Mαιευτήριο Eλενα: Γκράφιτι, σπασμένα παράθυρα και αποθήκη «βόμβα»
Το ethnos.gr παρουσιάζει την άθλια κατάσταση του ιστορικού μαιευτηρίου της Αθήνας, που αναδείχτηκε μέσω της κατάληψης των εργαζομένων και την τρομερή φήμη για την αποθήκη με τη χολέρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Οι εικόνες προκαλούν σοκ. Δεν θυμίζουν σε τίποτα τους διαδρόμους μαιευτηρίου ευρωπαϊκής χώρας. Παντού είναι γραμμένα ερωτικά και υβριστικά μηνύματα - όχι μόνο στους διαδρόμους, αλλά και στην αίθουσα αναμονής τοκετών.
Διαλυμένα κλιματιστικά, σπασμένα τζάμια σε διαδρόμους και θαλάμους, βρόμικες πόρτες, σπασμένα τραπέζια, σωληνώσεις που τρέχουν νερά, μούχλα και μία τρομερή φήμη να συνοδεύει την «αμαρτωλή» αποθήκη τροφίμων, όπου το 2017 βρέθηκε μολυσμένη από το βακτήριο της χολέρας.
Σύμφωνα με τους εργαζομένους, η αποθήκη αυτή από τότε μέχρι σήμερα βρίσκεται σφραγισμένη. Μέσα εικάζεται πως βρίσκονται ακόμα τα ληγμένα τρόφιμα που υπήρχαν από τότε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας το 2017, «η αποθήκη είχε καταστεί ακατάλληλη από ύδατα που διέρρευσαν από το δάπεδο του γειτνιάζοντος χώρου του ηλεκτρικού υποσταθμού».
Κατάληψη των εργαζομένων
Το πρωί της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου 2020, το σωματείο των εργαζομένων, γιατροί, αλλά και εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ, έκαναν κατάληψη στο γραφείο της διοικητού του νοσοκομείου Ευαγγελίας Παππά. Πρόκειται για την αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου - Αλεξάνδρα», η οποία συμπληρώνει δύο χρόνια στη διοίκηση του νοσοκομείου.
Συγχώνευση και ελλείψεις
Αφορμή για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στάθηκε η απόφαση της διοίκησης να συγχωνεύσει το κέντρο μαστού με τη χειρουργική κλινική.
Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων όμως και τις καταγγελίες των εργαζομένων, αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και καθιστούν προβληματική τη λειτουργία του με κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Με τη συγχώνευση θα ανασταλούν χειρουργεία και θα περικοπεί δραστικά ο αριθμός των ελέγχων, που σήμερα υπολογίζονται σε 40.000 γυναίκες ετησίως.
Σπασμένα τζάμια, άδειοι θάλαμοι
Οπως φαίνεται και στο βίντεο που εξασφάλισε το ethnos.gr, τζάμια του νοσοκομείου είναι σπασμένα όχι μόνο στους διαδρόμους, αλλά και μέσα στους θαλάμους, ορισμένοι από τους οποίους εκκενώθηκαν από τους ασθενείς αφού οι θάλαμοι είναι ακατάλληλοι για να φιλοξενήσουν ασθενείς.
Οπως φαίνεται και στο βίντεο, τα παράθυρα είναι πιασμένα με πλαστικές κορδέλες και οι θάλαμοι άδειοι από ασθενείς.
Οι τοίχοι των διαδρόμων και ορισμένων δωματίων φέρουν ερωτικά μηνύματα και υβριστικά συνθήματα από μολύβι, στυλό και μαρκαδόρους.
Οι συνθήκες εργασίας των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού είναι άθλιες, ενώ στο νοσοκομείο παρατηρούνται ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, όπως μάσκες, σακούλες σκουπιδιών, χαρτιά υγείας και άλλα είδη υγιεινής.
«Φτιάχνουμε και χαλάνε»
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Λόγω της παλαιότητας του κτιρίου υπάρχουν προβλήματα. Υπογράφω συνεχώς έργα για να τακτοποιηθούν οι βλάβες. Φτιάχνουμε συνέχεια, αλλά πάλι χαλάνε» ανέφερε στους εργαζομένους η διοικήτρια του νοσοκομείου.
Η αποθήκη «βόμβα»
Πάντως, τόσο οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του νοσοκομείου όσο και η ΠΟΕΔΗΝ επανέφεραν το ζήτημα της αμαρτωλής αποθήκης τροφίμων του νοσοκομείου, όπου το 2017 είχε εντοπιστεί βακτήριο της χολέρας.
«Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η αποθήκη τροφίμων είναι ακόμα σφραγισμένη και μέσα υπάρχουν και τα τρόφιμα που είχε από το 2017, τα οποία, φυσικά, έχουν λήξει και πρέπει άμεσα να καταστραφούν. Η αποθήκη πρέπει να ανοίξει, να αδειάσει και να απολυμανθεί. Το θέσαμε και αυτό το θέμα, αλλά δεν πήραμε απάντηση. Φοβόμαστε για τα χειρότερα. Η καταστροφή των υλικών που υπάρχουν εκεί μέσα και ο καθαρισμός της πρέπει να γίνει με πρωτόκολλο από ειδικά συνεργεία που θα έχουν πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας για τη δημόσια υγεία» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Η ιστορία του μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου»
Το μαιευτήριο «Μαρίκα Ηλιάδη» ιδρύθηκε από την Έλενα Βενιζέλου. Στις 16 Φεβρουαρίου 1933 εγκαινιάστηκε το μεγάλο κεντρικό κτίριο του σημερινού Νοσοκομείου -Μαιευτηρίου ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, το οποίο πήρε το όνομα της αγαπημένης φίλης της δωρήτριας, της Μαρίκας Ηλιάδη το οποίο γρήγορα απέκτησε τη φήμη του πρώτου στο είδος του σε όλα τα Βαλκάνια.
Το 1958 κτίστηκε με δωρεά της Έλενας Βενιζέλου και το παρεκκλήσιο όπου τιμάται η μνήμη των Αγίων Ελευθερίου και Ελένης, όπου και φυλάσσεται μέσα σε μία λάρνακα η καρδιά της δωρήτριας. Κατά τη περίοδο που ακολούθησε ως το 1959 αναγέρθηκαν και δύο νέες κτιριακές μονάδες , το κτίριο όπου στεγάστηκε η Σχολή Μαιών καθώς και ένα βοηθητικό κτίριο. Παρά τις προσθήκες και αλλαγές, επιτακτική προέκυψε η ανάγκη τόσο για ανάπτυξη νέων κλινών όσο και επέκταση των εγκαταστάσεων του κυρίως σε χειρουργεία, αίθουσες τοκετών, κλίνες για πρόωρα, εργαστήρια κλπ
Το 1962 ανατέθηκε η σύνταξη μελέτης στο τεχνικό γραφείο του καθηγητού Lord Lewelyn-Davies στο Λονδίνο και στους Έλληνες Π. Μιχαλέα , αρχιτέκτονα, Β. Αμπακούμκιν , πολιτικό μηχανικό, και Γ. Κόντο , ηλεκτρολόγο μηχανολόγο. Αναγέρθηκαν ένα πενταόροφο κτίριο που περιλαμβάνει τα χειρουργεία, τη μονάδα προώρων, τις αίθουσες τοκετών, την κεντρική αποστείρωση, την Τράπεζα γάλακτος και το τμήμα Μητρικού Θηλασμού και ένα επταόροφο κτίριο που περιλαμβάνει το τμήμα παραλαβής ασθενών και τμήματα νοσηλείας λεχωίδων.
Το 1984 με την δημιουργία των ΤΕΙ καταργήθηκε η σχολή Μαιών ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΣΚΥΛΙΤΣΗ και το κτίριο δόθηκε για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου. Το 1988 υπογράφτηκε σύμφωνο αγοροπωλησίας των κτιρίων του Νοσοκομείου μεταξύ του Δ.Σ του ιδρύματος «ΜΑΡΙΚΑ ΗΛΙΑΔΗ» και του Υ.Υ.Π και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Νοσοκομείο-Μαιευτήριο έγινε Δημόσιο με την σημερινή του ονομασία.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr