Η ανακύκλωση έγινε εφιάλτης, πανικός σε όλο τον πλανήτη
Η απόφαση της Κίνας να σταµατήσει την εισαγωγή απορριµµάτων για ανακύκλωση έχει προκαλέσει ντόµινο προβληµάτων. Βουνά σκουπιδιών σχηµατίζονται στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, τεράστιοι όγκοι συσσωρεύονται σε χωµατερές από την Ταϊλάνδη µέχρι την Ιαπωνία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σε μια κρίση και µια αποδιοργάνωση άνευ προηγούµενου βρίσκεται η αγορά της ανακύκλωσης πλαστικών σε παγκόσµιο επίπεδο, καθώς η περσινή απόφαση της Κίνας να σταµατήσει την εισαγωγή πλαστικών σκουπιδιών (σε ποσοστό περίπου 95%) έχει αρχίσει να δηµιουργεί σηµαντικά προβλήµατα στη διαχείριση, την επεξεργασία και την ανακύκλωση πλαστικού σε όλες τις µεγάλες οικονοµίες του πλανήτη.
Οι αποφάσεις που λαµβάνονται τόσο από τις εταιρείες συγκοµιδής όσο και από τις Αρχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ηνωµένου Βασιλείου καταδεικνύουν ότι βρίσκονται σε πανικό, καθώς ο πλανήτης και τα οικοσυστήµατα υποφέρουν από τους τόνους πλαστικών απορριµµάτων που καταλήγουν στους ωκεανούς και στην τροφική αλυσίδα.
Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, εκατοµµύρια µετρικοί τόνοι πλαστικών, που υποτίθεται ότι εξήχθησαν µε σκοπό την ανακύκλωσή τους, καταλήγουν σε χωµατερές στην Ταϊλάνδη (η οποία και αυτή εξαιτίας του τεράστιου όγκου πλαστικών που εισήχθησαν στο έδαφός της ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει και αυτή απαγόρευση), στο Βιετνάµ, στη Μαλαισία και την Ιαπωνία και από εκεί προφανώς περνούν στο περιβάλλον µολύνοντας τα ποτάµια, το έδαφος, τους ωκεανούς και κατ’ επέκταση εµάς τους ίδιους.
Παράλληλα µε αυτό, βουνά από πλαστικές συσκευασίες έχουν αρχίσει να σχηµατίζονται σε περιοχές των ΗΠΑ αλλά και της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς το κόστος επεξεργασίας και ανακύκλωσής τους εκτινάχθηκε στα ύψη, µε αποτέλεσµα σε πολλές περιπτώσεις την πλήρη αντιστροφή του µοντέλου της ανταποδοτικής ανακύκλωσης και της αντικατάστασής του από την αφαίµαξη των τοπικών Αρχών από τις εταιρείες που λειτουργούν στη «Δύση».
Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το πρόβληµα, αξίζει να σηµειωθούν µερικά στοιχεία. Συνολικά από το 1950 που ξεκίνησε η µαζική παραγωγή πλαστικών µέχρι και σήµερα έχουν παραχθεί 8,3 δισεκατοµµύρια µετρικοί τόνοι πλαστικών υλικών και εάν η παραγωγή τους συνεχιστεί µε τον ίδιο ρυθµό, τότε µέχρι το 2050 ο συγκεκριµένος βιοµηχανικός κλάδος θα καταναλώνει το 20% της παγκόσµιας παραγωγής πετρελαίου, το οποίο αντιστοιχεί στο 15% του συνολικού ποσού που διατίθεται για την καταπολέµηση των εκποµπών άνθρακα στην ατµόσφαιρα.
Σε αυτό το σηµείο σηµειώνεται πως ο ρυθµός παραγωγής πλαστικών µέσα στα επόµενα 20 χρόνια εκτιµάται ότι θα διπλασιαστεί, ενώ µέχρι το 2050 θα έχει τετραπλασιαστεί. Με τον τωρινό ρυθµό περίπου 12 εκατοµµύρια µετρικοί τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς, ενώ µόλις το 50% του συνόλου των πλαστικών που παράγονται συλλέγονται για επεξεργασία.
Από το 1992 που άνοιξε την αγορά της µέχρι την επιβολή της απαγόρευσης των εισαγωγών η Κίνα είχε εισαγάγει περισσότερους από 106 εκατοµµύρια µετρικούς τόνους πλαστικών, δηλαδή περίπου το 50% των πλαστικών που έχουν συλλεχθεί από 123 χώρες. Ο µεγαλύτερος όγκος προέρχεται από µόλις 43 χώρες, ενώ στην κορυφή της λίστας µέχρι πρότινος βρίσκονταν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερµανία, η Ιαπωνία και το Μεξικό.
Από την ακτογραµµή της Κίνας εκτιµάται ότι κάθε χρόνο, 1,5 εκατοµµύριο µετρικοί τόνοι µε 3,5 εκατοµµύρια µετρικοί τόνοι πλαστικών καταλήγουν στον ωκεανό. Μέχρι πριν από την απαγόρευση µόνο ο ποταµός Γιανγκτζέ µετέφερε στη θάλασσα 1,5 εκατοµµύριο τόνους πλαστικών κάθε χρόνο.
Οι εκτιμήσεις
Οι ειδικοί εκτιµούν ότι σε περίπτωση που η Κίνα δεν αρχίσει και πάλι τις εισαγωγές πλαστικών απορριµµάτων (βιοµηχανικών και από νοικοκυριά), τότε µέχρι το 2030 συνολικά 111 εκατοµµύρια µετρικοί τόνοι πλαστικών θα καταλήξουν σε άλλα σηµεία του πλανήτη. Ηδη φέτος οι ΗΠΑ (συνολικά παράγουν περίπου 250 εκατοµµύρια µετρικούς τόνους στερεών αποβλήτων τον χρόνο), σύµφωνα µε την Unearthed, το ερευνητικό σκέλος της Greenpeace, εξήγαγαν το 50% του συνόλου των πλαστικών σκουπιδιών τους στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και στο Βιετνάµ (και αυτό εξετάζει να επιβάλει απαγόρευση εισαγωγών πλαστικών).
Σηµαντικό µερίδιο εισήγαγαν, επίσης, η Τουρκία (η οποία εκτιµάται ότι ανακυκλώνει µόλις το 1% των δικών της πλαστικών απορριµµάτων και συγκαταλέγεται στη λίστα µε τους 20 µεγαλύτερους ρυπαντές των θαλασσών µε πλαστικά), αλλά και η Νότιος Κορέα. Πέρυσι η Αµερική είχε εξαγάγει το 70% των ανακυκλώσιµων πλαστικών της στην Κίνα, όµως µετά την απαγόρευση οι ΗΠΑ άρχισαν να εξάγουν τα απορρίµµατά τους σε χώρες που δεν έχουν κανένα ρυθµιστικό πλαίσιο το οποίο να διασφαλίζει ότι τα πλαστικά θα τύχουν επεξεργασίας µε έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Παράλληλα µε αυτήν τους την απόφαση στις ΗΠΑ, δήµοι και κοινότητες αντιµετωπίζουν για πρώτη φορά φέτος τεράστιο πρόβληµα ως προς το κόστος της διαχείρισης και της ανακύκλωσης.
Αντίστοιχα στη Μεγάλη Βρετανία το θέµα της ανακύκλωσης πλαστικών έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και µάλιστα το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ανοίξει έρευνα για τις πρακτικές των εταιρειών που κάνουν εµπόριο και επεξεργασία πλαστικών απορριµµάτων. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που βλέπουν τις τελευταίες ηµέρες το φως της δηµοσιότητας, η Μεγάλη Βρετανία, εξαιτίας της κινεζικής πολιτικής, εξήγαγε εκατοντάδες χιλιάδες µετρικούς τόνους από τα πλαστικά της απορρίµµατα στη Μαλαισία, την Τουρκία και την Ταϊλάνδη. Οι εταιρείες που ερευνώνται από το υπουργείο αποκαλύφθηκε ότι, µεταξύ άλλων, στις επίσηµες καταγραφές των εξαγόµενων ποσοτήτων παρουσίασαν επί τούτω παραπάνω όγκο πλαστικών απορριµµάτων, ούτως ώστε να αυξήσουν παράνοµα το κέρδος τους, το οποίο ούτως ή άλλως φέτος είναι αυξηµένο. Αλλες, ενώ εξήγαν τα πλαστικά απορρίµµατα που είχαν αναλάβει, δεν διασφάλιζαν ότι όντως αυτά ανακυκλώνονται.
Οι εταιρείες εφάρµοζαν τέτοιες τακτικές την ώρα που το φετινό µπάτζετ των δήµων και των τοπικών Αρχών στη Μεγάλη Βρετανία για τη διαχείριση των σκουπιδιών είναι αυξηµένο κατά 5.657.000 ευρώ εξαιτίας της κινεζικής πολιτικής. Συνολικά η Μεγάλη Βρετανία παράγει κατ’ έτος 22 εκατοµµύρια τόνους σκουπιδιών, εκ των οποίων σηµαντικό µέρος είναι πλαστικά.
Από τους 22 εκατοµµύρια τόνους το 44% ανακυκλώνεται, όµως οι τελευταίες εξελίξεις αναµένεται να έχουν σηµαντικό αντίκτυπο στο ποσοστό αυτό, δεδοµένου του γεγονότος ότι η χώρα δεν διαθέτει υποδοµές για να µπορεί να επεξεργαστεί τόσο µεγάλο όγκο απορριµµάτων, και δη πλαστικών. Σε αυτό το πλαίσιο που διαµορφώνεται στην αγορά της ανακύκλωσης των πλαστικών απορριµµάτων µετά την κινεζική απόφαση, η ΕΕ, η οποία στο σύνολό της κάθε χρόνο παράγει 25 εκατοµµύρια τόνους τον χρόνο, εκ των οποίων ανακυκλώνεται µόλις το ένα τέταρτο, έλαβε µέσα στην εβδοµάδα µε ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο την απόφαση να απαγορεύσει πλήρως από την Ενωση πλαστικά είδη µιας χρήσης, όπως τα πλαστικά µαχαιροπίρουνα και πιάτα, οι µπατονέτες και τα καλαµάκια.
Οι απαγορεύσεις στην ΕΕ
Σύµφωνα µε το σχετικό ψήφισµα, συνολικά 10 διαφορετικά µιας χρήσης προϊόντα από πλαστικό θα απαγορευθούν στην ΕΕ µέχρι το 2021, ενώ τα κράτη-µέλη θα πρέπει να έχουν φτάσει την ανακύκλωση των πλαστικών µπουκαλιών στο 90% της παραγωγής µέχρι το 2025. Σηµαντικό µέρος του κόστους για να επιτευχθούν οι στόχοι µετακυλίεται στις βιοµηχανίες που παράγουν πλαστικά προϊόντα. Στο ψήφισµα γίνεται αναφορά και στις γόπες των τσιγάρων, ο συνολικός όγκος των οποίων θα πρέπει να µειωθεί στο 50% µέχρι το 2025 και στο 80% µέχρι το 2030.
Σύµφωνα µε τους ειδικούς, η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού, όπως τονίζουν, για το χάος που έχει προκληθεί στην αγορά της ανακύκλωσης δεν ευθύνεται η Κίνα και η απόφασή της, αλλά ο τρόπος µε τον οποίο λειτουργεί και παράγει η βιοµηχανία της παραγωγής πλαστικών. Οπως τονίζουν αρκετοί, η βιοµηχανία µε την κάλυψη της ανακύκλωσης παράγει όλο και µεγαλύτερες ποσότητες πλαστικών, ακολουθώντας φυσικά την αύξηση της ζήτησης που υπάρχει.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr