέχουμε»
  • Ένα τρίτο κομβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθε στο πέρασμα της Ράφα από την Αίγυπτο
  • Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη, καθώς ο τελευταίος επισκέφθηκε το Τελ Αβίβ. 
  • Οι ηγέτες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, του Καναδά, της Γερμανίας και της Ιταλίας κάλεσαν το Ισραήλ να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να προστατεύσει τους αμάχους, επαναλαμβάνοντας επίσης το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στην τρομοκρατία.
  • Ο στρατός του Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι έβαλε κατά «ύποπτου εναέριου στόχου» που επιχείρησε να εισέλθει στο Ισραήλ από την κατεύθυνση του Λιβάνου.

23.10.2023 21:29

Mε μεγάλη αγωνία παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όπως ανακοινώθηκε, αναβλήθηκε η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, με αντικειμενικό σκοπό την διάλυση της Χαμάς. Την ίδια ώρα, οι εκκλήσεις για προστασία των αμάχων αλλά και για περαιτέρω διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση ομήρων είναι όλο και περισσότερες.