Σήμα κινδύνου για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από φοιτητές
Η καταστροφική επιδροµή των βανδάλων στη Θεολογική Σχολή τη νύχτα της 6ης Δεκεµβρίου προκάλεσε ένταση µεταξύ των πρυτανικών Αρχών και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Μην αφήσετε το πανεπιστήμιο να βουλιάξει και άλλο». Με φόντο τον «πόλεµο» ανακοινώσεων που ξέσπασε µεταξύ των πρυτανικών Αρχών, του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για όσα συνέβησαν στην Θεολογική Σχολή τη νύχτα της επετείου για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, οι φοιτητές του ΑΠΘ παίρνουν θέση µε νέα ανοιχτή επιστολή τους. Καταγγέλλουν ότι µεταξύ των βανδάλων της Θεολογικής ήταν και έµποροι ναρκωτικών, οι οποίοι τις υπόλοιπες ηµέρες πωλούν δόσεις στους πανεπιστηµιακούς χώρους, ενώ ζητούν τη συνεργασία όλων για την αντιµετώπιση της εγκληµατικότητας.
«Οι καταστροφές στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έδειξαν ξανά πόσο εκτεθειµένο και ανυπεράσπιστο είναι το πανεπιστήµιο σε εγκληµατικές πράξεις. Ανάµεσα στους βανδάλους που προκάλεσαν αναρίθµητες ζηµιές είδαµε µε τα µάτια µας και τους εµπόρους να καλύπτουν τα πρόσωπά τους και να αλλάζουν εύκολα ρόλους από το ναρκεµπόριο στην καταστροφή του χώρου µας» αναφέρεται στην επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής ∆ράσης κατά των Ναρκωτικών του ΑΠΘ µε παραλήπτες τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τα κόµµατα και τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.
«Το πανεπιστήµιο δεν αποτελεί γκέτο προς µάντρωµα των εγκληµατιών, όπως µοιάζει, δυστυχώς, να βολεύει πολλούς. Το µέλλον του δεν µπορεί να γίνει άθυρµα για µικροκοµµατικά συµφέροντα µεταξύ πολιτικών αρχηγών» τονίζεται, ενώ αναφέρεται ότι οι υπογραφές που συγκεντρώνουν οι φοιτητές έφτασαν τις 2.500. Σε αυτές προστέθηκαν και εκατοντάδες υπογραφές καθηγητών. Οπως σηµειώνουν οι φοιτητές, φάνηκε ξανά πόσο εκτεθειµένο και ανυπεράσπιστο είναι το πανεπιστήµιο σε εγκληµατικές πράξεις. «Την επαύριον της 6ης ∆εκεµβρίου οι φωτιές και οι κάµερες έσβησαν, αλλά οι χιλιάδες φοιτητές του ΑΠΘ είµαστε αναγκασµένοι να συνεχίσουµε να κινούµαστε µέσα στα ερείπια, στη βρωµιά και στα ναρκωτικά – για πόσο ακόµη; Το κράτος έχει εγκαταλείψει το πιο δηµιουργικό κοµµάτι της χώρας στη µοίρα του» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Είχε προηγηθεί «µάχη», µε ανακοινώσεις, διαρροές και non papers, µεταξύ του ΑΠΘ από τη µια και της ΕΛ.ΑΣ. µε την υπουργό Προστασίας του Πολίτη από την άλλη, αναφορικά µε τις ευθύνες για τις ταραχές της περασµένης Πέµπτης και τους βανδαλισµούς στη Θεολογική. Το «φιτίλι» άναψε ανακοίνωση του Αρχηγείου που ανέφερε ότι δεν είχε ενηµερωθεί από τις πρυτανικές Αρχές για τα αδικήµατα που συνέβαιναν στο πανεπιστήµιο. Το ΑΠΘ απάντησε δηλώνοντας ότι είχε ενηµερώσει έγκαιρα τις αρµόδιες αστυνοµικές και εισαγγελικές Αρχές, τόσο προφορικά όσο και γραπτά, δίνοντας µάλιστα τον αριθµό πρωτοκόλλου του σχετικού εγγράφου µε το οποίο παρακαλούσε για τις ενέργειές τους για την προστασία των δηµόσιων κτιρίων του ΑΠΘ.
Παρεµβάσεις
Η ανταπάντηση του Αρχηγείου ήρθε µέσω πηγών που υποστήριζαν ότι η εν λόγω ενηµέρωση των πρυτανικών Αρχών αφορούσε µόνο την κατάληψη της Θεολογικής Σχολής, που δεν αποτελεί κακουργηµατική πράξη ώστε να δικαιολογεί την αστυνοµική επέµβαση.
Στο θέµα παρενέβη και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία µέσω non paper αφήνει αιχµές για όσους λοιδορούσαν το πόρισµα της λεγόµενης «επιτροπής Παρασκευόπουλου» για την ανοµία στα πανεπιστήµια. «Αν αυτοί που το λοιδορούσαν το εφάρµοζαν, τα πρόσφατα γεγονότα στο ΑΠΘ θα είχαν επιλυθεί» αναφέρεται και επισυνάπτεται απόσπασµα του πορίσµατος της επιτροπής (κεφάλαιο 4, παράγραφος α), που προτείνει την επικοινωνία µέσω email των αρµοδίων πρυτανικών Αρχών - Αστυνοµίας - εισαγγελέα για τον συντονισµό τους και τη λήψη αποφάσεων, σε περιπτώσεις που κλονίζεται η ηρεµία του πανεπιστηµιακού χώρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr