Δημόσια νοσοκομεία: Αλλάζει ο τρόπος χρέωσης - «Τεφτέρι» παθήσεων και νοσηλείας
Ξεκινά πιλοτικά να εφαρμόζεται σε 18 νοσοκομεία της χώρας το σύστημα των DRGs🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Πρόκειται για ένα μοντέλο κατηγοριοποίησης των ασθενειών ώστε να γίνονται αναλόγως οι χρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για την εξέλιξη των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), τα οποία καθιερώθηκαν εδώ και 10 χρόνια, και με τα οποία καθορίζεται το κόστος νοσηλείας των ασθενών στο ΕΣΥ.
Πρόκειται για ένα μοντέλο χρεώσεων που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω του οποίου μπορούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων να γνωρίζουν επ’ ακριβώς πόσες ημέρες νοσηλεύτηκε ένας ασθενής και πόσο κόστισε στο σύστημα.
Ειδικότερα, με βάση την κατηγοριοποίηση που εφαρμόζεται στο σύστημα με τα DRGs, για κάθε ασθένεια προβλέπονται συγκεκριμένες ημέρες νοσηλείας και θεραπείας.
Ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει τη σχετική διεργασία από την περασμένη άνοιξη, ενώ ξεκινά και η πιλοτική εφαρμογή σε 18 νοσοκομεία.
Αντιδρούν οι γιατροί
Ωστόσο, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αντιδρούν στην εφαρμογή του νέου μοντέλου χρεώσεων, καθώς, όπως αναφέρουν, μέσω των DRGs καθορίζονται το οικονομικό εύρος και οι ημέρες νοσηλείας ανά πάθηση, στο πλαίσιο των οποίων θα πρέπει να κινούνται οι θεραπευτικές αλλαγές των γιατρών, καταργώντας την αναγκαία εξατομίκευση στην αντιμετώπιση των περιστατικών.
«Σκοπός είναι να μειωθούν όσο γίνεται οι δαπάνες νοσηλείας, αφού θα προβλέπεται "ποινή" είτε για γιατρούς είτε για ασθενείς. Για τους ασθενείς μπορεί να σημαίνει επιπλέον πληρωμή από τα προβλεπόμενα, ενώ για τοn γιατρό μείωση του budget του τμήματος ή μείωση κλινών, όπως έχει γίνει σε Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία κ.λπ.» σημειώνει η ΕΙΝΑΠ.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και τους Πειραιά μιλούν επίσης για «τα προεόρτια της πλήρους ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων, αφού προσδιορίζουν τι θα πληρώνει ο ασθενής μέσω του ταμείου του, έμμεσα ή άμεσα, όταν χρειαστεί νοσηλεία».
Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, «όπου εφαρμόζονται τα DRG, εκτός από τον εμπορικό τους χαρακτήρα, επιβαρύνουν όλο το ιατρικό προσωπικό στο να κοστολογεί κάθε ασθενή. Εμπειρία συναδέλφων από τη Γερμανία αναφέρει ότι ο γιατρός κάθε μέρα αφιερώνει ώρες για να κοστολογήσει τους ασθενείς του, γίνεται λογιστής, και αν περισσέψει χρόνος, γίνεται γιατρός» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.
Να σημειωθεί ότι με επείγον έγγραφο η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκινούσε τη διαδικασία εφαρμογής (Άνοιξη 2019) ενώ η νυν κυβέρνηση ζήτησε επειγόντως από τα 18 νοσοκομεία-πιλότους (8 στην Αθήνα και 10 στην υπόλοιπη χώρα) να δρομολογήσουν την πιλοτική εφαρμογή για κάποιους ασθενείς, ώστε να γενικευθεί τον Μάιο η εφαρμογή του νέου συστήματος.
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr