Live blog για Μέση Ανατολή: Εκατοντάδες νεκροί και ανελέητη πολιορκία στη Γάζα - Απειλεί να εκτελέσει αιχμαλώτους η Χαμάς

To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
10.10.2023 23:50

Το liveblog του ethnos.gr ολοκληρώθηκε. Ευχαριστούμε που συντονιστήκατε και παρακολουθήσατε όλες τις εξελίξεις μέσα από την ιστοσελίδα μας.

10.10.2023 23:38

Ανησυχία Ζελένσκι για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της στην «τραγωδία» που προκάλεσαν οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, αφήνοντας προσωρινά σε δεύτερη μοίρα τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 και μεταδόθηκε απόψε, ο Ζελένσκι προειδοποίησε για τον κίνδυνο να αποσπαστεί η προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την Ουκρανία, «κάτι που θα έχει συνέπειες».

Οι τραγωδίες που έπληξαν την Ουκρανία και το Ισραήλ «είναι διαφορετικές, αλλά και οι δύο είναι τεράστιες», υπογράμμισε.

10.10.2023 23:23

Αύριο η συνάντηση Νετανιάχου - Γκαντζ

Η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του επικεφαλής του κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ για τον συντονισμό του σχηματισμού κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης αναβλήθηκε για αύριο λόγω της παρατεταμένης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας. Η συνάντηση έχει πλέον προγραμματιστεί για την Τετάρτη στις 11:00 π.μ.

10.10.2023 23:22

Ανησυχία Ζελένσκι πως αποσπάται η προσοχή της Διεθνούς Κοινότητας από την Ουκρανία

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της στην «τραγωδία» που προκάλεσαν οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, αφήνοντας προσωρινά σε δεύτερη μοίρα τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 και μεταδόθηκε απόψε, ο Ζελένσκι προειδοποίησε για τον κίνδυνο να αποσπαστεί η προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την Ουκρανία, «κάτι που θα έχει συνέπειες».

10.10.2023 23:21

Χάποελ Τελ Αβίβ: «Δύο νεαροί αθλητές μας σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς»

H Χάποελ Τελ Αβίβ ανακοίνωσε τη δολοφονία δύο νεαρών αθλητών της Ακαδημίας της, οι οποίοι «σφαγιάστηκαν στη βάναυση τρομοκρατική επίθεση» της Χαμάς.

«Mε αφάνταστο πόνο ανακοινώνουμε τη δολοφονία δύο αθλητών της Ακαδημίας μας, τον Γιφτάτς και τον Γιόναταν Κοτζ, κατοίκους του Κφαρ Αζά, στο σπίτι τους.

Ο Γεφτά και ο Γιόναταν σφαγιάστηκαν μαζί με τον πατέρα τους Αβίβ, τη μητέρα τους Λιβνάτ και την αδελφή τους Ρότεμ στη βάναυση τρομοκρατική επίθεση το πρωί του Σαββάτου», ανέφερε η σοκαριστική ανάρτηση της Χάποελ Τελ Αβίβ στα social media.

10.10.2023 23:18

Στην Ελλάδα από το Ισραήλ ακόμη 90 άτομα

Επί ελληνικού εδάφους αφίχθησαν περί τις 23:00 της Τρίτης, στον Διεθνη Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» 90 άτομα, με πτήση από το Ισραήλ. Η άφιξη έρχεται σε συνέχεια των ενεργειών επαναπατρισμού Ελλήνων από την εμπόλεμη χώρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

10.10.2023 23:10

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι βλήματα που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία είχαν στόχο το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένας αριθμός βλημάτων εκτοξεύθηκε από το συριακό έδαφος προς το Ισραήλ και ότι ορισμένα προσγειώθηκαν σε ανοικτές περιοχές στο ισραηλινό έδαφος.

Ο στρατός δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες.

10.10.2023 22:57

Λευκός Οίκος: Συνένοχο το Ιράν, αλλά δεν έχουμε ενδείξεις ότι προσέφερε βοήθεια στη Χαμάς

Το Ιράν είναι «συνένοχο, με την ευρεία έννοια», στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να δείχνουν ότι η Τεχεράνη προσέφερε συγκεκριμένα υποστήριξη για την πρωτοφανή επίθεση, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Είπαμε από την αρχή ότι το Ιράν είναι συνένοχο υπό ευρεία έννοια, επειδή παρείχε τη μερίδα του λέοντος στη χρηματοδότηση της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, παρείχε εκπαίδευση, παρείχε δυνατότητες, παρείχε υποστήριξη και είχε εμπλοκή και επαφή με τη Χαμάς επί σειρά ετών και όλα αυτά έπαιξαν ρόλο στη συμβολή σε αυτό που είδαμε», δήλωσε ο Σάλιβαν. «Τώρα, όσον αφορά το ερώτημα αν το Ιράν γνώριζε εκ των προτέρων για αυτή την επίθεση ή αν βοήθησε στο σχεδιασμό ή στην καθοδήγηση αυτής της επίθεσης, δεν έχουμε, από τη στιγμή που βρίσκομαι εδώ στο βήμα, επιβεβαίωση γι' αυτό».

10.10.2023 22:37

Τουλάχιστον 900 νεκροί και 4.600 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

Τουλάχιστον 900 νεκροί και 4.600 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει από το Σάββατο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Στη σχετική ενημέρωση, υπογραμμίζεται ότι μεταξύ των νεκρών είναι 260 παιδιά και 230 γυναίκες.

10.10.2023 22:36

Έρευνες για τυχόν θύλακες στην Ελλάδα που έχουν σχέση με τη Χαμάς

10.10.2023 22:35

Στο Ισραήλ την Πέμπτη ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σχεδιάζει να φτάσει στο Ισραήλ την Πέμπτη για να συναντηθεί με ανώτερους ισραηλινούς ηγέτες, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης νωρίτερα.

10.10.2023 22:27

Επικοινωνίες Ερντογάν με Πούτιν και Γκουτέρες

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ερντογάν και Γκουτέρες εξέτασαν τρόπους για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να επισημαίνει ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Παλαιστινίων θα αυξηθεί σημαντικά λόγω της ανάφλεξης της βίας. Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του ότι τυχόν «δυσανάλογη» απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς θα βυθίσει σε τέλμα τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν, συζητήθηκαν πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθώς και για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην υπό ισραηλινή πολιορκία Λωρίδα της Γάζας.

10.10.2023 22:10

Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ: Μετακινήσαμε αεροπλανοφόρο για να στείλουμε μήνυμα αποτροπής σε «άλλους παράγοντες»

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σε ενημέρωση Τύπου το βράδυ της Τρίτης ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν ένα αεροπλανοφόρο πιο κοντά στο Ισραήλ όχι για να αποτρέψουν τη Χαμάς, αλλά «για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα αποτροπής σε άλλα κράτη ή μη κρατικούς παράγοντες που μπορεί να επιδιώξουν να διευρύνουν αυτόν τον πόλεμο».

«Ο Πρόεδρος μας έχει επίσης αναθέσει να εμπλακούμε σε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για όλα τα σενάρια κλιμάκωσης και τώρα είμαστε βαθιά εμπλεκόμενοι σε αυτόν τον σχεδιασμό», είπε, προσθέτοντας ότι «συμβουλευόμαστε συμμάχους και εταίρους για όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να εξελιχθούν τις επόμενες ημέρες».

10.10.2023 22:04

Το Ισραήλ αρνήθηκε να επιτρέψει τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα

Το Ισραήλ αρνήθηκε ένα αίτημα για μεταφορά τροφίμων και ιατρικού εξοπλισμού στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε απόψε ο Χουσεΐν Αλ Σέιχ, ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

«Καλούμε τους διεθνείς ανθρωπιστικούς θεσμούς και τη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν κατεπειγόντως για να σταματήσει την επίθεση, να επιτρέψει τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης και να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση επειδή η Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωπη με μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή», τόνισε.

10.10.2023 22:04

Μπορέλ: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί στις βάρβαρες επιθέσεις της Χαμάς, με βάση το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, για την κρίση στη Μέση Ανατολή, συμφώνησαν ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, με βάση το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά από το Ομάν, λίγο μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Κάποιες αντιδράσεις του Ισραήλ, όπως ο αποκλεισμός της Γάζας από νερό, ηλεκτρισμό και διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού, δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχουν ήδη επισημάνει και τα Ηνωμένα Έθνη. Τόνισε, επίσης, ότι αυτή είναι μία κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία πρέπει να θυμόμαστε ότι «η απάντηση στη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς» προκαλεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, κατά την έκτακτη Σύνοδο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στο Ομάν για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο με τα κράτη του Κόλπου, καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις επιθέσεις κατά πολιτών από τη Χαμάς, ζήτησαν την απελευθέρωση των ομήρων, την προστασία των άμαχων και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Ζήτησαν επίσης, να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να διευκολυνθεί η διαφυγή ανθρώπων από τη Γάζα προς την Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, είχαν προσκληθεί από τον Ζ. Μπορέλ να συμμετάσχουν, οι Υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν και της Παλαιστινιακής Αρχής, Αλ-Μαλικί, οι οποίοι αποδέχτηκαν την πρόσκληση.

10.10.2023 22:02

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέλαβαν απόψε, με μια ανακοίνωση που εξέδωσαν, την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος.

10.10.2023 21:46

2 υψηλόβαθμα μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, λέει ο IDF

Δύο υψηλόβαθμα μέλη της Χαμάς - ο υπουργός Οικονομίας Τζαουάντ Αμπού Σαμάλα και το υψηλόβαθμο μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ζαχαρία Αμπού Μααμάρ - σκοτώθηκαν σε χτυπήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας.

Ο Abu Shammala ήταν υπεύθυνος στο ρόλο του για τη διαχείριση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας εντός και εκτός της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε το IDF, ενώ περιέγραψε τον Abu Maamar ως "ανώτερο υπεύθυνο λήψης αποφάσεων της Χαμάς και συντονιστή μεταξύ των τρομοκρατικών ομάδων στη Λωρίδα της Γάζας".

Ο Abu Maamar ήταν "γνωστός έμπιστος" του Yahya Sinwar, ο οποίος είναι ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν οι IDF.

Η Χαμάς με τη σειρά της επιβεβαίωσε την Τρίτη τους θανάτους σε ανακοίνωση στο κανάλι της Telegram, περιγράφοντάς τους ως "μέλη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς".

10.10.2023 21:42

Μπάιντεν: «Όπως κάθε έθνος στον κόσμο, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να απαντήσει»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και δήλωσε ότι αν οι ΗΠΑ δεχθούν επίθεση με τον τρόπο που δέχθηκε το Ισραήλ αυτό το Σαββατοκύριακο, «η απάντησή μας θα είναι γρήγορη, αποφασιστική και συντριπτική».

«Όπως κάθε έθνος στον κόσμο, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να απαντήσει - μάλιστα έχει καθήκον να απαντήσει σε αυτές τις φαύλες επιθέσεις», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι μόλις είχε ολοκληρώσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Του είπα: "Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες βίωναν αυτό που βιώνετε εσείς, η απάντησή μας θα ήταν γρήγορη, αποφασιστική και συντριπτική"», είπε ο Μπάιντεν. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο Νετανιάχου συζήτησαν για το πώς οι δημοκρατίες είναι «πιο ασφαλείς όταν ενεργούμε σύμφωνα με το κράτος δικαίου».

10.10.2023 21:35

Μπάιντεν: «Μια πράξη του απόλυτου κακού»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε από τον Λευκό Οίκο «Ξέρετε ότι υπάρχουν στιγμές στη ζωή του, το εννοώ κυριολεκτικά, όταν το αγνό, ανόθευτο κακό εξαπολύεται σε αυτόν τον κόσμο.

Ο λαός του Ισραήλ ζει μια τέτοια στιγμή αυτό το Σαββατοκύριακο, στα αιματοβαμμένα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς ομάδα που δηλωμένος σκοπός της ύπαρξής της είναι να σκοτώσει τους Εβραίους.

Αυτή ήταν μια πράξη του απόλυτου κακού.

Περισσότεροι από 1000 άμαχοι σφαγιάστηκαν. Όχι απλά σκοτώθηκαν, σφαγιάστηκαν στο Ισραήλ.

Ανάμεσά τους τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες που σκοτώθηκαν.

Γονείς σφαγιάστηκαν χρησιμοποιώντας το σώμα τους για να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Αναφορές που αναστατώνουν το στομάχι για μωρά που σκοτώθηκαν. Ολόκληρες οικογένειες σκοτώθηκαν.

Νέοι άνθρωποι σφαγιάστηκαν ενώ παρακολουθούσαν ένα μουσικό φεστιβάλ για να γιορτάσουν την ειρήνη. Για να γιορτάσουν την ειρήνη. Νεαρές γυναίκες βιάστηκαν, κακοποιήθηκαν, παρουσιάστηκαν ως τρόπαια.

Οικογένειες έκρυβαν το φόβο τους για ώρες ολόκληρες προσπαθώντας απεγνωσμένα να κρατήσουν τα παιδιά τους ήσυχα για να μην τραβήξουν την προσοχή».

10.10.2023 21:32

Τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, λέει ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχουν τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες μεταξύ των νεκρών μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Πρόκειται για μια μικρή αύξηση σε σχέση με τον αριθμό των νεκρών τη Δευτέρα, όταν είχαν επιβεβαιωθεί 11 Αμερικανοί πολίτες.

10.10.2023 21:31

Μπάιντεν: Στεκόμαστε με το Ισραήλ - Θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους

10.10.2023 21:30

Οι δηλώσεις Μπάιντεν

10.10.2023 21:26

Το Ισραήλ θα "εξαλείψει" τη Χαμάς λέει υπουργός του Ισραήλ

Το Ισραήλ θα "εξαλείψει" τη Χαμάς μετά το γεγονός ότι παιδιά κάηκαν ζωντανά, αποκεφαλίστηκαν και πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, δήλωσε στο Sky News ένας υπουργός της κυβέρνησης της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ Νιρ Μπάρκατ δήλωσε ότι η στρατιωτική του επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει μια "καθαρή λευκή σημαία" και να υπάρξει μια "πιο μετριοπαθής" αντικατάσταση της μαχητικής ομάδας που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας.

"Μόλις τώρα μάθαμε για 40 νεαρά αγόρια, κάποια από αυτά κάηκαν ζωντανά, κάποια αποκεφαλίστηκαν, κάποια πυροβολήθηκαν στο κεφάλι", δήλωσε ο υπουργός στον Mark Austin του Sky - αν και οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις δεν το επιβεβαίωσαν.

Ο κ. Barkat πρόσθεσε: "Όλη η χώρα είναι ενωμένη για να βγάλουμε τη Χαμάς από τον κόσμο, για να την εξοντώσουμε.

"Όλους τους μαχητές, όλες τις υποδομές, τους ανθρώπους που υποστηρίζουν τη Χαμάς. Θα τους εξαφανίσουμε.

"Θα μπούμε μέσα για να σκοτώσουμε τους μαχητές, και κάθε άμαχος [θα πρέπει] να κάνει στην άκρη.

"Αν δεν κάνετε στην άκρη και δίνετε κάλυψη στους μαχητές της Χαμάς, διακινδυνεύετε τη ζωή σας.

"Δεν θέλουμε να βλάψουμε αθώους ανθρώπους".

Ο κ. Barkat παρομοίασε τη Χαμάς με το ISIS και είπε ότι οι επιθέσεις τους είναι ένα παράδειγμα του "τι θέλουν να κάνουν στο Ισραήλ, σε όλους τους Εβραίους εδώ".

Το Ισραήλ θα "εξαφανίσει αυτούς τους τύπους του ISIS από προσώπου γης", πρόσθεσε.

"Αυτή είναι η δική μας 11η Σεπτεμβρίου, δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ ξανά", είπε ο κ. Barkat.

10.10.2023 21:23

Ο Μπάιντεν κάνει δηλώσεις «για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ»

10.10.2023 21:16

Ο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον Νετανιάχου «για την αποτροπή εχθρικών παραγόντων»

«Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και εγώ καθίσαμε μαζί με τις ομάδες μας για να λάβουμε μια ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση όσον αφορά την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ και να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα.

Συνδεθήκαμε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για να συζητήσουμε τον συντονισμό για την υποστήριξη του Ισραήλ, την αποτροπή εχθρικών παραγόντων και την προστασία αθώων ανθρώπων»

10.10.2023 21:07

«Τρομοκράτες της Χαμάς μπορεί να βρίσκονται ακόμη στο Ισραήλ», λέει στρατιωτικός εκπρόσωπος

Τις τελευταίες στιγμές, ο παρουσιαστής μας Mark Austin μίλησε με έναν εκπρόσωπο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο συνταγματάρχης Peter Lerner δήλωσε στο Sky News ότι οι «τρομοκράτες» της Χαμάς πιθανόν να βρίσκονται ακόμη στο νότιο Ισραήλ και οι δυνάμεις εργάζονται για να τους «καθαρίσουν».

«Δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι γιατί υπάρχουν πολλές γωνιές και σχισμές σε όλη την επικράτεια που θα μπορούσαν να κρύβονται προκειμένου να πραγματοποιήσουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον του λαού μας», είπε.

Ωστόσο, είπε ότι οι στρατιώτες «επιχειρούν για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια του λαού του Ισραήλ» και ο στρατός «ανησυχεί» ότι κάποιοι ένοπλοι της Χαμάς έχουν πέσει στο έδαφος για να ξαναβγούν στην επιφάνεια.

10.10.2023 21:03

Ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ θα μπορούσε να ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, λέει αξιωματούχος του ΟΗΕ

Νωρίτερα, υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε στο Sky News ότι το Ισραήλ σκοπεύει να εξαλείψει τη Χαμάς.

Αυτό έρχεται την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ ως απάντηση στην επίθεση που εξαπολύει η Χαμάς θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Francesca Albanese, είπε στο Sky News ότι η αυτοάμυνα «έχει κανόνες» και ότι αυτή δεν περιλαμβάνει «αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων ή πείνα ή αδιάκριτη καταστροφή» υποδομών.

«Η πλήρης καταστροφή που έχει δηλωθεί είναι πρόθεση διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και χειρότερα. Η πείνα είναι έγκλημα και μπορεί να οδηγήσει σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», προειδοποιεί.

Η κ. Alabanese λέει ότι το επίκεντρο πρέπει να είναι το «ευρύτερο πρόβλημα» που δημιουργεί αυτή τη σύγκρουση - μια κατοχή που έχει «καταπιέσει τον παλαιστινιακό λαό».

10.10.2023 20:59

Γαλλία: Στους 8 οι νεκροί Γάλλοι πολίτες, στους 20 οι Γάλλοι αγνοούμενοι

Στους οχτώ ανέρχονται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι Γάλλοι πολίτες που έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων τουλάχιστον 20. Αυτό δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι μεθαύριο Πέμπτη θα υπάρξει «ειδική πτήση» της Air France για τον επαναπατρισμό των Γάλλων που βρίσκονται στο Ισραήλ.

Ταυτόχρονα από το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι τις τελευταίες 48 ώρες έχουν εντοπιστεί στη Γαλλία περίπου 20 ενέργειες αντισημιτισμού. Οι υπουργοί Εσωτερικών και Παιδείας της γαλλικής κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι αύριο Τετάρτη θα επισκεφτούν εβραϊκά σχολεία της χώρας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις ενέργειες αυτές.

10.10.2023 20:48

Συνεχίζεται κανονικά η ευρω-βοήθεια στους Παλαιστίνιους – Ανατράπηκε η απόφαση της Κομισιόν

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αντέστρεψαν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναστείλει τις πληρωμές προς την Παλαιστίνη μετά από έκτακτη συνεδρίαση στο Ομάν.

10.10.2023 20:37

Ο ΟΗΕ ζητεί την άμεση απελευθέρωση των ομήρων

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση σήμερα για την άμεση απελευθέρωση όλων των ανθρώπων που κρατούνται όμηροι στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των ενόπλων της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

"Το μήνυμά μου προς όλες τις πλευρές είναι ξεκάθαρο: Το δίκαιο του πολέμου πρέπει να τηρείται", δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς σε ανακοίνωση.

"Όσοι κρατούνται αιχμάλωτοι πρέπει να έχουν ανθρώπινη μεταχείριση. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν γρήγορα".

10.10.2023 20:26

Τα νοσοκομεία της Γάζας κατακλύζονται από τραυματίες και αδυνατούν να τους περιθάλψουν

Στη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, το Σάββατο, το νοσοκομείο Αλ Σίφα κατακλύζεται από ασθενείς. Ολόκληρες οικογένειες καταφτάνουν, η μία μετά την άλλη και το προσωπικό έχει πελαγώσει: «η κατάσταση είναι καταστροφική», προειδοποιούν οι τοπικές αρχές.

Ο Άκραμ Αλ Χαντάντ, 25 ετών, στέκει δίπλα στο κρεβάτι του ανιψιού του, του Αμπντελραχμάν Αλ Ντους. Είναι μόλις 18 μηνών και τραυματίστηκε σε αεροπορική επιδρομή όπου σκοτώθηκαν ο 4χρονος αδελφός του και άλλοι 16 άνθρωποι. Το μωρό επέζησε, όπως και οι γονείς του, που τραυματίστηκαν όταν καταστράφηκε το σπίτι τους, στη συνοικία Αλ Ζαϊτούν, στα νοτιοανατολικά προάστια της Γάζας. Όμως τώρα «χρειάζεται να χειρουργηθεί κατεπειγόντως για τα τραύματα που έχει στο κεφάλι», εξήγησε ο γιατρός του. Το πρόβλημα: πρέπει να περιμένει μέχρι να αδειάσει κάποιο χειρουργείο.

«Εργαζόμαστε σε έκτακτες συνθήκες (…) και πρέπει να διασφαλίσουμε τη συνεχή τροφοδοσία (του νοσοκομείου) με ηλεκτρικό ρεύμα και να διαθέτουμε το αναγκαίο υλικό προτού να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση», λέει ο γιατρός που δήλωσε ότι ονομάζεται Αμπντάλα.

Από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 770 άνθρωποι και άλλοι 4.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό που ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Σε αυτό το νοσοκομείο πάρα πολλοί άνθρωποι περιμένουν στην αίθουσα αναμονής να έρθει η σειρά τους για να τους εξετάσουν οι γιατροί. Κάποιοι δεν προλαβαίνουν, πεθαίνουν στην αναμονή, εξηγεί ο γιατρός. «Βοηθήσαμε πάρα πολλούς τραυματίες, οι περισσότεροι ήταν γυναίκες και παιδιά», πρόλαβε να πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Μοχάμαντ Γονέιμ, προτού η συνέντευξη διακοπεί από την άφιξη νέων τραυματιών: τριών γυναικών, δύο παιδιών, ενός ηλικιωμένου και δύο νεαρών ανδρών. «Οι περιορισμένες δυνατότητες του νοσοκομείου επιδεινώνουν την κατάσταση. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό, νερό, φυσικό αέριο», λέει ο γιατρός.

10.10.2023 20:25

Η Turkish Airlines διακόπτει τα δρομολόγια από και προς το Ισραήλ

Η τουρκική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις της από και προς το Ισραήλ μέχρι νεωτέρας, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα αυτή.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας με ανάρτηση στον λογαριασμό της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

10.10.2023 20:23

Ο Μπάιντεν θα αναφερθεί για δεύτερη φορά στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα απευθυνθεί στις μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι οποίες συνεχίζονται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα από τότε που η ισλαμιστική μαχητική οργάνωση πραγματοποίησε μία από τις φονικότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία του Ισραήλ.

Τουλάχιστον 900 άνθρωποι είναι νεκροί στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας. Το Τελ Αβίβ απάντησε με συντριπτικό αριθμό αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, την πυκνοκατοικημένη περιοχή των 140 τετραγωνικών μιλίων που ελέγχει η Χαμάς, αφήνοντας τουλάχιστον 830 νεκρούς εκεί και εκτοπίζοντας περισσότερους από 137.000 ανθρώπους.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που ο Μπάιντεν θα ασχοληθεί με την κατάσταση. Πηγές που γνωρίζουν τις προετοιμασμένες παρατηρήσεις του λένε ότι δεν θα παροτρύνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

10.10.2023 20:13

Σκληρό μήνυμα ισραηλινού υπουργού Άμυνας: Μάχη χωρίς περιορισμούς – Πήραμε τον έλεγχο της κατάστασης

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δηλώνει ότι το Ισραήλ προχωρά σε «πλήρη επίθεση» εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, καθώς οι σποραδικές συγκρούσεις με τους τρομοκράτες της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα.

«Έχω απελευθερώσει όλους τους περιορισμούς, έχουμε [ανακτήσει] τον έλεγχο της περιοχής και προχωράμε σε πλήρη επίθεση», λέει ο Γκαλάντ σε στρατεύματα στα σύνορα με τη Γάζα.

«Θα έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε την πραγματικότητα εδώ. Έχετε δει τις τιμές [που πληρώνονται] και θα μπορέσετε να δείτε την αλλαγή. Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή στη Γάζα, θα αλλάξει 180 μοίρες από αυτό που νόμιζε», λέει ο Gallant.

«Θα μετανιώσουν για αυτή τη στιγμή, η Γάζα δεν θα επιστρέψει ποτέ σε αυτό που ήταν», συνεχίζει.

«Όποιος έρθει να αποκεφαλίσει, να δολοφονήσει γυναίκες, επιζώντες του Ολοκαυτώματος - θα τον εξοντώσουμε με όλη μας τη δύναμη και χωρίς συμβιβασμούς», προσθέτει ο Gallant.

10.10.2023 20:09

Άμαχοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο της Γάζας

Ένα τετράχρονο κορίτσι ήταν μεταξύ των νεκρών που ανασύρθηκαν σήμερα από τα ερείπια κτιρίου στη Γάζα, το οποίο ισοπεδώθηκε από ισραηλινό πλήγμα. Πολλοί άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο συγκεκριμένο κτίριο εν μέσω του σφυροκοπήματος που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ σε αντίποινα για την αιματοχυσία που προκάλεσε το Σάββατο η Χαμάς.

Η οικογένεια της 4χρονης Σαχίντ είχε εγκαταλείψει τη Χαν Γιούνις, αναζητώντας ασφαλέστερο καταφύγιο στην πόλη της Γάζας. «Στην προσπάθειά τους να μείνουν ζωντανοί, βρήκαν τον θάνατο… Ήρθαν εδώ, αναζητώντας καταφύγιο κοντά στις σκάλες, πιστεύοντας πως θα ήταν ασφαλείς. Το κτίριο χτυπήθηκε και σκοτώθηκαν», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Νατζάρ. Μαζί με άλλους εθελοντές, έσκαβε επί ώρες στα χαλάσματα του κτιρίου – το οποίο στέγαζε καταστήματα στο ισόγειο – αναζητώντας επιζώντες.

10.10.2023 20:03

Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι "σφαγιάστηκαν βάναυσα" στο νότιο Ισραήλ, λένε οι IDF

Οι μαχητές της Χαμάς πραγματοποίησαν μια "σφαγή" στο Κφαρ Αζά στο νότιο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιθέσεών τους το Σαββατοκύριακο, κατά την οποία γυναίκες, παιδιά, νήπια και ηλικιωμένοι "σφαγιάστηκαν βάναυσα με τον τρόπο δράσης του ISIS", δήλωσαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) στο CNN την Τρίτη.

Οι IDF δήλωσαν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν εκεί και δεν θα μπουν σε λεπτομέρειες για το πώς σκοτώθηκαν οι άνθρωποι.

"Γνωρίζουμε τις αποτρόπαιες πράξεις για τις οποίες είναι ικανή η Χαμάς", πρόσθεσε.

Οι IDF απαντούσαν σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου i24, σύμφωνα με το οποίο κάποιοι από τους στρατιώτες τους που έφτασαν στο Κφαρ Αζά διαπίστωσαν ότι είχαν διαπραχθεί τρομερές φρικαλεότητες σε βάρος των θυμάτων.

Νωρίτερα σήμερα, ένας ισραηλινός στρατηγός περιέγραψε στο CNN τη στιγμή που ο στρατός βρήκε πτώματα στο κιμπούτς Κφαρ Αζά: "Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο στην καριέρα μου, ποτέ στα 40 χρόνια υπηρεσίας αυτό κάτι που δεν είχα φανταστεί ποτέ", είπε.

10.10.2023 19:56

Η Χεζμπολάχ χτύπησε ισραηλινό άρμα με κατευθυνόμενο πύραυλο

H Χεζμπολάχ στόχευσε ένα ισραηλινό άρμα με κατευθυνόμενο πύραυλο, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας στο Λίβανο στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένα ελικόπτερο έπληξε ένα παρατηρητήριο που ανήκει στη Χεζμπολάχ, σε απάντηση στον αντιαρματικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το λιβανέζικο έδαφος προς ένα στρατιωτικό όχημα στην περιοχή Αβίβιμ.

"Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί", πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός.

Περίπου 15 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το λιβανέζικο έδαφος νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία, τέσσερις από τους οποίους αναχαιτίστηκαν και 10 "έπεσαν σε ανοικτές περιοχές".

10.10.2023 19:51

Ανατροπή με τη Shani Louk; «Είναι ζωντανή», λέει η μητέρα της - «Βγάλτε τη από τη Γάζα»

Η μητέρα της Shani Louk, μιας 22χρονης Γερμανίδας υπηκόου που πιστεύεται ότι απήχθη από μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίθεσης της μαχητικής οργάνωσης στο Ισραήλ το Σάββατο, δήλωσε την Τρίτη ότι η κόρη της είναι ζωντανή.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

10.10.2023 19:42

Αναφορές για τραυματίες στην Άσκελον μετά το μπαράζ ρουκετών

Ακούγονται αναφορές για τραυματισμούς στην ισραηλινή παραθαλάσσια πόλη Ασκελον, την οποία οι μαχητές της Χαμάς στόχευσαν με ρουκέτες, αφού έδωσαν στους κατοίκους μόλις λίγες ώρες για να φύγουν.

Μια 54χρονη γυναίκα νοσηλεύτηκε από τους γιατρούς αφού τραυματίστηκε μέτρια από την επίθεση με ρουκέτες στην Ασκέλον, ανέφεραν οι Times of Israel.

10.10.2023 19:36

Ισραηλινός ΥΠΑΜ: «Προχωράμε σε πλήρη επίθεση, η Γάζα δεν θα επιστρέψει ποτέ σε αυτό που ήταν»

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δηλώνει ότι το Ισραήλ προχωρά σε "πλήρη επίθεση" εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, καθώς οι σποραδικές συγκρούσεις με τους τρομοκράτες της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα.

"Έχω απελευθερώσει όλους τους περιορισμούς, έχουμε [ανακτήσει] τον έλεγχο της περιοχής και προχωράμε σε πλήρη επίθεση", λέει ο Γκαλάντ σε στρατεύματα στα σύνορα με τη Γάζα.

"Θα έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε την πραγματικότητα εδώ. Έχετε δει τις τιμές [που πληρώνονται] και θα μπορέσετε να δείτε την αλλαγή. Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή στη Γάζα, θα αλλάξει 180 μοίρες από αυτό που νόμιζε", λέει ο Gallant.

"Θα μετανιώσουν για αυτή τη στιγμή, η Γάζα δεν θα επιστρέψει ποτέ σε αυτό που ήταν", συνεχίζει.

"Όποιος έρθει να αποκεφαλίσει, να δολοφονήσει γυναίκες, επιζώντες του Ολοκαυτώματος - θα τον εξοντώσουμε με όλη μας τη δύναμη και χωρίς συμβιβασμούς", προσθέτει ο Gallant.

10.10.2023 19:34

Ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί το Ισραήλ ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου κατά τη στρατιωτική του απάντηση στη Χαμάς

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem κατηγορεί το Ισραήλ ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά τη στρατιωτική του απάντηση στη βίαιη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά την οποία σφαγίασε εκατοντάδες αμάχους.

"Μια εγκληματική πολιτική εκδίκησης βρίσκεται σε εξέλιξη", αναφέρει η οργάνωση, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ έχει ρίξει "εκατοντάδες τόνους" βομβών στη Γάζα στο πλαίσιο της αεροπορικής του εκστρατείας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

"Μεταξύ των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, μερικοί από τους οποίους εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια, υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες που εξοντώθηκαν με έναν μόνο βομβαρδισμό - συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 140 ανηλίκων και 105 γυναικών", αναφέρει η B'Tselem.

Η οργάνωση λέει ότι αυτό, μαζί με την απόφαση του Ισραήλ να κλείσει τα περάσματα εμπορευμάτων στη Γάζα, να αποσυνδέσει τη Γάζα από το δίκτυο ηλεκτροδότησης και να μειώσει την παροχή νερού στην περιοχή, "αποτελούν εγκλήματα πολέμου που διατάχθηκαν ανοιχτά" από ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

"Ακόμη και μπροστά στη φρίκη και τον τρόμο, η σκόπιμη βλάβη αμάχων, της περιουσίας τους και των πολιτικών υποδομών απαγορεύεται πάντα", προσθέτει η B'Tselem.

Τη Δευτέρα, η B'Tselem κατηγόρησε τη Χαμάς ότι διέπραξε "ένα συγκλονιστικό έγκλημα" και ότι "άνοιξε πυρ αδιακρίτως, σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους και τραυματίζοντας χιλιάδες" και σημείωσε ότι είχε επίσης αιχμαλωτίσει αμάχους, κάτι που αποτελεί από μόνο του έγκλημα πολέμου.

Εκπρόσωπος της ομάδας αναφέρει ότι η B'Tselem ορίζει τις ενέργειες της Χαμάς ως εγκλήματα πολέμου.

"Οι σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων απαγορεύονται και είναι απαράδεκτες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοια εγκλήματα, είτε αυτά διαπράττονται στο πλαίσιο ενός αγώνα για ελευθερία από την καταπίεση είτε αναφέρονται ως μέρος ενός πολέμου κατά της τρομοκρατίας", ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

10.10.2023 19:31

Ερντογάν: Τι δουλειά έχει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στην περιοχή; Θα προκαλέσει σφαγές

Σε νέα παρέμβαση για τον πόλεμο στο Ισραήλ προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικρίνοντας τις ΗΠΑ, αλλά και αφήνοντας αιχμές κατά του Τελ Αβίβ, για τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

10.10.2023 19:28

Νεκροί ακόμα 32 Ισραηλινοί στρατιώτες

Οι IDF ανακοινώνουν άλλους 32 στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών με Παλαιστίνιους τρομοκράτες από το Σάββατο, κυρίως στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Οι πρόσφατες απώλειες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών σε 156.

10.10.2023 19:26

Τα ισραηλινά στρατεύματα εμπλέκονται σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τη Χαμάς στο νότιο Ισραήλ

Τα στρατεύματα των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυρών με μαχητές της Χαμάς κοντά στο κιμπούτς Μεφαλσίμ το βράδυ της Τρίτης τοπική ώρα, δήλωσαν στο CNN πολλοί στρατιώτες των IDF που βρίσκονται επί τόπου.

Μια ομάδα του CNN άκουσε πολλές ανταλλαγές πυρών από πολυβόλα, ενώ βρισκόταν κοντά σε μια ομάδα στρατιωτών των IDF που κρατούσαν μια περίμετρο περίπου 1 χιλιόμετρο (ή περίπου 0,6 μίλια) μακριά από τη μάχη.

Κάποια στιγμή, ακούστηκαν πυροβολισμοί από διαφορετική κατεύθυνση και οι στρατιώτες ανέφεραν ότι στην περιοχή συνέβαιναν πολυάριθμες ανταλλαγές πυρών με τη Χαμάς.

10.10.2023 19:17

Η Λωρίδα της Γάζας απειλείται με αφανισμό, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς θα μπορούσε να οδηγήσει στον αφανισμό της Λωρίδας της Γάζας, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι κατά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επικρίνει τη διεθνή κοινότητα που «με τη σιωπή της», τα προηγούμενα χρόνια, συνέβαλε στην επιδείνωση της κατάστασης. «Πρόκειται για φυσικό επακόλουθο της κατ’ επανάληψη παραβίασης (από το Ισραήλ) των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων», χωρίς να αντιδρά η διεθνής κοινότητα, υποστήριξε.

Προέτρεψε τη Ρωσία να καταβάλει προσπάθειες ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του στα παλαιστινιακά εδάφη.

10.10.2023 19:16

Δανία: Διακόπτεται η παροχή αναπτυξιακής βοήθειας στην Παλαιστίνη

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει την αναπτυξιακή βοήθεια που χορηγούσε στους Παλαιστίνιους αλλά θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο.

«Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να αναστείλει την αναπτυξιακή βοήθεια υπέρ της Παλαιστίνης» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θα επανεξετάσει την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους.

Στη Δανία, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια μελέτη «για να διασφαλίσει ότι οι πόροι» που χορηγούνται από την Κοπεγχάγη δεν χρησιμοποιούνται «ασύνετα», για παράδειγμα για να στηριχθούν πλαγίως «τρομοκρατικές οργανώσεις που συγκρούονται με το Ισραήλ». Η έρευνα θα διεξαχθεί «στο πλαίσιο στενού διαλόγου με τους εταίρους της Δανίας στην ΕΕ και τη Σκανδιναβία», πρόσθεσε το υπουργείο.

Για φέτος, η Κοπεγχάγη σκόπευε να παράσχει βοήθεια ύψους 235,5 εκατ. κορωνών (31,6 εκατ. ευρώ) στους Παλαιστίνιους, αλλά το πρόγραμμα αυτό αναστέλλεται. Θα διατηρηθεί ένα άλλο πρόγραμμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 115 εκατ. κορωνών, ενώ θα δοθούν και άλλα 25,8 εκατ. μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Θέλουμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι με τα χρήματα που προορίζονται για την Παλαιστίνη δεν θα στηριχθούν τρομοκρατικές οργανώσεις ή ομάδες που υποστηρίζουν τη Χαμάς» είπε στο πρακτορείο Ritzau ο υπουργός Ανάπτυξης Νταν Γιόργκενσεν.

10.10.2023 19:09

Ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε παρατηρητήριο της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ έπληξε ένα παρατηρητήριο που ανήκει στη λιβανέζικη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, ανακοίνωσαν οι αμυντικές δυνάμεις της χώρας.

Ένα ελικόπτερο των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας πραγματοποίησε την επίθεση ως απάντηση σε έναν «αντιαρματικό πύραυλο» που εκτοξεύθηκε «από το έδαφος του Λιβάνου προς ένα στρατιωτικό όχημα» στο Αβίβιμ, προστίθεται.

Η ενέργεια αυτή έρχεται αφού δύο πηγές ασφαλείας που επικαλείται το skynews, στο Λίβανο δήλωσαν ότι η Χεζμπολάχ είχε βάλει στο στόχαστρο ένα άρμα μάχης με κατευθυνόμενο πύραυλο νωρίτερα σήμερα.

10.10.2023 19:02

Νέα επίθεση στην Άσκελον

Ρουκέτες εκτοξεύει για ακόμα μία φορά η Χαμάς στην πόλη Άσκελον

10.10.2023 18:57

Συνταρακτικό βίντεο του OPEN: Η στιγμή της επίθεσης της Χαμάς με ρουκέτες στην Άσκελον

Συγκλονιστικό βίντεο, από τη στιγμή της επίθεσης της Χαμάς με δεκάδες ρουκέτες κατά της πόλης του Ισραήλ Άσκελον, έδωσε στη δημοσιότητα η τηλεόραση του OPEN. Στα ανατριχιαστικά πλάνα φαίνεται ο απεσταλμένος του σταθμού Σωτήρης Δανέζης να κάνει ετοιμάζει ρεπορτάζ, την ώρα που ηχούν οι σειρήνες. Λίγη ώρα αργότερα, ο δημοσιογράφος και ο οπερατέρ, τρέχουν για να βρουν καταφύγιο.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

10.10.2023 18:51

Σορός τετράχρονου κοριτσιού ανασύρθηκε από ερείπια στη Γάζα

Τη σορό ενός τετράχρονου κοριτσιού ανέσυραν οι διασώστες από τα ερείπια ενός κτιρίου στη Γάζα.

Οι άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή όταν υπέστη ζημιές από επίθεση.

Το κορίτσι ονομαζόταν Shahid Abu Rokbah και διασώστες δήλωσαν στο Reuters ότι η οικογένειά της διέφυγε από τα ανατολικά της συνοικίας Khan Younis στο εσωτερικό της πόλης σε αναζήτηση ασφάλειας.

10.10.2023 18:49

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δίνει εντολή για βοήθεια 20 εκατ. δολαρίων στους Παλαιστίνιους μέσω της UNRWA

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mohammed bin Zayed Al Nahyan διέταξε την αποστολή επείγουσας βοήθειας ύψους 20 εκατ. δολαρίων στον παλαιστινιακό λαό, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

«Η βοήθεια, η οποία θα διοχετευθεί μέσω της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), έρχεται στο πλαίσιο της πολιτικής των ΗΑΕ για την παροχή επείγουσας ανακούφισης και βοήθειας σε ευάλωτους πληθυσμούς και σε όσους έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο σε περιόδους κρίσης», πρόσθεσε το WAM.

10.10.2023 18:48

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών λέει ότι ο τερματισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι «λάθος»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας λέει ότι ο τερματισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα παλαιστινιακά εδάφη θα ήταν "εντελώς λάθος".

Πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν αν θα διατηρήσουν τις πληρωμές βοήθειας προς την Παλαιστίνη εν μέσω της σύγκρουσης, η Annalena Baerbock δήλωσε ότι «θα ήταν εντελώς λάθος τώρα να σταματήσουμε τη ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό».

«Εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, στα παλαιστινιακά εδάφη, εξαρτώνται από εμάς για τρόφιμα, νερό και φάρμακα», πρόσθεσε.

Οι παρατηρήσεις της Baerbock έρχονται μετά τη δήλωση του αξιωματούχου της Επιτροπής Oliver Varhelyi τη Δευτέρα ότι η βοήθεια της ΕΕ θα διακοπεί.

Ωστόσο, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία εξέφρασαν γρήγορα την ανησυχία τους για την απόφαση αυτή, η οποία οδήγησε την Επιτροπή να ανακοινώσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Παλαιστίνη θα συνεχιστεί.

10.10.2023 18:42

Το Ισραήλ βομβάρδισε το σημείο διέλευσης από τη Γάζα προς την Αίγυπτο τρεις φορές μέσα σε 24 ώρες

Το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα προς την Αίγυπτο, η μοναδική διέξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, βομβαρδίστηκε τρεις φορές από την ισραηλινή αεροπορία τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανέφεραν σήμερα μία μη κυβερνητική οργάνωση και φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Η παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης τέθηκε σήμερα το μεσημέρι στο στόχαστρο και πάλι το απόγευμα, διακόπτοντας τη διέλευση οικογενειών προς και από τον παλαιστινιακό θύλακο που τελεί πλέον υπό την "πλήρη πολιορκία του Ισραήλ", όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως "δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει σε αυτό το στάδιο" ότι διενήργησε τις επιδρομές.

Η αιγυπτιακή ΜΚΟ Sinai for Human Rights διευκρίνισε πως το πλήγμα "προκάλεσε νέο κλείσιμο του σημείου διέλευσης". Καμία επιβεβαίωση δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο AFP πως οι Αιγύπτιοι υπάλληλοι του συνοριακού σημείου διέλευσης αποχώρησαν από τα κτίρια όπου εργάζονταν ενώ λεωφορεία που μετέφεραν παλαιστινιακές οικογένειες καθ΄οδόν προς τη Γάζα γύρισαν πίσω, ξαναπαίρνοντας τον δρόμο για το Ελ-Αρίς, πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά.

Ο σταθμός της Ράφα είχε ήδη κλείσει για λίγο χθες, Δευτέρα, το βράδυ έπειτα από έναν πρώτο ισραηλινό βομβαρδισμό, σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.

10.10.2023 18:42

Συγκρούσεις στρατιωτών με τη Χαμάς σε περιοχές του νότου

Οι ισραηλινές δυνάμεις φέρονται να συγκρούονται με Παλαιστίνιους κοντά στη νότια πόλη Σντερότ και στο κοντινό κιμπούτς Μεφάλσιμ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Πυροβολισμοί ακούγονται στην περιοχή, σύμφωνα με αναφορές εβραιόφωνων μέσων ενημέρωσης.

Ο στρατός δεν έχει δώσει καμία πληροφορία για το περιστατικό.

Ο δήμος Σντερότ διατάζει τους κατοίκους να παραμείνουν κλειδωμένοι στα σπίτια τους μέχρι νεωτέρας.

«Λόγω του φόβου ενός περιστατικού ασφαλείας, πρέπει να κλειστείτε αμέσως στα σπίτια σας!», αναφέρει ο δήμος σε ανακοίνωσή του.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας πιστεύουν ότι ορισμένοι Παλαιστίνιοι ένοπλοι βρίσκονται ακόμη στο ισραηλινό έδαφος μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου

10.10.2023 18:40

Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις λένε ότι 15 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας λένε ότι 15 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ πριν από περίπου μία ώρα.

Οι IDF λένε ότι τέσσερις πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, ενώ οι υπόλοιποι προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές, χωρίς να προκληθούν ζημιές ή τραυματισμοί.

10.10.2023 18:34

Αστυνομικοί καταδιώκουν και σκοτώνουν ενόπλους της Χαμάς - Προσοχή σκληρές εικόνες

Οι μάχες είναι σφοδρές, ενώ σημειώνονται ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους, όπως δείχνει βίντεο όπου φαίνονται δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι να σκοτώνονται σε καταδίωξη σε ισραηλινό αυτοκινητόδρομο αφού ένας αστυνομικός τους πυροβόλησε με πιστόλι.

Δείτε το βίντεο εδώ – Προσοχή σκληρές εικόνες

10.10.2023 18:32

830 Παλαιστίνιοι νεκροί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας

Τουλάχιστον 830 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 4.250 έχουν τραυματιστεί από το Σάββατο στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού αποκλεισμένου θύλακα.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Σάββατο η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς. Από αυτές τις επιθέσεις πάνω από 1.000 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τους τελευταίους προσωρινούς απολογισμούς.

10.10.2023 18:27

Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης στην Άσκελον

10.10.2023 18:15

Επίθεση προς το Ισραήλ και από την πλευρά του Λιβάνου

Νέα επίθεση προς το Ισραήλ εξαπολύθηκε και από την πλευρά του Λιβάνου

10.10.2023 18:11

Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν ξεπέρασε τους 1.000

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ξεπέρασε τους 1.000, δήλωσε Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος.

10.10.2023 18:10

«Η επίθεσή μας δεν θα είναι καθαρή»

«Όταν το Ισραήλ θέλει και αναλαμβάνει στρατιωτική δράση στη Γάζα, θα κυνηγήσει τη Χαμάς ή την Ισλαμική Τζιχάντ, αλλά είναι τέτοια η πυκνότητα του ιστού της Γάζας που είναι απολύτως αναπόφευκτο να εμπλακούν άμαχοι», είπε πηγή που επικαλείται το skynews.

«Μια πηγή των IDF μου είπε σήμερα το πρωί - και αυτά ήταν τα ακριβή του λόγια - 'δεν πρόκειται να είναι καθαρό».

«Όταν συνυπολογίσετε επίσης, την πλήρη διακοπή κάθε καυσίμου, νερού, ηλεκτρισμού, τροφίμων που θα πηγαίνουν [στη Γάζα], θα μπορούσε να γίνει πραγματικά πολύ, πολύ άσχημο», είπε.

Στη συνέχεια είπε ότι ορισμένοι σημαντικοί ηγέτες της Χαμάς δεν βρίσκονται καν στη Γάζα, επισημαίνοντας τον Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κατάρ, ως μία από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση.

«Οποιοσδήποτε στρατός, είτε είναι τόσο ισχυρός όσο οι Ισραηλινοί, οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί ή οποιοσδήποτε άλλος, το να προσπαθήσει να εξαλείψει μια ιδεολογία σε μια ομάδα [όπως η Χαμάς] είναι πρακτικά αδύνατο».

10.10.2023 18:00

Επικοινωνία Σακελλαροπούλου με τον πρόεδρο του Ισραήλ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ και επανέλαβε ότι «καταδικάζει απερίφραστα τη βάρβαρη και αποτρόπαια επίθεση της Hamas κατά της χώρας του, τονίζοντας ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί ποτέ να έχει δικαιολογία και νομιμοποίηση».

10.10.2023 17:59

Ισραηλινή ΜΚΟ: Η Χαμάς εκτέλεσε πάνω από 100 άτομα στο κιμπούτς Μπεερί

Παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς, που εξαπέλυσαν επίθεση το Σάββατο στο νότιο Ισραήλ, σκότωσαν «περισσότερους από 100» ανθρώπους μόνο στο κιμπούτς Μπεερί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ζάκα, η οποία συμμετείχε στην αναγνώριση των σορών.

10.10.2023 17:43

Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ σήμερα το απόγευμα, ανέφεραν με ανάρτηση στο Χ (πρώην twitter) οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

10.10.2023 17:42

Βρέθηκαν 30 αγνοούμενοι

Οι ισραηλινές δυνάμεις βρήκαν 30 αγνοούμενους κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, σύμφωνα με αναφορές. Μια ομάδα από 16 Ισραηλινούς και 14 άτομα από την Ταϊλάνδη βρέθηκαν κοντά στο Ein Hashlosha, στο Ισραήλ, ανέφεραν οι Times of Israel.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ τους περισυνέλεξαν ζωντανούς και καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με την αίθουσα καταστάσεων του στρατού.

10.10.2023 17:37

Νεκροί σε ισραηλινές επιδρομές ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς

Δύο μέλη της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές στη Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ένας αξιωματούχος της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης.

Πρόκειται για τους Τζαουάντ Αμπού Σαμάλα και Ζακάρια Αμπού Μααμάρ.

Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι σκότωσε τον Αμπού Σαμάλα και τον Αμπού Μααμάρ σε επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

10.10.2023 17:29

Ρουκέτα της Χαμάς έπληξε ξενοδοχείο στην Άσκελον

10.10.2023 17:27

Διέγραψε το tweet για τους 1.000 ισραηλινούς νεκρούς η πρεσβεία του Ισραήλ στις ΗΠΑ

Η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ, η οποία νωρίτερα ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν κατά τον πόλεμο, διέγραψε έκτοτε το tweet.

Ένα προηγούμενο tweet που ανέφερε ότι "998+ Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν" παραμένει στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ήταν προηγουμένως γνωστή ως Twitter.

Οι IDF ανέβασαν τον απολογισμό σε πάνω από 900.

10.10.2023 17:05

Έληξε το τελεσίγραφο της Χαμάς για την Ασκελον

Καταιγισμός ρουκετών εκτοξεύθηκε κατά της νότιας πόλης Άσκελον του Ισραήλ και των κοινοτήτων που συνορεύουν με τη Γάζα, λίγο αφότου έληξε το τελεσίγραφο της Χαμάς

10.10.2023 17:02

Χαμάς: Σχεδιάζαμε την επιχείρηση για πάνω από έναν χρόνο

Πηγές της Χαμάς στο Λίβανο δήλωσαν στο Sky News ότι η «επιχείρηση» του Σαββάτου υπό σχεδιασμό για περισσότερο από ένα χρόνο.

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σκόπιμα για να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή ζημιά. Η πηγή συνέχισε επίσης λέγοντας ότι αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διευρύνει το μέτωπο θα το κάνει και η Χαμάς και οι σύμμαχοι της Χαμάς «δεν θα αφήσουν τη Χαμάς μόνη της σε αυτή τη μάχη».

10.10.2023 16:56

Φιντάν: Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε δήλωσή του σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και σημείωσε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στη διασφάλιση της ηρεμίας στην περιοχή.

Μιλώντας στην 27η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών ομάδων δεν είχαν ξανασυμβεί, αλλά δεν ήταν κι εντελώς απρόσμενες.

10.10.2023 16:48

Ισλαμιστής πολιτικός στο Ισραήλ καλεί τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους ομήρους

Ένας Άραβας ισλαμιστής πολιτικός στο Ισραήλ έκανε σήμερα έκκληση στη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους, για θρησκευτικούς λόγους, ορισμένους από τους Ισραηλινούς ομήρους που συνέλαβε κατά την εισβολή της εδρεύουσας στη Γάζα παλαιστινιακής παράταξης το Σαββατοκύριακο.

10.10.2023 16:34

Ισραήλ σε Αίγυπτο: Όποιο φορτηγό με προμήθειες πάει στη Γάζα, θα χτυπηθεί από αεροσκάφη

Το ισραηλινό κανάλι 12 μεταδίδει ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους Αιγύπτιους ομολόγους τους κατά της παροχής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι θα πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές σε φορτηγά που μεταφέρουν προμήθειες στην περιοχή.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, αυτοκινητοπομπές με φορτηγά με καύσιμα και αιγυπτιακά αγαθά που επρόκειτο να εισέλθουν στη Γάζα μέσω του νότιου συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο "υποχώρησαν από το πέρασμα της Ράφα", αναφέρει το Κανάλι 12. Το πέρασμα είναι κλειστό επ' αόριστον.

10.10.2023 16:33

Γεραπετρίτης: Η επίθεση κατά του Ισραήλ απαιτεί άμεση και ενεργή παρέμβαση

Η τρομοκρατική επίθεση που έγινε κατά του Ισραήλ από την Χαμάς «παραβιάζει όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και απαιτεί από τη διεθνή έννομη τάξη την άμεση και ενεργή παρέμβαση», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωσή του στην ΕΡΤ μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Συμβούλιο Χωρών του Κόλπου στο Μουσκάτ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με όλες τις χώρες του Κόλπου, όπως επίσης είχε σήμερα και εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, έτσι ώστε να συντονιστεί η δράση τους για την κατάπαυση των εχθροπραξιών και να μπορέσει να διασφαλιστεί ότι θα επιβληθούν οι κανόνες που απαιτεί ο ανθρωπισμός και το κράτος δικαίου.

Ιδιαίτερα τόνισε ότι προτάθηκε από ελληνικής πλευράς «ένα πλάνο πέντε σημείων, έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας».

«Προτείναμε την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, ειδικά όσον αφορά πολίτες, την άμεση επιστροφή όλων όσοι έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι, την άμεση διάνοιξη ανθρωπιστικών διόδων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καθώς επίσης και την ομόφωνη καταδίκη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Κόλπου, κάθε μορφής τρομοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ήρθε η στιγμή να υπάρξει μία διεθνής συνεννόηση, ένα διεθνές φόρουμ, το οποίο θα αγγίξει την ουσία των θεμάτων, να καταδικάσει την τρομοκρατία, να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον», τόνισε.

10.10.2023 16:28

Ηγέτης Χαμάς: Καμιά ανταλλαγή ομήρων πριν το τέλος του πολέμου

Ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε σήμερα ότι το ζήτημα της ανταλλαγής ομήρων θα τεθεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Σε ανακοίνωσή του, ο αρχηγός της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ότι «μέρη που επικοινώνησαν μαζί μας» και πρόσφεραν διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση ομήρων με ανταλλαγή κρατουμένων ενημερώθηκαν για αυτή την απόφαση.

Περίπου 150 άνθρωποι, στρατιώτες και πολίτες διαφορετικών εθνικοτήτων απήχθησαν από την παλαιστινιακή οργάνωση κατά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο στην ισραηλινή επικράτεια.

10.10.2023 16:27

Ανησυχία για τα αβοήθητα παιδιά στη Γάζα μετά το «πάγωμα» της βοήθειας από την ΕΕ

Ο διευθυντής της Save the Children's Europe και εκπρόσωπος της ΕΕ Willy Bergogne δηλώνει ότι η οργάνωσή του «ανησυχεί» για την απόφαση πολλών κρατών μελών της ΕΕ να αναστείλουν την αναπτυξιακή βοήθεια προς την Παλαιστίνη.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για το γεγονός ότι και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζουν παρόμοιες ενέργειες για την αναστολή της υποστήριξής τους προς τις παλαιστινιακές οικογένειες», δήλωσε στο Al Jazeera.

Τη Δευτέρα, η Γερμανία και η Αυστρία δήλωσαν ότι αναστέλλουν την αναπτυξιακή τους βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους.

«Η αναστολή της βοήθειας κόβει μια κρίσιμη σανίδα σωτηρίας για έναν απίστευτα ευάλωτο πληθυσμό. Τα παιδιά και οι οικογένειές τους που υπομένουν αυτή τη σύγκρουση δεν είχαν ποτέ μεγαλύτερη ανάγκη υποστήριξης», δήλωσε ο Bergogne.

Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις σχετικά με το πού και σε ποιον θα παρασχεθεί βοήθεια θα πρέπει να είναι ουδέτερες, ανεξάρτητες και αμερόληπτες.

«Η απόσυρση της βοήθειας σε ολόκληρες κοινότητες και πληθυσμούς με βάση τις πράξεις των μαχητών ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία και πρέπει να αποφεύγεται», είπε.

10.10.2023 16:21

Η Κίνα καλεί σε κατάπαυση του πυρός

Η Κίνα ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και καταδίκασε τις πράξεις που βλάπτουν τους αμάχους.

«Η Κίνα ανησυχεί βαθύτατα για την τρέχουσα κλιμάκωση της έντασης και της βίας μεταξύ της παλαιστινιακής και της ισραηλινής πλευράς και λυπάται για τον μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων που προκαλούνται από τη σύγκρουση», δήλωσε ο Ζάι Τζουν, ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή.

«Είμαστε αντίθετοι και καταδικάζουμε τις πράξεις που βλάπτουν τους αμάχους και καλούμε σε άμεση κατάπαυση του πυρός»

10.10.2023 15:59

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκοτώθηκε ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομίας και αξιωματούχος της Χαμάς σε επίθεση στη Γάζα

10.10.2023 15:58

Πούτιν: Απέτυχε η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έδειξε την αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ, η οποία είπε επιδιώκει να μονοπωλήσει τις συνομιλίες ενώ αγνοεί τα συμφέροντα των Παλαιστινίων.

10.10.2023 15:50

Το Ισράηλ διαψεύδει πως επλήγη με ρουκέτες το διεθνές αεροδρόμιο στο Τελ Αβίβ

Εκπρόσωπος του Μπεν Γκουριόν διέψευσε ότι το διεθνές αεροδρόμιο επλήγη από ρουκέτες και πρόσθεσε ότι η λειτουργία του συνεχίζεται κανονικά.

Νωρίτερα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, βομβάρδισαν το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν απαντώντας στις ισραηλινές επιδρομές με στόχο αμάχους.

10.10.2023 15:47

Περισσότεροι από 1.000 οι Ισραηλινοί νεκροί, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ

10.10.2023 15:45

Περισσότερεςς από 4.500 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ από το Σάββατο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό

10.10.2023 15:42

Haaretz: Ρουκέτα από τη Γάζα έπεσε στην κεντρική πόλη του Ισραήλ, Rishon Letzion, χωρίς να αναφερθούν θύματα για την ώρα

10.10.2023 15:41

Ρωσία: Είμαστε σε επαφή με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους

Η Ρωσία δήλωσε πως είναι σε επαφή με το Ισραήλ και με τους Παλαιστίνιους και πως θα επιδιώξει να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ τους.

Τέσσερις μέρες μέσα στην κρίση που ξεκίνησε με μια φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, το Κρεμλίνο δεν παρουσίασε καμία συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά υπογράμμισε τη δύναμη των σχέσεών του και με τις δύο πλευρές.

Η Μόσχα έχει μακρόχρονους ιστορικούς δεσμούς με τους Παλαιστίνιους, αλλά επίσης "πολλά κοινά" με το Ισραήλ, περιλαμβανομένου του γεγονότος ότι πολλοί Ισραηλινοί είναι πρώην Ρώσοι πολίτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Συνεπώς, διατηρούμε σχέσεις και με τις δύο πλευρές αυτής της σύγκρουσης. Διενεργούμε επαφές και συμμετέχουμε σε όλα τα --δυστυχώς λίγα-- σχήματα που αναζητούν κοινό έδαφος για μια διευθέτηση και που δεν εργάζονται πολύ αποτελεσματικά, όπως έχει δείξει η πρόσφατη πρακτική", είπε.

"Όμως παρ΄όλ' αυτά σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες και να διαδραματίζουμε τον ρόλο μας όσον αφορά την παροχή βοήθειας ώστε να αναζητηθούν τρόποι προς μια διευθέτηση".

Το Ισραήλ σφυροκοπεί σήμερα τη Γάζα με τα σφοδρότερα αεροπορικά πλήγματα στην 75χρονη ιστορία της σύγκρουσής του με τους Παλαιστίνιους, απαντώντας στο κύμα των φονικών επιθέσεων της Χαμάς το Σαββατοκύριακο. Η Μόσχα έχει πει πως ανησυχεί ότι η βία μπορεί να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ο Πεσκόφ είπε πως το Κρεμλίνο προσπαθεί να εξακριβώσει αν Ρώσοι περιλαμβάνονται στους ομήρους που έχει πάρει η Χαμάς.

"Γίνονται οι απαραίτητες επαφές προκειμένου να καταλάβουμε αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι και ποια θα είναι η μοίρα αυτών των ανθρώπων", είπε.

Ο Πεσκόφ είπε πως ο υπαινιγμός του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας να τροφοδοτήσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ώστε η παγκόσμια ενότητα να αποδυναμωθεί δεν έχει "καμία απολύτως βάση".

"Είναι μια μακρόχρονη σύγκρουση, η παλαιστινοϊσραηλινή σύγκρουση, η οποία έχει πολύ βαθιές ρίζες, πολλές βαθιές αντιφάσεις. Πολλοί άνθρωποι ξέρουν την ιστορία, αλλά είναι τόσο βαθιά που δεν γνωρίζουν όλοι τις λεπτές διαφορές", είπε.

10.10.2023 15:39

Σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Οι σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ ειδοποιώντας για πιθανή επίθεση με ρουκέτες, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο Αμπού Ουμπάιντα, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, προειδοποίησε τους κατοίκους του Ασκελόν στην μεθόριο του Ισραήλ με την Λωρίδα της Γάζας, ότι έχουν προθεσμία μέχρι τις 17.00 για να εγκαταλείψουν την πόλη.

10.10.2023 15:34

Ο Μπορέλ προσκάλεσε τον Ισραηλινό και τον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν και ο Παλαιστίνιος ομόλογος του Ριγιάντ αλ-Μάλικι προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σήμερα σε σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που συνεκλήθη εκτάκτως μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η ΕΕ.

Η ανακοίνωση έγινε στο X από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ από το Μουσκάτ, πρωτεύουσα του σουλτανάτου του Ομάν, όπου βρίσκεται μαζί με πολλούς Ευρωπαίους υπουργούς.

Συγκάλεσε σύνοδο που αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα με υβριδική μορφή.

Οι δύο υπουργοί αποδέχθηκαν την πρόσκληση του κ. Μπορέλ, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε από το Σάββατο «απερίφραστα» τις επιθέσεις του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς και υπογράμμισε πως το Ισραήλ έχει «το δικαίωμα να αμυνθεί». Η ΕΕ ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των αμάχων που συνελήφθησαν όμηροι κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

 

Σήμερα, ο Μπορέλ δήλωσε στο X ότι επανέλαβε την καταδίκη στη διάρκεια συνομιλίας που είχε χθες, Δευτέρα, το βράδυ με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες επονείδιστες τρομοκρατικές ενέργειες και τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την υποστήριξή τους», πρόσθεσε.

 

10.10.2023 15:31

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι εξαπολύει εκτεταμένη επίθεση κατά τρομοκρατικών στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

10.10.2023 15:28

Τελεσίγραφο της Χαμάς για το Ασκελόν

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς προειδοποίησε τους κατοίκους της μεγάλης ισραηλινής πόλης Ασκελόν να έχουν φύγει μέχρι τις 5 το απόγευμα.

«Σε απάντηση στο έγκλημα του εχθρού να εκτοπίσει τον λαό μας και να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει τα σπίτια του σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, δίνουμε στους κατοίκους της κατεχόμενης πόλης του Ασκελόν προθεσμία να την εγκαταλείψουν πριν από τις 5 το απόγευμα σήμερα», ανέφερε ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

10.10.2023 15:25

Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία στη Γάζα

Μιλώντας στο Al Jazeera, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις στον θύλακα βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

«Έχουμε έλλειψη φαρμάκων, ιατρικών ειδών και αντιδραστηρίων που απαιτούνται για τη λειτουργία των εργαστηρίων των νοσοκομείων μας. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και περίπλοκη. Έχουμε δεχτεί χιλιάδες τραυματίες», δήλωσε ο Δρ Μεντχάτ Αμπάς, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

«Η χωρητικότητα στα νοσοκομεία είναι μόνο 2.000 κρεβάτια. Είμαστε έτοιμοι να καταρρεύσουμε. Η έλλειψη φαρμάκων είναι επειδή καταναλώνουμε σε μία ημέρα ό,τι καταναλώνουμε σε ένα μήνα» πρόσθεσε.

«Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη. Πέντε ασθενοφόρα μας έχουν δεχθεί επίθεση και πέντε συνάδελφοί μας έχουν σκοτωθεί. Δεν υπάρχει ασφαλής διαδρομή για να μετακινηθούν οι επαγγελματίες υγείας», σύμφωνα με τον ίδιο.

10.10.2023 15:17

To Ισραήλ εξοπλίζει μαζικά πολίτες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Ασφαλείας του Ισραήλ, το υπουργείο αγόρασε 10.000 τουφέκια για να εξοπλίσει πολιτοφυλακές σε όλο το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη

10.10.2023 15:07

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δηλώνει αίτημη να προσφέρει βοήθεια

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) είναι έτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της για να διευκρινιστεί η τύχη ανθρώπων που αγνοούνται μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

«Οι φόνοι αμάχων και η κακομεταχείριση απαγορεύονται από τις Συμβάσεις της Γενεύης. Επιπλέον, οι Συμβάσεις αξιώνουν οι τραυματίες και οι ασθενείς να λαμβάνουν ιατρική φροντίδα», σημειώνει η πρόεδρος της ΔΕΕΣ Μιριάνα Σπόλιαριτς στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Οι άνθρωποι που κρατούνται θα πρέπει να έχουν ανθρώπινη και αξιοπρεπή μεταχείριση. Η σύλληψη ομήρων απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και οι όμηροι θα πρέπει να αφήνονται αμέσως ελεύθεροι σώοι και αβλαβείς», προσθέτει.

10.10.2023 15:06

Η ΠτΔ καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στη συνάντησή της με την πρωθυπουργό της Εσθονίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά τη συνάντησή της με την πρωθυπουργό της Εσθονίας Kάγια Κάλας, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Ειδικότερα, η κυρία Σακελλαροπούλου τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και δήλωσε συγκλονισμένη από τη βία κατά αμάχων και από τις εν εξελίξει ομηρίες αθώων και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή.

Ως προς τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ενιαίο μέτωπο ενάντια στον αναθεωρητισμό και στην απειλή και χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Εσθονίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για την στήριξη στο Κίεβο η οποία, όπως τόνισε, είναι σημαντική για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Kατά τη συνομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας με την Εσθονή πρωθυπουργό επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζητήθηκε η δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσής τους, κυρίως στους τομείς της Ψηφιοποίησης και της Ναυτιλίας.

Παράλληλα, η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «οι δυο χώρες μας, ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες, αποδίδοντας μεγάλη σημασία στο Διεθνές Δίκαιο, τον ακρογωνιαίο λίθο των διμερών μας σχέσεων».

10.10.2023 15:02

Πόσοι είναι οι όμηροι στη Γάζα

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Gilad Erdan, εκτιμά ότι 100 με 150 άνθρωποι κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα, αφού απήχθησαν από το Ισραήλ το Σάββατο.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει μιλήσει με τις οικογένειες 50 ομήρων και θα επικοινωνήσει με περισσότερους όσο επαληθεύει το ποιοι έχουν απαχθεί.

10.10.2023 14:49

Σε κατάσταση συναγερμού οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ελλάδας

Ενίσχυση της φύλαξης στόχων ισραηλινού ενδιαφέροντος - Μέτρα σε δομές προσφύγων – Σε εγρήγορση ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ.

10.10.2023 14:46

Αναφορές για περιστατικό στις κοινότητες Ζikim και Karmia

Σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε από τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

10.10.2023 14:42

Ιταλός ΥΠΕΞ: Η Χαμάς είναι η μόνη υπεύθυνη για τη σύρραξη

Η Χαμάς είναι η μόνη υπεύθυνη για την τρέχουσα σύγκρουση, δήλωσε την Τρίτη ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Ταγιάνι είπε ότι η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να επαναπατρίσει τους υπηκόους της από το Ισραήλ εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή.

Είπε ότι 500 Ιταλοί πολίτες θα μπορούν να φύγουν από το Ισραήλ τις επόμενες ημέρες με ιδιωτικές και στρατιωτικές πτήσεις.

10.10.2023 14:40

Ο Μαχμούντ Αμπάς ζητά την επείγουσα παρέμβαση του ΟΗΕ

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να παρέμβει άμεσα για να βάλει φρένο στην επιθετικότητα του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού, ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

10.10.2023 14:39

Κόρμπιν για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Φρικτές οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Ισραήλ - Αδικαιολόγητη η δολοφονία Παλαιστινίων

«Σήμερα, σκέφτομαι όλους εκείνους στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη που υποφέρουν από αφάνταστο πόνο, τραύμα και φόβο. Οι φρικτές επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Ισραήλ ήταν αξιοθρήνητες. Αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αδιάκριτη δολοφονία Παλαιστινίων, οι οποίοι πληρώνουν το τίμημα για ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν. Ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι παιδιά. Παγιδευμένα σε μια υπαίθρια φυλακή χωρίς φαγητό, νερό, φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα, βλέπουν τα σπίτια τους να γίνονται ερείπια και δεν έχουν πού να πάνε. Πρέπει να καταδικάσουμε τη χρήση βίας εναντίον όλων των αμάχων, Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Και πρέπει να ανανεώσουμε τις εκκλήσεις μας για άμεση κατάπαυση του πυρός για να αποτρέψουμε περαιτέρω απώλειες ζωών. Σε καιρούς πολέμου, χρειαζόμαστε περισσότερες φωνές υπέρ της ειρήνης - και ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η ειρήνη είναι να τερματιστεί η κατοχή» έγραψε σε ανάρτησή του στο X, ο πρώην επικεφαλής των Εργατικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν.

10.10.2023 14:35

Μακρόν: Η κράτηση ομήρων από την Χαμάς είναι ένας απεχθής και απαράδεκτος εκβιασμός

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα από το Αμβούργο της Γερμανίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, ότι η χώρα του υποστηρίζει τις αμυντικές του επιχειρήσεις και καταδικάζει της τρομοκρατικής ενέργειας, αλλά και ότι ο ίδιος επιθυμεί να εργαστεί για την επίτευξη μίας μόνιμης ειρήνης στην περιοχή.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η κράτηση ομήρων από την Χαμάς είναι ένας απεχθής και απαράδεκτος εκβιασμός ενώ, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τους Γάλλους ομήρους, σημείωσε ότι η Γαλλία είναι σε στενή συνεργασία με τις αρχές του Ισραήλ. Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε κανένα χώρο στις τρομοκρατικές ενέργειες, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα πρέπει να συγχέουμε τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με τον σεβασμό του στοιχειώδους ανθρωπιστικού δικαίου και την προστασία του αστικού πληθυσμού. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ακόμη ότι η Γαλλία αντιτίθεται στην συνολική διακοπή της ευρωπαΐκής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν χρηματοδοτούν την Χαμάς.

Ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε τέλος όλες τις χώρες που έδειξαν ικανοποιημένες από τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, όπως το Ιράν, σημειώνοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να βεβαιώνουν την άμεση εμπλοκή της Τεχεράνης σε αυτές τις επιθέσεις.

10.10.2023 14:28

Η Χαμάς εκτέλεσε 4 Ισραηλινούς που λίγο νωρίτερα είχε πάρει ομήρους

Τουλάχιστον τέσσερις Ισραηλινοί, οι οποίοι το Σάββατο είχαν απαχθεί ως όμηροι από τη Χαμάς στο Ισραήλ, λίγα λεπτά μετά εκτελέστηκαν από τους απαγωγείς τους στη μέση του δρόμου, σύμφωνα με βίντεο – ντοκουμέντο που ανέλυσε η Washington Post.

Στο σοκαριστικό βίντεο φαίνονται πτώματα σε δρόμο στην επαρχία Be’eri, που βρίσκεται στο νότιο Ισραήλ, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο όπου οι μαχητές της Χαμάς τραβούσαν βίντεο με απαγωγές ανθρώπων, τους οποίους χρησιμοποιούσαν ως ομήρους.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

https://twitter.com/GLNoronha/status/1711504185756180962

10.10.2023 14:24

Ότι απέμεινε από την Al-Rimal στη Γάζα - Συγκλονιστικό βίντεο

10.10.2023 14:23

Οδηγούμαστε σε ανθρωπιστική κρίση: Έκκληση από τον Ερυθρό Σταυρό

«Χωρίς άμεση αυτοσυγκράτηση φοβάμαι ότι οδεύουμε προς μια ανθρωπιστική καταστροφή», έγραψε στο Χ η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

10.10.2023 14:19

Ισραήλ: Είπε στην Αίγυπτο ότι θα βομβαρδίζει τα φορτηγά που μεταφέρουν προμήθειες στη Γάζα

Το ισραηλινό κανάλι 12 αναφέρει ότι το Ισραήλ είπε στην Αίγυπτο ότι θα βομβαρδίσει φορτηγά που μεταφέρουν προμήθειες στη Γάζα.

10.10.2023 14:17

Εισαγγελική έρευνα σε βάρος της Χαμάς για εγκλήματα εναντίον Γερμανών πολιτών στο Ισραήλ

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της Χαμάς με την υποψία εγκλημάτων κατά Γερμανών πολιτών, έκανε γνωστό πριν από λίγο η εφημερίδα Bild.

10.10.2023 14:08

Με πτήσεις τσάρτερ θα απομακρύνει τους πολίτες της από το Ισραήλ η Ολλανδία

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας εξετάζει τις επιλογές της για την απομάκρυνση των Ολλανδών πολιτών από το Ισραήλ, πιθανόν με πτήσεις τσάρτερ, μετέδωσε το πρακτορείο ANP σήμερα επικαλούμενο το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ολλανδία επιδιώκει να συνεργαστεί με αεροπορικές εταιρείες και άλλες χώρες, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

10.10.2023 14:07

Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι ρίχνει βόμβες φωσφώρου

Σημειώνεται ότι οι βόμβες φωσφόρου απαγορεύονται ρητά από το Διεθνές Δίκαιο  

10.10.2023 14:01

Αποστολή του OPEN στο Ισραήλ: «Λειαίνουν το έδαφος στη Γάζα με βομβαρδισμούς για να γίνει η χερσαία επιχείρηση - Φόβος για εμπλοκή της Χεζμπολάχ»

Για το πώς είναι η κατάσταση στην πόλη Ασκελόν, που βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας και η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της Χαμάς, μετέφερε ο πολεμικός ανταποκριτής του OPEN , Σωτήρης Δανέζης. Όπως αναφέρει, οι Ισραηλινοί προετοιμάζονται για σκληρές μάχες εντός του θύλακα των Παλαιστινίων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10.10.2023 14:01

Κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στο Ισραήλ

Το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τη Haaretz, ανακοίνωσε ότι όλοι οι ηγέτες της συμμαχίας υποστηρίζουν την εγκαθίδρυση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ.

10.10.2023 14:00

Μητσοτάκης: «Καταδικάζουμε την αιματηρή επίθεση κατά του Ισραήλ - Τα σύνορα δεν παραβιάζονται»

«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ καταδικάζουν την αιματηρή επίθεση κατά του Ισραήλ και τις απαγωγές και δολοφονίες πολιτών» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Εσθονή ομολόγό του Κάγια Κάλλας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10.10.2023 13:52

Εικόνες από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή

Βίαιη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή (gallery)
Βίαιη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή (gallery)
Βίαιη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή (gallery)

10.10.2023 13:43

Τον Παλαιστίνιο και τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ κάλεσε ο Μπορέλ για συνομιλίες

10.10.2023 13:22

Μπορεί το Ισραήλ να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας; Τα βήματα και οι διαδρομές που θα ακολουθήσει αν δοθεί η εντολή

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ κινητοποίησαν τη Δευτέρα 300.000 εφέδρους, κάνοντας ξεκάθαρο ότι το σενάριο μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης μέσα στη Λωρίδα της Γάζας φαντάζει εξαιρετικά πιθανό.  Διαβάστε περισσότερα εδώ

10.10.2023 13:20

Σοκάρει βίντεο - ντοκουμέντο: Η Χαμάς εκτέλεσε 4 Ισραηλινούς που λίγο νωρίτερα είχε πάρει ομήρους

Βίντεο ντοκουμέντο που εξέτασε η Washington Post αποδεικνύει πως η Χαμάς εκτέλεσε τουλάχιστον 4 Ισραηλινούς αμέσως μόλις τους πήρε για ομήρους

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10.10.2023 13:12

Η Δανία σταματά προσωρινά την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους

Η Δανία σταματά προσωρινά την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

10.10.2023 13:09

Δανέζης στο OPEN: Ακόμα προετοιμάζονται για μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα που δεν έχουμε ξαναδεί

10.10.2023 13:04

Νέο μήνυμα Χαμάς: Δεν θα διαπραγματευτούμε για την ανταλλαγή των ομήρων

Η Χαμάς διαμήνυσε ότι δεν θα διαπραγματευτούν την ανταλλαγή των ομήρων αν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας.

10.10.2023 13:03

Αγωνία για τους Έλληνες που μένουν στο Ισραήλ - Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια λέει το ΥΠΕΞ


Το Υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επιστρέψουν ασφαλείς στη χώρα μας όσοι Έλληνες της περιοχής το επιθυμούν.

Ειδικότερα, για σήμερα 10 Οκτωβρίου, εξασφαλίσθηκε η επιστροφή με πτήση της EL ΑL 90 συμπολιτών μας και με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται ο επαναπατρισμός όλων των Ελλήνων επισκεπτών στην περιοχή.

Για αύριο 11 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί ειδική, ναυλωθείσα από το Υπουργείο, πτήση για την επιστροφή και Ελλήνων κατοίκων του Ισραήλ που επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους.

10.10.2023 13:00

Εκρήξεις στην Μπερσέμπα από ρουκέτες της Χαμάς

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών στην πόλη Μπερσέμπα. Οι σειρήνες ηχούν στην περιοχή. Δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές για νεκρούς, τραυματίες ή ζημιές.

10.10.2023 12:52

«Απερίγραπτη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας»

Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Γιούμα ΕλΣαγιέντ μεταδίδει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας είναι «απερίγραπτη» μετά τους ολονύχτιους βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με την ίδια, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Σίφα, έχει γεμίσει με πτώματα και τραυματισμένους ανθρώπους.

«Το νεκροτομείο είναι γεμάτο. Ορισμένες οικογένειες έχουν μεταφέρει τους νεκρούς συγγενείς τους μόνο και μόνο για να αδειάσει ο χώρος στο νεκροτομείο. Δεν έχουν γίνει καν κηδείες λόγω της έντασης των βομβαρδισμών», αναφέρει η ίδια.

10.10.2023 12:51

Τουλάχιστον 123 ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί

Τουλάχιστον 123 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς που ξεκίνησαν νωρίς το Σάββατο, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι.

Αυτοί οι 123 νεκροί περιλαμβάνονται στον αριθμό των νεκρών που ξεπερνούν τους 900.

10.10.2023 12:45

ΟΗΕ: Ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας απαγορεύεται

Η πλήρης πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας, που ανακοίνωσε χθες ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, επεσήμανε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Η επιβολή αποκλεισμών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων στερώντας τους βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε σήμερα σε ανακοίνωση ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

10.10.2023 12:43

Βίντεο - ντοκουμέντο: Έτσι πέρασε η Χαμάς

Το βίντεο από κάμερα παρακολούθησης δείχνει πώς δύο ένοπλοι της Χαμάς φτάνουν στην είσοδο του συνοριακού φυλακίου στην Kibbutz Be'eri.

Κρύβονται στην άκρη του δρόμου και σε ένα περίπτερο που συνήθως είναι επανδρωμένο από έναν φρουρό ασφαλείας και στήνουν ενέδρα σε ένα αυτοκίνητο που εισέρχεται στην πόλη.

10.10.2023 12:39

Στους 770 οι νεκροί Παλαιστίνιοι σύμφων με το Υπουργείο Υγείας

10.10.2023 12:38

Ρουκέτες πέφτουν στην Ασκελόν στο Ισραήλ

Ρουκέτες πέφτουν αυτή την ώρα στην Ασκελόν στο Ισραήλ, καθώς και σε κοινότητες που συνορεύουν με τη Γάζα.

10.10.2023 12:38

Ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα ζήτησε ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο ΠΟΥ ζητά τον τερματισμό της βίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Γιασάρεβιτς σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος είναι απαραίτητος για να φτάσουν στον κόσμο κρίσιμες ιατρικές προμήθειες», είπε ο ίδιος.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι 13 επιθέσεις έχουν πλήξει εγκαταστάσεις υγείας στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου και ότι οι προ-διατεθειμένες ιατρικές προμήθειες έχουν ήδη εξαντληθεί.

10.10.2023 12:37

Χαμάς: Το Ισραήλ βομβαρδίζει το συνοριακό πέρασμα Γάζας- Αιγύπτου

10.10.2023 12:08

Όπλα σε εθελοντές μοιράζει το Ισραήλ σε μικτές εβραϊκές-αραβικές κοινότητες

Το Ισραήλ θα ξεκινήσει την Τρίτη τη διανομή χιλιάδων επιθετικών τουφεκίων σε εθελοντικές ομάδες σε συνοριακές κοινότητες και μικτές εβραϊκές-αραβικές πόλεις, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν – Γκβιρ.

Ο ίδιος είπε ότι 4.000 τουφέκια ισραηλινής κατασκευής θα δοθούν σε πρώτη φάση, ενώ θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλα 6.000. Οι εθελοντές θα εξοπλιστούν επίσης με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, πρόσθεσε.

10.10.2023 12:07

Βίντεο ντοκουμέντο: Ισραηλινοί συνοριακοί αστυνομικοί έρχονται αντιμέτωποι με ενόπλους της Χαμάς

Η συνοριακή αστυνομία δημοσίευσε βίντεο που δείχνει τη στιγμή που η ισραηλινή αστυνομία μάχεται με τη Χαμάς στην πόλη Kibbutz Nir Am το πρωί του Σαββάτου.

https://twitter.com/manniefabian/status/1711657566990684478

10.10.2023 12:03

Συγκλονιστικό βίντεο από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα

10.10.2023 12:03

ΟΗΕ: 4 σχολεία και 8 κέντρα υγείας έχουν καταστραφεί

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι τέσσερα σχολεία και οκτώ εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές από το Σάββατο.

10.10.2023 11:56

To Ισραήλ φτιάχνει τείχος με τανκς στα σύνορα με τη Γάζα

10.10.2023 11:41

Όριο στην αγορά βασικών αγαθών βάζουν σούπερ μάρκετ στο Ισραήλ

Η μεγαλύτερη ισραηλινή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Shufersal ανακοίνωσε ότι θέτει όριο στην αγορά βασικών αγαθών, όπως το νερό και τα αυγά, μετά την παρότρυνση των αρχών να 

Οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράσουν μέχρι δύο εξάδες μπουκάλια νερού 1,5 λίτρου, μέχρι 30 αυγά ή δύο κουτιά με 12 αυγά, τρεις μονάδες γάλακτος και δύο φραντζόλες ψωμί.

10.10.2023 11:29

Μετβέντεφ: Τα όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία χρησιμοποιούνται στο Ισραήλ

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, , ισχυρίζεται ότι τα όπλα που παρέχονται στην ουκρανική κυβέρνηση, την οποία περαιτέρω περιγράφει ως «νεοναζιστικό καθεστώς», χρησιμοποιούνται ενεργά στο Ισραήλ.

Ο Μεντβέντεφ εξέφρασε την ανησυχία του για τις πιθανές συνέπειες της διάδοσης των όπλων, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν έναν δρόμο παρόμοιο με εκείνον που άφησαν πίσω οι Αμερικανοί μετά την αναχώρησή τους από το Αφγανιστάν, οδηγώντας τελικά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις  σε διάφορα σημεία του πλανήτη ευρισκόμενα στα πρόθυρα ανάφλεξης.

10.10.2023 11:25

Το φιλί: Η εικόνα από το αιματοβαμμένο φεστιβάλ που κάνει το γύρο του Διαδικτύου

Μια εικόνα γροθιά στο στομάχι κυκλοφορεί στα social media. Η φωτογραφία θα μπορούσε να έχει τίτλο «περιμένοντας τον θάνατο». Ένα ζευγάρι, ο Αμίτ και η Νιρ από το Ισραήλ ήταν ανάμεσα στους νέους που συμμετείχαν στο φεστιβάλ στην Γάζα, το οποίο βάφτηκε με αίμα μετά την επίθεση της Χαμάς.

Κρυμμένοι από τους ενόπλους στους θάμνους αποφάσισαν να τραβήξουν μια selfie για να θυμούνται όλοι την αγάπη τους σε περίπτωση που πέθαιναν. Και οι δύο επέζησαν.

10.10.2023 11:19

Κάλεσμα για αιμοδοσία από τα νοσοκομεία στο Ισραήλ

Ουρές σχηματίζονται στα νοσοκομεία μετά την έκκληση των γιατρών για αίμα. Βίντεο από το νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ δείχνει δεκάδες ανθρώπους να κάθονται με υπομονή περιμένοντας τη σειρά τους.

10.10.2023 11:09

Οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς

10.10.2023 11:04

Χαμενεΐ: Το Ισραήλ βίωσε μια ανεπανόρθωτη ήττα μετά την επίθεση της Χαμάς

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ισραήλ αντιμετώπισε μια ανεπανόρθωτη στρατιωτική ήττα μετά την επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ

10.10.2023 11:01

Η Χαμάς ζητάει υποστήριξη από τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αυτή την Παρασκευή είναι ημέρα γενικής κινητοποίησης στον αραβικό και τον ισλαμικό κόσμο σε συμπαράσταση στον λαό μας και την αντίστασή του».

10.10.2023 10:54

Ρωσία: Δεν είμαστε σε επαφή με τις ΗΠΑ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ έκανε σήμερα γνωστό πως η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεν βρίσκονται σε επαφή αναφορικά με την κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

10.10.2023 10:52

Η Γάζα τώρα: Ζωντανή εικόνα από το Reuters

10.10.2023 10:46

Πληροφορίες για ρυκέτες βόρεια της Γάζας

Στα χωριά Zikim και Netiv Ha’asara

10.10.2023 10:38

«Μαχητές» της Χαμάς απαγάγουν Ισραηλινή με τα δύο παιδιά της - Παλαιστίνιος πατέρας ανασύρει τη σορό της κόρης του από ερείπια

Δύο σοκαριστικά βίντεο κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποτυπώνουν το δράμα και τον πόνο που βιώνουν οι άμαχοι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι. Διαβάστε περισσότερα εδώ

10.10.2023 10:36

Περικυκλώμένη από δεκάδες τανκς η Γάζα

10.10.2023 10:29

Και η Γαλλία διαφωνεί με την διακοπή οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους

Στο Παρίσι το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Γαλλία δεν υποστηρίζει τη διακοπή της βοήθειας που λαμβάνουν απ' ευθείας οι Παλαιστίνιοι.

«Δεν είμαστε υπέρ της αναστολής της βοήθειας που λαμβάνει απ' ευθείας ο παλαιστινιακός λαός και χθες το κάναμε αυτό σαφές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε σε δήλωσή του το γαλλικό υπουργείο.

10.10.2023 10:26

ΟΗΕ: 180.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 180.000 εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων 137.500 στεγάζονται σε 83 σχολεία της UNRWA.

10.10.2023 10:17

Το Ισραήλ στέλνει αεροπλάνα για να φέρει πίσω εφέδρους από την Ευρώπη

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία αναφέρει ότι φέρνει πίσω στο Ισραήλ εκατοντάδες εφέδρους από την Ευρώπη.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το σώμα ανέφερε ότι αεροσκάφη Hercules συμμετείχαν στην επείγουσα αεροδιακομιδή. Δεν διευκρίνισε από ποιες περιοχές της Ευρώπης προέρχονται οι έφεδροι.

10.10.2023 10:17

Σειρήνες ακούγονται στα χωριά στο Νότιο Ισραήλ

Σειρήνες ακούγεται κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας μετά από μια εξάωρη ηρεμία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Οι πόλεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γάζα έχουν εκκενωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους κατοίκους τους.

10.10.2023 10:15

Εικόνες από την κηδεία των δυο Παλαιστίνιων δημοσιογράφων που έπεσε νεκροί από σφαίρες

https://twitter.com/WarMonitors/status/1711629005357478378

10.10.2023 10:10

Διπλωματικές ενέργειες του Κατάρ για ανταλλαγή αιχμαλώτων και απαχθέντων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Έντονη διπλωματική πρωτοβουλία έχει αναλάβει το Κατάρ ώστε να απελευθερωθούν γυναίκες και παιδιά από το Ισραήλ που απήχθησαν από τη Χαμάς, προωθώντας την ανταλλαγή τους με 36 γυναίκες και παιδιά από την Παλαιστίνη που βρίσκονται έγκλειστοι στις ισραηλινές φυλακές.

Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις, που γίνονται σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κινούνται προς «θετική κατεύθυνση». Έχουν υπάρξει επαφές με αξιωματούχους της Χαμάς στη Ντόχα και τη Γάζα, συμπλήρωσαν οι Καταριανοί αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας, όμως το Ισραήλ διαψεύδει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.  

10.10.2023 10:08

Ισραήλ: Νόμιμοι στόχοι το κοινοβούλιο και τα υπουργεία στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι το κοινοβούλιο της Γάζας καθώς και τα υπουργεία αποτελούν νόμιμους στόχους, στο πλαίσιο της επίθεσης εναντίον της Χαμάς.

«Εάν υπάρχει κάποιος ένοπλος που εκτοξεύει ρουκέτες από εκεί, τότε [το σημείο] καθίσταται στρατιωτικός στόχος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ρίτσαρντ Χεκτ.

10.10.2023 10:07

Αντίθετη η Ισπανία στην αναστολή της βοήθειας προς τα παλαιστινιακά εδάφη από την ΕΕ

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες δηλώνει ότι η κυβέρνησή του αντιτίθεται στην προτεινόμενη αναστολή της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

10.10.2023 10:03

To συνεργείο του τηλεοπτικού δικτύου ABC της αυστραλία βρέθηκε ανάμεσα σε ανταλλαγή ρουκετών

10.10.2023 09:59

Τους 900 έφτασε ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, πάνω από 900 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της το Σάββατο. Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του έκανε λόγο για 2.616 τραυματίες.

10.10.2023 09:54

Στους 4 έφτασε ο αριθμός των νεκρών αστυνομικών που σκοτώθηκαν από ενόπλους της Χαμάς

10.10.2023 09:53

Συγκλονιστικό βίντεο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος θρηνεί τον συνάδερφό του

Τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφοι στη Γαζα έχουν χάσει τη ζωή τους

https://twitter.com/WarMonitors/status/1711542281730167103

10.10.2023 09:47

Το Ισραήλ κλείνει λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων της Χαμάς

Το Ισραήλ κλείνει λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που ανήκουν στη Χαμάς, αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Η Χαμάς χρησιμοποιούσε λογαριασμούς για τη συγκέντρωση χρημάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Σάββατο, σύμφωνα με τη μονάδα του εκπροσώπου της αστυνομίας.

10.10.2023 09:36

Αποστολή του OPEN στο Ισραήλ: «Προετοιμάζονται για έναν μακρύ πόλεμο - Θα γίνει μακελειό στη Γάζα»

Τα όσα δραματικά συμβαίνουν στο εμπόλεμο Ισραήλ μεταδίδει ο πολεμικός ανταποκριτής του Open, Σωτήρης Δανέζης από το Τελ Αβίβ. Όπως μεταφέρει, οι ισραηλινές δυνάμεις προετοιμάζονται για έναν σκληρό πόλεμο, ενώ εκτιμά πως δεν έχουν σκοπό να αφήσουν ούτε πέτρα όρθια στη Λωρίδα της Γάζας. 


10.10.2023 09:33

Πτώματα 1.500 μαχητών της Χαμάς βρέθηκαν στο ισραηλινό έδαφος

Επιβεβαιώθηκε και επίσημα ότι τα πτώματα 1.500 μαχητών της Χαμάς έχουν βρεθεί στο ισραηλινό έδαφος, δήλωσε εκπρόσωπος των IDF.

10.10.2023 09:23

Γάζα: Εχουν καταστραφεί ήδη 790 κατοικίες από τις επιδρομές του Ισραήλ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ

10.10.2023 09:20

Έκλεισε το πέρασμα στη Ράφα στα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό

«Το πέρασμα της Ράφα ήταν ανοιχτό χθες, αλλά τώρα είναι κλειστό» ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Χθες το βράδυ, αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας και ένας μάρτυρας δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις στη Ράφα είχαν διακοπεί από αυτό που περιέγραψαν ως χτύπημα στην πλευρά της Γάζας.

10.10.2023 09:16

Καντίροφ: Δηλώνει στήριξη στη Χαμάς και προσφέρεται να στείλει «Τσετσένους ειρηνευτές στο Ισραήλ»

10.10.2023 09:13

Παράγοντας της Χαμάς: Μόνοι λίγοι ήξεραν για την επιχείρηση του Σαββάτου

10.10.2023 09:05

Στα χρώματα του Ισραήλ ο Λευκός Οίκος


10.10.2023 09:05

Ισραήλ: Η δραματική περιγραφή Έλληνα που επαναπατρίστηκε - «Δεν μας είπαν τι να κάνουμε - Πήρα ρίσκο και πήγα στο αεροδρόμιο»

Ο Ορέστης Τρασανίδης, ένας Έλληνας που επαναπατρίστηκε από το εμπόλεμο Ισραήλ περιγράφει τις στιγμές χάους και τρόμου που έζησε στο Open την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10.10.2023 09:04

«Ακούμε σειρήνες, είναι η χειρότερη κατάσταση στα 22 χρόνια που είμαι εδώ»: Έλληνας που ζει στο Ισραήλ περιγράφει τις εφιαλτικές συνθήκες πολέμου

Έλληνας που ζει τα τελευταία 15χρόνια στο Ισραήλ περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούν την ώρα που Ισραήλ και Χαμάς είναι πλέον σε ανοιχτό πόλεμο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10.10.2023 09:02

Αυστραλία: Η αστυνομία ερευνά μια φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση για αντισημιτισμό

Η αστυνομία της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά μια φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο της Όπερας στο Σίδνεϊ, αφού κυκλοφόρησαν εικόνες από μια μικρή ομάδα διαδηλωτών να φωνάζει αντισημιτικά συνθήματα.

Περίπου 1.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ στο κέντρο του Σίδνεϊ για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς τους Παλαιστίνιους και κατευθύνθηκαν προς την Όπερα η οποία είχε φωταγωγηθεί με τα χρώματα της ισραηλινής σημαίας, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές περί αντισημιτικών συνθημάτων «φρικτές».

10.10.2023 09:00

O ισραηλινός στρατός προτρέπει τους Παλαιστίνιους να φύγουν στην Αίγυπτο

Ο ισραηλινός στρατός συμβουλεύει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας με προορισμό την Αίγυπτο, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

"Το πέρασμα της Ράφα είναι ακόμα ανοιχτό. Όποιος μπορεί να βγει, θα τον συμβούλευα να βγει", λέει ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε τηλεφωνική επικοινωνία με ξένους δημοσιογράφους.

10.10.2023 08:58

Δανέζης στο OPEN: Θα γίνει μακελειό σε μια χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα

10.10.2023 08:55

Δανέζης στο OPEN: Οδηγίες στους Ισραηλινούς να συγκεντρώσουν τρόφιμα και νερό και είδη πρώτων βοηθείων

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος εδώ προετοιμάζεται για μια μακρά εμπόλεμη διαδικασία» ανέφερε ο Σωτήρης Δανέζης απεσταλμένος του OPEN στο Τελ Αβίβ.

10.10.2023 08:47

Βόρεια Κορέα: Κατηγορεί το Ισραήλ ότι προκάλεσε αιματοχυσία στη Γάζα

Τα κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας κατηγόρησαν σήμερα το Ισραήλ ότι προκάλεσε αιματοχυσία στη Γάζα, παίρνοντας για πρώτη φορά θέση σχετικά με τις πρόσφατες φονικές συγκρούσεις στην περιοχή.

10.10.2023 08:46

Γάζα: Οι ισραηλινές έχουν ισοπεδώσει 790 συγκροτήματα κατοικιών

Οι επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας έχουν ισοπεδώσει 790 συγκροτήματα κατοικιών, ενω άλλα 5.330 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, γνωστοποίησε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ

Οι σοβαρές ζημιές σε τρεις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν διακόψει την παροχή υπηρεσιών σε 400.000 άτομα.

10.10.2023 08:30

Μπανγκόγκ: Δεκαοκτώ Ταϊλανδοί υπήκοοι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ

Δεκαοκτώ Ταϊλανδοί υπήκοοι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά τη μαζική εισβολή παλαιστινίων ενόπλων της Χαμάς το σαββατοκύριακο στο ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ταϊλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

10.10.2023 08:20

Βρέθηκαν 108 νεκροί στο Be'eri Kibbutz

10.10.2023 08:11

Το Ισραήλ θα ενημερώσει 100 οικογένειες ότι οι αγαπημένοι τους είναι όμηροι

Ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να στείλει αξιωματικούς για να ενημερώσουν περισσότερες από 100 οικογένειες ότι οι συγγενείς τους κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με τους Times of Israel.

10.10.2023 08:08

Βίντεο ντοκουμέντο: Ισραηλινός προσπαθεί να ξεφύγει από τα πυρά ενόπλων της Χαμάς

10.10.2023 07:58

Ισαραηλινός στρατός: Έχουμε τον πλήρη έλεγχο των συνόρων

Το Ισραήλ έχει αποκαταστήσει πλήρως τον έλεγχο των συνόρων του με τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο στρατός.

Εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν καταγράφηκαν περαιτέρω διεισδύσεις τις τελευταίες 24 ώρες και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διασυνοριακές σήραγγες, ανέφερε το ραδιόφωνο του στρατού.

10.10.2023 07:57

Ομπάμα: Υποστηρίζουμε τον συμμαχό μας Ισραήλ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»

«Όλοι οι Αμερικανοί πρέπει να είναι τρομοκρατημένοι και εξοργισμένοι από τις θρασύτατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ και τη σφαγή αθώων πολιτών. Θρηνούμε για όσους έχασαν τη ζωή τους, προσευχόμαστε για την ασφαλή επιστροφή όσων κρατούνται όμηροι και στεκόμαστε ευθέως στο πλευρό του συμμάχου μας, του Ισραήλ, καθώς διαλύει τη Χαμάς. Καθώς υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στην τρομοκρατία, πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους» έγραψε ο πρώην αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

10.10.2023 07:51

Τριντό: Καταδικάζω τις διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς - Η εξύμνιστη της βίας δεν είναι αποδεκτή

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό, ο οποίος συμμετείχε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για το Ισραήλ, καταδίκασε τις διαδηλώσεις υποστήριξης της Χαμάς στη χώρα του.

"Καταδικάζω έντονα τις διαδηλώσεις που έλαβαν και λαμβάνουν χώρα σε όλη τη χώρα για την υποστήριξη των επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ", ανέφερε ο Τριντό σε ανάρτησή του στο Χ.

"Η εξύμνηση της βίας δεν είναι ποτέ αποδεκτή στον Καναδά", πρόσθεσε.

10.10.2023 07:49

200 στόχοι βομβαρδίστηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας σύμφωνα με το ισραηλινό στρατό

10.10.2023 07:46

Ο ΥΠΕΞ της Αργεντινής δηλώνει πως επτά πολίτες της χώρας σκοτώθηκαν στο Ισραήλ και άλλοι 15 αγνοούνται

Επτά πολίτες της Αργεντινής έχασαν τη ζωή τους στην ευρείας κλίμακας επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που εξαπολύθηκε το Σάββατο και άλλοι 15 ακόμη αγνοούνται, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο Σαντιάγο Καφιέρο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Αργεντινής, 625 υπήκοοι της χώρας έχουν ζητήσει τη βοήθεια των αρχών για να επαναπατριστούν.

10.10.2023 07:45

Στη Ρωσία ο Αμπάς;

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα, μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τον παλαιστίνιο πρεσβευτή στην πρωτεύουσα της Ρωσίας.

10.10.2023 07:45

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο μιλά για «ναζί» και ενδεχόμενο «ολοκαύτωμα» στη Γάζα

Ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος δεν σταματά να αναρτά σχόλια σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή από το Σάββατο, αναφέρθηκε στους «ναζί» και στον κίνδυνο «ολοκαυτώματος» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου χθες το Ισραήλ επέβαλε απόλυτη πολιορκία.

«Αυτό έλεγαν οι ναζί για τους εβραίους. Οι δημοκρατικοί λαοί δεν είναι δυνατό να επιτρέψουν ο ναζισμός να επιστρέψει στη διεθνή πολιτική», ανέφερε ο πρόεδρος Πέτρο μέσω X (του πρώην Twitter), σχολιάζοντας δήλωση του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ πως το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με «ανθρώπινα κτήνη».

10.10.2023 07:43

Αναφορές για 1.500 νεκρούς Παλαιστινίους «μαχητές» στα σύνορα Γάζας

10.10.2023 07:41

Συγκλονιστικό βίντεο από Παλαιστίνια που ζει στη Λωρίδα της Γάζας

Εικόνες φρίκες ζουν όσοι μένουν στη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζεται αδιάκοπα το τελευταίο 24ωρο από το Ισραήλ

10.10.2023 07:38

Η Delta ακυρώνει όλες τις πτήσεις προς το Ισραήλ ως το τέλος του μήνα

Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ την ακύρωση των πτήσεών της προς το Ισραήλ ως το τέλος του Οκτωβρίου, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια και εν μέσω επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.

10.10.2023 07:36

Μαδούρο: Κατηγορεί το Ισραήλ πως διαπράττει «γενοκτονία» σε βάρος των Παλαιστινίων

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο σοσιαλιστής Νικολάς Μαδούρο, κατηγόρησε χθες Δευτέρα το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» εναντίον των Παλαιστινίων, μετά την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης για την επιβολή «πλήρους πολιορκίας» στη Λωρίδα της Γάζας, παραπέμποντας σε ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση την οποία διαβάσαμε προσεκτικά, ανακοίνωση συναγερμού (...) μπροστά στη γενοκτονία που άρχισε εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα», είπε ο κ. Μαδούρο στην κρατική τηλεόραση.

Αναγνωρίζοντας τις «θεμιτές ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του», ο κ. Γκουτέρες δήλωσε «βαθιά αναστατωμένος» χθες Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση περί επιβολής «πλήρους πολιορκίας» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Στο παρελθόν, έχουμε ήδη δει σφαγές, βάρβαρες σφαγές, εναντίον του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ακόμη ο ηγέτης της Βενεζουέλας, συμπληρώνοντας πως οι Παλαιστίνιοι υφίστανται «νέο απαρτχάιντ».

«Απαιτούμε κατάπαυση του πυρός, απαιτούμε να εφαρμοστούν αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, απαιτούμε να χαίρουν σεβασμού τα δικαιώματα των λαών και απαιτούμε να αρχίσουν αμέσως ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για να αποκατασταθούν τα ιστορικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού στην ανεξαρτησία, στη γη, στην ειρήνη. Συνηγορώ υπέρ του παλαιστινιακού λαού, συνηγορώ υπέρ της ειρήνης», πρόσθεσε ο κ. Μαδούρο.

Η Χαμάς εξαπέλυσε μαζική, αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ το Σάββατο, οδηγώντας στο ξέσπασμα πολέμου με κάπου 1.400 νεκρούς μέσα σε λιγότερες από 72 ώρες, με βάση τους επίσημους απολογισμούς στη μια και στην άλλη πλευρά.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απείλησε χθες Δευτέρα να εκτελέσει ισραηλινούς ομήρους σε αντίδραση στα φονικά πλήγματα του Ισραήλ στη Γάζα, που πολλαπλασιάστηκαν.

Το 2009, ο προκάτοχος του Νικολάς Μαδούρο, ο εκλιπών Ούγο Τσάβες, είχε επίσης κατηγορήσει το Ισραήλ πως διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που είχαν εξαπολυθεί στα τέλη του 2008.

10.10.2023 07:32

Επικοινωνία Μπλίνκεν με τον ισραηλινό ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε με τον ισραηλινό ομόλογό του Ελί Κοέν και επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον για την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

10.10.2023 07:30

Σε ανάφλεξη η Μέση Ανατολή: Τέταρτη ημέρα συγκρούσεων - Συνοπτικά τι έγινε εχθές (9/10)

  • Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 1.500, με 900 Ισραηλινούς και 687 Παλαιστίνιους νεκρούς.
  • Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι έχουν "λίγο πολύ" εκδιώξει τη Χαμάς από τη χώρα,
  • Πάνω από 100 Ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται από τις δυνάμεις της Χαμάς
  • Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι θα εκτελέσει τους αιχμάλωτους Ισραηλινούς σε περίπτωση που οι IDF επιτεθούν χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση στη Λωρίδα της Γάζας,
  • Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διέταξε πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής του νερού, των τροφίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας,
  • Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι η ισραηλινή απάντηση θα αλλάξει "τη Μέση Ανατολή"
  • Έως και επτά μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διασυνοριακής σύγκρουσης με τις ισραηλινές δυνάμεις στα βόρεια της χώρας, κοντά στο Λίβανο.

10.10.2023 20:19

Σε «Κόλαση επί Γης» έχει μετατραπεί η Μέση Ανατολή, μετά την ξαφνική επίθεση της Παλαιστινιακής Ισλαμιστικής Οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ. Το κράτος του Ισραήλ κήρυξε επίσημα πόλεμο στη Χαμάς και απάντησε με αεροπορικά χτυπήματα μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει πλέον τους 1.500 νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες. 

Όλες οι εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr: