Μόνος εναντίον όλων ο Μπακογιάννης για την «Α.Ε. Εθνικός Κήπος - Φιλοπάππου»
Σύγκρουση στο δημοτικό συμβούλιο και αντιδράσεις εργαζομένων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αντιδράσεις προκαλεί η δημιουργία με νόμο Ανώνυμης Εταιρείας στον Δήμο Αθηναίων η οποία αναλαμβάνει την διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου και το θέμα προκάλεσε κόντρες στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Η ανώνυμη εταιρεία «Εθνικός Κήπος-Μητροπολιτικό Πράσινο» θεσπίστηκε με νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Αναλαμβάνει αρχικά την διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα στο μέλλον να αναλάβει και άλλους χώρους πρασίνου στην περιοχή της Αθήνας. Θα έχει διοικητικό συμβούλιο 11 ατόμων που θα ορίζεται από τον Δήμο Αθηναίων και πρόεδρο τον δήμαρχο ή πρόσωπο που εκείνος θα ορίσει. Θα μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό, να αναθέτει έργα διαχείρισης και να μισθώνει εκτάσεις ενώ θα παίρνει πόρους από τον δήμο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χορηγίες και άλλες πηγές.
Πυρ ομαδόν
Η παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη δέχθηκε χθες ομαδικά πυρά για το θέμα κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου. «Η διαχείριση του δημόσιου χώρου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μας βρίσκει αντίθετους – πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τοπόσημα με ιδιάζουσα ιστορική σημασία – όπως μας βρίσκει γενικότερα η αντίληψη της δημοτικής αρχής για έναν Δήμο Αθηναίων σε ρόλο διανομέα εργολαβιών σε χορηγούς, “ευεργέτες” και άλλα οχήματα ιδιωτικού συμφέροντος. Το γεγονός ότι οι δημοτικές παρατάξεις πληροφορηθήκαμε τον εν λόγω σχεδιασμό από τα μέσα ενημέρωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, είναι απογοητευτικό για την ποιότητα της δημοκρατικής εκπροσώπησης των Αθηναίων, τόνισε ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Νάσος Ηλιόπουλος.
Ο Παύλος Γερουλάνος άσκησε κριτική επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες όπως η πρόβλεψη να μην μεταβιβάζονται οι μετοχές. Για ιδιωτικοποίηση των χώρων πρασίνου μίλησε ο Νίκος Σοφιανός από την Λαϊκη Συσπείρωση θυμίζοντας ότι έγινε αντίστοιχη προσπάθεια από την προηγούμενη διοίκηση που απέτυχε. Για ελεύθερους δημόσιους χώρους που περνούν σε χέρια ιδιωτών μίλησαν οι Πέτρος Κωνσταντίνου και Ντίνα Ρέππα από ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή.
Στο προεκλογικό πρόγραμμα
«Ηταν προεκλογική μας δέσμευση, ήταν στο πρόγραμμά μας» τόνισε στην απάντηση του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης απευθυνόμενος κυρίως στον Νάσο Ηλιόπουλο που είχε σχολιάσει ότι όλα έγιναν εν κρυπτώ. Στη συνέχεια, ο κ.Μπακογιάννης πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε συστήσει Ανώνυμη Εταιρεία, την «Ανάπλαση Αθήνας» για την οποία η Ανοιχτή Πόλη δεν αντέδρασε. Πρόσθεσε ότι στόχος του νέου φορέα είναι να γίνουν έργα αξιοποίησης του Εθνικού Κήπου και του Λόφου του Φιλοπάππου με πιο ευέλικτο τρόπο που δεν θα κολλά στις αγκυλώσεις του δημοσίου.
Για τις κατηγορίες περί ιδιωτικοποίησης, ο Δήμαρχος Αθηναίων απάντησε στην αντιπολίτευση ότι δεν περνάει η κυριότητά του Εθνικού Κήπου ή του Φιλοπάππου σε αυτή την εταιρεία. «Η εταιρεία αναλαμβάνει τη διαχείριση. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, δεν είναι το ίδιο. Άλλο η κυριότητα και άλλο η διαχείριση. Προφανώς αυτή η εταιρεία δεν θίγει το καθεστώς του Εθνικού Κήπου, που είναι ένα πολιτιστικό μνημείο, που είναι ένας μοναδικός θησαυρός για την πόλη». Ο κ.Μπακογιάννης παρέθεσε σειρά επιχειρημάτων με την μορφή ερωτήσεων, λέγοντας: «Είμαστε ή δεν είμαστε η δημοτική αρχή που τετραπλασίασε τον προϋπολογισμό του πράσινου από τα 2,5 εκατομμύρια στα 10 εκατομμύρια; Είμαστε ή δεν είμαστε η δημοτική αρχή που τρέχει δύο μεγάλα έργα, ένα στον Λυκαβηττό και ένα στον Εθνικό Κήπο, όπου αντίστοιχα δεν έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια; Είμαστε ή δεν είμαστε η δημοτική αρχή η οποία πήγε και πήρε τον Βοτανικό Κήπο, ο οποίος ήταν κλειδωμένος, ξεχασμένος και τώρα ανοίγει και θα αποδοθεί στους Αθηναίους;»
«Εκχώρηση δημόσιων αγαθών»
Κριτική στην δημιουργία της ΑΕ ασκείται από την ώρα που κατατέθηκε ως τροπολογία στη Βουλή και από εργαζομένους στο Υπουργείο Πολιτισμού στο οποίο άλλωστε υπάγεται ο αρχαιολογικός χώρος του Φιλοπάππου. Εξ αρχής σχολιάστηκε το γεγονός ότι την τροπολογία δεν συνυπέγραφε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αν και αφορά χώρους αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Με ανοικτή επιστολή τους 68 εργαζόμενοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών επισημαινουν πως «δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούμε σιωπηλοί την εκχώρηση των δημοσίων αγαθών και των μνημείων σε ανώνυμες εταιρείες που θα διαχειρίζονται τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία με μόνο κανόνα «τον κανόνα της ιδιωτικής οικονομίας». «Εμείς, οι εργαζόμενοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της αρχαίας πόλης, στην Εφορεία που έχει στη χωρική της αρμοδιότητα τους αντισυνταγματικά εκχωρούμενους χώρους, τους χώρους όπου εργαζόμαστε ως μισθοδοτούμενοι από το ελληνικό δημόσιο, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας με την πολιτική που χαράσσει το μοντέλο της τροπολογίας και καλούμε τους συλλόγους μας, τους συναδέλφους και κυρίως την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, να υπερασπιστεί το δημόσιο αγαθό της ιστορικής μνήμης και του αθηναϊκού τοπίου από τους «κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους.
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρώτα αποτελέσματα στο 20% της ενσωμάτωσης – Προβάδισμα Φάμελλου, δεύτερος ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr