Σκιάθος: Ο ήρωας καπετάνιος που με 8 μποφόρ έβγαλε 53 επιβάτες από πλοίο που κόλλησε στα αβαθή
Το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Πρωτέας» προσάραξε το βράδυ της Κυριακής στη βραχονησίδα Δασκαλονήσι. Μέσα σε ακραίες καιρικές συνθήκες, επιστρατεύτηκε ο Λάμπρος Χούμας με το σκάφος του «Καλυψώ» και απεγκλώβισε τους επιβάτες. Ο ίδιος περιγράφει στο ethnos.gr την επιχείρηση διάσωσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
O Λάμπρος Χούμας είναι ο ατρόμητος καπετάνιος της Σκιάθου και με το μήκους 25 μέτρων τουριστικό σκάφος του «Καλυψώ», έχει πάρει μέρος σε δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές.
Το βράδυ της Κυριακής μόλις ενημερώθηκε από το λιμεναρχείο Σκιάθου ότι το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Πρωτέας» είχε προσαράξει στα αβαθή της νησίδας Δασκαλονήσι, μόλις λίγα μίλια από το λιμάνι κινητοποίησε το πλήρωμά του και μαζί με 4 εθελοντές ανοίχτηκαν στο πέλαγος να βγάλουν στη στεριά τους 53 επιβάτες και τα 26 μέλη του πληρώματος.
«Η θάλασσα ήταν φουρτουνιασμένη. Είχε βοριά γύρω στα 8 μποφόρ και έβρεχε πολύ. Δεν βλέπαμε μπροστά μας. Αλλά έπρεπε να βγει ο κόσμος σώος στο λιμάνι» λέει ο Λάμπρος Χούμας, στο ethnos.gr.
To πλοίο «Πρωτέας» εκτελούσε το δρομολόγιο από το Βόλο προς τις Σποράδες. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Κυριακής αποβίβασε τους επιβάτες που είχαν προορισμό τη Σκιάθο και ξεκίνησε για τον επόμενο σταθμό του, την Γλώσσα Σκοπέλου. Εξω από το λιμάνι κι ενώ προσέγγιζε την βραχονησίδα Δασκαλονήσι, πάνω στην οποία υπάρχει φάρος, το πηδάλιο κόλλησε και το πλοίο έμεινε ακυβέρνητο στα αβαθή. Αμέσως σήμανε συναγερμός και προτεραιότητα του λιμεναρχείου ήταν να αποβιβαστεί ο κόσμος. «Κάναμε 4-5 φορές τον γύρο το πλοίου για να βρούμε το σωστό σημείο. Ο βοριάς μαστίγωνε τα πρόσωπά μας, ευτυχώς οι επιβάτες ήταν ψύχραιμοι. Ίσως επειδή ήταν κοντά στο λιμάνι και έβλεπαν τα φώτα στην ακτή» αναφέρει ο Λ. Χούμας.
Ο καπετάνιος του «Πρωτέα» άνοιξε τον καταπέλτη, από το Καλυψώ έριξαν την βαριά, μήκους 6 μέτρων σκάλα τους μέσα, και οι επιβάτες κατέβηκαν με ασφάλεια. Στη συνέχεια έβγαλαν και τις αποσκευές τους και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι, όπου είχε σημάνει γενικός συναγερμός. Ασθενοφόρα, οχήματα της αστυνομίας, υπάλληλοι του δήμου και πολλοί εθελοντές περίμεναν για να προσφέρουν βοήθεια. Ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή εκεί, μερίμνησε ώστε να μισθωθεί λεωφορείο και οι 53 επιβάτες -ανάμεσά τους πολλά παιδιά- να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο του νησιού. Σήμερα το πρωί αναχώρησαν με το πλοίο της γραμμής για την Σκόπελο και την Αλόννησο, ενώ το «Πρωτέας» αποκολλήθηκε και οδηγήθηκε από τα ρυμουλκά στο λιμάνι της Σκιάθου, όπου παραμένει μέχρι να ολοκληρωθεί η επιθεώρηση και να δοθεί η έγκριση για τον απόπλου. Από το εσωτερικό του έχουν απομακρυνθεί τα 6 αυτοκίνητα και τα 2 φορτηγά. Ο καπετάνιος και τα μέλη του πληρώματος διαβεβαιώνουν ότι από το συμβάν δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση ή εισροή υδάτων.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Λάμπρος Χούμας κλήθηκε να βοηθήσει. Το περασμένο καλοκαίρι κι ενώ είχε ξεσπάσει ένα δυνατό μπουρίνι το λιμεναρχείο τον ενημέρωσε πως ένα ιστιοπλοϊκό μέσα στο οποίο επέβαινε ένα ζευγάρι Βρετανών με τα δύο μικρά κορίτσια τους, είχε παρασυρθεί από τα μανιασμένα κύματα. Το σκάφος ήταν αραγμένο στην παραλία των Κουκουναριών, οι άνεμοι τους παρέσυραν και ο Βρετανός, που χειριζόταν το πηδάλιο, δεν μπορούσε να το επιστρέψει στην ακτή, έτσι εκείνο έφευγε στα ανοιχτά. «Ήταν μια πολύ δύσκολη διάσωση. Για περίπου 2,5 ώρες το σκάφος ήταν χαμένος στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Το εντοπίσαμε στις 3 τα ξημερώματα, αλλά και τότε δεν μπορέσαμε εύκολα να το προσεγγίσουμε. Ο αέρας έπαιρνε το σχοινί που ρίχναμε και το πετούσε πίσω στη θάλασσα. Αυτό γινόταν για ώρα. Φοβηθήκαμε ότι οι άνθρωποι θα πνιγούν», εξηγεί.
Ενα ανάλογο περιστατικό, που συνέβη το καλοκαίρι του 2018 έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη του. Ένα σκάφος αναψυχής με 10 Ρουμάνους τουρίστες, μεταξύ των οποίων οικογένειες με παιδιά, έπλεε ακυβέρνητο στο βόρειο τμήμα του νησιού, μακριά από την παραλία Λαλάρια και είχε πάρει κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη. Ο Λάμπρος Χούμας ειδοποιήθηκε και έσπευσε για βοήθεια, αλλά ο κυματισμός ήταν τέτοιος που ο Ρουμάνος δεν μπορούσε να ελέγξει το πηδάλιο. Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες και τα παιδιά ούρλιαζαν, το σκάφος έπλεε σαν καρυδότσουφλο πάνω στα κύματα και υπήρχε κίνδυνος να ανατραπεί.
«Η ψυχραιμία μας, έχει σώσει πολύ κόσμο. Το σκαρί μας είναι δυνατό, το καλοκαίρι κουβαλάμε μέχρι και 200 τουρίστες την φορά και κάνουμε τον γύρο του νησιού, πηγαίνουμε στην Σκόπελο, έχουμε εμπειρία και γνώση. Κυρίως όμως εγώ και το πλήρωμα, αγαπάμε τη θάλασσα και την σεβόμαστε. Όσοι κρατούν πηδάλιο, πρέπει να θυμούνται πως η θάλασσα απαιτεί σεβασμό. Για να την απολαμβάνουμε όσο περισσότερο γίνεται». Αυτή είναι και η ευχή του για το 2020.
Εκεχειρία με... αστερίσκους στον Λίβανο: Το «αλλά» του Νετανιάχου, οι λόγοι που τον έκαναν να πει «ναι» και η νέα απειλή
Σειρά ιατρικών και διοικητικών παραλείψεων στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο - «Έψαχνα γιατρούς και δεν έβρισκα»
Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, αλλά ούτε και ο λαός του Λιβάνου
Τέμπη: «Κόκκινο» για το βίντεο της Λεπτοκαρυάς - Δεν πιστοποιείται η ώρα διέλευσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr