Αποστολή στην Τουρκία: Οι κρίσιμες εκλογές, τα σενάρια και τα γκάλοπ (pics)
Η Ιωάννα Κλεφτόγιαννη και ο φωτογράφος Σπύρος Μπακάλης βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και μεταφέρουν εικόνες λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογές.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Χωρίς παλμό 57.194.390 Τούρκοι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών της επικράτειας, σε ένα μεγάλο ωστόσο εκλογικό ντέρμπι για το πολιτικό κατεστημένο της χώρας, που μπορεί να θέσει υπό δοκιμασία την κυβέρνηση Ερντογάν, στην περίπτωση που αποτυπώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τον καταποντισμό της τουρκικής λίρας.
Οι ψηφοφόροι δεν θα ψηφίζουν τους υποψηφίους του AKP για τις πολιτικές προτάσεις και λύσεις τους, αλλά γιατί ανήκουν στο κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό αποτυπώνεται στην τεράστια, πανάκριβη διαφημιστική καμπάνια του κυβερνητικού AKP, με τη φωτογραφία του Τούρκου προέδρου πάντα στο πλευρό των υποψηφίων του. Καμπάνια που έχει στην κυριολεξία καταλάβει την Κωνσταντινούπολη.
Ωστόσο, στα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων του AKP, στα καλύτερα σημεία της Πόλης, σε αντίθεση με τις γενικές εκλογές του 2018, οπότε στηνόταν σε αυτά πανηγύρι με μουσικές, χορούς, λουλούδια και σφυρίχτρες, σήμερα η κίνηση είναι υποτονική. Οι τέσσερις τελευταίες ομιλίες του πρώην πρωθυπουργού και υποψηφίου του ΑKP για την Κωνσταντινούπολη, τον μεγαλύτερο μητροπολιτικό δήμο της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα, περισσότερο επειδή έπρεπε να γίνουν, χωρίς τον ενθουσιασμό και το πάθος που έχουν συνήθως οι πολιτικές συγκεντρώσεις στην Τουρκία, που ανακαλούν εκείνες του παλαιού κραταιού ΠΑΣΟΚ .
Μοναδική πανηγυριώτικη προεκλογική «πινελιά» είναι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση τα κιόσκια του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς, που κατεβαίνει αυτόνομα, στο Sisli, με κορίτσια και παιδάκια να μοιράζουν στυλό με τα αρχικά του κόμματος και γαλάζια φουλάρια με το όνομα του υποψηφίου του, υπό τον ήχο εκκωφαντικών τσιφτετελιών.
Ήταν αναμενόμενο να κατεβαίνουν ενωμένα και στις δημοτικές εκλογές το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ και το ΜΗΡ (Γκρίζοι Λύκοι). Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το ότι η αντιπολίτευση για πρώτη φορά φορά παραμέρισε τις διαφορές της και συνυπάρχει σε ένα μεγάλο συνασπισμό, την Εθνική Συμμαχία (Μillet Ιttifakı) .
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP, το εθνικιστικό IYI, το ισλαμοσυντηρητικό Saadet και το Δημοκρατικό Κόμμα DP είναι ενωμένα και έχουν το αέρα των νικητών. Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε η απόφαση του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών HDP να μην κατεβάσει στους μητροπολιτικούς δήμους υποψήφιο αλλά να υποστηρίξει τους υποψηφίους του κεμαλικού CHP απ’ τον αντιπολιτευτικό συνασπισμό.
Η αισιοδοξία της Εθνικής Συμμαχίας οφείλεται στο ότι ποντάρει στους ψήφους των Κούρδων. Θα ψηφίσουν όμως οι Κούρδοι το κεμαλικό CHP, επειδή αυτή είναι η γραμμή του κόμματος; Θα συνυπολογιστεί το 11, 7% του HDP από τις τελευταίες εθνικές εκλογές στο ποσοστό του αντικυβερνητικού συνασπισμού στην αυριανή κάλπη; «Όχι, δεν θα το κάνουν», προβλέπει η οικονομική συντάκτρια Μεράλ Τσαντάν, που συμμετείχε στο Κίνημα Γκεζί Παρκ.
Η πιο έγκυρη εταιρεία γκάλοπ, η KONDA research, για πρώτη φορά δεν έβγαλε προγνωστικά. «Ο κόσμος σήμερα φοβάται περισσότερο από ποτέ να δηλώσει τι θα ψηφίσει»,εξηγεί η Τσαντάν. Τον Ιούνιο δικάζονται για εξέγερση 16 άτομα από το Γκεζί Παρκ, μετά από προσωρινή σύλληψή τους τον περασμένο Νοέμβριο. Μετά απο 5 χρόνια η κυβέρνηση θυμήθηκε το Γκεζί. «Ήταν η ώρα ο Ερντογάν να τονώσει το προφίλ του με μια επίδειξη δύναμης. Ήταν η ώρα να το κάνει γιατί έχουμε εκλογές. Έπρεπε να πάρει την εκδίκησή του.Το Γκεζί Παρκ δεν το ξέχασε ποτέ», λέει η Μεράλ Τσαντάν.
Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα κριθεί μόνο από τις διαθέσεις των Κούρδων, αλλά και από τους 1.156.000 νέους ψηφοφόρους, που μόλις έκλεισαν τα 18. Το πόσο πολύ απασχολούν το κυβερνών κόμμα αποτυπώνεται στις διαφημίσεις του, που στοχευμένα δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το οθωμανικό μπαρόκ των διαφημίσεων του Ταγίπ Ερντογάν. Θα μπορούσαν, αν δεν άκουγες τη γλώσσα, να έχουν γυριστεί για σκανδιναβικό κόμμα, με πρωταγωνιστές μοντέρνους νέους, από του οποίους ζητείται να ψηφίσουν ΑΚP για να έχουν στο μέλλον δουλειά και όχι έκτροπα και διαδηλώσεις.
Το μπλοκ του CHP, πάντως, θεωρεί ότι ο υποψήφιός του Εκρέμ Ιμάμογλου θα εξασφαλίσει 43% στον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, έναντι του Μπινελί Γιλντιρίμ, που θα κερδίσει ποσοστό 41%. Αν χάσει το AKP στην Πόλη, μπορεί να μην αλλάξουν πολλά πράγματα στον ίδιο τον Δήμο, αλλά αυτό που φοβάται ο τούρκος πρόεδρος είναι οι εξελίξεις που θα προκληθούν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Η αποτυχία στις εκλογές θα ανήκει αποκλειστικά στον Ταγίπ Ερντογάν.
Σε αυτή προσβλέπουν τρία στελέχη του ΑΚP, ο πρώην πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιουλ-, ο πρώην ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρώην ΥΠΕΞ και υπουργός Οικονομικών Αλι Μπαμπατζάμ, προκειμένου να τον αμφισβητήσουν. «Είναι η σιωπηλή αντιπολίτευση. Αν χαθεί η Πόλη θα ξαναμοιραστούν στο κόμμα τα χαρτιά», εκτιμά ο δημοσιογράφος Αχμέτ Μέριτς Σενιούζ. «Αν χαθεί η Πόλη θα διασπαστεί το ΑΚP και θα δρομολογηθούν εξελίξεις», προσθέτει το στέλεχος του ευρωαριστερού Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης ÖDP - Özgürlük ve Dayanışma Partisi Tαϊφούν Ματέρ.
Φωτογραφίες: Σπύρος Μπακάλης
Φάληρο: Βρέθηκε νεκρός άντρας μέσα σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών
Τραγική απώλεια για τη Μαίρη Βιδάλη - Πέθανε ο γιος της
Ψηλορείτης: 30χρονη γλίστρησε στον πάγο και κατρακύλησε σχεδόν 600 μέτρα
Νέα Πέραμος: Βίντεο ντοκουμέντο του 23χρονου που σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να αποφύγει έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr