Βαγγέλης Μαρινάκης: Βίος και πολιτεία του Έλληνα... wannabe Μπερλουσκόνι
Oι ομοιότητες του επιχειρηματία με τον πρώην καβαλιέρε στην υπερσυγκέντρωση μέσων ενημέρωσης και οι κινήσεις του στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και της πολιτικής, όπως αναλύονται από το Εθνος της Κυριακής.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
«Δεν είμαι Μπερλουσκόνι, είμαι ο Μαρινάκης που έρχομαι από τον Πειραιά» δήλωνε αυτάρεσκα πριν από περίπου πέντε μήνες σε πολύωρη συνέντευξή του με φόντο τα ψαροκάικα του Μικρολίμανου ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, αποποιούμενος οποιαδήποτε ομοιότητα με τον πάλαι ποτέ πρωθυπουργό της γειτονικής Ιταλίας.
Όσον αφορά το παρουσιαστικό του αλλά και τον τρόπο που κινείται ως «πολιτικό ζώο», με την αριστοτελική έννοια του όρου, προφανώς και δεν προσιδιάζει με τον Μιλανέζο πρώην καβαλιέρε. Στον τρόπο όμως που κινείται στον χώρο των media δεν μπορείς παρά να διακρίνεις ουκ ολίγες ομοιότητες, με βασικότερη αυτή του συγκεντρωτισμού μιας γκάμας εκ των σημαντικότερων μέσων ενημέρωσης της χώρας και με άγριες διαθέσεις να επεκταθεί και στη συνδρομητική τηλεόραση αλλά και στις τηλεπικοινωνίες και στο Ιντερνετ.
Μόλις πριν από λίγες μέρες κατάφερε να εντάξει στο παλμαρέ του το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ήτοι την επίζηλη ταινιοθήκη, το αρχείο και τον τίτλο του καναλιού. Στον πλειοδοτικό διαγωνισμό που προηγήθηκε η κυπριακή εταιρεία Liquorina Limited προσέφερε 33 εκατομμύρια ευρώ και η δική του, η Alter Ego, 33.999.999 ευρώ. Συνήθως στους πλειστηριασμούς οι εταιρείες βάζουν ένα ευρώ παραπάνω από το «στρογγυλό» νούμερο και όχι ένα ευρώ παρακάτω. Αυτήν τη φορά έγινε το ανάποδο.
Μεγάλο «κούρεμα»
Με το Mega o όμιλος διογκώθηκε επικίνδυνα, αφού ήρθε να προστεθεί στον ήδη υπάρχοντα διαδικτυακό-δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό One, στην εξαγορά του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (τουτέστιν πρώτιστα στις εφημερίδες «Το Βήμα», «Τα Νέα» και την ιστοσελίδα in.gr), ενώ και το πρακτορείο διανομής Τύπου «Άργος» φέρεται να ανήκει στη σφαίρα επιρροής του, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τον έλεγχο της διανομής και της τιμολογιακής πολιτικής των ανταγωνιστικών προς εκείνον εντύπων.
Παράλληλα, πληροφορίες τον εμφανίζουν ως ενδιαφερόμενο για την απόκτηση της ιστοσελίδας της οικονομικής εφημερίδας «Ναυτεμπορική», ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι σκέφτεται να μπει και στον χώρο των τηλεπικοινωνιών εξαγοράζοντας εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Το σίγουρο είναι ότι κινείται προς την εξαγορά με «κούρεμα» σχεδόν όλων των χρεών της εταιρείας Forthnet και μέσω αυτής της συνδρομητικής πλατφόρμας της Nova.
Γι’ αυτή την τελευταία κίνηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εγείρουν μέχρι και σήμερα ζητήματα ελεύθερου ανταγωνισμού και μονοπωλιακών προθέσεων, καθώς η Nova έχει αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσότερων ποδοσφαιρικών ομάδων της Super League. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και σε επιστολή που έστειλε προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο τέως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης Νίκος Παππάς µαζί µε τους βουλευτές Μάριο Κάτση, Πάνο Σκουρολιάκο και Ιωάννη Μπουρνού, «τα συνδροµητικά κανάλια Novasports έχουν σε ισχύ συµφωνίες για τα εντός έδρας παιχνίδια των περισσότερων ΠΑΕ, δηλαδή των ΠΑΕ ΑΕΚ, ΑΕΛ, Αρης, Αστέρας Τρίπολης, Βόλος Νέος Ποδοσφαιρικός Σύλλογος, Ολυµπιακός, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος και ΟΦΗ, ενώ από την άλλη µεριά µε κυβερνητική πρωτοβουλία, εκπεφρασµένη σαφώς και διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, µειώθηκε ο αριθµός των ΠΑΕ, των οποίων τα τηλεοπτικά δικαιώµατα κατείχε η ΕΡΤ, µε αποτέλεσµα οι ΠΑΕ ΠΑΟ και Αρης να µεταφέρουν τα τηλεοπτικά τους δικαιώµατα στα συνδροµητικά κανάλια της Nova.
Με δεδοµένο ότι η εταιρεία Alter Ego ελέγχεται από τον συγκεκριµένο επιχειρηµατία, ο οποίος είναι ταυτόχρονα µεγαλοµέτοχος της ΠΑΕ Ολυµπιακός, γεννάται το εύλογο και κρίσιµο ερώτηµα, εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί η παραπάνω εξαγορά, εάν υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισµού και της υγιούς επιχειρηµατικότητας».
Ωστόσο, µάλλον σκούρα αναµένεται να τα βρει ο Β. Μαρινάκης µε την εξαγορά της Nova και αυτό διότι η Επιτροπή Ανταγωνισµού µε απάντησή της στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει πως το επίµαχο deal έχει µπει στο µικροσκόπιό της τονίζοντας ότι θα εφαρµοστεί ο νόµος περί συγκεντρώσεων και οι διατάξεις για την προστασία της λειτουργίας του ελεύθερου ανταγωνισµού στην περίπτωση εξαγοράς της Forthnet/ Nova από την Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Επιτροπής Ανταγωνισµού στους τοµεάρχες Οικονοµίας, Ψηφιακής Πολιτικής και Πολιτισµού, Νίκο Παππά, Μάριο Κάτση, Πάνο Σκουρολιάκο, αντίστοιχα, καθώς και στον αναπληρωτή τοµεάρχη Αθλητισµού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννη Μπουρνού. Η Επιτροπή επισηµαίνει ακόµη ότι παρακολουθεί την υπόθεση τόσο από τα δηµοσιεύµατα όσο και από τις επερωτήσεις των βουλευτών της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο, ωστόσο τονίζει πως µέχρι σήµερα δεν της έχει γνωστοποιηθεί ακόµη η παραπάνω συγκέντρωση.
Πολλοί φοβούνται ότι σε περίπτωση που για τον οποιονδήποτε λόγο η «ωρολογιακή βόµβα» των µιντιακών επιχειρήσεων Μαρινάκη σκάσει, είτε επειδή ο ίδιος θα θελήσει να αποσυρθεί από τον χώρο είτε αναγκαστεί, όπως για παράδειγµα έπραξαν παραδοσιακοί εκδότες και εν γένει άνθρωποι του Τύπου λόγω της κρίσης, τότε οι επιπτώσεις στα εγχώρια µέσα ενηµέρωσης θα είναι ανυπολόγιστες και χιλιάδες εργαζόµενοι του Τύπου θα βρεθούν από τη µια στιγµή στην άλλη στον… δρόµο. Το παρελθόν έχει δείξει πως η πιθανή κατάρρευση ενός µέσου ενηµέρωσης µπορεί να εξελιχθεί σε ντόµινο και για τα υπόλοιπα «µαγαζιά» του ίδιου επιχειρηµατία.
Πριν από 52 χρόνια
Ο γνωστός εφοπλιστής, µεγαλοµέτοχος της ΠΑΕ Ολυµπιακός, καναλάρχης, εκδότης εφηµερίδων, σχετιζόµενος µε το µονοπώλιο διανοµής του Τύπου και δηµοτικός σύµβουλος Πειραιά, γεννήθηκε πριν από 52 χρόνια στον Πειραιά. Από µικρός γνώρισε τον κόσµο των επιχειρήσεων και της πολιτικής. Ο εύπορος παππούς του, Απόστολος Μαρινάκης, µε καταγωγή από το Ηράκλειο, διατηρούσε ένα από τα γνωστότερα χυτήρια της Κρήτης.
Εφτιαχνε καµπάνες για τις εκκλησίες του νησιού (αρκετές εκ των οποίων κοσµούν µέχρι και σήµερα τις εκκλησίες της περιοχής), ενώ είχε φτάσει στο σηµείο να πραγµατοποιεί εξαγωγές στη Γαλλία, την Ιταλία και τις ∆αλµατικές ακτές, αλλά µε την εισβολή των Γερµανών στην Ελλάδα η επιχείρηση καταστράφηκε οικονοµικά.
Ο πατέρας του νυν «βαρόνου» των media, Μιλτιάδης, κατά τη διάρκεια της Κατοχής µετείχε στην Αντίσταση ως εφηβικό µέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου. Ακολούθως φοίτησε στη Σχολή Εµπορικού Ναυτικού και εργάστηκε για κάποιο χρονικό διάστηµα στο µηχανουργείο του αδελφού του.
Αρχές της δεκαετίας του ’60 εγκαταστάθηκε στον Πειραιά δουλεύοντας σε επισκευές πλοίων. Κατόπιν νυµφεύθηκε την Ειρήνη Καρακατσάνη, απόγονο της οικογένειας Υψηλάντη µε καταγωγή από τον Πόντο και στις 30 Ιουλίου 1967 έφεραν στον κόσµο τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Οταν ο νυν µεγαλοεπιχειρηµατίας ήταν τριών ετών, το 1970, ο πατέρας του ίδρυσε την εταιρεία Vanimar, αποκτώντας παράλληλα το πρώτο του πλοίο.
Στο γήπεδο
Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης έπαιρνε τον γιο του παντού και του µάθαινε τη ζωή. Στο γραφείο, στις εκδηλώσεις, στα ταξίδια και βέβαια στο γήπεδο «Καραϊσκάκη» προκειµένου να παρακολουθήσουν τον Ολυµπιακό. Αλλωστε από το 1979 είχε αναλάβει µαζί µε άλλους δέκα εφοπλιστές τη διοίκηση της ΠΑΕ, διατελώντας γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τµήµατος.
Εκείνος ήταν που ανακάλυψε τον Νίκο Βαµβακούλα παίρνοντάς τον από µια οµάδα του Λαυρίου, ενώ καθιέρωσε και τον Νίκο Σαργκάνη ως πρώτο τερµατοφύλακα στην «ερυθρόλευκη» οµάδα. Ήταν µάλιστα ένας από τους δύο µετόχους που δεν πούλησαν το 1987 το µερίδιό τους στον Γιώργο Κοσκωτά – αυτός και ο Λουκάς Χατζηιωάννου.
Ο Βαγγέλης εκείνα τα χρόνια ήταν ένα κράµα ευγενικού παιδιού και τσαµπουκά. Σε ηλικία 15 ετών, το 1982, έκανε κοπάνα από το σχολείο και πήγε µε πέντε φίλους του στο γήπεδο της Λεωφόρου, προκειµένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα της οµάδας του µε τον Παναθηναϊκό για τη δεύτερη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Ηταν παιχνίδι νοκ άουτ που έµελλε να κριθεί στην παράταση.
Ο επεισοδιακός αγώνας τελείωσε 3-2 υπέρ του Παναθηναϊκού. Τα δύο γκολ της αθηναϊκής οµάδας µπήκαν µε πέναλτι, ενώ στον Ολυµπιακό είχε ακυρωθεί ένα κανονικό γκολ. Οταν άκουσε τον κόσµο να βρίζει εν χορώ τον πατέρα του που καθόταν στον πάγκο, εξανέστη, σηκώθηκε όρθιος και ενεπλάκη σε καβγά.
Λίγο καιρό αργότερα µετακόµισε στη Μεγάλη Βρετανία. Εκεί θα τελειώσει τη ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση και ακολούθως θα σπουδάσει ∆ιοίκηση ∆ιεθνών Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήµιο Watford της Μεγάλης Βρετανίας. Όταν πήρε το πτυχίο του, έµεινε στη Γηραιά Αλβιώνα και για µεταπτυχιακό δίπλωµα στις διεθνείς σχέσεις. Κατόπιν ξεκίνησε να εργάζεται ως εκπαιδευόµενος ναυλοµεσίτης στον τοµέα της αγοραπωλησίας πλοίων πριν ιδρύσει τη δική του εταιρεία στην ηλικία των 23 ετών.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπαδόπουλος
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr