Τι έγινε στην συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τη δαπάνη στα φάρμακα - Όλο το παρασκήνιο
Με πολλά ερωτηματικά αποχώρησαν από τη σύσκεψη με τον Άδωνι Γεωργιάδη οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων του ΣΦΕΕ, του PIF αλλά και της ΠΕΦ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Με πολλά ερωτηματικά αποχώρησαν από τη σύσκεψη με τον Άδωνι Γεωργιάδη οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων του ΣΦΕΕ, του PIF αλλά και της ΠΕΦ. Μια συνάντηση όπου ετέθη για άλλη μια φορά το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης, της χρηματοδότησης, των υποχρεωτικών επιστροφών αλλά και των μέτρων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση.
Τέθηκαν όλα τα ζητήματα επί τάπητος
Το τελευταίο διάστημα επικρατεί αναστάτωση στον κλάδο εξαιτίας των υπέρογκων υποχρεωτικών επιστροφών που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις επειδή ξεπερνιέται η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, γι΄ αυτό και ο υπουργός υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων ώστε να περιοριστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο.
Στη σημερινή συνάντηση ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν προσέφερε πολλά νέα στο «καλάθι» των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr τους ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλονται ετησίως επιπλέον 160 εκατομμύρια ευρώ στην φαρμακευτική δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό και περίπου 65 εκατομμύρια από το ΑΕΠ. Κάτι βέβαια που λίγο πολύ γνώριζαν οι εταιρείες.
Ωστόσο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις τονίζουν ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να αγγίζει τουλάχιστον τα 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ώστε να πάψει να υφίσταται το υπάρχον στρεβλό σύστημα στην αγορά με υποχρεωτικές επιστροφές που φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις και το 83%.
Πάντως ο υπουργός υγείας επεσήμανε στον κλάδο ότι γίνονται προσπάθειες για ανεύρεση επιπλέον κονδυλίων από άλλα «κανάλια», κάτι βέβαια που είναι ακόμα υπό συζήτηση στους κόλπους της κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης γνωστοποίησε στους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ, του PIF αλλά και της ΠΕΦ, ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει διαχωρισμός της δαπάνης στα φάρμακα της λιανικής, σε on patent και off patent γεγονός που σημαίνει ότι θα αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού του clawback στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Κάτι που βρίσκει αντίθετες τις πολυεθνικές εταιρείες, όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr.
Το κουρέματα για το 2024
Σε ό,τι αφορά στα «κουρέματα» για το 2024, ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ότι το 2023 θα κλείσει στο 77% το clawback, ενώ για το 2024 οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σε όσα φάρμακα είναι άνω των 30 ευρώ θα κινηθεί στο 68%.
Σχετικά με το μοίρασμα της δαπάνης των 362 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2024, αυτά θα κατανεμηθούν ως εξής:
- 127 εκατ. ευρώ στα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ
- 80 εκατ. ευρώ στα φάρμακα της λιανικής
- 155 εκατ. ευρώ στα νοσοκομειακά φάρμακα
Μέση Ανατολή: Οι «σταθμοί» μέχρι την τελική έγκριση της εκεχειρίας στη Γάζα - Οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων αναμένονται την Κυριακή
Διοικητές Νοσοκομείων: Εκδόθηκαν οι τελικοί πίνακες για την 1η ΥΠΕ της Αθήνας – Όλα τα ονόματα
«Σπίτι μου 2»: 37.000 οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Έρχεται ο «φροντιστής της οικογένειας»
Μελέτη: Οι επίμονες ξηρασίες γίνονται όλο και πιο συχνές από το 1980 και θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr