Live blog - Πόλεμος στο Ισραήλ: Μάχες δίχως τέλος στη Μέση Ανατολή - Όλες οι εξελίξεις από την εμπόλεμη ζώνη

-
To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
16.10.2023 16:33

Νέες δηλώσεις Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε κατά την έναρξη της χειμερινής συνόδου της Κνεσέτ και αναγνώρισε ότι «υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από την καταστροφή που μας συνέβη πριν από δέκα ημέρες. Θα ερευνήσουμε κάθε πτυχή σε βάθος».

16.10.2023 16:30

11 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι νεκροί

11 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό και περισσότεροι από 20 άλλοι έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το Παλαιστινιακό Συνδικάτο Δημοσιογράφων.

Σε ανακοίνωσή του, το συνδικάτο ανέφερε ότι δύο δημοσιογράφοι εξακολουθούν να αγνοούνται -ο Nidal al-Wahidi ο οποίος εργάζεται ως παραγωγός στην al-Najah TV και ο Haitham Abdel Wahed από το πρακτορείο Ain Media Media.

16.10.2023 16:14

«Ήταν συσσωρευμένη αντίδραση του λαού της Γάζας»

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του ηγέτη Χαμάς στο Haberturk

16.10.2023 16:13

Πλοίο με Αμερικανούς αναχώρησε από Χάιφα για Λεμεσό

Ένα πλοίο με επιβαίνοντες Αμερικανούς που επιθυμούσαν να φύγουν από το Ισραήλ λόγω του πολέμου του εβραϊκού κράτους με την Χαμάς, αναχώρησε σήμερα από το λιμάνι της Χάιφα με προορισμό την Κύπρο, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι οι αμερικανικές αρχές προσφέρουν στους Αμερικανούς και τα μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται στο Ισραήλ και διαθέτουν έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο, τη δυνατότητα να αναχωρήσουν διά θαλάσσης από τη Χάιφα για την Κύπρο σήμερα, 16 Οκτωβρίου.

16.10.2023 16:06

Σαλβίνι: Ανησυχούμε, αλλά όχι για εγωιστικούς λόγους

«Ανησυχούμε, όχι τόσο για τυχόν επιπτώσεις στο μέτωπο του μεταναστευτικού, αλλά διότι παρακολουθούμε με αγωνία, τεράστια προσοχή και ανησυχία τα όσα συμβαίνουν στους Αγίους Τόπους, όπου μέχρι σήμερα υπάρχουν χιλιάδες θύματα. Ελπίζουμε να μην επεκταθεί η σύρραξη, όχι για εγωιστικούς λόγους, όχι για τα όσα θα μπορούσαν να συμβούν εδώ, στην Λαμπεντούζα ή στο Ποτσάλο της Σικελίας, αλλά επειδή η σύγκρουση αυτή κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια απόλυτη καταστροφή, από κάθε οπτική γωνία», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

16.10.2023 16:02

Η UNRWA λέει ότι μέλη της Χαμάς κατάσχεσαν καύσιμα και ιατρικό εξοπλισμό από τη Γάζα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δήλωσε ότι άτομα που ισχυρίζονται ότι συνδέονται με τη Χαμάς κατάσχεσαν καύσιμα και ιατρικό εξοπλισμό από το συγκρότημά τους στην πόλη της Γάζας.

16.10.2023 16:00

Συνέντευξη ηγέτη Χαμάς στο Haberturk: Είμαστε περήφανοι για την 7η Οκτωβρίου

Συνέντευξη στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ΧαμπέρΤουρκ έδωσε ο Halid Mesal ένας από τους πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς για το πώς επιτέθηκε η Χαμάς στο Ισραήλ, τι πιστεύει για τον χρόνο της επίθεσης, τι είδους οδικός χάρτης υπάρχει στο τραπέζι για τους ομήρους, τι λέει για τη δολοφονία αμάχων, πού είναι το Ιράν και η Χεζμπολάχ σε αυτή την επίθεση, τι θα κάνει η Χαμάς σε περίπτωση χερσαίας εισβολής στη Γάζα και αν υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών.

«Αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου σχετίζεται με αυτό που συνέβη στο πεδίο. Ήταν μέσα στη γενική στρατηγική του κινήματος της Χαμάς. Ήταν ένα βήμα προς την απελευθέρωση από την κατοχή», δήλωσε μεταξύ άλλων, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

16.10.2023 15:57

Το Ισραήλ διατάσσει εκκένωση 28 χωριών κοντά στα λιβανέζικα σύνορα στο βόρειο Ισραήλ

Η ισραηλινή κυβέρνηση διέταξε τη Δευτέρα την εκκένωση 28 χωριών στο βόρειο Ισραήλ σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα της χώρας με τον Λίβανο, σύμφωνα με το CNΝ.

16.10.2023 15:42

Συνομιλίες Πούτιν με Ιράν

Ο Πούτιν συνομιλεί με τον Άσαντ, τον Ιρανό πρόεδρο και αναμένεται να μιλήσει τη Δευτέρα με Νετανιάχου και Αμπάς, σύμφωνα με τη Haaretz.

16.10.2023 15:37

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναβάλλει ταξίδι στο Κολοράντο για να επικεντρωθεί στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να αναβάλει το ταξίδι του στο Κολοράντο για να μείνει στην Ουάσιγκτον και να επικεντρωθεί σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου για το Ισραήλ και την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα.

Ο πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι προς το παρόν, σύμφωνα με το Al Jazeera.

16.10.2023 15:29

Θλιβερές εικόνες στη Γάζα

Ένα αγόρι από την Παλαιστίνη κάθεται στα ερείπια κτιρίου που καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραήλ - Γάζα

16.10.2023 15:26

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει σήμερα

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ελπίζουν ότι το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο μπορεί να ανοίξει για λίγες ώρες, αργότερα σήμερα.

16.10.2023 15:15

Ιράν: Η Χαμάς μπορεί να είναι έτοιμη να απελευθερώσει ομήρους αν το Ισραήλ σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές

Η Χαμάς μπορεί να είναι έτοιμη να απελευθερώσει σχεδόν 200 ομήρους εάν το Ισραήλ σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές του στη Γάζα, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.

Ωστόσο, η μαχητική οργάνωση δεν έχει επιβεβαιώσει ότι έχει κάνει τέτοια προσφορά, μεταδίδει το Sky News.

16.10.2023 15:09

Το Ισραήλ δεν συμφώνησε να παράσχει «ανθρωπιστική βοήθεια στη Χαμάς», λέει το γραφείο του Νετανιάχου κατά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι «το Ισραήλ δεν συμφώνησε να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Χαμάς. Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε με πλήρη ισχύ μέχρι τη νίκη».

16.10.2023 15:03

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια στη Γάζα

Τουλάχιστον 2.750 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 9.700 τραυματίστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Άλλοι 1.000 άνθρωποι αγνοούνται και εκτιμάται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

16.10.2023 14:57

Επικοινωνία Ερντογάν με τον Ιρανό πρόεδρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρανός ομόλογός του Εμπραχίμ Ραΐσι συζήτησαν πιθανά βήματα που μπορούν να λάβουν οι χώρες για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων σε τηλεφωνική επικοινωνία, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Σε ανάρτησή του στην κοινωνική πλατφόρμα X, το γραφείο του Ερντογάν ανέφερε ότι ο πρόεδρος είπε στον Ραΐζι ότι η Τουρκία εργάζεται για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και επανέλαβε την έκκλησή του να απέχει από βήματα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

16.10.2023 14:53

Λιβανέζικος στρατός: Βρήκαμε 20 εκτοξευτές πυραύλων, τέσσερις από αυτούς είναι οπλισμένοι και έτοιμοι να εκτοξεύσουν

16.10.2023 14:48

Ο Μπάιντεν ακύρωσε την επίσκεψη στο Κολοράντο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Κολοράντο τη Δευτέρα, παραμένοντας αντ' αυτού στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις εθνικής ασφάλειας.

Η ακύρωση έρχεται την ώρα που ο Μπάιντεν σκέφτεται να επισκεφθεί το Ισραήλ μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αν και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Ο Νετανιάχου συναντάται επί του παρόντος με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επέστρεψε στο Ισραήλ τη Δευτέρα μετά από ημέρες προσπαθειών διπλωματίας με λεωφορεία σε όλη τη Μέση Ανατολή.

16.10.2023 14:42

Πληροφορίες ότι ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ την Τετάρτη

Πληροφορίες που επικαλείται η Haaretz αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ την Τετάρτη

16.10.2023 14:37

Πούτιν και Άσαντ ζητούν να σταματήσει ο εκτοπισμός κατοίκων της Γάζας

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass δημοσίευσε στο Telegram ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ μίλησαν για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και τάχθηκαν υπέρ της άμεσης βοήθειας στη Γάζα, ενώ ζήτησαν επίσης να σταματήσει ο βομβαρδισμός της Γάζας και ο αναγκαστικός εκτοπισμός των κατοίκων της.

16.10.2023 14:25

Το Ισραηλινό κοινοβούλιο θα συζητήσει τη νομοθεσία για αυστηρότερη κράτηση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Η Κνεσέτ αναμένεται να συνεχίσει τις εργασίες της σήμερα και στην αρχή της συνεδρίασης θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Κνεσέτ Αμίρ Οχάνα, καθώς και ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ.

Η Κνεσέτ αναμένεται να συζητήσει την προώθηση δύο νόμων - του νόμου για την αναβολή των δημοτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του μήνα και του νόμου που επιτρέπει την έγκριση του υπερπληθυσμού των κελιών για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας.

16.10.2023 14:14

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να απελευθερώσει ομήρους εάν το Ισραήλ τερματίσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δηλώνει ότι η Χαμάς ήταν ενδεχομένως έτοιμη να απελευθερώσει τους σχεδόν 200 ομήρους που κρατάει, εάν το Ισραήλ σταματήσει την εκστρατεία των αεροπορικών επιδρομών του στη Λωρίδα της Γάζας. Η τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναγνωρίσει ότι έκανε μια τέτοια προσφορά.

Οι αξιωματούχοι της Χαμάς "δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την απελευθέρωση των πολιτών και των αμάχων που κρατούνται από τις ομάδες αντίστασης, αλλά η επισήμανσή τους ήταν ότι τα μέτρα αυτά απαιτούν προετοιμασίες που είναι αδύνατες υπό τους καθημερινούς βομβαρδισμούς των σιωνιστών εναντίον διαφόρων περιοχών της Γάζας", σύμφωνα με τον Κανάνι.

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα ανταλλάξει τους αιχμαλώτους με χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται από το Ισραήλ, στο είδος των μονόπλευρων συμφωνιών ανταλλαγής που έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν.

"Ακούσαμε από την αντίσταση ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεχίσουν να αντιστέκονται", δήλωσε ο Κανάνι, αναφερόμενος στη Χαμάς. "Είπαν ότι η αντίσταση κατέχει τη στρατιωτική ικανότητα να συνεχίσει να αντιστέκεται στο πεδίο για μεγάλο χρονικό διάστημα".

16.10.2023 14:10

Γάζα: Οι κάτοικοι πίνουν ανθυγιεινό νερό καθώς οι παροχή δεν επανέρχεται

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας δηλώνει ότι, αντίθετα με τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, οι υπηρεσίες ύδρευσης δεν έχουν επανέλθει στον πολιορκημένο θύλακα.

"Οι κάτοικοι πίνουν ανθυγιεινό νερό, δημιουργώντας μια σοβαρή κρίση υγείας που απειλεί τη ζωή των πολιτών", δήλωσε ο εκπρόσωπος Iyad al-Bozom.

Τις τελευταίες 10 ημέρες, το Ισραήλ δεν παρείχε καθαρό νερό σε καμία από τις πέντε επαρχίες εντός του πολιορκημένου θύλακα, πρόσθεσε ο αλ-Μπόζομ.

16.10.2023 14:04

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητά την παύση των «στρατιωτικών επιχειρήσεων» στη Γάζα και το άνοιγμα ανθρωπιστικών «διαδρόμων»

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου "αξίωσε" σήμερα "την άμεση διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων" στη Λωρίδα της Γάζας και την δημιουργία "διαδρόμων" για να δοθεί βοήθεια στον πληθυσμό, κατά την δέκατη ημέρα πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

"Αξιώνουμε την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και το άνοιγμα ασφαλών διαδρόμων για την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό", δήλωσε ο Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης των αραβικών χωρών στη Βαγδάτη.

Από τις 7 Οκτωβρίου, η αιφνίδια επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και οι βομβαρδισμοί σε αντίποινα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα προκάλεσαν στις δύο πλευρές τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό ενός εκατομμυρίου.

16.10.2023 13:53

Οι IDF πλήττουν στρατηγικά σημεία της Χαμάς στη Γάζα

Οι IDF κατέστρεψαν δεκάδες κεντρικά γραφεία και θέσεις εκτόξευσης στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της έδρας ενός ανώτερου στελέχους της επίλεκτης μονάδας Nukhba της Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι τις τελευταίες ώρες καταστράφηκαν δεκάδες επιχειρησιακά επιτελεία και θέσεις εκτόξευσης της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγείου του Αλί Καντί, ενός από τα ανώτερα στελέχη της δύναμης Nukhba" που εξουδετερώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Επίσης, μαχητικά αεροσκάφη εξουδετέρωσαν έναν αριθμό τρομοκρατών ενώ βρίσκονταν σε στρατιωτικό συγκρότημα της Χαμάς.

16.10.2023 13:52

Σειρήνες για ρουκέτες ακούγονται σε Ισραηλινές κοινότητες στα σύνορα με τη Γάζα

16.10.2023 13:43

Σειρήνες για ρουκέτες ηχούν στο Be'er Sheva

16.10.2023 13:34

Σειρήνες ηχούν στο Ασντόντ

16.10.2023 13:30

Ο Μπορέλ ζητά από την Χαμάς την άμεση απελευθέρωση των ομήρων

16.10.2023 13:28

Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε τις κάμερες παρακολούθησης των IDF στα σύνορα με τον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε κάμερες παρακολούθησης σε αρκετές θέσεις του ισραηλινού στρατού κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει ελεύθερους σκοπευτές να καταστρέφουν κάμερες παρακολούθησης που έχουν τοποθετηθεί σε πέντε σημεία κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός έξω από την ισραηλινή πόλη Metula.

Στόχος της Χεζμπολάχ φαίνεται να είναι να εμποδίσει τον ισραηλινό στρατό να παρακολουθεί τις κινήσεις στη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων.

Τα περιστατικά σημειώθηκαν χθες.

16.10.2023 13:23

Μεγάλος κρατήρας σε περιοχή της Γάζας μετά από Ισραηλινό βομβαρδισμό

Μεγάλος κρατήρας σε περιοχή της Γάζας μετά από Ισραηλινό βομβαρδισμό

16.10.2023 13:17

Συνάντηση Νετανιάχου-Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Ξεκίνησε η συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Είναι η δεύτερη συνάντηση των δύο μέσα στην τελευταία εβδομάδα, μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

16.10.2023 13:13

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ θα ταξιδέψει στην περιοχή για να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή βοήθειας Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή για να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποστολή βοήθειας στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Griffiths δήλωσε ότι το γραφείο του βρίσκεται σε "βαθιές συζητήσεις" με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλους φορείς.

"Θα μεταβώ ο ίδιος αύριο στην περιοχή για να προσπαθήσω να βοηθήσω στις διαπραγματεύσεις, να προσπαθήσω να γίνω μάρτυρας και να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στο εξαιρετικό θάρρος των πολλών χιλιάδων εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που παρέμειναν στην πορεία και που εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί βοηθώντας τους ανθρώπους στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη", ανέφερε σε δήλωσή του.

Η τύχη των παραδόσεων βοήθειας και των περιορισμένων εκκενώσεων μέσω της μοναδικής εισόδου στη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ παραμένει αμφίβολη, αφού αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν ότι επετεύχθη προσωρινή εκεχειρία, αλλά το Ισραήλ και η Χαμάς δήλωσαν ότι δεν υπάρχει συμφωνία.

16.10.2023 13:06

Βίντεο από drone με την βομβαρδισμένη Λωρίδα της Γάζας

16.10.2023 13:00

Συγκλονιστική φωτογραφία από νοσοκομείο της Γάζας

10η ημέρα πολέμου: Στο χείλος της αβύσσου η Γάζα (gallery) -AP

16.10.2023 12:55

Το Ισραήλ έχει σκοτώσει 11 Παλαιστίνιους δημοσιογράφους στη Γάζα από την επίθεση της Χαμάς

Το Reuters αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει 11 Παλαιστίνιους δημοσιογράφους σε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα από τότε που άρχισε τα αντίποινα μετά την εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το δημοσίευμα επικαλείται το Παλαιστινιακό Συνδικάτο Δημοσιογράφων.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στη Γάζα έχει καταγραφεί σε τουλάχιστον 2.750 από το εκεί υπουργείο Υγείας, με 9.700 τραυματίες.

16.10.2023 12:54

Αίγυπτος: Το Ισραήλ δεν επέτρεψε να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη λάβει θέση που να επιτρέπει να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

Η Αίγυπτος έχει ως στόχο να διατηρήσει το πέρασμα της Ράφα λειτουργικό, δήλωσε ο κ. Σούκρι, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα "επικίνδυνη".

Αφού οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία στο Κάιρο, το πέρασμα αναμενόταν να ανοίξει σήμερα το πρωί για να επιτραπεί στους ξένους υπηκόους να διαφύγουν μέσω της Αιγύπτου.

Η Ράφα είναι η μόνη πύλη της Γάζας προς τον υπόλοιπο κόσμο που δεν ελέγχεται άμεσα από το Ισραήλ.

Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου στο πλαίσιο συμφωνίας με το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αίγυπτος επιβάλλει συνήθως αυστηρούς περιορισμούς στα σύνορα.

16.10.2023 12:52

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε πύραυλο στο Τελ Αβίβ καθώς ακούστηκε μεγάλη έκρηξη στην πόλη

Η Χαμάς δηλώνει ότι εκτόξευσε πριν από λίγο ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Τελ Αβίβ.

Δεν ακούστηκαν σειρήνες στην κεντρική πόλη, αλλά οι κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούστηκε μια μεγάλη έκρηξη.

16.10.2023 12:50

Έκρηξη ακούστηκε στο κεντρικό Ισραήλ χωρίς να σημάνει συναγερμός, προφανώς λόγω ρουκέτας που έπεσε στη θάλασσα

16.10.2023 12:48

Τα Ηνωμένα Έθνη παρέχουν καταφύγιο σε πάνω από 400.000 Παλαιστίνιους στα σχολεία και τα κτίριά τους στη Γάζα

Τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι περισσότεροι από 400.000 Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει στα σχολεία και τα κτίριά τους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με αναπηρίες στερούνται απλώς τη βασική τους ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτό είναι μια απόλυτη ντροπή», δήλωσε η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Εμείς ως UNRWA θρηνούμε την απώλεια 14 συναδέλφων», πρόσθεσε.

16.10.2023 12:39

Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ προωθεί νόμο που θα απαγορεύει την κατανάλωση περιεχομένου που περιλαμβάνει υποκίνηση ή εγκωμιασμό της τρομοκρατίας

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί νόμο που θα απαγορεύει την παρακολούθηση περιεχομένου που περιλαμβάνει υποκίνηση ή εγκωμιασμό της τρομοκρατίας. Η προσθήκη του προτεινόμενου τμήματος στον αντιτρομοκρατικό νόμο έχει ως στόχο να χρησιμεύσει ως ένα πρόσθετο εργαλείο στην καταπολέμηση μεμονωμένων επιθέσεων οι οποίες χαρακτηρίζονται, μεταξύ άλλων, από το γεγονός ότι "ότι το κίνητρο για να το πράξουν προέρχεται από την εντατική κατανάλωση τρομοκρατικών δημοσιεύσεων".

Το μνημόνιο του νόμου δημοσιεύθηκε κατόπιν αιτήματος των αξιωματούχων ασφαλείας και με την έγκριση του υπουργού Δικαιοσύνης Yariv Levin.

16.10.2023 12:30

Σε απόγνωση οι γιατροί στη Γάζα: «Η κατάσταση είναι καταστροφική»

Η κατάσταση στα νοσοκομεία του Χαν Γιουνίς είναι «καταστροφική», καθώς το προσωπικό πασχίζει να αντιμετωπίσει τον αριθμό των τραυματιών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τη σοβαρή έλλειψη νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσαν οι γιατροί.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική. Τις τελευταίες επτά ημέρες είχαμε συνεχή ροή τραυματισμένων πολιτών. Η [χωρητικότητα] των κρεβατιών του νοσοκομείου επεκτάθηκε πολλές φορές», δήλωσε στο Al Jazeera ο Mohamed Kandil, διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Naser.

«Την τελευταία ώρα υποδεχθήκαμε 60 τραυματισμένους πολίτες. Αυτός είναι ένας ασθενής το λεπτό. Πρόκειται για μια πολύ καταστροφική κατάσταση. Το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει για πολύ ακόμα. Το ηλεκτρικό ρεύμα εξακολουθεί να είναι κομμένο. Οι γεννήτριες του νοσοκομείου που λειτουργούν με καύσιμα θα σβήσουν σύντομα. Το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει. Το νοσοκομείο θα μετατραπεί σε νεκροταφείο».

16.10.2023 12:15

Ο καρδινάλιος των Ιεροσολύμων προσφέρθηκε να ανταλλάξει τον εαυτό του με παιδιά-ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς

Το Reuters μεταδίδει ότι ο καρδινάλιος Pierbattista Pizzaballa των Ιεροσολύμων, προσφέρθηκε να ανταλλάξει τον εαυτό του με παιδιά-ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε: «Είμαι έτοιμος για μια ανταλλαγή, για οτιδήποτε, αν αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ελευθερία, για να φέρουμε τα παιδιά στην πατρίδα. Κανένα πρόβλημα. Υπάρχει απόλυτη προθυμία από την πλευρά μου. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την απελευθέρωση των ομήρων, αλλιώς δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε. Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, ακόμη και εγώ προσωπικά»

16.10.2023 12:08

Σειρήνες για ρουκέτες ηχούν σε κοινότητες στα σύνορα με τη Γάζα

16.10.2023 11:49

Ισραηλινός στρατός: 199 οι όμηροι της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 199 άνθρωποι απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου και κρατούνται όμηροι από την ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, σύμφωνα με επικαιροποιημένο απολογισμό.

Ο προηγούμενος απολογισμός που ανακοινώθηκε χθες έκανε λόγο για 155 ομήρους.

«Ενημερώσαμε τις οικογένειες των 199 ομήρων», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

16.10.2023 11:39

Ιράν: Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εμπλακεί στρατιωτικά στον πόλεμο

Το Reuters μεταδίδει ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νασέρ Κανανί δήλωσε τη Δευτέρα σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου ότι «το Ιράν θεωρεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη εμπλακεί στρατιωτικά στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων».

16.10.2023 11:31

Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι το Ιράν έδωσε εντολή στη Χεζμπολάχ να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις της Κυριακής στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ

16.10.2023 11:31

Ο στρατός του Ισραήλ αναφέρει ότι τουλάχιστον 291 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις της Χαμάς

16.10.2023 11:29

IDF: «40 καταζητούμενοι συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη, περίπου οι μισοί είναι πράκτορες της Χαμάς»

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας 40 καταζητούμενους στη Δυτική Όχθη, εκ των οποίων οι μισοί περίπου είναι πράκτορες της Χαμάς, και κατέσχεσαν μεγάλη ποσότητα όπλων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, οι δυνάμεις ασφαλείας σφράγισαν επίσης ένα τυπογραφείο που παρήγαγε προπαγάνδα της Χαμάς.

16.10.2023 11:27

«Εάν η Χεζμπολάχ κάνει το λάθος η αντίδραση θα είναι θανατηφόρα»

Ο εκπρόσωπος των IDF Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εκκένωση 28 οικισμών στα σύνορα με τον Λίβανο, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα, αποφασίστηκε για να επιτραπεί στις IDF ευρεία επιθετική ελευθερία δράσης.

Σύμφωνα με τον Hagari, «εάν η Χεζμπολάχ κάνει το λάθος να μας δοκιμάσει, η αντίδραση θα είναι θανατηφόρα».

16.10.2023 11:23

Γιατρός στη Γάζα βλέπει τα πτώματα του πατέρα και του αδελφού του

Η στιγμή που γιατρός στη Γάζα βλέπει τα πτώματα του πατέρα και του αδελφού του, που σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, να φτάνουν στη μονάδα τραύματος του νοσοκομείου al-Shifa.

https://twitter.com/AJEnglish/status/1713814250676724162

16.10.2023 11:18

Live εικόνα από το πέρασμα της Ράφα

16.10.2023 11:14

Ισραηλινός στρατός: Έξι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μέχρι στιγμής

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έξι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν βρίσκονται μέλη της πολιτικής, όπως και της στρατιωτικής πτέρυγας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Γάζα, διευκρίνισε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Στην ανακοίνωση κατονομάζονται δύο διοικητές της Χαμάς οι οποίοι φέρεται ότι είχαν ανάμιξη στην σφαγή που διαπράχθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Επιπλέον σκοτώθηκε διοικητής που ευθύνεται για την ασφάλεια στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προστίθεται.

Δύο από τους τρεις αυτούς αξιωματούχους του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σκοτώθηκαν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού κατονομάζονται επίσης δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς που φέρεται να σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας της Χαμάς Τζάουαντ Αμπού Σαμάλα και ο Ζακάρια Αμπού Μάαμαρ, ο οποίος φέρεται ότι ήταν υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις.

16.10.2023 11:11

«Δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα», λέει η Ισραηλινή πρέσβειρα στη Βρετανία

Η πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Ερωτηθείσα από την Kay Burley ποια είναι η άποψή της σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση για την οποία έχουμε αναφερθεί σε αυτό το ιστολόγιο την τελευταία εβδομάδα, η Tzipi Hotovely είπε: "Δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση.

"Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των Ισραηλινών, η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των Παλαιστινίων.

"Αυτή είναι η στιγμή που η Χαμάς πρέπει να πληρώσει το τίμημα".

Υποστήριξε ότι η Χαμάς εμποδίζει τώρα τους δικούς της ανθρώπους από το να εκκενώσουν την περιοχή και ότι οι Παλαιστίνιοι είχαν την ευκαιρία να φύγουν από το Ισραήλ.

16.10.2023 11:07

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα συνεδριάσει στις 8 μ.μ. στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ

16.10.2023 11:03

Μερικά οχήματα και φορτηγά με τη σημαία του ΟΗΕ κινούνται στο πέρασμα της Ράφα.

16.10.2023 11:01

Δεκάδες Αμερικανοί πολίτες, οικογένειες στο λιμάνι της Χάιφα περιμένουν εκκένωση με πλοίο

Δεκάδες πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών και οι οικογένειές τους περιμένουν να επιβιβαστούν σε πλοίο εκκένωσης στο λιμάνι της Χάιφα.

Η ουρά σήμερα το πρωί ακολουθεί τον συναγερμό ασφαλείας που εξέδωσε την Κυριακή η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ για τους πολίτες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Λόγω της ακύρωσης πτήσεων σε σχέση με τις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι πολίτες των ΗΠΑ και οι συγγενείς πρώτου βαθμού τους κλήθηκαν να έρθουν στο λιμάνι της Χάιφα και να επιβιβαστούν σε πλοίο με προορισμό την Κύπρο, όπου θα επιβιβαστούν σε πτήσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

16.10.2023 10:58

Ο Οργανισμός Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι άνθρωποι στη Γάζα έχουν «σοβαρά περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό" με αποτέλεσμα "σοβαρές ανησυχίες για την εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό».

16.10.2023 10:55

Ανταπόκριση του Open από το Ισραήλ: «Κυριαρχεί η αίσθηση του απρόσμενου - Εκεί που επικρατεί ησυχία ηχούν σειρήνες και εκτοξεύονται ρουκέτες»

Διαβάστε αναλυτικά όσα μετέδωσε η Αδαμαντία Λιόλιου από το Ισραήλ

16.10.2023 10:52

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ λέει ότι «δεν υπάρχουν αρκετοί σάκοι για τους νεκρούς στη Γάζα»

16.10.2023 10:48

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί αύριο το Ισραήλ

16.10.2023 10:46

Γιατί καθυστερεί η ανθρωπιστική βοήθεια στο πέρασμα της Ράφα

Πολλά βλέμματα εδώ και σε όλο τον κόσμο είναι στραμμένα στην πιθανή επαναλειτουργία του ζωτικού περάσματος της Ράφα από τη Γάζα στην Αίγυπτο.

Πηγές του BBC στο Κάιρο κάνουν λόγο για μια καταρχήν συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη δύσκολα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν.

Οι Αιγύπτιοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανοίξουν το πέρασμα μέχρι να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του προσωπικού τους.

Το Ισραήλ θέλει να επιθεωρήσει όλα τα φορτηγά που ταξιδεύουν στη Γάζα για να διασφαλίσει ότι δεν μεταφέρουν όπλα.

16.10.2023 10:43

Η Νορβηγία δηλώνει ότι 170 πολίτες της προσπαθούν να φύγουν από τη Γάζα

Η νορβηγική κυβέρνηση δηλώνει ότι από χθες το βράδυ, υπάρχουν 170 πολίτες της που θέλουν βοήθεια από τη Νορβηγία για να φύγουν από τη Γάζα.

Η υπουργός Εξωτερικών Anniken Huitfeldt λέει ότι "η κατάσταση στη Γάζα είναι ασαφής και χειροτερεύει κάθε ώρα που περνάει".

Μιλώντας για την έξοδο από τη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο, η Χούιτφελντ λέει: "Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα είναι δυνατόν να περάσουν (εκεί) οι Νορβηγοί πολίτες. Τα σύνορα μπορούν τόσο να ανοίξουν όσο και να κλείσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα".

16.10.2023 10:38

Αναφορές ότι μεταφέρεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Εικόνες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters δείχνουν φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από αιγυπτιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις να βρίσκονται στην πόλη αλ Αρίς στο Σινά σήμερα το πρωί αναμένοντας να λάβουν άδεια για το πολύωρο ταξίδι ως τη Ράφα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν συγκεντρώσει διάφορες χώρες και οργανώσεις για τη Λωρίδα της Γάζας έχει συγκεντρωθεί στην αλ Αρίς περιμένοντας τη σύναψη συμφωνίας για την είσοδο της βοήθειας στον θύλακα και την απομάκρυνση από αυτόν των ξένων πολιτών, κάτι το οποίο επετεύχθη όπως δήλωσε χθες Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έπειτα από επίσκεψή του στο Κάιρο.

16.10.2023 10:33

Τέσσερις κινέζοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι σκοτώθηκαν, δύο αγνοούνται και έξι τραυματίστηκαν στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Προς το παρόν, οι εμπορικές πτήσεις μεταξύ Κίνας και Ισραήλ εξακολουθούν να λειτουργούν, ανέφερε το υπουργείο.

16.10.2023 10:23

Ισραήλ: 936 άμαχοι έχουν σκοτωθεί

Η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι ισραηλινές αρχές έχουν παραλάβει τις σορούς 936 πολιτών, κατοίκων και ξένων εργαζομένων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ 615 σοροί ταυτοποιήθηκαν και 494 μεταφέρθηκαν για ταφή.

Ο αριθμός των στρατιωτών που σκοτώθηκαν ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 293. Οι οικογένειες 155 ατόμων που απήχθησαν από τη Χαμάς έχουν ειδοποιηθεί.

16.10.2023 10:14

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν θα στοχοθετεί για κάποιες ώρες σήμερα τους δρόμους που οδηγούν από το βόρειο τμήμα της Γάζας στο νότιο

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «αποφύγει» να πλήξει τους οδικούς άξονες που συνδέουν το βόρειο με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση εναντίον του θύλακα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα αποφύγουν να στοχοθετήσουν τους καθορισμένους άξονες από τις 08:00 ως τις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ο Αβιχάι Αντραέ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα X.

«Για την ασφάλειά σας εκμεταλλευθείτε αυτό το διάστημα για να μετακινηθείτε από τα βόρεια και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», πρόσθεσε.

Σε άλλη του ανακοίνωση ο στρατός επεσήμανε ότι έχει ορίσει δύο οδούς για την απομάκρυνση των πολιτών της Γάζας.

16.10.2023 10:11

Τι γνωρίζουμε για το πέρασμα της Ράφα

  • Αφού το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορα, η Ράφα είναι η μόνη διέξοδος από τη Γάζα, αλλά και αυτή είναι κλειστή αυτή τη στιγμή.
  • Αν ανοίξει, θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε ξένους υπηκόους με βάση την τελευταία συμφωνία με την Αίγυπτο.
  • Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ αναφέρει ότι η κατάσταση στο πέρασμα της Ράφα είναι "ρευστή και απρόβλεπτη" και ότι ήταν "ασαφές" πόσο καιρό θα παραμείνει ανοιχτό το πέρασμα.
  • Το πέρασμα ελέγχεται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση βάσει συμφωνίας που υπεγράφη το 2007 με το Ισραήλ. Παρακολουθείται επίσης από την ΕΕ.
  • Η ροή προμηθειών, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας, που εισέρχονται στη Γάζα μέσω της Ράφα απαιτεί την έγκριση του Ισραήλ.
  • Το πέρασμα έχει παραμείνει κλειστό μετά από προηγούμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, όπως το 2008, το 2014 και το 2021.
  • Μετά την οθωμανική-βρετανική συμφωνία του 1906, καθορίστηκε ένα σύνορο μεταξύ της οθωμανικής Παλαιστίνης και της βρετανικής Αιγύπτου από την Τάμπα έως τη Ράφα.
  • Η Γάζα κατελήφθη από την Αίγυπτο το 1948 και περιήλθε υπό τον έλεγχο του Ισραήλ μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967, κατά τη διάρκεια του οποίου η χερσόνησος του Σινά ελέγχθηκε επίσης από το Ισραήλ.
  • Μια ισραηλινοαιγυπτιακή συμφωνία το 1979 επέτρεψε την επιστροφή του Σινά, το οποίο συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, στην Αίγυπτο, και έτσι το συνοριακό πέρασμα της Ράφα αποκαταστάθηκε.
  • Το 1982, μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από το Σινά, η Ράφα έγινε το σημείο διαχωρισμού μεταξύ του αιγυπτιακού και του κατεχόμενου από το Ισραήλ παλαιστινιακού εδάφους της Γάζας.

16.10.2023 10:07

2.750 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα, υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας στη Γάζα

2.750 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 9.700 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

16.10.2023 10:02

Διευκολύνσεις από την Ισραηλινή κυβέρνηση για την απόκτηση άδειας οπλοφορίας

Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της Κνεσέτ ενέκρινε τη Δευτέρα κανονισμούς που διευκολύνουν τις προϋποθέσεις για την απόκτηση άδειας οπλοφορίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ακρόαση, υποβλήθηκαν 41.000 αιτήσεις για άδεια οπλοφορίας από την έναρξη των μαχών. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρότεινε οι κανονισμοί να παραμείνουν σε ισχύ για ένα έτος, αλλά τα μέλη του Συμβουλίου αποφάσισαν να τους εγκρίνουν ως μόνιμους κανονισμούς.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, MK Tzvika Foghel από την Otzma Yehudit, δήλωσε ότι οι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ την Τρίτη.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, ένας άνδρας ηλικίας 21 ετών και άνω, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως στρατιώτης για ένα έτος ή έχει συμπληρώσει άλλη διετή στρατιωτική θητεία, και μια γυναίκα που έχει κάνει ένα έτος εθνικής ή πολιτικής υπηρεσίας - θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν όπλα, εάν ζουν ή εργάζονται σε έναν τόπο που ορίζεται ως επιλέξιμος τόπος.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενους κανονισμούς που παρείχαν παρόμοιο δικαίωμα μόνο σε όσους είχαν ολοκληρώσει πλήρη στρατιωτική ή πολιτική θητεία. Στους νέους κανονισμούς, επεκτάθηκαν επίσης πρόσθετα κριτήρια για την οπλοφορία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχουν δικαίωμα συμμετοχής σε εν ενεργεία εθελοντές της αστυνομίας ή των οργανώσεων διάσωσης.

16.10.2023 09:47

Το γραφείο του Νετανιάχου λέει ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την εκκένωση των ξένων»

16.10.2023 09:44

Τα αιγυπτιακά νοσοκομεία αυξάνουν το επίπεδο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση επειγόντων ιατρικών περιστατικών από τη Γάζα

16.10.2023 09:39

Το Al Arabiya αναφέρει ότι πάνω από εκατό φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια περιμένουν να εισέλθουν στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο

16.10.2023 09:38

Επικεφαλής ΠΟΥ: «Ανακούφιση για την κατάπαυση του πυρός»

«Με μεγάλη ανακούφιση πληροφορήθηκα τις αναφορές για κατάπαυση του πυρός που επιτρέπει την είσοδο στη Γάζα από την Αίγυπτο προμηθειών που σώζουν ζωές. Το φορτίο ιατρικών προμηθειών του ΠΟΥ έφτασε κοντά στη Ράφα το Σάββατο και εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να τα μεταφέρουμε στη Γάζα σήμερα, αν είναι δυνατόν. Πολλοί πολίτες έχουν σοβαρή ανάγκη».

16.10.2023 09:31

Το OPEN στο Ισραήλ: Δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

16.10.2023 09:26

Καπνός και φωτιά στο Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, καθώς σπίτι χτυπήθηκε από ρουκέτα της Χαμάς

16.10.2023 09:15

Ανοίγει το συνοριακό πέρασμα Αιγύπτου-Γάζας εν μέσω εκεχειρίας

16.10.2023 09:09

Οι Ισραηλινοί που ζουν σε 28 κοινότητες κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο θα απομακρυνθούν από τον στρατό

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα εκκενώσουν τους κατοίκους από 28 κοινότητες κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν τα δύο μέρη, οι 28 κοινότητες βρίσκονται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο. Οι κάτοικοι θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και ξενώνες που θα πληρωθούν από την ισραηλινή κυβέρνηση.

16.10.2023 09:05

Βίντεο από drone δείχνει την καταστροφή στη Γάζα μετά τους βομβαρδισμούς

https://twitter.com/Muzamil79614/status/1713784917430030704

16.10.2023 09:02

Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης

16.10.2023 08:52

Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ λέει ότι η χώρα δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει τη Γάζα, ωστόσο επιδιώκει να εξαλείψει τη Χαμάς.

16.10.2023 08:48

Σειρήνες για ρουκέτες σε κοινότητες στα σύνορα με τη Γάζα

16.10.2023 08:47

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν λέει ότι «η Χαμάς δεν νοιάζεται αν οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν»

16.10.2023 08:46

Κυβέρνηση της Γάζας: Η δολοφονία των εργαζομένων στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αποτελεί «έγκλημα πολέμου»

Ο βομβαρδισμός του αρχηγείου της πολιτικής άμυνας της Γάζας και η δολοφονία τουλάχιστον πέντε εργαζομένων στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης καταγγέλθηκε ως "έγκλημα πολέμου" από αξιωματούχους του πολιορκημένου θύλακα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας δήλωσε ότι η πιο πρόσφατη στοχοποίηση των εργαζομένων σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να προστεθεί "στα εγκλήματα της κατοχής που απαιτούν λογοδοσία".

Το Al Jazeera μετέδωσε νωρίτερα ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από δύο κεντρικά γραφεία της πολιτικής άμυνας που επλήγησαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Οι ταυτότητες των δύο άλλων θυμάτων δεν έγιναν αμέσως γνωστές.

16.10.2023 08:40

Σήμερα επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο του Χαλεπιού στη Συρία μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Η λειτουργία του αεροδρομίου του Χαλεπίου στη Συρία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα το πρωί, μετά την αεροπορική επιδρομή που αποδίδεται στο Ισραήλ και το έθεσε εκτός λειτουργίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της χώρας.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, το υπουργείο Μεταφορών δήλωσε την Κυριακή ότι οι λειτουργίες θα ξεκινήσουν ξανά τη Δευτέρα το πρωί.

16.10.2023 08:37

Χαμάς: Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα

Πηγές της Χαμάς δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει επίσημες πληροφορίες σχετικά με την πρόθεση να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος, πολλά φορτηγά με εξοπλισμό βοήθειας που έχουν σταλεί από την Ιορδανία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, μεταξύ άλλων, περιμένουν να εισέλθουν.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οι Αιγύπτιοι έχουν εκφράσει την προθυμία τους να δεχθούν οποιαδήποτε βοήθεια και έχουν διαθέσει το αεροδρόμιο Ελ Αρίς για το σκοπό αυτό, αλλά στο Κάιρο θέλουν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εκπροσώπων που σταθμεύουν στο πέρασμα, πριν από το άνοιγμά του.

Στην Αίγυπτο απαίτησαν να απομακρυνθεί κάθε ισραηλινή απειλή πριν ανοίξει το πέρασμα της Ράφα. Είπαν επίσης ότι η έξοδος από τη Γάζα στο αιγυπτιακό έδαφος θα είναι δυνατή κυρίως για τους ξένους πολίτες, οι οποίοι θα συνεχίσουν στις χώρες τους. Σύμφωνα με τις πηγές, η Αίγυπτος τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση των Παλαιστινίων προσφύγων στο έδαφός της, ενώ "νομιμοποιεί το ισραηλινό σχέδιο για την απέλαση των κατοίκων της Γάζας στο Σινά".

Νωρίτερα, το αμερικανικό κανάλι MSNBC μετέδωσε τη Δευτέρα από παλαιστινιακή πηγή ότι το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει στις 9 το πρωί για λίγες ώρες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα μεταφερθεί ανθρωπιστικός εξοπλισμός στη Λωρίδα της Γάζας και θα επιτραπεί η έξοδος σε όσους έχουν ξένη υπηκοότητα.

16.10.2023 08:32

Προειδοποίηση ΟΗΕ: Τα καύσιμα που τροφοδοτούν τα νοσοκομεία της Γάζας θα εξαντληθούν σε 24 ώρες

Τα καύσιμα για τη λειτουργία των νοσοκομείων σε όλη τη Γάζα αναμένεται να εξαντληθούν εντός 24 ωρών, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

"Η διακοπή της λειτουργίας των εφεδρικών γεννητριών θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών", δήλωσε η ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Το Ισραήλ, το οποίο ελέγχει σχεδόν όλα τα περάσματα προς τη Γάζα, έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό, ενώ εκατοντάδες μετρικοί τόνοι βοήθειας από διάφορες χώρες έχουν καθυστερήσει στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου εδώ και ημέρες εν αναμονή μιας συμφωνίας για την ασφαλή παράδοσή της στη Γάζα.

Η βοήθεια αναμένεται να επιτραπεί σήμερα το πρωί, όταν ανοίξει το πέρασμα της Ράφα - αλλά δεν είναι σαφές για πόσο χρονικό διάστημα.

16.10.2023 08:30

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη δολοφονία δύο στρατιωτικών διοικητών της Χαμάς

16.10.2023 08:25

Βίντεο του ισραηλινού στρατού από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Οι IDF δημοσιεύουν πλάνα από ορισμένες από τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον στόχων της Χαμάς τις τελευταίες 24 ώρες.

16.10.2023 08:14

5ωρη εκεχειρία για να επιτραπεί η έξοδος των αλλοδαπών και η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω των αιγυπτιακών συνόρων

16.10.2023 08:10

Δολοφόνησαν 6χρονο στις ΗΠΑ: «Εσείς οι μουσουλμάνοι, πρέπει να πεθάνετε»

Οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση και εγκλήματα μίσους σε άνδρα 71 ετών χθες Κυριακή, καθώς φέρεται να μαχαίρωσε μουσουλμάνα και τον μικρό γιο της, έξι ετών, σε μικρή απόσταση από το Σικάγο (βορειοανατολικά), επίθεση που η αστυνομία θεωρεί ότι συνδέεται με τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Το παιδί, που δέχτηκε 26 μαχαιριές, υπέκυψε σε νοσοκομείο, ωστόσο η μητέρα του, 32 ετών, αναμένεται να επιζήσει, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του σερίφη της κομητείας Γουίλ (Ιλινόι), στην οποία η επίθεση χαρακτηρίζεται «ειδεχθής».

«Οι ερευνητές μπόρεσαν να εξακριβώσουν ότι τα δυο θύματα αυτής της βάρβαρης επίθεσης έγιναν στόχος του υπόπτου επειδή ήταν μουσουλμάνοι και εξαιτίας της εξελισσόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, στην οποία εμπλέκονται η Χαμάς και οι Ισραηλινοί», αναφέρεται στην ανακοίνωση και διευκρινίζεται πως το έγκλημα διαπράχθηκε περίπου 64 χιλιόμετρα δυτικά από το Σικάγο.

Το γραφείο του σερίφη δεν δημοσιοποίησε την εθνικότητα των θυμάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με το γραφείο στο Σικάγο του Συμβουλίου Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR), το παιδί ήταν Παλαιστινιοαμερικανός.

Η γυναίκα μπόρεσε να τηλεφωνήσει στο 911 (στην άμεση δράση) προσπαθώντας να απωθήσει τον δράστη.

«Οι βοηθοί εντόπισαν τα δυο θύματα στο εσωτερικό της κατοικίας, σε υπνοδωμάτιο. Τα δύο θύματα έφεραν πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι στα στήθη, στους κορμούς και στα άνω άκρα τους», πάντα σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη.

Κατά τη νεκροψία-νεκροτομή, αφαιρέθηκε από την κοιλιακή χώρα του παιδιού οδοντωτό μαχαίρι στρατιωτικού τύπου με λάμα 15 εκατοστών.

Ο επικεφαλής του γραφείου του CAIR στο Σικάγο, ο Άχμεντ Ρεχάμπ, δήλωσε στον Τύπο ότι ο δράστης χτύπησε την πόρτα των θυμάτων και αρχικά προσπάθησε να στραγγαλίσει τη γυναίκα λέγοντάς της «εσείς, οι μουσουλμάνοι, πρέπει να πεθάνετε», επικαλούμενος SMS που έστειλε η γυναίκα στον πατέρα του δολοφονημένου αγοριού από το κρεβάτι της στο νοσοκομείο.

16.10.2023 08:02

ΟΗΕ: «Το προσωπικό της Γάζας δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια»

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με την ικανότητα της οργάνωσης να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν ανάγκη στη Γάζα.

"Οι συνάδελφοί μου της UNRWA στη Γάζα δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια", δήλωσε ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της UNRWA στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

"Οι επιχειρήσεις της UNRWA είναι το μεγαλύτερο αποτύπωμα των Ηνωμένων Εθνών στη Λωρίδα της Γάζας και βρισκόμαστε στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αυτό είναι απολύτως πρωτοφανές".

Ο Lazzarini σημείωσε ότι τα αποθέματα νερού και ηλεκτρικής ενέργειας εξαντλούνται, ενώ σύντομα δεν θα υπάρχουν ούτε τρόφιμα ούτε φάρμακα.

"Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι ζωή - η Γάζα ξεμένει από νερό και η Γάζα ξεμένει από ζωή", είπε.

Περίπου 400.000 άνθρωποι βρίσκουν αυτή τη στιγμή καταφύγιο σε σχολεία της UNRWA και άλλες εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα του θύλακα και ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια είναι "απολύτως συντριπτικός", πρόσθεσε.

16.10.2023 07:55

Ο Μπάιντεν σκέφτεται να ταξιδέψει στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί κανένα ταξίδι, δήλωσε την Κυριακή ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. Θα αποτελούσε ένα ισχυρό σύμβολο συμπάθειας και υποστήριξης μετά τη βίαιη επίθεση της Χαμάς.

16.10.2023 07:51

Οι ΗΠΑ προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων

Η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar ανέφερε ότι οι ΗΠΑ υπέβαλαν συμβιβαστική πρόταση στη Χαμάς για την απελευθέρωση των απαχθέντων πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει ο εκδότης της εφημερίδας Αβραάμ Αλ Νιμ, ο οποίος βρίσκεται κοντά σε ανώτερα στελέχη της Χαμάς και στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, η Χαμάς έθεσε διάφορους όρους και απαίτησε να μάθει ποιοι από τους απαχθέντες ήταν ξένοι πολίτες και ποιοι από αυτούς υπηρετούσαν στον IDF.

16.10.2023 07:46

Ο ΠΟΥ καλεί τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους «αμάχους ομήρους»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους κάλεσε χθες Κυριακή τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ισραηλινούς «αμάχους ομήρους», δηλώνοντας ταυτόχρονα «πολύ ανήσυχος» για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που πλήττουν «παλαιστίνιους αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση στη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους αμάχους ομήρους», είπε ο κ. Τέντρος, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ «αδικαιολόγητες», «φρικιαστικές», «βάρβαρες» και «καταδικαστέες».

Πρόσθεσε πως είναι «πολύ ανήσυχος για τις ισραηλινές επιθέσεις που πλήττουν παλαιστινίους αμάχους». «Αθώοι άμαχοι και παιδιά πληρώνουν το τίμημα», ανέφερε από τη Μανίλα.

Ο ΠΟΥ «συνεχίζει να καλεί το Ισραήλ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου για την προστασία των αμάχων και των υποδομών υγείας», ανέφερε.

Έναυσμα του πολέμου του Ισραήλ και της Χαμάς, με χιλιάδες νεκρούς στις δυο πλευρές μέσα σε μια εβδομάδα, ήταν η αιφνιδιαστική, άνευ προηγουμένου πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την 7η Οκτωβρίου.

Αντιμέτωποι με ασταμάτητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και τη διαταγή του ισραηλινού στρατού να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θύλακα (έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων), πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν, από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων του, κατά τον ΟΗΕ.

Το να διατάσσεται «1,1 εκατ. άνθρωποι να πάνε από τον βορρά στον νότο σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα θα προκαλέσει ανθρωπιστική τραγωδία», τόνισε ακόμα ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Τουλάχιστον 155 άνθρωποι απήχθησαν από τη Χαμάς, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς των αρχών του Ισραήλ, που ανακοίνωσαν ότι ο στρατός βρήκε στις πρώτες του χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα «πτώματα» ομήρων. Η Χαμάς ανέφερε πως 22 όμηροι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

16.10.2023 07:41

Στρατιώτης σκοτώθηκε σε πυραυλική επίθεση την Κυριακή στα σύνορα με τον Λίβανο, λένε οι IDF

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας αναφέρουν ότι ένας αξιωματικός σκοτώθηκε σε μία από τις χθεσινές επιθέσεις με αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους από τον Λίβανο, εναντίον του φυλακίου Νουρίτ.

Ένας πολίτης σκοτώθηκε σε ξεχωριστή πυραυλική επίθεση εναντίον της πόλης Shtula.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Οι IDF λένε ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ ως απάντηση στην επίθεση.

16.10.2023 07:39

Νεκρά παιδιά έπειτα από Ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Γάζα

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής σε έναν από τους προσφυγικούς καταυλισμούς του ΟΗΕ στο κέντρο της Γάζας.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο Al Nour, ο βομβαρδισμός έπληξε το σπίτι της οικογένειας Faraj που βρίσκεται στον καταυλισμό Nuseirat.

Μια σειρά ισραηλινών βομβαρδισμών έπληξε αρκετούς στόχους σε όλη τη Γάζα τη Δευτέρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera.

16.10.2023 07:34

ΟΗΕ: Ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου για τους Παλαιστίνιους

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ήδη εκτυλίσσεται «ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου» στον θύλακα.

16.10.2023 07:33

Ο Μπάιντεν καταδικάζει τον φόνο μικρού μουσουλμάνου: «Φρικιαστική πράξη μίσους»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε χθες Κυριακή τον φόνο εξάχρονου αγοριού που μαχαιρώθηκε κοντά στο Σικάγο, καταγγέλλοντας τη «φρικιαστική πράξη μίσους», η οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, συνδεόταν με τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

«Αυτή η φρικιαστική πράξη μίσους δεν έχει θέση στην Αμερική και αντίκειται προς θεμελιώδεις αξίες μας: την ελευθερία να προσευχόμαστε, να πιστεύουμε και να είμαστε αυτοί που είμαστε χωρίς φόβο», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, διαβεβαιώνοντας πως προσεύχεται γι’ αυτήν και απευθύνοντας τις ευχές του στη μητέρα του παιδιού, που τραυματίστηκε σοβαρά, για ταχεία ανάρρωση.

16.10.2023 07:32

Μπάιντεν: Η των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν η επιβολή νέας κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ θα ήταν «μεγάλο λάθος»

Οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος», έκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή, καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες ισραηλινών στρατευμάτων για τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Χαμάς.

Μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση στο έδαφός του από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε αντίποινα, προχωρώντας σε χιλιάδες αεροπορικά πλήγματα, και διέταξε τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να φύγουν, να κινηθούν προς νότο, ενόψει της αναμενόμενης χερσαίας εισβολής.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της εκπομπής «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS αν θα υποστήριζε την επιβολή κατοχής στη Γάζα από το Ισραήλ, ο κ. Μπάιντεν απάντησε «πιστεύω πως αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος».

Η Χαμάς «δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την «εξάλειψη των εξτρεμιστών» από το Ισραήλ «αναγκαίο μέτρο».

16.10.2023 07:31

Χιλιάδες νεκροί

Πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, οι αρχές καταμετρούν τουλάχιστον 2.670 νεκρούς, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, στα ισραηλινά πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού.

16.10.2023 13:49

Στα ύψη βρίσκεται η ένταση στη Μέση Ανατολή με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναμένουν την «πολιτική απόφαση» για να προχωρήσουν στη χερσαία επιχείρησή τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται συνεχώς σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Παρακολουθήστε στο live blog του ethnos.gr όλες τις εξελίξεις από τις μάχες και τα μηνύματα από τις συμμαχικές και γειτονικές χώρες.