Σάλος στην Τουρκία για το δημοσίευμα ότι ο Τσαβούσογλου απείλησε τον Ερντογάν με παραίτηση - «Fake news» λέει η Αγκυρα
Πιέσεις από το AKP στον Ερντογάν - Με παραίτηση απείλησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Για τεταμένο κλίμα ανάμεσα στη σχέση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνουν λόγο τις τελευταίες ώρες τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με αφορμή την εντολή του Τούρκου προέδρου να κηρυχθούν personae non gratae 10 πρέσβεις στην Τουρκία μετά τη δήλωση συμπαράστασης τους προς τον προφυλακιστέο Τούρκο ακτιβιστή, Οσμάν Καβάλα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής έκδοσης της Deutsche Welle, απείλησε ανοιχτά τον Τούρκο πρόεδρο πως θα παραιτηθεί όταν ενημερώθηκε για την απόφασή του. Αν και το δημοσίευμα διαψεύστηκε από την Αγκυρα, η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρισκόταν στην Νότια Κορέα το Σάββατο επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο προκειμένου να του αναφέρει ότι αν όντως κηρύξει τους πρέσβεις ανεπιθύμητους, θα εγκατέλειπε το πόστο του στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ερντογάν ήταν ανένδοτος και ο Τσαβούσογλου του ζήτησε τουλάχιστον να περιμένει λίγο μέχρι να επιστρέψει και εκείνος από την Κορέα στην Άγκυρα για να συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.
Προβληματισμός στο ΑΚP
Οι πιέσεις όμως που δέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος για να μην προχωρήσει με τη συγκεκριμένη απόφαση έρχονται και από το εσωτερικό του ίδιου του κόμματος. Μάλιστα τα μέλη του AKP προειδοποίησαν για τις συνέπειες που θα είχε η απόφαση αυτή στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς και του ζήτησαν να βρει μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα.
Στη συνέχεια υπήρξαν επαφές της τουρκικής προεδρίας και του υπουργείου Εξωτερικών με τις πρεσβείες με μήνυμα πως δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.
Τι απαντά η Άγκυρα
Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, αντέδρασε στην είδηση της Deutsche Welle για απειλή παραίτησης του Τσαβούσογλου. Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter αναφέρει ότι «δεν δίνετε μόνο ψευδείς ειδήσεις, αλλά δηλητηριάζετε και τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας».
Ο Αλτούν διέψευσε την είδηση της τουρκικής υπηρεσίας της DW, που ισχυρίζεται ότι «ο Τσαβούσογλου είπε στον Ερντογάν ότι θα πρέπει να φύγω από το υπουργείο, μετά τη δήλωση για persona non grata», λέγοντας ότι: «Ο υπουργός των Εξωτερικών μας διέψευσε αυτήν τη δήθεν είδηση xθες το βράδυ. Παρόλα αυτά, επιμένετε σε αυτό το ψέμα. Εάν ο στόχος σας ήταν να είστε δημοσιογράφοι, θα αποσύρατε αυτές τις ειδήσεις και θα ζητούσατε συγγνώμη. Δεν μεταδίδετε μόνο "ψευδείς ειδήσεις", δηλητηριάζετε και τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας».
«Διορθώθηκε ιστορικό λάθος» λέει ο Μπαχτσελί για πρέσβεις
Θετικά υποδέχτηκε κι ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τη δήλωση των 10 πρέσβεων ότι συμμορφώνονται με τη σύμβαση της Βιέννης για μη ανάμειξη στις υποθέσεις των χωρών υποδοχής, υποστηρίζοντας ότι αποφεύχθηκε μία κρίση και διορθώθηκε ένα ιστορικό λάθος.
Αν και ο ηγέτης των εθνικιστών στην Τουρκία άφησε αιχμές ότι πίσω από την ενέργεια των πρεσβευτών βρίσκεται ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, υποστήριξε ότι η αναδίπλωση των 10 πρεσβειών αποτελεί μάθημα για το μέλλον ότι δεν μπορεί να δημιουργείται κρίση από τέτοια περιστατικά.
Οι πρέσβεις υποκινήθηκαν από τους αρχηγούς κρατών τους
«Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας στην Άγκυρα ενήργησαν ως δικηγόροι του Οσμάν Καβάλα με την ενθάρρυνση, ακόμη και τις οδηγίες των πιθανών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεών τους. Δεν έχουν εμπλακεί μόνο σε ένα σκάνδαλο, όπως στην απόπειρα παρέμβασης σε μια εν εξελίξει δικαστική διαδικασία, αλλά έχουν ξεπεράσει πλήρως τα όρια των καθηκόντων τους».
Στόχος και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Διακιωμάτων
Ο εταίρος του Τούρκου προέδρου στηλίτευσε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας ως όπλο πάλι την Ελλάδα και τη μη πίεση για εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Η αίτηση Καβάλα στο ΕΔΑΔ, μέσω του δικηγόρου του, ολοκληρώθηκε με απόφαση κατά της Τουρκίας όπως ήταν αναμενόμενο. Υποστηρίχθηκε ότι δεν υπήρχε καμία εύλογη αμφιβολία ότι είχε διαπραχθεί έγκλημα (κατά του Καβάλα). Θα είχαμε εκπλαγεί, αν λαμβάνονταν διαφορετική απόφαση από το ΕΔΑΔ. Αυτή η δικαστική απόφαση έχει μετατραπεί σε ατού στα χέρια της Ευρώπης. Κανείς δεν έχει εκφράσει την παραμικρή αντίδραση για τις αποφάσεις κατά της Ελλάδας.
Δέκα πρεσβευτές μπήκαν στην ίδια θέση με τον Σόρος και τον Καβάλα και έφεραν ένα είδος μνημονίου στην Τουρκία. Αυτό το μνημόνιο είναι ανήθικο, δολοφονεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αποτελεί συνωμοσία κατά της ανεξαρτησίας μας. Επομένως, είναι παράνομο. Kινήθηκαν ενάντια στη σύμβαση της Βιέννης και το Σύνταγμά μας.
Οι πρέσβεις προσπάθησαν να κάνουν σαμποτάζ στην αξιοπρέπεια του κράτους δικαίου, της δικαστικής ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας».
Να αφαιρεθεί η υπηκοότητα στον Καβάλα
«Η θαρραλέα, οξύνους και αποφασιστική στάση του προέδρου μας να θεωρήσει θετική αυτή την τελευταία εξέλιξη και η σταθερή και αδιάλλακτη στάση του έθνους μας αποτελούν, κατά τη γνώμη μας, σημαντική βάση για τη διόρθωση ενός ιστορικού λάθους. Η Τουρκία δεν είναι σάκος του μποξ, δεν θα είναι παιχνίδι στα χέρια των αλαζόνων. Το βήμα πίσω από τη δήλωση της 18ης Οκτωβρίου, πρωτοστατούντος του πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, σημαίνει ότι καμία ξένη αποστολή δεν πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει ξανά ένταση και κρίση μεταξύ των χωρών.
Εάν εκδοθεί ετυμηγορία κατά του Καβάλα, είναι πλέον ανάγκη να εκτίσει την ποινή του εδώ και μετά να σταλεί σε μία από τις 10 χώρες, των οποίων οι πρεσβευτές είπαν ότι έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος, αφαιρώντας και την υπηκοότητά του. Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει τη θέση του, δεν ανεχόμαστε ασέβεια».
Η ΕΕ δεν έχει εξουσία σε Αιγαίο, Κύπρο, ανατ. Μεσόγειο
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί καταφέρθηκε επίσης εναντίον της ΕΕ, δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ανατ. Μεσόγειο.
«Κυριαρχεί μια στρεβλή άποψη (στην ΕΕ) για το πολιτικό και κυβερνητικό μας σύστημα. Οι ελπίδες για επικαιροποίηση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση λιγοστεύουν. Επικρατούν μεροληπτικές θέσεις σε τομείς όπου η ΕΕ δεν είναι εξουσιοδοτημένη όπως σε θέματα ανατολικής Μεσογείου, Αιγαίου και Κύπρου. Οι ελληνο-ελληνοκυπριακές θέσεις που διαθέτουν πλέον μια ξεπερασμένη λογική έχουν τεθεί στο προσκήνιο».
Ο δικέφαλος αετός το όραμα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας
Ο Τούρκος πολιτικός ηγέτης ξετύλιξε εξάλλου το όραμα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, το οποίο βασίζεται στον, «Σελτσούκο» όπως τον χαρακτήρισε κι όχι Βυζαντινό, δικέφαλο αετό.
«Ο δικέφαλος σελτσούκος αετός συμβολίζει το όραμά μας για την εξωτερική πολιτική. Λέμε και ανατολικά και δυτικά, αγκαλιάζοντας και τις δύο πλευρές, κοιτάζοντας αμφίδρομα».
Δώστε τα λεφτά μας ή τα F-35
Από την άλλη, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτησε με τρόπο επιτακτικό από τις ΗΠΑ είτε να επιστρέψουν τα χρήματα των F-35 ή τα ίδια τα αεροσκάφη στην Τουρκία.
«Αν αυτή η χώρα (ΗΠΑ) δεν θέλει να γίνει ένα αδίστακτο κράτος, είναι υποχρεωμένη να δώσει πίσω ή τα χρήματα ή τα αεροπλάνα μας (F-35).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει το ζήτημα των S-400 στο επίκεντρο των σχέσεών τους με την Τουρκία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη λάβει την απόφασή της σχετικά με τους S-400, υποστηρίζοντας ότι δεν θα ασχοληθεί με άλλα ζητήματα μέχρι να επιλυθεί αυτό το ζήτημα.
Εάν αισθάνονται άβολα με τη Ρωσία, γιατί δεν σταματούν την ένταξή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας; Γιατί κάθε τόσο δείχνουν ευθαρσώς ένα ραβδί κυρώσεων στην Τουρκία με άλλο μανδύα;
Επιθυμία μου είναι να επιλυθούν οι διαφωνίες στη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής των G20 που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη».
Ακιντζί κατά Ερντογάν: Το καθεστώς του ενός μόνο άνδρα στην Τουρκία οδηγεί στην κατάρρευση
Το «καθεστώς του ενός μόνο άνδρα» στην Τουρκία την παρασέρνει με ταχύτητα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο στην κατάρρευση, αναφέρει σε σχόλιό του ο τέως ηγέτης των Τουρκοκύπριων, Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία σε μια ανάρτηση γεμάτη αιχμές κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Προσθέτει ότι της ελευθερίας τους έχουν στερηθεί ο Οσμάν Καβάλα, ο Σελαχετίν Ντεμιρτάς και πολλά άλλα άτομα ενώ και το γεγονός ότι ορισμένοι διανοούμενοι αναγκάζονται να ζουν εκτός Τουρκίας δεν μπορεί να εξηγηθεί από κανένα σύγχρονο νομικό κανόνα.
Ο Μουσταφά Ακιντζί σημειώνει ότι η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκίας για τους Αλί Μπιζντέν, Αχμέτ Αν και Αλί Κισμίρ είναι αποτέλεσμα της ίδιας άνομης πολιτικής. «Αυτή η αντιδημοκρατική πολιτική, που έφτασε στο σημείο να διώξει 10 ξένους Πρέσβεις από την Τουρκία, είναι καταδικασμένη να χτυπήσει στον τοίχο», δηλώνει ο πρώην ηγέτης των Τ/κ.
Κορονοϊός: Πρόταση Σαρηγιάννη για υποχρεωτικό τεστ και για τους εμβολιασμένους εργαζόμενους
Χίος: Τραγωδία με 4 νεκρούς μετά τη βύθιση λέμβου – Το μήνυμα Μηταράκη
Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου απείλησε τον Ερντογάν με παραίτηση για την απόφαση με τους πρέσβεις
Ένταση στα Εξάρχεια: Χημικά από την αστυνομία και προσαγωγές
Θεσσαλονίκη: Δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο - Συνωστισμός και διαφωνίες για μάσκες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr