Άννα Βούλγαρη: Η απαγωγή, η αγάπη της για την Ελλάδα και το μεγάλο της παράπονο
Η ζωή της υπήρξε παραμυθένια, με δυσκολίες, απρόοπτα αλλά και στιγμές ευτυχίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η ζωή της Αννας Βούλγαρη (Anna Bvlgari) θα μπορούσε να γίνει κινηματογραφική ταινία στο Χόλιγουντ. Γνώρισε την επαγγελματική επιτυχία, τη δόξα, τον έρωτα, αλλά και τη σκοτεινή πλευρά της ζωής. Η «χρυσή κληρονόμος» του οίκου Bvlgari άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 93 ετών με πολλές αναμνήσεις και ένα μεγάλο παράπονο: «Σήμερα δεν είμαι γεμάτη. Μου λείπει η παλιά μου ζωή. Βρίσκομαι μόνη μου σε ένα τεράστιο σπίτι». Αν και μητέρα με τρία παιδιά, αρκετά χρήματα και με ένα σπίτι που έμοιαζε σαν παλάτι, η Άννα Βούλγαρη με καταγωγή από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας δεν ένιωθε ευτυχισμένη στη δύση της ζωής της.
Έμαθε άπταιστα ελληνικά σε ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας, όταν ήταν μικρή, ενώ κάθε καλοκαίρι ερχόταν στη χώρα μας για να κάνει τις διακοπές της μαζί με την οικογένειά της. Παράλληλα, δεν παρέλειπε σε κάθε ευκαιρία να μιλά και να διαφημίζει με τα καλύτερα λόγια την πόλη από την οποία ο παππούς της, Σωτήρης, ξεκίνησε την αυτοκρατορία κοσμημάτων Bvlgari.
Η απαγωγή
Η απαγωγή της ήταν κάτι που δεν ξέχασε ποτέ και όσα χρόνια κι αν πέρασαν δεν κατάφερε να κλείσει ποτέ αυτή την πληγή. Το απόγευμα της 19ης Νοεμβρίου 1983, η Άννα Βούλγαρη απήχθη ενώ επέστρεφε στο κτήμα της στην Απρίλια, περιοχή της οποίας ήταν δήμαρχος ο σύζυγός της, Φράνκο Καλισόνι. Δύο γεροδεμένοι και οπλισμένοι άντρες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους απήγαγαν τη «χρυσή κληρονόμο» και την έβαλαν σε ένα Fiat 132 που είχαν κλέψει λίγο νωρίτερα από την οικογένεια του θύματος. Την ίδια ώρα απήγαγαν και τον γιο της, Τζιόρτζιο. «Μας κράτησαν ομήρους στο πάτωμα και στο κρύο σε ένα βουνό για 35 ολόκληρες μέρες. Οι απαγωγείς ήταν από τη Σαρδηνία. Φονιάδες. Έκοψαν το αυτί του παιδιού μου με ένα μαχαίρι, προκειμένου να πάρουν τα λύτρα. Ήταν, όμως, δυνατός και δεν φώναξε. Η οικογένειά μου πλήρωσε τους απαγωγείς 4 δισεκατομμύρια λιρέτες, δηλαδή 2 εκατομμύρια ευρώ. Δυο φίλοι της κόρης μου τους έδωσαν τα χρήματα σε τέσσερα σακιά» είχε αποκαλύψει σε παλιότερη συνέντευξή της.
Δεν υπάρχει πληγή που να µην τη γιατροπορέψει ο χρόνος. Αυτό, όµως, που δεν µπορεί ποτέ να κάνει είναι να σβήσει τις ουλές. Απλά συνηθίζεις να ζεις με αυτές. «Έχασα δέκα χρόνια από τη ζωή μου. Ήταν τρομερό. Μετά από αυτή την περιπέτεια που πέρασα αποφάσισα να αποσυρθώ από τον χώρο». Ο Τζιόρτζιο είχε υποστεί σοβαρή λοίμωξη από τον ακρωτηριασμό του αυτιού του και χρειάστηκαν 5 επεμβάσεις στις ΗΠΑ για να αποκατασταθεί, ενώ η Άννα Βούλγαρη ήταν γεμάτη πληγές σε όλο της το σώμα από την κακομεταχείριση των απαγωγέων.
Από την Παραμυθιά στην κορυφή του πλανήτη
Η Bvlgari είναι μία περιπέτεια εντελώς ελληνική, που έφερε μία ξεριζωμένη οικογένεια της Ηπείρου στην απόλυτη κορυφή του πλανήτη. Ο ιδρυτής του πολυτελούς οίκου κοσμημάτων ήταν ο Σωτήριος Βούλγαρης, ο οποίος γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1857. Οι γονείς του ήταν ο Γιώργος Βούλγαρης και η Ελένη Στρουγγάρη. Η αγάπη και το ταλέντο του για την αργυροχοΐα, τον οδήγησαν στο να ανοίξει το πρώτο του κατάστημα κοσμημάτων μαζί με τον πατέρα του στην Παραμυθιά Θεσπρωτιάς.
Ωστόσο το 1873, ενώ η περιοχή της Ηπείρου ήταν υπό οθωμανική κυριαρχία, οι Τούρκοι αποφάσισαν να κάψουν το χωριό και οι σοβαρές ζημιές στο μαγαζί τους, ανάγκασε τον Σωτήρη Βούλγαρη να μεταναστεύσει στην Ιταλία. Στη συνέχεια, άνοιξε ένα κατάστημα με χρυσαφικά στη Νάπολη, αλλά η έντονη εγκληματικότητα της πόλης δημιούργησε έντονα προβλήματα στο μαγαζί. Έπειτα από αρκετές διαρρήξεις αναγκάστηκε να το κλείσει. Τότε, μετακόμισε στη Ρώμη, όπου άνοιξε καινούριο μαγαζί στην οδό Βία Σιστίνα, και το ονόμασε «Οld Curiosity Shop». Όνομα εμπνευσμένο από ένα μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς. Σε αυτό το κατάστημα πολλοί Βρετανοί και Αμερικάνοι τουρίστες ανακάλυψαν τις μοναδικές του δημιουργίες, ενώ το συγκεκριμένο μαγαζί αποτέλεσε την ναυαρχίδα του οίκου Bvlgari.
Η επιχείρηση άρχισε να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και έως τη δεκαετία του ’70, ο οίκος Bvlgari είχε αποκτήσει καταστήματα σε όλες τις μητροπόλεις του κόσμου αποκτώντας παγκόσμια φήμη. Tο διάσημο λογότυπο της εταιρίας βρίσκεται πάντα στα κεφαλαία, ενώ το γράμμα «u» αντικαθίσταται με το ελληνικό «v», μια εμπορική κίνηση για να δώσει έμφαση στις ελληνικές ρίζες του.
Ο Σωτήρης Βούλγαρης πέθανε το 1932 και ετάφη στο κοιμητήριο των ξένων της Ρώμης ως Έλληνας. Δεν λησμόνησε ποτέ την καταγωγή του, γι' αυτό και κράτησε για πάντα το ελληνικό διαβατήριο. Φρόντισε, μάλιστα, να παντρευτεί κοπέλα που του έστειλαν από τη χώρα μας, ενώ το 1930 χρηματοδότησε την κατασκευή ενός καταπληκτικού σχολείου στη γενέτειρά του. Τα παιδιά του εξαναγκάστηκαν να πάρουν την ιταλική υπηκοότητα για να επιβιώσουν επιχειρηματικά στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου. Το 2011, ο οίκος Bvlgari πουλήθηκε στον γαλλικό όμιλο της Louis Vuitton έναντι 4,3 δισ. ευρώ.
Στον απέραντο κατάλογο των πελατών του οίκου, συναντά κανείς διάσημους σταρ, βασιλιάδες, σεΐχηδες, πολιτικούς και γενικώς όλη την αφρόκρεμα του 20ού αιώνα, από την πριγκίπισσα Σοράγια του Ιράν, την Εβίτα Περόν, την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, τη Σοφία Λόρεν και την Άννα Μανιάνι, μέχρι την Αντζελίνα Ζολί, την Νικόλ Κίντμαν, την Κίρα Νάιτλι, την Σαρλίζ Θερόν, την Βαλέρια Γκολίνο, την Κάρλα Μπρούνι και αναρίθμητες άλλες σύγχρονες σταρ που δηλώνουν φανατικές του στιλ που χαρακτηρίζει τα κοσμήματα.
Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία Τραμπ: Οι διαφορές με το 2017 και οι ηχηρές απουσίες – Τα δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας και όλα όσα θα ακολουθήσουν
Βεντέτα πίσω από το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο Ηράκλειο - Πατέρας θύματος κυνήγησε τον αδερφό του δράστη
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Με σοβαρά προβλήματα η πρεμιέρα - Σε αναστάτωση γιατροί και ασθενείς για μία συνταγή
«Πιστεύω ότι με τον Στέλιο θα συναντηθούν και θα τα πούνε»: Το μήνυμα της Βάσως Καζαντζίδη για την Κάιτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr