Πρόσφυγες άφησαν στο δέντρο στο Σύνταγμα τα 18 άρθρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Τα δέματα αυτά «ήρθαν μέχρι το χριστουγεννιάτικο δέντρο για να θυμίσουν τις αξίες αυτές που είναι γραμμένες τουλάχιστον στο χαρτί», τονίζουν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε μια συμβολική κίνηση, εμπνευσμένη από το κλίμα των ημερών, προχώρησαν μέλη της προσφυγικής κατάληψης Νοταρά 26 των Εξαρχείων, τα οποία περπάτησαν έως πλατεία Συντάγματος, για να αφήσουν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο 18 «δώρα», όσα και τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας σε ανακοίνωσή τους ότι τα δέματα αυτά «ήρθαν μέχρι το χριστουγεννιάτικο δέντρο για να θυμίσουν τις αξίες αυτές που είναι γραμμένες τουλάχιστον στο χαρτί».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση που δημοσίευσε η κοινότητα για τη δράση της στο Facebook:
«Οι πρόσφυγες επιστρέφουν πίσω τα Χριστούγεννα τις "Ευρωπαϊκές Αξίες" που έχουν χαθεί.
Το απόγευμα της 24ης Δεκεμβρίου η κοινότητα της προσφυγικής κατάληψης Νοταρά 26, κινήθηκε προς το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος για να επιστρέψει τις "Ευρωπαϊκές αξίες" στους ευρωπαίους πολίτες. 18 δέματα (δώρα) σύμφωνα με τα 18 άρθρα της Ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήρθαν μέχρι το χριστουγεννιάτικο δέντρο για να θυμίσουν τις αξίες αυτές που είναι γραμμένες τουλάχιστον στο χαρτί. Σε αντίθεση υπήρχαν εικόνες για το πως πραγματικά αυτές οι "αξίες" και τα "δικαιώματα" στην πραγματικότητα λειτουργούν. Σε αυτή τους τη δήλωση τα ευρωπαϊκά κράτη ισχυρίζονται πως θα τιμήσουν αυτές τις αρχές, αλλά οι άνθρωποι "από τα κάτω" ακόμη αναρωτιούνται που θα τις βρουν.
«Δεν είμαστε τρείς, δεν είμαστε οι "μάγοι με τα δώρα", και δεν ήρθαμε για να δημιουργήσουμε κανένα είδωλο κανενός νεογέννητου. Είμαστε χιλιάδες, αρνούμαστε βασίλεια και είδωλα, και επιζητούμε μια κοινωνία με σεβασμό και ίσα δικαιώματα για όλους. Ακόμη και αν προερχόμαστε από τα ίδια μέρη που ήρθαν οι τρεις αυτοί μυθολογικοί «μάγοι» δύο χιλιετίες πριν, οι λόγοι του ταξιδιού μας είναι εντελώς διαφορετικοί. Ξεφύγαμε από πολέμους, δικτατορίες, βασανιστήρια, λιμούς, εθνικές και βάση φύλου διακρίσεις. Ήρθαμε εδώ για να βρούμε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής.
Ακόμη και αν γνωρίζουμε πως όλες αυτές οι τραγωδίες στις χώρες μας ξεκινούν και ελέγχονται από το δυτικό κόσμο και κατ’ επέκταση την Ευρώπη, πιστεύαμε πως φτάνοντας σε αυτούς τους "άγιους τόπους" εδώ, θα μας φέρονταν σαν ανθρώπινες υπάρξεις. Αλλά οι θεσμοί και τα ιδρύματα που υποτίθεται πως έχουν δημιουργηθεί για να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα χειρότερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κυβερνήσεις των κρατών και η Frontex, ήδη μας φυλακίζουν στις χώρες του Μαγκρέμπ μέσω των συμβάσεων που έχουν υπογράψει, ήδη ανέχονται την σκλαβιά μας στην Λιβύη και στην Τουρκία, μας αφήνουν να πνιγούμε ή και μας πνίγουν στη Μεσόγειο, μας επαναπροωθούν έξω από κάθε νομικό πλαίσιο, μας βάζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μέσα σε συνθήκες εξαθλίωσης, μας απομονώνουν κοινωνικά και ψυχολογικά. Ακόμη κάποιοι πολιτικοί μας θεωρούν ανθρώπους κατώτερης αξίας και "αποδιοπομπαίους τράγους", το οποίο επιφέρει μίσος, ρατσιστική βία και πογκρόμ.
Από την άλλη πλευρά συναντάμε ανθρώπους γεμάτους αλληλεγγύη που αγωνίζονται για αντίστοιχα προβλήματα, όπως εμείς. Βρήκαμε ένα σπίτι και μια κοινότητα σε ένα κατειλημμένο κτήριο, μαζί με ανθρώπους από πολλά διαφορετικά υπόβαθρα. Και βλέπουμε πως αυτές οι αξίες πραγματικά υπάρχουν- ακόμη και σε μικρή κλίμακα. Δεν ζητούμε τίποτα από τους θεσμούς που είναι προφανώς υποκριτές, απλά ελπίζουμε να βρούμε περισσότερους ανθρώπους που μοιράζονται αυτές τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες ώστε να χτίσουμε συλλογικά περισσότερες και μεγαλύτερες κοινότητες»
Έτσι άφησαν τα δώρα τους κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και έφυγαν ελπίζοντας πως κάποια στιγμή οι "άνθρωποι" θα καταφέρουμε να βρούμε τις εκλιπούσες αρχές και ιδανικά μας, και να ξαναγίνουμε Άνθρωποι.
Σύνταγμα, Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2019».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr