Σαν σήμερα 23 Ιουνίου γεννήθηκε ο Κώστα Σημίτης και πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου
23 Ιουνίου 1936 – 1996: Μια μέρα σαν σήμερα η ελληνική πολιτική σκηνή γιορτάζει τη γέννηση του Κώστα Σημίτη και θρηνεί τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Και οι δυο πρωθυπουργοί και πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο Κώστα Σημίτης διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στον προεδρικό θώκο του ΠΑΣΟΚ. Ο Σημίτης είχε γεννηθεί μια μέρα σαν σήμερα 23 Ιουνίου του 1936 ενώ ο Παπανδρέου «έφυγε» σαν σήμερα το 1996.
Ο Κώστα Σημίτης εκείνη την Κυριακή έκλεινε τα 60 χρόνια του και μετρούσε πέντε μήνες Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Την ίδια εκείνη ημέρα, τα ξημερώματα ο Ανδρέας Παπανδρέου άφηνε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 χρονών. Το ΠΑΣΟΚ και ο ελληνικός πολιτικός κόσμος «ακουμπάει» στην 23η του Ιουνίου.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στη Χίο στις 5 Φεβρουαρίου του 1919, ενώ τελούσε χρέη Γενικού Διοικητή Αιγαίου ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου. Μεγάλωσε στην Αθήνα και φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών. Το 1937 εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά το 1939, μετά τη σύλληψή του από το καθεστώς Μεταξά, αναχώρησε για τις ΗΠΑ, όπου συνέχισε τις σπουδές του. Το 1943 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου και διορίστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής. Tο 1947 διορίστηκε επίκουρος και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ (Berkeley) της Καλιφόρνια, όπου και διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης από το 1956 ως το 1959. Την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία συνέχισε στα χρόνια της δικτατορίας, οπότε εργάστηκε ως καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (1968-69) και του Γιορκ (1969-1974), όπου διετέλεσε και διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών.
Επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ στις 16 Ιανουαρίου του 1961 και έπειτα από πρόταση του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή ανέλαβε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιστημονικός Διευθυντής του νεοσύστατου Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθώς και Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος.[24]
Εκλέχτηκε βουλευτής για πρώτη φορά το 1964 με την Ένωση Κέντρου. Μετείχε στην κυβέρνηση του πατέρα του, Γεωργίου Παπανδρέου, αρχικά ως Υπουργός Προεδρίας και λίγο αργότερα ως αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού. Με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, ο Ανδρέας Παπανδρέου συνελήφθη από τη χούντα των Συνταγματαρχών και φυλακίστηκε. Αποφυλακίστηκε, ωστόσο, μετά τη χορήγηση μερικής αμνηστίας και φεύγει από τη χώρα και ιδρύει το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ). Ήταν πρόεδρος και ιδρυτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας από τις 21 Οκτωβρίου 1981 έως τις 2 Ιουλίου 1989 και από 13 Οκτωβρίου του 1993 μέχρι 18 Ιανουαρίου του 1996.
Θεωρείται ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαμόρφωση του πολιτικού και κομματικού συστήματος στη σύγχρονη Ελλάδα. Στις 23 Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου πέθανε έπειτα από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον είχε διαδεχτεί ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος την εποχή του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Από τον Αντρέα στον Κώστα Σημίτη
Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1936· σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Μάρμπουργκ της Δυτικής Γερμανίας και οικονομικά στο London School of Economics and Political Science. Άρχισε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως διδάκτωρ της Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ το 1959. Δίδαξε ως υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας το 1971 και συνέχισε ως τακτικός καθηγητής του Εμπορικού και Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Γκίσεν από το 1971 έως το 1975. Το 1977 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην Πάντειο Σχολή - το σημερινό Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο Κώστας Σημίτης διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (30 Ιουνίου 1996 - 8 Φεβρουαρίου 2004) και πρωθυπουργός της ελληνικής δημοκρατίας από τις 18 Ιανουαρίου του 1996 μέχρι της 10 Μαρτίου 2004.
Πηγή: el.wikipedia.org
Τέλος σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Χηρών (International Widows Day), που καθιερώθηκε το 2010 από τον ΟΗΕ, για να επισημάνει τη «φτώχεια και την αδικία που βιώνουν εκατομμύρια χήρες και τα προστατευόμενα από αυτές μέλη σε όλο τον κόσμο». Επίσης είναι η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τη Δημόσια Υπηρεσία (UN Public Service Day), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, για να τιμήσει τη συνεισφορά του δημόσιου τομέα των κρατών - μελών του στην αναπτυξιακή διαδικασία. Επίσης μια μέρα κάθε χρόνο σαν σήμερα γιορτάζεται η Ολυμπιακή Ημέρα, επέτειος της ίδρυσής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής - το 1894 - και της ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr