Σαν σήμερα 7 Ιουλίου, εκρήγνυνται στο μετρό του Λονδίνου τρεις βόμβες και σκοτώνουν 56 ανθρώπους
7 Ιουλίου 2005 και το Λονδίνο συγκλονίζεται από βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό. Απολογισμός 56 νεκροί, τέσσερις από τους οποίους ήταν οι δράστες.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το ημερολόγιο έγραφε 7 Ιουλίου του 2005. Τέσσερις νεαροί Βρετανοί μουσουλμάνοι πυροδοτούν αυτοσχέδιες βόμβες μέσα σε σακίδια σε τρεις συρμούς του μετρό κι ένα λεωφορείο στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής. Ήταν η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας με βόμβες που πραγματοποιούσαν Ισλαμιστές μαχητές στη δυτική Ευρώπη. Οι βομβιστές είχαν ως κίνητρο την εμπλοκή της Βρετανίας στον Πόλεμο του Ιράκ.
Στις 08:50 τρεις βόμβες εξερράγησαν σε χρονική απόσταση πενήντα δευτερολέπτων μεταξύ τους σε τρία τρένα του Μετρό του Λονδίνου. Μια τέταρτη βόμβα εξερράγη σε λεωφορείο σχεδόν μία ώρα αργότερα στις 09:47 στην Πλατεία Τάβιστοκ. Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν ως κύριο συστατικό τους το οργανικό υπεροξείδιο και είχαν κατασκευαστεί στη Βρετανία. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν τοποθετημένοι σε σακίδια. Η πυροδότηση των εκρηκτικών μηχανισμών έγινε σχεδόν σίγουρα από τους βομβιστές με το χέρι και ήταν σκόπιμες επιθέσεις αυτοκτονίας.
Διαβάστε επίσης: Λονδίνο: Βόμβες τα ύποπτα δέματα που βρέθηκαν σε τρία σημεία της πόλης
Ως αποτέλεσμα σκοτώθηκαν 56 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι 4 δράστες, ενώ άλλοι 700 άνθρωποι τραυματίστηκαν και προκλήθηκε καταστροφή στο συγκοινωνιακό σύστημα του Λονδίνου, (σε μεγάλο βαθμό την πρώτη ημέρα) καθώς επίσης στην τηλεπικοινωνιακή υποδομή και στο σύστημα κινητής τηλεφωνίας. Οι εκρήξεις αποτελούν την μεγαλύτερη και πολύνεκρη επίθεση στο μεταφορικό σύστημα στην ιστορία της αγγλικής πρωτεύουσας.
Το πρώτο αίμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Επίσης σαν σήμερα το 1937, ενώ πραγματοποιούνταν ιαπωνική άσκηση, αιφνιδίως οι Ιάπωνες ισχυρίστηκαν ότι δέχτηκαν πυρά από Κινέζους στρατιώτες και ζήτησαν να τους επιτραπεί η είσοδος σε κινεζικό φρούριο για να αναζητήσουν έναν Ιάπωνα στρατιώτη που χάθηκε εν ώρα της άσκησης, την οποία είσοδο αρνήθηκαν οι Κινέζοι. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ουσιαστικά μόλις αρχίζει!
Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε ακριβώς ό,τι ήθελε για να εντείνει τις συμπλοκές, οι οποίες μέχρι τα τέλη Ιουλίου είχαν κλιμακωθεί σε μια γενική στρατιωτική αναμέτρηση στη βόρεια Κίνα. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οι Ιάπωνες κατάφεραν να ελέγξουν την περιοχή από το λιμάνι Τιαντζίν ως το Πεκίνο. Σ’ αυτό βοήθησαν κυρίως οι τοπικοί Κινέζοι πολέμαρχοι οι οποίοι δεν δέσμευσαν τις δυνάμεις τους για την άμυνα της περιοχής.
Από το 1937 μέχρι το 1941 η Κίνα αντιμετώπισε την Ιαπωνία με κάποια οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία, τη Σοβιετική Ένωση (1937-1940) και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ (1941), ο πόλεμος μετεξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις στα πλαίσια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Β΄ Σινοϊαπωνικός Πόλεμος ήταν ο μεγαλύτερος ασιατικός πόλεμος στον 20ο αιώνα.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr