Μέγας Αλέξανδρος: Επίδειξη ισχύος από Ελληνες, Αμερικανούς και Γάλλους πεζοναύτες
Οι ελληνικές ειδικές δυνάμεις έχουν αναδειχτεί σε μια «ήρεμη δύναμη» που γνωρίζει τα πάντα και δρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μόλις δυο ημέρες να πάρουν μια ανάσα και μόνο, θα έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μόλις ολοκληρωθεί η τριμερής άσκηση «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020». Την εν λόγω άσκηση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε Μαγνησία, Σκύρο και τον Αϊ Στράτη θα ακολουθήσει μια ακόμη μεγάλη διασυμμαχική άσκηση με τις χώρες των Βαλκανίων, με την ονομασία «ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ 2020». Η σελίδα μας δημοσιεύει αποκλειστικές εικόνες από τα Γλαφυρά Μαγνησίας, εκεί που εκπαιδεύονται Έλληνες, Γάλλοι και Αμερικανοί Πεζοναύτες.
Τακτικές περιπόλων, βολές εξοικείωσης με οπλισμό εκατέρωθεν. Αεροκινήσεις με τα Γαλλικά ΝΗ-90 Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών σε αποστολές, ψηλά στο βουνό των Κενταύρων.
Τις επόμενες ώρες σύμφωνα με πληροφορίες οι πεζοναύτες των τριών χωρών θα ανέβουν στο ελικοπτεροφόρο της Γαλλίας «Dixmude» και στελέχη με μέσα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών θα επιβιβαστούν σε ελληνικό αρματαγωγό.
Μάλιστα πριν λίγες ώρες, στο πλαίσιο της πρώτης άσκησης, μαχητικά F-16 Block 50 από την 347 Μοίρα «Περσέας» πήραν τα στοιχεία που τους καταδείκνυαν με τα συστήματα και τις τεχνικές τους οι Αμερικανοί Marines JTAC (Joint Terminal Attack Controller) κι έκαναν στα σημεία που τους υποδείκνυαν, εικονικούς βομβαρδισμούς.
Στη συγκεκριμένη άσκηση στοχοποίησης «στρατηγικών θέσεων» του αντιπάλου δεν θα μπορούσαν να λείπουν και στοιχεία των Ελληνικών Ειδικών Επιχειρήσεων που πλέον έχουν αναδειχτεί μέσα από μια πλειάδα κοινών εκπαιδεύσεων σε μια «ήρεμη δύναμη» που γνωρίζει τα πάντα και δρα με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο ώστε να διεκπεραιώσει την αποστολή.
Μέσα από αυτή την άσκηση, τουλάχιστον σε ελληνικό τακτικό επίπεδο οι πεζοναύτες δείχνουν πως επαναλαμβάνουν πολλά αντικείμενα τα οποία σίγουρα θα ξεδιπλωθούν στο Αρχιπέλαγος, αν κι όποτε αυτό απαιτηθεί και είναι ακόμη κι αυτό ένα μήνυμα πως το «Θαρσείν Χρη» της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στέκεται ισάξια δίπλα σε πεζοναύτες ισχυρών συμμάχων, σε τεχνογνωσία και σε μέσα.
Η Αργοναυτική Εκστρατεία του Ιάσoνα και το «Χρυσόμαλλο δέρας 2020»
Πάντως το γεγονός ότι αμέσως μετά τον «Μέγα Αλέξανδρο» η Ελλάδα φιλοξενεί έξι διαφορετικές χώρες, με τις πέντε που συμμετέχουν να είναι από τα Βαλκάνια αναδεικνύει τον περιφερειακό ρόλο που παίζει η χώρα μας, ως πυλώνας σταθερότητας σ’ ένα τόξο από την Βαλκανική έως την Αν. Μεσόγειο.
Είναι μια ακόμη πρώτης τάξεως ευκαιρία «προβολής ισχύος» της Ελλάδας αλλά και ενίσχυσης των αμυντικών δεσμών των χωρών που λαμβάνουν μέρος. Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες (σ.σ. όπως και στην άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος»), Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βουλγαρία και στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, πρέπει να γίνουν ένα, ώστε να φέρουν σε πέρας τα σενάρια που έχει σχεδιάσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού και πιο συγκεκριμένα η 34η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.
- Πρόκειται για άσκηση επιχειρησιακής υποστήριξης της Ειρήνης (Peace Support Operations) και σ’ αυτό το πλαίσιο στις δυνάμεις από τις επτά διαφορετικές χώρες, τους δίνεται η ευκαιρία της διαλειτουργικότητας μέσα από επιθετικές αεροκίνητες ενέργειες στις οποίες θα πάρει μέρος από την χώρα μας τόσο η 71ηΑερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, τα γνωστά «κόκκινα μπερέ» αλλά και οι λεγόμενες «Βόρειες Μοίρες» των Δυνάμεων Καταδρομών. Από αερομεταφορές δεν θα λείψουν φυσικά οι «SOF» των συμμετεχουσών χωρών.
- Άλματα ελεύθερης πτώσης από μεγάλα ύψη και διείσδυση πίσω από τις εχθρικές γραμμές με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών, την κατάδειξη κρίσιμων για τον αντίπαλο στόχων καθώς και δολιοφθορές κ.ο.κ.
- Ωστόσο οι επτά χώρες, δεν θα μείνουν μόνο στις αεροκίνητες και τις ειδικές επιχειρήσεις. Θα διεξαχθούν Εγγύς αεροπορική υποστήριξη, βολές βαρέων όπλων Πεζικού, βολές με άρματα μάχης αλλά και του Πυροβολικού.
Μέσα από αυτή τη διασυμμαχική άσκηση κυρίως με τις χώρες των Βαλκανίων, όπως και στην προγενέστερη αλλά με μικρότερη συμμετοχή «SALAMIS STORM», εκτιμούν στο Επιτελείο πως είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη διεύρυνση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Στρατών των συμμετεχουσών χωρών, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των επιχειρησιακών ικανοτήτων των Μονάδων αυτών καθώς επίσης και η δημιουργία πνεύματος αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, στο εμπλεκόμενο προσωπικό, με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ τους.
Πηγή: Hellas Journal
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr