Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Ένα χρήσιμο εργαλείο για ασθενείς και γιατρούς – Πότε θα είναι έτοιμος
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σε περίπου έναν με ενάμιση χρόνο θα είναι έτοιμος για τους Έλληνες πολίτες ο Ατομικός Ηλεκτρονικός φάκελος Υγείας με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας.
Ένα άκρως χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και για τους γιατρούς αλλά και το σύστημα υγείας.
Ενώ είχε εξαγγελθεί πώς θα ολοκληρωνόταν το 2022, μαζί με την εγγραφή όλων των πολιτών στον προσωπικό γιατρό, τελικώς δύο χρόνια μετά και ο ψηφιακός φάκελος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
Με βάση τους σχεδιασμούς ο Ενιαίος Ψηφιακός Φάκελος Ασθενούς όσο και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ογκολογικού Ασθενή για τους ασθενείς με καρκίνο, θα είναι έτοιμοι το 2025 και αναμένεται να φέρουν σημαντικές διευκολύνσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών.
Εξάλλου χωρίς τον ψηφιακό φάκελο δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά ούτε και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από τις τεράστιες ουρές έξω από τα τμήματα των εξωτερικών ιατρείων, με τους ασθενείς να κουβαλούν σε χαρτί όλες τις ιατρικές τους εξετάσεις.
Η πρόσβαση
Όταν ολοκληρωθεί το εγχείρημα, πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό φάκελο Υγείας θα έχουν όλοι οι πολίτες οι οποίοι θα μπορούν να βλέπουν τα φάρμακα που έχουν λάβει μέσα από τη συνταγογράφηση, τις εξετάσεις που έχουν κάνει, τις νοσηλείες, τις επεμβάσεις αλλά και όλα τα ιατρικά δεδομένα τα οποία θα τους συνοδεύουν σε κάθε τους επαφή με το σύστημα υγείας.
Θα μπορούν να «ανοίγουν» τον ιατρικό τους φάκελο είτε από τον υπολογιστή τους, είτε μέσω εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο.
Την πρόσβαση στα στοιχεία του ιατρικού τους φακέλου, θα μπορούν να τη δίνουν και σε επαγγελματίες του κλάδου της Υγείας, είτε σε ιδιώτες γιατρούς, είτε σε γιατρούς κέντρων υγείας και νοσοκομείων.
Γεγονός βέβαια που θα διευκολύνει τις διαγνώσεις και τις θεραπείες αλλά και γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί θα ασκούν την Ιατρική στη χώρα μας.
Και αυτό διότι σήμερα η ιατρική παρακολούθηση των ασθενών ουσιαστικά δεν έχει συνέχεια. Θα πρέπει ο κάθε πολίτες να κουβαλά μαζί του όλες τις εξετάσεις που έχει κάνει κατά καιρούς και τις διαγνώσεις για να μπορούν οι γιατροί να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα.
Τις περισσότερες φορές μάλιστα οι ασθενείς δεν διαθέτουν ούτε τα αποτελέσματα από την έκβαση των χειρουργικών επεμβάσεων, με συνέπεια ο ιατρικός έλεγχος να ξεκινά από την αρχή.
Η εκπαίδευση
Για να υλοποιηθεί το σχέδιο αλλά και για να εφαρμοσθεί στην πράξη ο ψηφιακός φάκελος θα πρέπει να γνωρίζουν τη χρήση του και οι γιατροί, καθώς θα είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν όλα τα ιατρικά δεδομένα.
Η ψηφιοποίηση του ΕΣΥ άλλωστε είναι το μεγάλο στοίχημα ειδικά για το προσωπικό, αφού από την εκπαίδευσή του θα εξαρτηθεί και η επιτυχία του εγχειρήματος.
Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα αυτά σύγχρονα συστήματα γιατί «υπάρχει και ο κίνδυνος, να τοποθετήσουμε τελευταίας τεχνολογίας συστήματα στα νοσοκομεία, τα οποία το προσωπικό δεν θα μπορεί να λειτουργήσει» σημείωσε προσφάτως ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τα έργα ψηφιοποίησης στο σύστημα Υγείας να προχωρήσουν και στην εκπαίδευση του προσωπικού και μετά την ολοκλήρωση του έργου.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr