Επιστήμονες ανακάλυψαν μέθοδο για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε πρωτεΐνη
Είναι το κλειδί για την επισιτιστική ασφάλεια;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Επιστήμονες από το Πανεπιστημίο Xi’an Jiaotong στην Κίνα κατάφεραν να μετατρέψουν διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και ηλεκτρική ενέργεια σε μονοκυτταρική πρωτεΐνη (SCP), χρησιμοποιώντας μία πρωτοποριακή βιοδιαδικασία, που βασίζεται σε δύο αντιδραστήρες.,
ΟΙ ανδραστήρες λειτουργούν, ενσωματώνοντας αναερόβιες και αερόβιες διεργασίες. Στην πρώτη φάση, η μικροβιακή ηλεκτροσύνθεση (MES) χρησιμοποιείται για τη μετατροπή του CO2 σε οξικό άλας, ένα βασικό ενδιάμεσο προϊόν. Αυτό το οξικό οξύ τροφοδοτείται στη συνέχεια στον δεύτερο αντιδραστήρα, όπου αερόβια βακτήρια του γένους Alcaligenes παράγουν μονοκυτταρικές πρωτεΐνες (SCP). Το σύστημα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό, αποδίδοντας 17,4 g/L ξηρού βάρους κυττάρων.
Η εντυπωσιακή συγκέντρωση πρωτεΐνης κατά 74% ξεπερνά σημαντικά τις συμβατικές πηγές πρωτεΐνης, όπως το ιχθυάλευρο και η σόγια. Αυτή η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο στις ζωοτροφές, βελτιώνοντας την υγεία και την παραγωγικότητα των ζώων. Επιπλέον, η δυνατότητα ανθρώπινης κατανάλωσης διευρύνει περαιτέρω τον αντίκτυπο αυτής της μελέτης, προσφέροντας μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης στην αναπτυσσόμενη αγορά προϊόντων φυτικής προέλευσης.
Κλειδί για την επισιτιστική ασφάλεια;
Οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής πρωτεϊνών απαιτούν συχνά προσαρμογές του pH και δημιουργούν λύματα, τα οποία είναι δαπανηρά και επιβλαβή για το περιβάλλον. Αντίθετα, το νέο σύστημα ελαχιστοποιεί αυτά τα ζητήματα μειώνοντας την ανάγκη για προσαρμογές του pH και περιορίζοντας την παραγωγή λυμάτων. Αυτό όχι μόνο καθιστά το σύστημα πιο βιώσιμο, αλλά δείχνει επίσης πώς η παραγωγή τροφίμων μπορεί να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Οι ευρύτερες επιπτώσεις αυτής της έρευνας είναι βαθιές. Καθώς η παγκόσμια ζήτηση τροφίμων αυξάνεται, ειδικά στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, η ικανότητα μετατροπής του CO2 – ένα σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου – σε πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό είναι ζωτικής σημασίας. Η πρωτεΐνη που παράγεται μέσω αυτής της μεθόδου είναι πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα, καθιστώντας την εξαιρετικά θρεπτική τόσο για τα ζώα όσο και για τον άνθρωπο. Καθώς το ενδιαφέρον για τη βιώσιμη διατροφή αυξάνεται παγκοσμίως, αυτή η έρευνα δείχνει πώς οι αχρησιμοποίητοι πόροι – όπως το διοξείδιο του άνθρακα- μπορούν να μετατραπούν σε ζωτικές πηγές τροφίμων. Αυτή η αλλαγή όχι μόνο αντιμετωπίζει τις κλιματικές προκλήσεις, αλλά επαναπροσδιορίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και χρησιμοποιούμε τη βιομάζα στην παραγωγή τροφίμων.
Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν τη δυνατότητα αυτής της βιοδιαδικασίας να οδηγήσει σε μια κυκλική οικονομία άνθρακα. Αντί να εστιάζει αποκλειστικά στη μείωση των εκπομπών CO2, αυτή η μέθοδος μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε χρήσιμους πόρους, καθιστώντας το αναπόσπαστο μέρος των βιώσιμων συστημάτων τροφίμων.
«H πολιτική Τραμπ θα οδηγήσει σε όξυνση των προβλημάτων» - Τι λέει διεθνολόγος στο ethnos.gr για τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου
Βεντέτα στο Ηράκλειο: Kακουργηματικές διώξεις στο ζευγάρι των ηλικιωμένων - Πήραν προθεσμία για να απολογηθούν
Ακριβά φάρμακα στο σπίτι και από ιδιωτικά φαρμακεία για να μειωθούν οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Θετική εξέλιξη στην υγεία της Μαρινέλλας - Παίρνει εξιτήριο μετά από τέσσερις μήνες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr