Αϊτή: Δολοφόνησαν τον πρόεδρο της χώρας μέσα στο σπίτι του
Κατά την επίθεση τραυματίστηκε η σύζυγος του προέδρου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Άγνωστοι άνδρες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον πρόεδρο της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ μέσα στο σπίτι του.
Σύμφωνα με τον προσωρινό πρωθυπουργό της χώρας, μια ομάδα ατόμων εισέβαλε στο σπίτι και τον εκτέλεσε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την πρωτοφανή αυτή επίθεση τραυματίστηκε η σύζυγος του προέδρου.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πλέον αναλαμβάνει την εξουσία, καταδικάζοντας την «απάνθρωπη και βάρβαρη πράξη», ενώ ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία. «Η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τον έλεγχο της κατάστασης» πρόσθεσε. Η ανακοίνωση της δολοφονίας έγινε από τον προσωρινό πρωθυπουργό Κλοντ Ζοζέφ.
«Ο πρόεδρος δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του από ξένους που μιλούσαν αγγλικά και ισπανικά. Επιτέθηκαν στην κατοικία του προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε.
«Η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε.
Η σύζυγος του προέδρου τραυματίσθηκε κατά την επίθεση, η οποία σημειώθηκε γύρω στη 01:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) και νοσηλεύεται, διευκρίνισε ο Ζοζέφ. Κάλεσε τον πληθυσμό να παραμείνει ήρεμος και διευκρίνισε πως η αστυνομία και ο στρατός θα εξασφαλίσουν την τήρηση της τάξης.
Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «τρομερή» και «τραγική» τη δολοφονία του αϊτινού προέδρου και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στην Αϊτή.
Πρόκειται για «μια τρομερή επίθεση, μια τραγική επίθεση, που είχε στόχο τον πρόεδρο της Αϊτής και τη σύζυγό του στη διάρκεια της νύκτας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με οποιαδήποτε μορφή βοήθειας τον πληθυσμό της Αϊτής, την κυβέρνηση της Αϊτής, αν διεξαχθεί έρευνα», πρόσθεσε.
Προερχόμενος από τον κόσμο των επιχειρήσεων, ο 53χρονος Ζοβενέλ Μοΐζ είχε εκλεγεί πρόεδρος το 2016 υποσχόμενος να αναπτύξει την οικονομία της χώρας και είχε αναλάβει τα καθήκοντά του στις 7 Φεβρουαρίου 2017.
Δραστηριοποιούνταν σε πολλούς οικονομικούς τομείς, μεταξύ των οποίων οι φυτείες μπανάνας, και δεν είχε σχεδόν καμιά πολιτική πείρα όταν εξελέγη, ενώ ήταν πολύ λίγο γνωστός στους συμπατριώτες του.
Πληγή για την Αϊτή είναι η ανασφάλεια και κυρίως οι απαγωγές για λύτρα που πραγματοποιούν συμμορίες, οι οποίες παραμένουν ατιμώρητες. Εξαιτίας της κατάστασης αυτής ο Ζοβενέλ Μοΐζ, ο οποίος κατηγορήθηκε για αδράνεια απέναντι στην κρίση, αντιμετώπισε την έντονη αντίδραση μεγάλου μέρους της κοινωνίας των πολιτών.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, που δημιουργούσε φόβους ότι θα επικρατούσε γενικευμένη αναρχία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είχαν απευθύνει έκκληση για διεξαγωγή ελεύθερων και διαφανών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών μέχρι το τέλος του 2021.
Ο Ζοβενέλ Μοΐζ είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα το διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού, του Αριέλ Ανρί, αποστολή του οποίου θα ήταν ακριβώς η διεξαγωγή εκλογών.
Ο Ζοβενέλ Μοΐζ, ο οποίος κυβερνούσε με διατάγματα από τον Ιανουάριο του 2020, χωρίς κοινοβούλιο και με τη διάρκεια της θητείας του να αμφισβητείται, είχε επίσης βάλει στα σκαριά μια θεσμική μεταρρύθμιση.
Ένα συνταγματικό δημοψήφισμα, που είχε αρχικά προβλεφθεί για τον Απρίλιο, αναβλήθηκε την πρώτη φορά για τις 27 Ιουνίου και στη συνέχεια αναβλήθηκε και πάλι για τις 26 Σεπτεμβρίου εξαιτίας της επιδημίας της Covid-19. Η μεταρρύθμιση είχε στόχο την ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας.
Η βία των συμμοριών
Όμως η επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα ήταν ακόμη πιο φανερή στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς.
Από την αρχή του Ιουνίου, συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες στο δυτικό Πορτ-ο-Πρενς είχαν παραλύσει την κυκλοφορία στο νότιο μισό της χώρας και στην πρωτεύουσα της Αϊτής.
Χιλιάδες κάτοικοι της πολύ φτωχής συνοικίας Μαρτισάν, την οποία διεκδικούν οι συμμορίες, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα καταλύματά τους και να καταφύγουν σε συγγενείς ή σε χώρους γυμναστηρίων.
Στις 30 Ιουνίου, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στο κέντρο του Πορτ-ο-Πρενς, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος, ο Ντιέγκο Σαρλ, και μια αντιπολιτευόμενη πολιτικός, η Αντουανέτ Ντικλέρ.
Στο πολιτικό πεδίο, ο Ζοβενέλ Μοΐζ είχε διορίσει επτά πρωθυπουργούς στη διάρκεια της θητείας του. Ο τελευταίος στη σειρά, ο Αριέλ Ανρί, δεν κατάφερε να αναλάβει καθήκοντα.
«Η αποστολή μου είναι απλή. Ο πρόεδρος μου ανέθεσε να δημιουργήσω ένα περιβάλλον πρόσφορο για τη διοργάνωση εκλογών με τη συμμετοχή όλων, με ισχυρή συμμετοχή», είχε δηλώσει χθες, Τρίτη, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Κορονοϊός: Στο τραπέζι η επαναφορά μέτρων – Δυσαρέσκεια επιδημιολόγων για τα «μπρος-πίσω»
Επίθεση με μαχαίρι στου Ζωγράφου – Αναφορές για τέσσερις τραυματίες
Αφιέρωμα ethnos.gr για τα δύο χρόνια από τις εκλογές του 2019
ΗΠΑ: Κάτοικοι της Φιλαδέλφεια κυνήγησαν μέλη ρατσιστικής ομάδας
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr