Σαν σήμερα: Τσερνόμπιλ, το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία
26 Απριλίου: Ο αντιδραστήρας Νο4 του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ εξερράγη λίγο πριν ξημερώσει. Η έκρηξη προκάλεσε «τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας», όπως τη χαρακτήρισε ο ΟΗΕ.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ήταν ξημέρωμα στις 26 Απριλίου του 1986, όταν ο πυρηνικός αντιδραστήρας Νο4 του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία εξερράγη, απελευθερώνοντας ραδιενεργά ισότοπα στην ατμόσφαιρα που ακόμα υπάρχουν και δείχνουν ότι 35 χρόνια μετά η καταστροφή συνεχίζεται!
Διαβάστε επίσης: Nικολάι Αντόσκιν: Ο άνθρωπος που νίκησε το Τσέρνομπιλ, νικήθηκε από κορονοϊό
Από το δυστύχημα πέθαναν αμέσως 2 από τους εργαζόμενους στο σταθμό. Τους επόμενους τέσσερις μήνες πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος, ενώ διαπιστώθηκαν 19 ακόμη θάνατοι ως το 2004 από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα που προκλήθηκαν από τη θερμότητα. Επίσης υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το δυστύχημα.
Η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα που ενημέρωσε τον κόσμο για την καταστροφή, αφού αρχικά η Σοβιετική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κρατήσει μυστική την έκρηξη στο Τσερνόμπιλ .
Η ποσότητα ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα είναι σχεδόν 200 φορές μεγαλύτερη από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε από τις δύο ατομικές βόμβες του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα μαζί!
Το Πριπιάτ, η κοντινότερη πόλη, εκκενώθηκε δύο μέρες μετά την καταστροφή, όταν πολλοί άνθρωποι είχαν ήδη εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Η ραδιενεργή βροχή έφτασε μέχρι την Ιρλανδία. Η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ρωσία ήταν οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο, αφού απορρόφησαν το 63% της ρύπανσης από το ατύχημα.
Τα ζώα που ζουν μέσα στην αποκλεισμένη ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από το Τσερνόμπιλ έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, αυξημένες γενετικές μεταλλάξεις και χαμηλό ποσοστό γεννήσεων.
Περίπου 5 εκατ. άνθρωποι ζουν ακόμα σε περιοχές εκτεθειμένες σε ραδιενέργεια, ενώ κάποιος μπορεί να ταξιδέψει στην αποκλεισμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ! Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στην εγκαταλελειμμένη πόλη του Πριπιάτ! Να σημειώσουμε, τέλος, πως οι υπόλοιποι τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου λειτούργησαν για τα επόμενα 13 χρόνια!
Οι Γερμανοί βομβαρδίζουν την ισπανική πόλη Γκέρνικα
Ο Πάμπλο Πικάσο εμπνεύστηκε από την καταστροφή της Γκέρνικα τον ομώνυμο πίνακά του διαστάσεων 3.49 μέτρα ύψος και 7.76 μήκος!
Επίσης σαν σήμερα: Το 1937, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου πολέμου, Γερμανοί και Ιταλοί βομβαρδίζουν την πόλη Γκέρνικα (Guernica). Ο βομβαρδισμός ξεκίνησε στις 4 και μισή το απόγευμα της 26ης Απριλίου 1937 και διήρκεσε μέχρι τις επτά το απόγευμα της ίδιας μέρας. Στον βομβαρδισμό πήραν μέρος γερμανικά αεροπλάνα. Η επιχείρηση έλαβε την ονομασία Επιχείρηση Επίπληξη (Operation Rügen). Από το βομβαρδισμό καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος της Γκέρνικα και έχασαν τη ζωή τους περίπου 300 άνθρωποι. Η Γκέρνικα βρίσκεται στη βόρεια Ισπανία, στην επαρχία Μπισκάγια, 30 χιλιόμετρα ανατολικά του Μπιλμπάο. Έχει μεγάλη σημασία για τους Βάσκους γιατί εκεί βρίσκεται το Gernikako Arbola (Το Δέντρο της Γκέρνικα), που συμβολίζει τις ελευθερίες του λαού των Βάσκων.
Η απαγωγή του στρατηγού Κράιπε
Τέλος μια μέρα σαν σήμερα το 1944, Κρητικοί αντάρτες και βρετανοί κομάντος απαγάγουν τον γερμανό υποστράτηγο Χάινριχ Κράιπε στην Κρήτη. Ο Κράιπε ήταν ήρωας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και εξαίρετος στρατηγός με διακρίσεις στο Ανατολικό Μέτωπο... Επικεφαλής του σχεδίου απαγωγής ήταν ο βρετανός ταγματάρχης Πάτρικ Λη Φέρμορ. Υπαρχηγός της ομάδας ήταν ο Στάνλεϊ Μος και στενοί συνεργάτες τους ήταν οι Μανώλης Πατεράκης και Γιώργος Τυράκης, οι οποίοι συμμετείχαν σε αντιστασιακές ομάδες της Κρήτης. Η επιχείρηση είχε απόλυτη επιτυχία και ο στρατηγός παραδόθηκε στις συμμαχικές δυνάμεις στο Κάιρο και αργότερα μεταφέρθηκε στον Καναδά ως αιχμάλωτος. Μετά τη λήξη του πολέμου επέστρεψε στη Γερμανία. Ο Κράιπε πέθανε το 1976 σε ηλικία 81 χρονών, αφού πρώτα είχε επανασυνδεθεί με τους απαγωγείς του - το 1972 - σε ελληνική τηλεοπτική εκπομπή.
Επίσης σήμερα είναι: Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για την Καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών και η Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr