Σαν σήμερα 1η Οκτωβρίου οι δικαστές της Νυρεμβέργης ανακοινώνουν την ετυμηγορία τους
1η Οκτωβρίου του 1946. Η πολύκροτη Δίκη της Νυρεμβέργης έχει τελειώσει και οι δικαστές ανακοινώνουν την ετυμηγορία τους.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Είναι Τρίτη 1η Οκτωβρίου του 1946. Είναι η 407η και τελευταία ημέρα συνεδριάσεως του δικαστηρίου της Νυρεμβέργης. Το σκηνικό έχει αλλάξει. Μπρος από τα άδεια εδώλια των κατηγορουμένων υπάρχει μία πολυθρόνα που φωτίζεται από τέσσερις μεγάλης ισχύος ηλεκτρικές λάμπες. Τρίζει η πόρτα του ασανσέρ και εμφανίζεται ο Χέρμαν Γκέρινγκ ανάμεσα σε δύο φρουρούς. Ο πρώην στρατάρχης του Ράιχ κάθεται στην πολυθρόνα με κουρασμένη κίνηση και φοράει τα ακουστικά. Ρίχνει μία ματιά στο ρολόι. Είναι 14:45. Ακούγεται η φωνή του προέδρου: «Κατηγορούμενε Χέρμαν Βίλχελμ Γκέρινγκ, σύμφωνα με τα τέσσερα κεφάλαια της κατηγορίας...» αλλά ο Γκέρινγκ κάνει μία απότομη χειρονομία. Το σύστημα μετάδοσης έχει πάθει βλάβη. Δεν ακούει τίποτα. Σπεύδουν δυο τεχνικοί και η βλάβη αποκαθίσταται. Ο πρόεδρός συνεχίζει: «… σύμφωνα με τα τέσσερα κεφάλαια της κατηγορίας ως προς τα οποία κηρυχθήκατε ένοχος, καταδικάζεστε σε θάνατο δια απαγχονισμού».
O Γκέρινγκ σηκώνεται ήρεμος και βγαίνει από την αίθουσα με βήμα σταθερό. Κι έπειτα αρχίζουν ένας-ένας οι εγκληματίες πολέμου να μπαίνουν στην αίθουσα και να ακούνε την ετυμηγορία των δικαστών.
Για να εκδώσει το δικαστήριο την απόφαση άκουσε 240 μάρτυρες, έλαβε υπόψη του 300.000 ένορκες καταθέσεις, διάβασε τα 2.360 αποδεικτικά έγγραφα που προσκόμισε η κατηγορούσα αρχή και τα 2.700 της υπεράσπισης, οι στενογράφοι γέμισαν 16.000 σελίδες με 4 εκατ. λέξεις. Η Δίκη της Νυρεμβέργης κράτησε 218 μέρες χωρίς τις Κυριακές και τις γιορτές ήταν η πιο μεγάλη δική της ιστορίας!
Καταδικάστηκαν 19 εγκληματίες πολέμου
Από τους 24 κατηγορούμενους καταδικάστηκαν οι 19. Από αυτούς οι δώδεκα καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν οι δέκα δι απαγχονισμού. Ο Μάρτιν Μπόρμαν καταδικάστηκε ερήμην, ενώ ο Χέρμαν Γκέρινγκ αυτοκτόνησε πίνοντας υδροκυάνιο λίγες ώρες πριν από την εκτέλεσή του. Τρεις καταδικάστηκαν σε ισόβια. Από αυτούς οι δύο βγήκαν από τη φυλακή έπειτα από δέκα χρόνια λόγω προβλημάτων υγείας, ενώ ένας (ο Ρούντολφ Ες σε ηλικία 93 χρονών) φέρεται να αυτοκτόνησε μέσα στη φυλακή του Σπάνταου.
Ακόμη τέσσερις καταδικάστηκαν σε ποινές από δέκα έως είκοσι χρόνια. Τρεις από αυτούς εξέτισαν ολόκληρη την ποινή τους και ένας βγήκε από τη φυλακή έπειτα από δεκαπέντε χρόνια για λόγους υγείας. Τέλος τρεις αθωώθηκαν.
Οι θανατικές ποινές εκτελέστηκαν σε ειδικά στημένο ικρίωμα στις 16 Οκτωβρίου 1946. Οι εκπρόσωποι της Γαλλίας πρότειναν την εκτέλεση δια τυφεκισμού. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό τους Σοβιετικούς, με την αιτιολογία ότι οι κατηγορούμενοι είχαν προσβάλει το στρατιωτικό ήθος και δεν τους ταίριαζε εκτέλεση που αρμόζει σε στρατιωτικούς. Όσοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση μεταφέρθηκαν στη φυλακή του Σπάνταου.
Επίσης σαν σήμερα: Το 331 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος νικά στα Γαυγάμηλα τον βασιλέα των Περσών, Δαρείο Γ’. Με τη νίκη αυτή, ο μέγας στρατηλάτης ολοκληρώνει την κατάκτηση της περσικής αυτοκρατορίας. Ο Βουκεφάλας το αγαπημένο άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σκοτώνεται στη μάχη.
Το 1861 κυκλοφορούν τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα, τα οποία τυπώθηκαν στη Γαλλία, με παράσταση της κεφαλής του Ερμή.
Το 1992 το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Σαρατόγκα» βάλλει κατά λάθος εναντίον του τουρκικού αντιτορπιλικού «Μουαβενέτ», το οποίο συμμετείχε σε άσκηση στο Αιγαίο. Πέντε μέλη του πληρώματος σκοτώνονται και 17 τραυματίζονται.
Επίσης σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Καφέ, η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, η Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου και η
Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας.
Φάληρο: Βρέθηκε νεκρός άντρας μέσα σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών
Τραγική απώλεια για τη Μαίρη Βιδάλη - Πέθανε ο γιος της
Ψηλορείτης: 30χρονη γλίστρησε στον πάγο και κατρακύλησε σχεδόν 600 μέτρα
Νέα Πέραμος: Βίντεο ντοκουμέντο του 23χρονου που σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να αποφύγει έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr