Πολυτεχνείο: Οι «νίκες» και οι «ήττες» της Ελληνικής Αστυνομίας
Η Αστυνομία έθεσε χθες σε εφαρμογή το δόγμα μηδενικής ανοχής, καθώς, εκτός από τον «πόλεμο της ταράτσας», επεδίωξε να κερδίσει και τον «πόλεμο της πλατείας»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Το δόγμα της πρόληψης λειτούργησε. Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα ήταν, σχετικά, περιορισμένης έκτασης. Τα χειρότερα απετράπησαν».
Η φράση ανήκει σε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο θεωρεί πετυχημένο το σχέδιο για την περιφρούρηση της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Τα επεισόδια περιορίστηκαν, για ακόμα μία φορά, στα Εξάρχεια. Εκεί, ωστόσο, υπήρξαν χειρισμοί της ΕΛ.ΑΣ. που εγείρουν ερωτήματα και αφορούν στις σοβαρές καταγγελίες για χρήση βίας από τα ΜΑΤ σε βάρος μίας 20χρονης και ενός δημοσιογράφου. Η 20χρονη, όπως και ο δημοσιογράφος, κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από αστυνομικούς που τους ξυλοκόπησαν.
Οι σοβαρές καταγγελίες για αστυνομική βία «αμαύρωσαν» την εικόνα μίας καλά προετοιμασμένης Αστυνομίας, που έλαβε μέτρα πρόληψης για να μη μετατραπούν σε ορμητήρια κουκουλοφόρων ταράτσες κτιρίων. Η Αστυνομία είχε την πληροφόρηση ότι οι κουκουλοφόροι δεν θα χρησιμοποιήσουν ως ορμητήρια πανεπιστημιακά ιδρύματα, υπό τον φόβο εφόδου των αστυνομικών δυνάμεων και κατ’ επέκταση μαζικών συλλήψεων.
Έτσι, υπήρχε εδώ και πολλές ημέρες η εκτίμηση ότι θα χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια ταράτσες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέπτυξαν ένα κλοιό ασφαλείας γύρω από συγκεκριμένους δρόμους, σε μία προσπάθεια να κερδίσει η Αστυνομία τον «πόλεμο της ταράτσας». Σε αυτό βοήθησε και η κατόπτευση από αέρος με τη χρήση drones της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία συνέδραμαν στον εντοπισμό πολεμοφοδίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα drones «σκάναραν» τις ταράτσες των πολυκατοικιών δίνοντας live εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ.
Έτσι, σε δώμα κτιρίου στην οδό Σπύρου Τρικούπη πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επιχείρηση, με αποτέλεσμα να βρεθούν μολότοφ, αντιασφυξιογόνες μάσκες, γάντια, πέτρες και άλλα αντικείμενα. Εκεί συνελήφθησαν έξι άτομα. Ανάλογη έρευνα έγινε σε κτίριο στην οδό Στουρνάρη, κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, όπου συνελήφθησαν δύο άτομα. Οι έρευνες αυτές έγιναν νωρίς το απόγευμα, με αποτέλεσμα πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια στα Εξάρχεια να περάσει το μήνυμα ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είναι διατεθειμένες να ανέβουν -αν παραστεί ανάγκη- σε κτίρια και να προχωρήσουν σε συλλήψεις.
Η Αστυνομία έθεσε χθες σε εφαρμογή το δόγμα μηδενικής ανοχής, καθώς, εκτός από τον «πόλεμο της ταράτσας», επιδίωξε να κερδίσει και τον «πόλεμο της πλατείας».
Οι εντολές από το επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ ήταν οι αστυνομικοί να «πατήσουν» στην πλατεία Εξαρχείων σε κάθε περίπτωση που χρειάζεται να καταδιώξουν κουκουλοφόρους.
Διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν περικυκλώσει την πλατεία, επιχείρησαν και εντός αυτής, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι από τις συνολικά 28 συλλήψεις, οι 20 έγιναν στην πλατεία Εξαρχείων. Τα 20 άτομα κατηγορούνταν ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις σε βάρος των ΜΑΤ.
Το πρώτο κρας τεστ
Η περιφρούρηση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο ήταν το πρώτο δυνατό κρας τεστ επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όσον αφορά στη διαχείριση τόσο πολυπληθών πορειών. Στη λεωφόρο Κατεχάκη θεωρούν το χθεσινό κρας τεστ πετυχημένο. Μάλιστα, εκδόθηκε χθες ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ. που ανέφερε ότι «οι εκδηλώσεις εξελίχθηκαν ομαλά».
Το επόμενο έρχεται σε τρεις εβδομάδες, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο φόβος της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι μόνο τα εκτεταμένα επεισόδια αλλά και οι καταδρομικές επιθέσεις σε στόχους εκτός κέντρου Αθήνας. Για τον λόγο αυτόν η Αστυνομία θα παραμείνει σε επιφυλακή για, τουλάχιστον, τρεις ακόμα εβδομάδες.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr