Βρασνά: Σύγκρουση για τους πρόσφυγες ακόμη και μέσα στις οικογένειες
Ξαδέλφια, συνιδιοκτήτες ξενοδοχείου, ερίζουν για το αν θα μισθωθούν δωμάτια σε πρόσφυγες - Απειλές και επικίνδυνα τοξικό κλίμα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Δύο ξαδέλφια διατηρούν από κοινού μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα 20 δωματίων στην Παραλία Βρασνών Θεσσαλονίκης. Η ιδιοκτήτρια του μισού ξενοδοχείου έχει βγει στα «κάγκελα» κατά της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, και ενώνει τη φωνή της με όσους έδιωξαν τα λεωφορεία με τους 400 αιτούντες άσυλο στη διάρκεια των πρόσφατων θλιβερών γεγονότων στην περιοχή.
Ο ιδιοκτήτης του άλλου μισού έχει υπογράψει συμβόλαιο με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για τη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων στα 10 δωμάτια που διαχειρίζεται ο ίδιος και έχει δεχτεί απειλές από τους αντιδρώντες ότι θα του κάψουν το σπίτι και το αυτοκίνητο.
Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι ενδεικτικό του διχασμού που έχει «εγκατασταθεί» το τελευταίο διάστημα στον παραλιακό οικισμό του Δήμου Βόλβης, και του επικίνδυνα τοξικού κλίματος που παραμένει ακόμα και στο εσωτερικό οικογενειών, παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας για ακύρωση της σχεδιαζόμενης φιλοξενίας συνολικά χιλίων αιτούντων άσυλο για έξι μήνες σε ξενοδοχεία της περιοχής.
Μερίδα κατοίκων και επαγγελματιών που είχαν στήσει οδοφράγματα την περασμένη εβδομάδα για να εκδιώξουν τα λεωφορεία, δηλώνουν δύσπιστοι απέναντι στις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών και παραμένουν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο κάποιου «αιφνιδιασμού». Από την άλλη πλευρά, περίπου 35 ιδιοκτήτες καταλυμάτων, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων, αποσχίστηκαν από το τοπικό Σωματείο επαγγελματιών τουρισμού και ίδρυσαν καινούργιο σύλλογο, διαχωρίζοντας τη θέση τους. Μεταξύ αυτών και ο ιδιοκτήτης του …μισού ξενοδοχείου του παραδείγματος, κόντρα στην ξαδέλφη και συνεταίρο του.
«Τα μισά δωμάτια μου ανήκουν, δεν μπορεί κανένας να ορίσει τι θα κάνω εγώ με αυτά» λέει στο ethnos.gr ο ίδιος, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. «Δεν γίνεται στα μισά δωμάτια να έχω τουρίστες και στα διπλανά να μένουν πρόσφυγες. Θα ακυρωθούν όλα τα συμβόλαια που έχω υπογράψει» υποστηρίζει από την άλλη πλευρά η ιδιοκτήτρια του άλλου μισού.
Σύμφωνα με την τελευταία, η τουριστική σεζόν έληξε με σημαντική πτώση για τον τουρισμό της περιοχής και με αρκετές ακυρώσεις κρατήσεων, που η ίδια αποδίδει στην παρουσία περίπου 250 προσφύγων σε τρία ξενοδοχεία της περιοχής κατά τη θερινή περίοδο.
«Οι πελάτες μας πήγαιναν στην παραλία και έβλεπαν εκεί άνδρες μετανάστες που είχαν ενοχλητική συμπεριφορά» υποστηρίζει. «Κι άλλες χρονιές έχουν φιλοξενηθεί εδώ πρόσφυγες και δεν συνέβη το παραμικρό. Υπήρξε πτώση στις κρατήσεις φέτος, όπως έγινε στη Χαλκιδική, στην Πιερία, στην Ασπροβάλτα και παντού. Δεν οφείλεται αυτό στους πρόσφυγες» αντέτεινε ο συνιδιοκτήτης του ξενοδοχείου.
Πρόεδρος νέου σωματείου: «Απειλούν να μας κάψουν τα σπίτια»
Τα πρόσφατα γεγονότα υποχρέωσαν 35 ιδιοκτήτες ξενοδοχείων των Βρασνών να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους αντιδρώντες και να ιδρύσουν νέο σωματείο επαγγελματιών τουρισμού, με το όνομα «Ξένιος Δίας».
«Είμαστε μια ομάδα που δεν συμφωνεί με αυτά που έγιναν. Όταν φιλοξενεί πρόσφυγες σε ξενοδοχεία της ακόμη και η Κρήτη, που έχει 10 μήνες τουριστική σεζόν, δεν μπορούμε εμείς εδώ να λέμε πως οι πρόσφυγες πλήττουν τον τουρισμό», τόνισε μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος του νεοσυσταθέντος φορέα, Χρήστος Ζαχόπουλος. Ο ίδιος, που έχει φιλοξενήσει πρόσφυγες και τα προηγούμενα χρόνια κατά τους χειμερινούς μήνες, υποστηρίζει πως ήταν λάθος φέτος η παραμονή ενός μικρού αριθμού προσφύγων κατά την θερινή περίοδο σε τρία ξενοδοχεία των Βρασνών, εκτιμώντας πως αυτό έδωσε την αφορμή σε κάποιους να ξεσηκωθούν, παρασέρνοντας κι άλλους. Όπως λέει, ανάμεσα σε αυτούς που βγήκαν στους δρόμους είναι και ορισμένοι που δεν έχουν καμία σχέση με τον τουρισμό, άλλοι είναι ξένοι προς τα Βρασνά, ενώ κάποιοι δεν μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια γιατί δεν έχουν άδεια για τα δωμάτια που νοικιάζουν σε τουρίστες.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί οι ίδιοι δέχονται τους Τούρκους τουρίστες με τη μαντίλα στις παραλίες και δεν δέχονται τους πρόσφυγες. Οι ίδιοι ζήτησαν να ανοίξει αυτή η αγορά και να συμμετέχουμε σε εκθέσεις στην Τουρκία», σχολιάζει και προσθέτει πως δεν θα σταματήσει να λέει τη γνώμη του, παρά τις αντιδράσεις και τις απειλές. «Φωνάζουν και απειλούν, θα σας κάψουμε τα σπίτια και τα ξενοδοχεία, θα σας τσακίσουμε. Έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Εμένα μου έσπασαν τα κάγκελα και πετούσαν πέτρες στο σπίτι μου. Δεν τους φοβάμαι», υπογραμμίζει.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr