Σαν σήμερα: Γεννήθηκε και μια μέρα σαν σήμερα πέθανε ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης
29 Απριλιόυ: Ένα από τους πιο πολυδιαβασμένους ποιητές παγκοσμίως, ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε σαν σήμερα το 1863 και πέθανε μια μέρα σαν σήμερα το 1933!🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε και πέθανε την ίδια ημέρα του μήνα Απριλίου με διαφορά 70 χρόνων. Γράφει ο ίδιος αυτοβιογραφούμενος: «Είμαι Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια - σ' ένα σπίτι της οδού Σερίφ· μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επισκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν χρονικόν διάστημα. Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβικήν μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια που δεν επήγα. Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόν γραφείον εξαρτώμενον από το υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά».
Διαβάστε επίσης: Αλεξάνδρεια: Εκεί όπου το «όνειρο» του Καβάφη παραμένει ζωντανό
Τo βασικό χαρακτηριστικό των ποιημάτων του Καβάφη είναι η ιδιότυπη γλώσσα: ανάμειξη καθαρεύουσας και δημοτικής πλαισιωμένη από ιδιωματικά στοιχεία της Κωνσταντινούπολης.
Τα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη είναι: τα 154 ποιήματα που αναγνώρισε ο ίδιος - «Αναγνωρισμένα» -, τα 37 «Αποκηρυγμένα», ποιήματά του, τα περισσότερα γραμμένα σε νεανική ηλικία και σε γλώσσα ρομαντική - καθαρεύουσα, τα οποία αργότερα αποκήρυξε· τα «Κρυμμένα», τα 75 ποιήματα που βρέθηκαν τελειωμένα στα χαρτιά του και τα 30 «Ατελή», που βρέθηκαν στις σημειώσεις του χωρίς την οριστική τους μορφή. Ο ίδιος ο Καβάφης είχε κατατάξει τα ποιήματά του σε τρεις κατηγορίες: τα ιστορικά, τα φιλοσοφικά και τα ηδονικά ή αισθησιακά.
Τα πιο δημοφιλή από τα ποιήματά του είναι τα: Ιθάκη, Θερμοπύλες, Τα Τείχη, Τα παράθυρα, Τρώες, Κεριά, Περιμένοντας τους βαρβάρους, Φωνές, Απολείπειν ο θεός Αντώνιον.
Το 1932, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ασθενής από καρκίνο του λάρυγγα, ταξίδεψε από την Αλεξάνδρεια για θεραπεία στην Αθήνα, όπου παρέμεινε αρκετό χρόνο, εισπράττοντας αγάπη από το πλήθος των θαυμαστών του. Επιστρέφοντας στην Αλεξάνδρεια, η κατάστασή του χειροτέρεψε. Εισήχθη στο Νοσοκομείο της Ελληνικής Κοινότητας, όπου πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του.
«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες την πολλή συνάφεια του κόσμου,
Μες στες πολλές κινήσεις και ομιλίες.», είχε γράψει ο Καβάφης στέλνοντας μήνυμα (και) στην εποχή μας…
Επίσης σαν σήμερα: Το 1916 κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η βρετανική 6η Ινδική Μεραρχία παραδίδεται στις οθωμανικές δυνάμεις κατά την πολιορκία του Κουτ-ελ-Αμάρα σε μία από τις μεγαλύτερες παραδόσεις βρετανικών δυνάμεων μέχρι τότε.
Το 1945 αμερικανικά στρατεύματα απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου κοντά στην πόλη του Μονάχου. Στο στρατόπεδο αυτό οι Ναζί συγκέντρωναν και βασάνιζαν, αρχικά τους αντιστασιακούς Γερμανούς και αργότερα αιχμαλώτους κάθε ηλικίας, κυρίως Εβραίους και διάφορες άλλες πληθυσμιακές ομάδες ή μειονότητες από τις χώρες που καταλάμβαναν. Ανάμεσα σ' εκείνους που πέρασαν από το φριχτό αυτό στρατόπεδο ή βρήκαν το θάνατο εκεί, συγκαταλέγονται και πολλοί Έλληνες αγωνιστές, όπως ο τότε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης. Οι Διοικητές του στρατοπέδου πρόλαβαν να διαφύγουν. Οι κρατούμενοι δεν απελευθερώθηκαν αμέσως, γιατί υπήρχε φόβος διασποράς του τύφου, που είχε ξεσπάσει στο στρατόπεδο κατά τις τελευταίες ημέρες λειτουργίας του. Σήμερα, το Στρατόπεδο του Νταχάου έχει μετατραπεί σε μνημείο από τη Γερμανική Κυβέρνηση.
Tέλος σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα χορού και είναι Εθνική αργία στην Ιαπωνία: Η Ημέρα Shōwa είναι ιαπωνική ετήσια αργία που πραγματοποιείται στις 29 Απριλίου. Τιμά τα γενέθλια του αυτοκράτορα Shōwa (Χιροχίτο), του βασιλέα αυτοκράτορα (1926 έως το 1989). Το Shō σημαίνει «λάμψη» ή «φωτεινό», και wa σημαίνει «ειρήνη». Ο σκοπός της γιορτής είναι να ενθαρρύνει τον δημόσιο προβληματισμό για τα ταραχώδη 63 χρόνια της βασιλείας του Χιροχίτο.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr