ΤΟΜΥ: «Ασθμαίνοντας» προχωρούν τα ιατρεία της γειτονιάς
Πού «σκοντάφτει» το φιλόδοξο σχέδιο των Τοπικών Μονάδων Υγείας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με αργούς ρυθµούς δείχνουν να προχωρούν ακόµη οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίες άρχισαν να δηµιουργούνται εδώ και περίπου δύο χρόνια µε χρηµατοδότηση από το ΕΣΠΑ, προκειµένου να απευθύνονται οι πολίτες για πρόληψη και αντιµετώπιση βασικών προβληµάτων υγείας στα αποκαλούµενα και «ιατρεία της γειτονιάς». Οµως, σχεδόν δύο χρόνια µετά, δεν έχει δηµιουργηθεί ακόµη το σύνολο των 239 ΤΟΜΥ που θα έπρεπε να υπάρχουν διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, µέχρι σήµερα δεν έχει βρεθεί ακόµη ούτε ο απαιτούµενος αριθµός των 1.195 γιατρών για να τις στελεχώσει.
Οι περισσότερες ΤΟΜΥ έχουν µείνει και χωρίς στέγη, όπως παραδέχεται και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, καθώς το φιλόδοξο σχέδιο σκοντάφτει στη δυσκολία ανεύρεσης κτιρίων, µε αποτέλεσµα τα ιατρεία της γειτονιάς να έχουν εγκατασταθεί ακόµη και µέσα σε Κέντρα Υγείας. Οι δυσκολίες αυτές έχουν επιφέρει αγκάθια στην υλοποίηση του σχεδίου, ενώ οι πολίτες φαίνεται ότι προστρέχουν στις ΤΟΜΥ κυρίως για συνταγογράφηση, ό,τι δηλαδή συνέβαινε και στο παρελθόν µε το ΙΚΑ. Ενδεικτικό είναι, µε βάση τα επίσηµα στοιχεία που δηµοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας, ότι περίπου 6 στους 10 ασθενείς πηγαίνουν στις ΤΟΜΥ για να πάρουν συνταγές φαρµάκων ή παραπεµπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις.
Συγκεκριµένα, οι συχνότεροι λόγοι επίσκεψης είναι σε ποσοστό 38,1% για συνταγογράφηση φαρµάκων, σε ποσοστό 22,7% για συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ το 9,1% των επισκέψεων ήταν για εµβολιασµό. Μόνο σε ποσοστό 27,4% οι πολίτες πήγαν στις ΤΟΜΥ µε προγραµµατισµένο ραντεβού ή για ιατρικό έλεγχο, ενώ το 20,2% για να αντιµετωπίσει τα συµπτώµατα κάποιας ασθένειας. Επίσης, σύµφωνα µε τα στοιχεία που προέκυψαν από µελέτη που έγινε για τη µέτρηση της ικανοποίησης των ληπτών των υπηρεσιών Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας σε 2.620 άτοµα και 63 ΤΟΜΥ, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2019, προέκυψε ότι ο χρόνος αναµονής για να εξυπηρετηθεί κανείς στις ΤΟΜΥ µπορεί να φθάσει και τη µία ώρα.
60% των ασθενών πηγαίνουν στις ΤΟΜΥ για να πάρουν συνταγές φαρµάκων ή παραπεµπτικά για εξετάσεις
550 γιατροί έχουν προσληφθεί στις 127 µονάδες
1.195 γιατροί απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών στις 239 ΤΟΜΥ που είχαν προβλεφθεί
27,4% των πολιτών πήγε στις ΤΟΜΥ µε προγραµµατισµένο ραντεβού ή για ιατρικό έλεγχο
85,1% των πολιτών έλαβε υπηρεσίες γενικού ιατρού και το 12,4% υπηρεσίες παιδιάτρου
Ειδικότερα, το 67,9% των ασθενών περίµενε λιγότερο από 15 λεπτά για το ραντεβού του στις ΤΟΜΥ, το 21,4% περίµενε 15 έως 30 λεπτά, ενώ ένα ποσοστό 9,7% περίµενε από 31 έως 60 λεπτά. Το 85,1% των πολιτών που απευθύνθηκε στις ΤΟΜΥ έλαβε υπηρεσίες γενικού ιατρού, το 36,6% νοσηλευτικές υπηρεσίες, το 13,6% υπηρεσίες επισκέπτη υγείας, το 12,4% υπηρεσίες παιδιάτρου και το 12,4% έλαβε υπηρεσίες κοινωνικού λειτουργού. Την ίδια στιγµή, ενώ το αρχικό σχέδιο για την Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας προέβλεπε τη δηµιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), µετά βίας φτάνουν τις 127 σε µεγάλες πόλεις της χώρας.
Με βάση τα στοιχεία απολογισµού του υπουργείου Υγείας 2017-2019, από την έναρξη της λειτουργίας τους µέχρι σήµερα στις ΤΟΜΥ πραγµατοποιήθηκαν πάνω από 1 εκατοµµύριο επισκέψεις, έλαβαν υπηρεσίες πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας πάνω από 100.000 ανασφάλιστοι πολίτες, ενώ πραγµατοποιήθηκαν πάνω από 3.000 δράσεις στην κοινότητα. Πάντως, η δυσκολία ανεύρεσης ιατρικού προσωπικού οφείλεται και στην ανησυχία των γιατρών ότι το εγχείρηµα των ΤΟΜΥ θα πάψει να υπάρχει όταν σταµατήσει η χρηµατοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Αλλωστε, οι συµβάσεις των γιατρών είναι για δύο έτη, µε τη δυνατότητα να παραταθούν για άλλα δύο. Ωστόσο, ο αναπληρωτής γενικός γραµµατέας του υπουργείου Υγείας, Σταµάτης Βαρδαρός, έχει διαβεβαιώσει ότι έχει εξασφαλισθεί η χρηµατοδότηση των ΤΟΜΥ και για πάνω από 4 χρόνια από εθνικούς πόρους. Να σηµειωθεί ότι σήµερα στις ΤΟΜΥ έχουν προσληφθεί κοντά στους 550 γιατρούς, ενώ µε βάση τον σχεδιασµό απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών 1.195. Σύµφωνα µε το υπουργείο Υγείας, σήµερα στις ΤΟΜΥ υπηρετούν συνολικά 1.100 επιστήµονες διαφόρων ειδικοτήτων.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr