Έρευνα: 7.000.000 θάνατοι το 2020 από την ατµοσφαιρική ρύπανση
?έκα πόλεις των ?υτικών Βαλκανίων και τέσσερις στην Τουρκία έχουν επίπεδα µόλυνσης τριπλάσια του µέγιστου ορίου που έχει θέσει ο ΟΗΕ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Aν η ατµοσφαιρική ρύπανση είναι κάτι που δεν πολυσκέφτεστε, αυτό είναι πολύ πιθανό να αλλάξει όταν διαβάσετε τις επόµενες αράδες: η ρύπανση του αέρα εκτιµάται ότι θα στοιχίσει το 2020... επτά εκατοµµύρια ζωές στον πλανήτη και ότι θα κοστίσει στην παγκόσµια οικονοµία σχεδόν 225 δισεκατοµµύρια δολάρια. Σύµφωνα µε την Παγκόσµια Εκθεση Ποιότητας Αέρα που δόθηκε χθες στη δηµοσιότητα (IQAir AirVisual World Air Quality Report) από την οργάνωση Greenpeace, από τις 73 χώρες για τις οποίες υπάρχουν µετρήσεις για το 2018, µόνο οι 11 παρουσιάζουν επίπεδα ρύπανσης από µικροσωµατίδια PM2.5 κάτω από το µέγιστο ετήσιο όριο έκθεσης που έχει θέσει ο ΟΗΕ (10 µg/ m³).
Τα σωµατίδια PM2.5 είναι οι πιο επιβλαβείς ρύποι για την ανθρώπινη υγεία, επειδή λόγω του µικρού µεγέθους τους εισχωρούν βαθιά στο αναπνευστικό σύστηµα και από εκεί σε όλο το σώµα προκαλώντας µεγάλο εύρος βραχυχρόνιων και µακροχρόνιων προβληµάτων υγείας. Από τις 20 πιο µολυσµένες πόλεις στον κόσµο, οι 18 βρίσκονται στην Ινδία, στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που είναι και οι τρεις χώρες συνολικά µε τον πιο µολυσµένο αέρα στον πλανήτη.
∆έκα πόλεις των ∆υτικών Βαλκανίων (σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο) και τέσσερις στην Τουρκία έχουν επίπεδα µόλυνσης τριπλάσια του µέγιστου ορίου που έχει θέσει ο ΟΗΕ, ενώ πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, έχουν ελλιπείς υποδοµές καταγραφής της ρύπανσης και δεν περιλαµβάνονται στην έκθεση. Ενα από τα ενθαρρυντικά ευρήµατα ήταν ότι η ατµοσφαιρική µόλυνση σε πόλεις της Κίνας σηµείωσε µείωση 17% µέσα σε έναν χρόνο.
«Η ατµοσφαιρική ρύπανση κλέβει τις περιουσίες και το µέλλον µας, αλλά µπορούµε να το αλλάξουµε αυτό» ανέφερε ο διευθυντής της Greenpeace Νοτιοανατολικής Ασίας, Γεµπ Σάνο, προσθέτοντας: «Θέλουµε αυτή η έκθεση να προβληµατίσει τον κόσµο για τον αέρα που αναπνέουµε, επειδή όταν κατανοήσουµε την επίδραση της ποιότητας του αέρα στις ζωές µας, θα ενεργήσουµε για να προστατεύσουµε αυτά που είναι πιο σηµαντικά».
Ο Σάνο τόνισε ότι «οι τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις µπορούν να βοηθήσουν στην αντιµετώπιση του προβλήµατος µε την παροχή επαρκών υποδοµών παρακολούθησης και καταγραφής». ∆ασικές πυρκαγιές Εν τω µεταξύ, η κλιµατική αλλαγή επιδεινώνει τις συνέπειες της ατµοσφαιρικής ρύπανσης, µεταβάλλοντας τις ατµοσφαιρικές συνθήκες και µεγεθύνοντας τις δασικές πυρκαγιές.
«Ο κοινός ένοχος σε όλον τον πλανήτη είναι η καύση των ορυκτών καυσίµων, που επιδεινώνεται από την υλοτοµία. Αυτό που χρειάζεται είναι οι ηγέτες µας να σκεφτούν σοβαρά την υγεία µας και το κλίµα µε το να κάνουν µια δίκαιη µετάβαση από τα ορυκτά καύσιµα και να µας πουν ξεκάθαρα το επίπεδο της ποιότητας του αέρα µας, έτσι ώστε να µπορούν να ληφθούν µέτρα» δηλώνει ο διευθυντής της Greenpeace Νοτιοανατολικής Ασίας. Μόνο 11 χώρες στον πλανήτη παρουσιάζουν επίπεδα συγκέντρωσης PM2.5 κάτω από το όριο που έχει θέσει ο ΟΗΕ για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες για την υγεία. Πρόκειται για τις: Ισλανδία, Φινλανδία, Αυστραλία, Εσθονία, Σουηδία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά, ΗΠΑ, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr