Μιμή Ντενίση: «Αν η ζωή μου γινόταν σενάριο θα ήταν το μεγαλύτερο best seller»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Καλεσμένη στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» βρέθηκε η Μιμή Ντενίση, η οποία έδωσε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, με αφορμή τη νέα της ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη» που προβάλλεται αυτή την περίοδο στους κινηματογράφους. «Κανείς μας δεν είχε καταλάβει, ούτε καν εγώ που το έχω γράψει το έργο, πόσο δύσκολη ήταν. Ίσως από τότε, από τις ψυχές ανθρώπων που χάθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν άδικα, η ταινία αυτή είχε μία τύχη, έπρεπε να βγει τώρα, με τα 100 χρόνια από τη μαύρη επέτειο, την πληγή αυτή της ιστορίας μας. Γυρίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, με φουλ κορονοϊό, να είμαστε 500 άτομα, και να μη συμβαίνει τίποτα. Φυσικά όλοι εμβολιασμένοι και με τεστ συνέχεια. Αλλά όταν ξεκίνησε ήταν ένα μεγάλο στοίχημα το αν θα καταφέρουμε να τη γυρίσουμε» δήλωσε.
Και συνέχισε: «Νομίζω ότι είμαι η απόδειξη ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Όταν βάλω κάτι στο μυαλό μου πιστεύω ότι μπορεί να γίνει. Δεν έχω ποτέ στο μυαλό μου το "δε γίνεται". Όταν έγραψα το “Σμύρνη μου αγαπημένη” δε φαντάστηκα ότι θα έκανε τόσο τεράστια επιτυχία θεατρικά. Φαντάστηκα ότι θα έκανε επιτυχία γιατί πίστευα πολύ στο θέμα της Σμύρνης. Έφταιξε και η Ελλάδα για όσα έγιναν εκεί, και η Ελλάδα δε θέλει να παραδέχεται τα λάθη της, αλλά και η αναλγησία της Ευρώπης. Πρέπει και στην ιστορία να λέμε αλήθειες».
Αναφερόμενη στο πώς έχει υποδεχτεί ο κόσμος το έργο της, η Μιμή Ντενίση είπε: «Αγωνία έχω πάντα. Νομίζω ότι η αγωνία φεύγει όταν φεύγει και η ψυχή του καλλιτέχνη. Μέχρι τότε παραμένει. Όσο πιο πολύ παίζεις, κάνεις πράγματα, και όσο πιο πολύ σε τιμά το κοινό. Φέτος έκλεισα 40 χρόνια στην πρώτη γραμμή, είναι μεγάλη τιμή και ευγνωμοσύνη που έχω και προς τον Τύπο και προς το κοινό. Αυτό με συγκινεί πάντα και μου δημιουργεί ίσως πιο μεγάλη ευθύνη και για αυτό εξακολουθώ να έχω αγωνία».
Μιμή Ντενίση: «Οι Τούρκοι δε ζητούν ποτέ συγγνώμη»
Σύμφωνα με τη σύνοψη της ταινίας, η Φιλιώ Μπαλτατζή, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.
«Έβαλα μέσα και την πλευρά των Τούρκων. Το πώς έβλεπαν την κατάσταση και εκείνοι. Τα όσα είχαν ειπωθεί περί συνωστισμού στη Σμύρνη ήταν τραγικά. Δε θέλω να πιστέψω ότι έγινε επίτηδες. Είχε συνωστισμό επειδή βιάζονταν και σκοτώνονταν, δεν περίμεναν το πλοίο», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «Οι Τούρκοι δε ζητούν ποτέ συγγνώμη. Δεν έχουν αποδεχτεί τη γενοκτονία των Αρμενίων, ούτε και τη φωτιά στη Σμύρνη».
Σύμφωνα με τον κριτικό Χάρη Αναγνωστάκη και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «το μεγάλο και βαρύ συναισθηματικά θέμα της ταινίας, είναι έτσι κι αλλιώς ελκυστικό και με τη διαφήμιση που έχει προηγηθεί, θ' αποδώσει λογικά στα ταμεία, απειλώντας ίσως και τη φετινή εισπρακτική επιτυχία "Ο Άνθρωπος του Θεού" του Άρη Σερβετάλη... Και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, που προφανώς έγιναν απ' όλους τους συντελεστές, σε δύσκολες συνθήκες και κυρίως από την Μιμή Ντενίση και κάποιες συμπαθητικές στιγμές, εδώ έχουμε ακόμη μία φορά την περίπτωση της χαμένης ευκαιρίας. Οι αστοχίες και ορισμένες ανυπέρβλητες δυσκολίες για μία ελληνική παραγωγή -ακόμη και τη μεγαλύτερη στο ελληνικό σινεμά- εμποδίζουν τη βαθύτερη ανάδειξη ενός ιστορικού γεγονότος και το κυριότερο μιας στρωτής αφηγηματικά και αποτελεσματικά συγκινητικής ταινίας».
«Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη»
Αναφερόμενη στην παράσταση που σκηνοθετεί «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» και στην οποία πρωταγωνιστεί στο θέατρο Ελληνικός Κόσμος, η ίδια υπογράμμισε ότι «δεν ξέρω αν θα γίνει ταινία. Πιο πιθανό είναι να γίνει σειρά γιατί έχει πολλές υποθέσεις. Είναι ακριβή παραγωγή, με τόσες υποθέσεις είναι καλύτερα να γίνει σειρά, για να μην τις αδικήσεις. Όταν είχαμε πρόβες στο θέατρο, το πρωί πήγαινα και έβλεπα το μοντάζ της ταινίας. Είναι ωραίο ότι τώρα μπορεί κανείς να πάει να δει την ταινία και μετά να έρθει να δει τη συνέχειά της στο θέατρο».
Κλείνοντας, η Μιμή Ντενίση ανέφερε πως αν η ζωή της γινόταν σενάριο, θα ήταν το μεγαλύτερο best seller. «Αλλά ζουν πάρα πολλοί, δεν μπορώ να τα πω όλα. Η ζωή μου έχει άμεση σχέση με την πολιτική ζωή της χώρας, με την πολιτική ζωή άλλων χωρών, με την κοινωνική ζωή. Ξέρω πολλά. Είναι μια ζωή μυθιστορηματική» σημείωσε η ίδια γελώντας.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr