I can't breathe: Ο George Floyd βρήκε φρικτό θάνατο επειδή ήταν μαύρος
«Μέχρι το χρώμα του δέρματός σου να είναι ο στόχος, δεν θα καταλάβεις», είχε πει η Άντζελα Ντέιβις και αυτές τις ημέρες έχουμε όλους τους λόγους να τη θυμόμαστε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Το να είναι κάποιος Αφροαμερικανός στις ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Ο τρόπος με τον οποίο πέθανε ο 46χρονος George Floyd στη Μινεάπολις, με το γόνατο ενός αστυνομικού στον λαιμό του, το αποδεικνύει περίτρανα. Η αιτιολογία της Αστυνομίας; «Αντιστάθηκε στις Αρχές». Κανείς δεν πείστηκε και ο λόγος είναι προφανής, πέραν του ότι η αντίσταση κατά της αρχής δεν τιμωρείται με θάνατο. Και, κάπως έτσι, μάθαμε ότι στη χώρα, που στις τελευταίες εκλογές ψήφισε με σύνθημα το «Make America Great Again», οι άνθρωποι μπορούν να πεθαίνουν από ασφυξία, στη μέση του δρόμου, από τα ίδια τα όργανα του κράτους, εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους.
Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας 25/5 και - ευτυχώς για τη μνήμη και την αποκατάσταση της αλήθειας - καταγράφηκε από περαστικούς, που μάταια παρακαλούσαν τον αστυνομικό να πάρει το πόδι του από τον λαιμό του Floyd. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω». Μια φράση σε επανάληψη από το θύμα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει το «όργανο της τάξης» να τον αφήσει ελεύθερο. Πράγμα που όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά ο αστυνομικός, σε πλήρη ηρεμία και χωρίς να διατρέχει τον οποιοδήποτε κίνδυνο όπως είναι ευδιάκριτο στο οπτικό ντοκουμέντο, απαντά ειρωνικά στον ακινητοποιημένο Floyd: «Σήκω και μπες στο αυτοκίνητο»!
Η αντίδραση της Αστυνομίας
Η πρώτη αντίδραση της Αστυνομίας της Μινεάπολις ήταν πως ο 46χρονος Αφροαμερικανός αντιστάθηκε στους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν αφού κλήθηκαν στο σημείο επειδή κυκλοφορούσε μεθυσμένος στον δρόμο. Ωστόσο, βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα μετά τον θάνατό του, δείχνει πως ο Floyd δεν αντιστάθηκε στους αστυνομικούς και ήταν συνεργάσιμος από την αρχή:
Η Αστυνομία δεν πραγματοποίησε κανένα σχόλιο για τις εικόνες με το γόνατο του αστυνομικού στον λαιμό του Floyd. Έπειτα από ώρες, την Τρίτη 26/5, έγινε γνωστό πως οι συνολικά τέσσερις αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο περιστατικό αποπέμφθηκαν από το Σώμα και πως το FBI αναλαμβάνει την έρευνα της υπόθεσης, ωστόσο ο θάνατος του George Floyd είχε ήδη προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων που δημιούργησαν την ανάγκη για το κίνημα «Black Lives Matter».
Διαδηλώσεις και επεισόδια
Ο θάνατος του Floyd πυροδότησε μια σειρα από διαδηλώσεις και επεισόδια τόσο στη Μινεάπολις όσο και άλλες πόλεις των ΗΠΑ, ενώ τα hashtags #icantbreathe, #sayhisname και #justiceforfloyd - #justiceforgeorgefloyd έχουν γίνει τάσεις στα social media.
Ποιος ήταν ο George Floyd
Ο George Floyd μεγάλωσε στο Χιούστον και ζούσε σε ένα προάστιο της Μινεάπολις. Μεγάλωσε στο ίδιο σπίτι με τα αδέρφια και τα δύο ξαδέρφια του. Στο γυμνάσιο ήταν δημοφιλής για τις αθλητικές του επιδόσεις, ενώ συμμετείχε και σε σχολικά πρωταθλήματα.
Στη Μινεάπολις μετακόμισε πριν από 4-5 χρόνια και, σύμφωνα με τους οικείους του, έμοιαζε χαρούμενος εκεί. Δούλευε σε ένα εστιατόριο και κανείς δεν είχε να πει κάτι κακό για εκείνον. Το σπίτι όπου διέμενε το νοίκιαζε από τον εργοδότη του. «Έχασα έναν φίλο», δηλώνει ο ίδιος.
Οι συγγενείς ζητούν να απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία
Ο Ben Crump, δικηγόρος που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας του Floyd, δήλωσε πως οι συγγενείς ζητούν να απαγγελθούν κατηγορίες στους ασττυνομικούς για ανθρωποκτονία. «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι αστυνομικοί θα κατηγορηθούν για την ανθρωποκτονία του George Floyd», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Αν το σκεφτούμε καλά, ήταν 9 λεπτά που ικέτευε για τη ζωή του ενώ ο αστυνομικός είχε το γόνατό του στον λαιμό του».
«Δολοφόνησαν τον αδελφό μου. Τον σκότωσαν. Πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση σε αυτούς τους άνδρες. Η απόλυσή τους δεν αρκεί», είπε η αδερφή του αδικοχαμένου άνδρα στην εκπομπή Good Morning America του ABC.
Δεν ήταν ο μόνος
Η ιστορία του Floyd επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο την αντιμετώπιση που έχουν οι Αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ, με πιο πρόσφατα παραδείγματα την περίπτωση του Eric Garner και του Philando Castile. Ο Garner πέθανε το 2014 στη Νέα Υόρκη, όταν ένας αστυνομικός τoν πίεζε στον λαιμό με γκλομπ. Τότε και ο Garner επαναλάμβανε τη φράση «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» ενώ επίσης είχαν ξεσπάσει διαδηλωσεις, έπειτα από βίντεο που είχε έρθει στη δημοσιότητα. Αντίστοιχα, το 2016 ο Philando Castile, έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού σε δρόμο. Ο αστυνομικός κρίθηκε αθώος σε δεύτερο βαθμό για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.
«H ζωή των μαύρων μετράει»
Ο θάνατος του Floyd έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη γιατί έχει «θεσμικό» πρόσημο. Ο άνθρωπος αυτός έχασε τη ζωή του από έναν εκπρόσωπο του κράτους, επικεφαλής του οποίου είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας πρόεδρος που δεν χάνει την ευκαιρία να «κλείνει το μάτι» σε ακροδεξιούς, ρατσιτσές, ομοφοβικούς, γνωρίζοντας πως αυτοί είναι κατά κόρον το ακροατήριό του.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Άντζελα Ντέιβις, ακτιβίστρια και συγγραφέας, θα παραμένει επίκαιρη όσο οι άνθρωποι δολοφονούνται μόνο και μόνο γιατί είναι διαφορετικοί με τον οποιονδήποτε τρόπο από τον θύτη τους, με αυτή τη φράση της: «Μέχρι το χρώμα του δέρματός σου να είναι ο στόχος, δεν θα καταλάβεις».
Με πληροφορίες από New York Times, CNN, Reuters
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr