DW: Ο Μακρόν πιέζει το Βερολίνο για αλλαγές στην ΕΕ
Περισσότερη «κοινοτικοποίηση πολιτικών» ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας την Κυριακή, για πρώτη φορά, στο γερμανικό Κοινοβούλιο - Το Βερολίνο φαίνεται να διατηρεί ακόμη επιφυλάξεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Δίνοντας τη δική του απάντηση στο δίλημμα «Ευρώπη ή εθνική κυριαρχία;» ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή κυριαρχία». «Τώρα οφείλουμε να αναλάβουμε δράση, σε διαφορετική περίπτωση ο κόσμος θα διολισθαίνει σε έναν εθνικισμό χωρίς μνήμη, σε έναν φανατισμό χωρίς αξίες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για να προσθέσει ότι «απαιτείται θάρρος για να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο, είναι κάτι που οφείλουμε στην Ευρώπη». Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, σε σύντομη δήλωσή της πριν από ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, τόνισε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα διατυπωθούν αναλυτικές και κοινές γαλλογερμανικές προτάσεις για τις αλλαγές στην ΕΕ.
Σε επίπεδο επικοινωνίας Μέρκελ και Μακρόν κάνουν ό,τι μπορούν για να επιδείξουν ομοφωνία, ωστόσο εκτιμάται ότι οι διαφωνίες παρέμεναν, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. Επιγραμματικά: οι δύο ηγέτες συμφωνούν σε έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης και στην ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, αλλά δεν συμφωνούν στη θέσπιση Υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης και Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας. Φαίνεται πάντως ότι συμφωνούν πλέον και στη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατού. Εδώ υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες για τη γερμανική στάση, τις οποίες όμως παραμέρισε η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εurogroup για «αλλαγές στην ευρωζώνη»
Τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται εκτάκτως για να συζητήσουν τις αλλαγές στην ευρωζώνη, εστιάζοντας κυρίως στο καθεστώς διάσωσης των τραπεζών και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας αναμένεται να προετοιμάσει τις σχετικές αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα μέσα Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ζήτημα του κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης δεν έχει περιληφθεί επισήμως στην ατζέντα της συνάντησης, καθώς παραμένουν οι αντιρρήσεις συγκεκριμένων κρατών-μελών. Ωστόσο, Γαλλία και Γερμανία αναμένεται να υποβάλουν τη Δευτέρα ένα κοινό σχέδιο για την «αρχιτεκτονική του προϋπολογισμού της ευρωζώνης» προκειμένου να γίνει μία πρώτη συζήτηση στο θέμα αυτό.
Νέος πονοκέφαλος για τη Μέρκελ;
Στο Βερολίνο η καγκελάριος αντιμετωπίζει έναν ακόμη εσωκομματικό «πονοκέφαλο», καθώς στελέχη του κόμματος της φαίνεται να αμφισβητούν το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί πανηγυρικά σε διεθνή διάσκεψη στο Μαρόκο τον Δεκέμβριο- αν και οι ΗΠΑ, η Ουγγαρία, η Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν τις τελευταίες εβδομάδες ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν. Σε δηλώσεις του στην κυριακάτικη έκδοση της BILD ο Γενς Σπαν, που διεκδικεί την ηγεσία των κυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο συνέδριο του Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί με προσοχή. «Όλα τα ερωτήματα των πολιτών πρέπει να μπουν στο τραπέζι και να απαντηθούν» λέει ο Σπαν, για να προσθέσει ότι «στην ανάγκη μπορούμε να υπογράψουμε και αργότερα».
Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε το απόγευμα της Κυριακής ότι «υπάρχει μία πολύ έντονη αντιπαράθεση» σχετικά με το Σύμφωνο, αλλά προειδοποίησε ότι «είτε θα καταφέρουμε να βρούμε από κοινού μία οικουμενική λύση, βήμα βήμα, είτε δεν θα υπάρξει λύση». Το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση προβλέπει ελάχιστες προδιαγραφές για την υποδοχή και αντιμετώπιση των προσφύγων, οι οποίες δεν θεωρούνται δεσμευτικές, αλλά αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, παράγουν soft law («ήπιο δίκαιο»), το οποίο αργότερα μπορεί να εξελιχθεί σε δεσμευτικό ρυθμιστικό πλαίσιο.
Πηγή: Deutsche Welle
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr