Έβρος: Τροπολογία «ανάσα» για τις αυθαίρετες καλύβες του Δέλτα (pics)
Η διετής περίοδος αναστολής εκτέλεσης ποινών έληξε και οι ακρίτες απειλούνται με εξοντωτικά πρόστιμα, κατεδαφίσεις και κατασχέσεις - Πρόβλεψη για διετή παράταση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τροπολογία πέντε Θρακιωτών βουλευτών δίνει ελπίδα για «ανάσα» στους ιδιοκτήτες των 168 αυθαίρετων καλυβών στο Δέλτα του Έβρου. Οι ψαράδες, οι κυνηγοί και οι κτηνοτρόφοι που τις χρησιμοποιούν ως προσωρινά καταφύγια και αποθήκες φύλαξης εργαλείων απειλούνται με εξοντωτικά πρόστιμα, κατεδαφίσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καθώς έληξε πριν από λίγες μέρες η διετής περίοδος αναστολής εκτέλεσης των αντίστοιχων αποφάσεων, χωρίς να δοθεί η οριστική λύση.
Η τροπολογία των πέντε βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη Θράκη προβλέπει διετή παράταση της περιόδου αναστολής επιβολής των ποινών και προστίμων, προκειμένου να προωθηθεί στο ίδιο διάστημα το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Εισάγεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει και ρυθμίσεις των Υγείας, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και θα ψηφιστεί την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, στη Βουλή. Πιθανή υιοθέτησή της αναμένεται να ανακουφίσει τους ακρίτες του Δέλτα, οι οποίοι ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας, όμηροι μια εκκρεμότητας που χρονίζει.
Η τροπολογία κατατέθηκε με πρωτοβουλία των βουλευτών της ΝΔ στον Έβρο, Αναστάσιου Δημοσχάκη, Χρήστου Δερμεντζόπουλου και Σταύρου Κελέτση, ενώ υπογράφηκε και από τους βουλευτές Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ξάνθης Μιχάλη Τσιλιγγίρη.
«Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προβλέψει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα ρυθμίζει την χρήση των κατασκευών, αλλά δεν το έκανε στα χρονικά όρια των δύο ετών που προβλέφθηκαν για την αναστολή εκτέλεσης των ποινών. Η προθεσμία αυτή εξέπνευσε και η εκκρεμότητα παραμένει. Με την τροπολογία προβλέπουμε την αύξηση της προθεσμίας από δύο σε τέσσερα χρόνια», εξήγησε στο ethnos.gr ο κ. Δημοσχάκης και πρόσθεσε: «Στο διάστημα αυτό θα προωθήσουμε τη λύση που θα δίνει προοπτική στην ευαίσθητη και προστατευόμενη αυτή περιοχή, χωρίς αναταράξεις για τους χρήστες των κατασκευών. Η οριστική άρση της εκκρεμότητας θα ανοίξει το δρόμο για την διαμόρφωση καλαίσθητων και ομοιόμορφων καλυβών, σε αρχιτεκτονικό ρυθμό και με υλικά που να εναρμονίζονται με τη φύση και το περιβάλλον».
Σε σύνολο 168 ιδιοκτητών καλυβών που υπάρχουν στο Δέλτα, οι 108 έχουν απογραφεί επίσημα, με τα ονόματα των ιδιοκτητών τους, ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν χωρίς επίσημα γνωστό ιδιοκτήτη. Στο σύνολό τους οι 108 βαρύνονται με αποφάσεις κατεδάφισης και πρόστιμα από την Πολεοδομία.
Μετά τη λήξη της διετούς περιόδου αναστολής εκτέλεσης, στις 3 Νοεμβρίου, οι ιδιοκτήτες απειλούνται με άμεση εκτέλεση των προστίμων, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς. Παράλληλα, το Δασαρχείο υποχρεούται να τους επιβάλει και ειδικό πρόστιμο διατήρησης των αυθαίρετων κατασκευών, ύψος 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κάθε μέρα που διατηρούνται οι καλύβες. Αυτό αντιστοιχεί σε 40-60 ευρώ ημερησίως και ουσιαστικά θα τους υποχρεώσει να κατεδαφίσουν τις καλύβες με δικά τους έξοδα.
«Αυτή η απειλή κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας επί χρόνια», λέει στο ethnos.gr ο Θανάσης Καμηλάρης, ένας από τους εμβληματικούς «ανθρώπους του Δέλτα», οι οποίοι προβάλλουν και τον ρόλο τους ως εθνοφρουρών σε μια ευαίσθητη περιοχή στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
«Ελπίζουμε να ψηφιστεί η τροπολογία που θα μας δώσει μια ανάσα για δύο χρόνια. Αλλά κυρίως ελπίζουμε να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα δώσει την οριστική λύση, σε αυτό το διάστημα», τόνισε ο ίδιος.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr