Ώριμοι για χρήση νέων τεχνολογιών -ακόμη και για την ψήφο τους- οι πολίτες
Ενδιαφέροντα αποτελέσματα από την έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων "Interview"🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Έτοιμοι να ψηφίσουν μέσω του κινητού τους, της ταμπλέτας ή τους υπολογιστή τους, αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, θα ήταν πάνω από οκτώ στους δέκα (81,4%) ψηφοφόρους, που απάντησαν μέσω Διαδικτύου σε σχετικό ερωτηματολόγιο της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview ("ναι" και "μάλλον ναι"), ενώ την ίδια απάντηση έδωσαν και περίπου έξι στους δέκα (59,6%), οι οποίοι το συμπλήρωσαν τηλεφωνικά. Αντίθετα, "όχι" και "μάλλον όχι" δήλωσε το 36,6% όσων απάντησαν τηλεφωνικά και το 16,7% των ερωτηθέντων μέσω web. Γενικά η κοινή γνώμη εμφανίζεται πιο “ώριμη” και καταρτισμένη στο επίπεδο της χρήσης των νέων τεχνολογιών, ακόμη και για την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος, όπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα της Interview, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 705 ατόμων εκ των οποίων 300 απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο τηλεφωνικά και 405 μέσω του web.
Η έρευνα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση με τίτλο «Ο εκσυγχρονισμός της εκλογικής διαδικασίας», που διοργανώθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη από το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών των τμημάτων Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών «Διακυβέρνηση-Περιφερειακή Ανάπτυξη», το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών «Πολιτική Ανάλυση» και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημόσιας Διοίκησης» υπό την αιγίδα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ερωτήθηκαν ακόμη ποιος τρόπος ψηφοφορίας (ο παραδοσιακός στην κάλπη ή ο ηλεκτρονικός μέσω Διαδικτύου) είναι κατά την άποψή τους πιο ευάλωτος στη νοθεία: το 32,3% όσων απάντησαν μέσω τηλεφώνου και το 39,7% όσων συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο μέσω Web δήλωσαν πως ο παραδοσιακός τρόπος είναι πιο ευάλωτος τρόπος στη νοθεία, ενώ για την ηλεκτρονική ψηφοφορία τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 40,4% (για τους ερωτηθέντες μέσω τηλεφώνου) και 39,2% (για όσους συμμετείχαν μέσω Web). Αυτό σημαίνει, κατά τους μελετητές, ότι σε μεγάλο βαθμό είναι μοιρασμένες οι απόψεις των συμμετεχόντων στην έρευνα για το ποιος τρόπος ψηφοφορίας είναι πιο ευάλωτος στη νοθεία.
Στο ερώτημα για τα αίτια εξαιτίας των οποίων απείχαν από τις εκλογές την τελευταία φορά, αν απείχαν (μέχρι δύο απαντήσεις), τα υψηλότερα ποσοστά συγκέντρωσε η μακρινή απόσταση από τον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος (36,8% των ερωτηθέντων μέσω τηλεφώνου και 39% όσων συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο μέσω web), ενώ ακολούθησαν -με μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δύο κατηγορίες ερωτηθέντων- οι λόγοι ανωτέρας βίας (26,5% και 33,2% αντίστοιχα) και η έλλειψη ενδιαφέροντος για την πολιτική (29,4% και 18,7%).
Στην έρευνα γίνεται μνεία και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία (I-Voting) στην Εσθονία, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2005, χάρη στην οποία το 44% των Εσθονών ψηφίζει πλέον μέσω Διαδικτύου, ενώ εξοικονομούνται 11.000 ημέρες εργασίας για κάθε εκλογική αναμέτρηση. H Εσθονία είναι ίσως η μόνη χώρα στον κόσμο, όπου το 99% των δημόσιων υπηρεσιών είναι διαθέσιμες online 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα.
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr