Έρευνα: Οι αναρτήσεις στο Facebook αποκαλύπτουν ψυχικές διαταραχές
Πολλοί άνθρωποι μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις επιλογές, τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο Facebook, μπορούν να αποκαλύψουν διάφορες παθήσεις ή ασθένειες, από τις οποίες μπορεί να πάσχει ένα άτομο (διαβήτης, άγχος, κατάθλιψη και ψύχωση).
Οι ειδικοί αναφέρουν πως ο τρόπος γραφής στις αναρτήσεις των χρηστών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης κάποιας νόσου και οι γιατροί θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιούν για τη θεραπεία του ασθενούς, όπως ακριβώς κάνουν με τα σωματικά συμπτώματα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν σε βάθος χρόνου όλες τις αναρτήσεις περίπου 1.000 ατόμων (με την απαραίτητη συναίνεσή τους) και δημιούργησαν τρία μοντέλα πρόβλεψης ασθενειών. Το ένα λάμβανε αποκλειστικά πληροφορίες από το Facebook, το δεύτερο μόνο από δημογραφικά στοιχεία (ηλικία, φύλο κλπ) και το τρίτο συνδύαζε και τα δύο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «PLOS ONE», δείχνουν ότι και οι 21 περιπτώσεις νόσων που εξέτασε η έρευνα, είναι δυνατό να προβλεφθούν από το Facebook, μάλιστα για τις δέκα από αυτές το Facebook ήταν καλύτερος προβλεπτικός παράγοντας από τα δημογραφικά στοιχεία.
Ενδεικτικά, οι λέξεις «μπουκάλι» και «πίνω» στις αναρτήσεις συνδέονται με υπερκατανάλωση αλκοόλ, ενώ άλλες λέξεις που φανερώνουν εχθρότητα, παραπέμπουν σε κατάχρηση ναρκωτικών ή ψύχωση. Πιο απρόσμενα, η αναφορά στις λέξεις «Θεός» ή «προσευχή» είναι 15 φορές πιθανότερο να «δείχνει» ανθρώπους με διαβήτη.
«Συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εμφανείς οι επιλογές ζωής, οι εμπειρίες και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Τέτοιου τύπου πληροφορίες μπορούν να συμβάλουν στην παροχή επιπλέον πληροφοριών για τους παράγοντες που επιδεινώνουν ή βελτιώνουν διάφορες ασθένειες», τόνισε η επικεφαλής ερευνήτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ράινα Μέρτσαντ, διευθύντρια του Ιατρικού Κέντρου για την Ψηφιακή Υγεία στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
«Πολλές είναι οι μέχρι τώρα έρευνες που δείχνουν τη σχέση μεταξύ της χρήσης συγκεκριμένων γλωσσικών όρων και ασθενειών, όπως η γλώσσα που προβλέπει την κατάθλιψη. Ωστόσο, αυτό που είναι σημαντικό, είναι η εύρεση σχέσεων μεταξύ αυτών των ιατρικών περιπτώσεων, κάτι που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για νέες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε ο ‘Αντριου Σβαρτς, επίκουρος καθηγητής Επιστήμης Πληροφορικής και Υπολογιστών στα πανεπιστήμια Πενσιλβάνια και Στόνι Μπρουκ.
Μια περσινή μελέτη των ίδιων ερευνητών (στην οποία βασίστηκε η νέα έρευνα) είχε δείξει ότι μέσω των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να διαγνωσθεί η κατάθλιψη ακόμα και τρεις μήνες νωρίτερα από μια κλινική διάγνωση. Τέτοια στοιχεία αφήνουν, σύμφωνα με την δρ. Μέρτσαντ, περιθώρια για τη δημιουργία ενός συστήματος στα κοινωνικά δίκτυα που θα δίνει πληροφορίες για την υγεία των ανθρώπων στους ειδικούς, με στόχο την εξασφάλιση της βέλτιστης παροχής φροντίδας.
Μένει να εξεταστεί αν αυτό το πλάνο μπορεί να εφαρμοστεί στην πραγματικότητα και κατά πόσο οι άνθρωποι θα θα δεχτούν να μοιράζονται τα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr