Αλλάζει ο τρόπος απόκτησης των ειδικοτήτων για τους γιατρούς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μετά τις αλλαγές στη μέση εκπαίδευση, σειρά φαίνεται πως έχει η εκπαίδευση των νέων γιατρών. Έπειτα από πολλά χρόνια, αλλάζει ο τρόπος απόκτησης των ειδικοτήτων, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει να δρομολογείται ένα καινούριο σύστημα εκπαίδευσης των νέων γιατρών στο ΕΣΥ. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να θεσμοθετηθούν στο νομοσχέδιο-«σκούπα» του υπουργείου Υγείας που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο και να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.
Ήδη, ειδική επιτροπή που συστάθηκε στο υπουργείο Υγείας ξεκινά να προσδιορίζει με λεπτομέρεια όλες τις αλλαγές ανά νοσοκομείο που θα δίνει ειδικότητα. Τα μέλη της επιτροπής, που έχει πρόεδρο τον Κώστα Μάρκου, καθηγητή Παθοκρινολογίας-Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι επιστήμονες και πανεπιστημιακοί εγνωσμένου κύρους. Θα κληθούν να αξιολογήσουν ένα προς ένα όλα τα νοσοκομεία και τα τμήματα της χώρας που σήμερα εκπαιδεύουν νέους γιατρούς για να λάβουν ειδικότητα, αλλά και να επανακαθορίσουν τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί μία μονάδα ώστε να δίνει ειδικότητα. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό -λένε πηγές του «Έθνους»- όσα πανεπιστημιακά τμήματα δίνουν ειδικότητα αλλά δεν τηρούν όλες τις προϋποθέσεις να σταματήσουν να εκπαιδεύουν νέους γιατρούς και να βγουν από τον κατάλογο με τις μονάδες που έχουν ειδικευόμενους. Άλλωστε, η νέα επιτροπή θα σχεδιάσει ένα ενιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, το οποίο θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα.
Ενιαίος σχεδιασμός
Ο ενιαίος σχεδιασμός αυτός, πάντως, δεν είναι τυχαίος, καθώς επί σειρά ετών κάθε νοσοκομείο ακολουθούσε το δικό του πρόγραμμα εκπαίδευσης, ενίοτε και σε βάρος των ειδικευομένων, ενώ αμέτρητες είναι και οι περιπτώσεις αδικιών και διακρίσεων που έχουν καταγραφεί σε βάρος νέων γιατρών. Γι’ αυτό και η νεοσυσταθείσα επιτροπή του υπουργείου Υγείας προτίθεται να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα κυκλικής εκπαίδευσης των νέων γιατρών, ώστε όλοι οι ειδικευόμενοι να έχουν την ίδια γνώση από τα τμήματα και τις μονάδες που παρέχουν ειδίκευση, ολική ή μερική.
Ταυτόχρονα, τα μέλη της επιτροπής θα καθορίσουν τον χρόνο που θα πρέπει κάθε ειδικευόμενος γιατρός να διανύει σε Κέντρα Υγείας υπαίθρου και στα περιφερειακά τους ιατρεία, ενώ, μεταξύ άλλων, θα καθορίσει ποια νοσοκομεία θα είναι συντονιστικά κέντρα για τον προγραμματισμό της εκπαίδευσης-μετεκπαίδευσης και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στη γενική ιατρική, καθώς και για τον τρόπο και τις λεπτομέρειες λειτουργίας τους. Επίσης, θα καθοριστούν όλοι οι όροι για τη διαδικασία τοποθέτησης γιατρών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, προκειμένου να μετεκπαιδευτούν σε τομείς και αντικείμενα της ειδικότητάς τους, δεδομένου ότι θεσμοθετήθηκαν εξειδικεύσεις όπως διαβητολογίας, επείγουσας ιατρικής κ.λπ. Πάντως, η επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα το έργο της, καθώς μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου-«σκούπα», που θα περιλαμβάνει και τις αλλαγές στις ειδικότητες, θα ξεκινήσει η υλοποίηση των νέων ρυθμίσεων.
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr