Κρίσεις: Αυτοί είναι οι τέσσερις «μάχιμοι» αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων
H πρώτη φορά από το 2005 που αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναλαμβάνει ένας ανώτατος αξιωματικός ο οποίος προηγουμένως δεν είχε διατελέσει αρχηγός του Γενικού Επιτελείου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σε κρίσιμη χρονική συγκυρία πραγματοποιήθηκαν, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, οι κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Για τη νέα ηγεσία του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού αλλά και της Αεροπορίας, σε ένα κρίσιμο χρονικά και γεωπολιτικά σημείο, αποτελουν «κρας τεστ» οι ολοένα και αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, αλλά και η έκρυθμη κατάσταση σε Συρία και Λιβύη με τις τελευταίες επιθετικές ενέργειες των γειτόνων.
Πρόκειται για αρχηγούς που θεωρούνται «μάχιμοι» με άριστη εκπαίδευση και χαίρουν γενικής αναγνώρισης από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Mετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, αρχηγοί στις Ενοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν οι εξής:
- Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος
- Αρχηγός ΓΕΣ, ο αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης:
- Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος: Στυλιανός Πετράκης
- Αρχηγός ΓΕΑ παραμένει ο αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης.
Είναι η πρώτη φορά από το 2005 που αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναλαμβάνει ένας ανώτατος αξιωματικός ο οποίος προηγουμένως δεν είχε διατελέσει αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ναυτικού ή Αεροπορίας.
Τελευταία φορά που αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε επιλεγεί ένας εκ των εν ενεργεία αντιστρατήγων, αντιναυάρχων ή αντιπτεράρχων, όπως προβλέπεται από τον νόμο, ήταν το 2011, όταν ο Μιχαήλ Κωσταράκος προήχθη στον βαθμό του στρατηγού και ανέλαβε τα καθήκοντα του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης.
Δεκαπέντε χρόνια μετά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξε για τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ τον αντιστράτηγο Φλώρο, μέχρι σήμερα αρχηγό της 1ης Στρατιάς, ο οποίος με απόφαση του ΚΥΣΕΑ προάγεται στον βαθμό του στρατηγού.
Α/ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος
Ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1961, στη Χαλκίδα Ευβοίας. Mπήκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1979 και αποφοίτησε το 1983, ως ανθυπολοχαγός Πεζικού.
Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις προβλεπόμενες από τον βαθμό του εκπαιδεύσεις και τοποθετήθηκε διμοιρίτης στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του Σ.Ξ. και στη συνέχεια ως διοικητής Λόχου σε Μονάδα Πεζικού στη Ν. Σάμο.
Ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου, στην «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ», του Strategic Center for International Security (SCIS), του Πανεπιστημίου του ABERDEEN και Μεταπτυχιακού Τίτλου, στις «ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ» του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.
Είναι παντρεμένος με την Αννα-Μαρία Τσικρικώνη, οικονομολόγο, και έχει δύο κόρες, την Παναγιώτα 28 ετών, δικηγόρο, και τη Μαρία 19 ετών, φοιτήτρια στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει όλα τα προβλεπόμενα από τον βαθμό του Μετάλλια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και το Μετάλλιο συμμετοχής σε Ειρηνευτικές Αποστολές του ΝΑΤΟ.
Τον Δεκέμβριο του 2019 ο αντιστράτηγος Φλώρος, κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του εύελπι Σκαρλάτου Ρωσσέτη, αναφερόταν στην ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Οπως μετέδιδε το epiruspost.gr, ο αντιστράτηγος είχε ανέβει στο βήμα και απευθυνόμενος προς τους πολίτες είχε στείλει μήνυμα σε υψηλούς τόνους.
«Τα σκυλιά στη γειτονιά μας αλυχτάνε και φωνάζουνε. Συνήθως σκυλιά που φωνάζουν δεν δαγκώνουν. Να είστε όμως σίγουροι ότι είμαστε έτοιμοι. Αμα το σκυλί κόψει λουρί, θα του κάτσουμε μία στο κεφάλι και θα φύγει με την ουρά κάτω από τα σκέλια» είπε, για να συμπληρώσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες.
«Πάντα ήμασταν λιγότεροι και πάντα καταφέρναμε αυτό για το οποίο είμαστε όλοι περήφανοι… Το έθνος είναι μεγάλο γιατί οι καρδιές των Ελλήνων είναι ατσάλινες και μεγάλες… Είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για να μην πέσει κανένας άλλος. Να πέσουν αυτοί για τη δικιά τους πατρίδα και να διατηρήσουμε εμείς την δικιά μας ελεύθερη και περήφανη».
Σε δηλώσεις που έκανε λίγο αργότερα, ο αντιστράτηγος Φλώρος εξήρε την προσφορά της Ηπείρου στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του Εθνους.
«Η Ηπειρος έχει δώσει πολλά και πολλούς στο δέντρο της ελευθερίας» σημείωσε και στην ερώτηση αν το δέντρο αυτό κινδυνεύει συμπλήρωσε πως «το δέντρο δεν κινδυνεύει ποτέ. Το ποτίζουμε με αίμα αλλά και ιδρώτα κατά την διάρκεια της ειρηνικής περιόδου και της εκπαίδευσης που κάνουμε, προετοιμαζόμενοι για αυτό που ευχόμαστε να μην έρθει ποτέ αλλά αν έρθει θα είμαστε από την πλευρά του νικητή».
Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης
Ο αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης γεννήθηκε το 1962 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Εισήχθη το 1980 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1984 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού των Τεθωρακισμένων.
Φοίτησε σε όλες τις σχολές και τα σχολεία του όπλου του, καθώς και στη Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Αμυνας του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Defence College).
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε Μονάδες Τεθωρακισμένων, σε Επιτελεία Συγκροτημάτων-Σχηματισμών στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ. Ως διοικητής Μονάδας υπηρέτησε στη 12η ΕΜΑ και στην 5η ΕΜΑ
Εχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ και του Γ.Ε.ΕΘ.Α από το 2006 έως το 2009, στο ΓΕΕΘΑ/Κέντρου Χειρισμού Κρίσεων/Τμήμα Διεθνών Οργανισμών ως τμηματάρχης από το 2009 έως τον Ιούνιο του 2011, επιτελάρχης της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ Εβρου από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2012, διευθυντής ΔΙΣΧΕΑ/ΓΕΣ από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013, επιτελάρχης/ΓΕΠΣ από τον Απρίλιο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2014.
Ως διοικητής Σχηματισμού υπηρέτησε στην 79 ΑΔΤΕ (Σάμος) από τον Μάρτιο 2014 έως τον Μάρτιο του 2015. Τον Μάρτιο του 2015 τοποθετήθηκε διευθυντής ΔΕΠΙΧ/ΓΕΣ, μέχρι τον Μάρτιο του 2016.
Ανέλαβε τη διοίκηση της ΧVI Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού, που εδρεύει στο Διδυμότειχο, το 2016. Το έτος 2017 τοποθετήθηκε διοικητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Τιμήθηκε με τα προβλεπόμενα Παράσημα, Μετάλλια και Διαμνημονεύσεις. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Ιστορία Χωρών Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας. Είναι γνώστης της Αγγλικής γλώσσας.
Α/ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης
Ο αντιναύαρχος Στέλιος Πετράκης γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1961 στο Ρέθυμνο και είναι παντρεμένος με δύο παιδιά. Εχει υπηρετήσει σε μάχιμες μονάδες του ΠΝ ως αξιωματικός Επιστασιών, διευθυντής Διευθύνσεων, ως ύπαρχος και κυβερνήτης.
Επίσης έχει υπηρετήσει σαν Τμηματάρχης – Διευθυντής – Διοικητής σε υπηρεσίες ΓΕΝ – ΔΝΕ. Εχει διατελέσει ακόλουθος Αμυνας στο Κάιρο και Ναυτικός Ακόλουθος της Ελλάδας στη Ρώμη. Παρέλαβε καθήκοντα Υπαρχηγού ΓΕΝ στις 19 Ιαν. 2017.
Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης
Ο αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης είναι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Είναι υπεύθυνος για την άρτια οργάνωση, στελέχωση, εξοπλισμό, εκπαίδευση, αξιολόγηση, προπαρασκευή για πόλεμο και ετοιμότητα του συνόλου του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας.
Είναι μέλος του Συμβουλίου Αμυνας και του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και μαζί με τους Αρχηγούς των λοιπών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατιωτικός σύμβουλος του υπουργού Εθνικής Αμυνας.Ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 25 Ιανουαρίου 2019.
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr