Απαγωγή Λεμπιδάκη: Η ΕΛΑΣ κάνει σεμινάρια σε FBI και Σκότλαντ Γιαρντ
Οι ξένοι έδειξαν ενδιαφέρον για τις υποθέσεις απαγωγών στη χώρα µας, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. έχει ποσοστό εξιχνιάσεων 100%, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η απαγωγή των 186 ηµερών, µε θύµα τον Κρητικό επιχειρηµατία Μιχάλη Λεµπιδάκη, έγινε «case study» για διαπραγµατευτές κορυφαίων υπηρεσιών ασφαλείας, όπως το FBI και η Σκότλαντ Γιαρντ, κατά τη διάρκεια σεµιναρίου που έλαβε χώρα σε εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνοµίας στη Βέροια.
Τέσσερις Έλληνες αξιωµατικοί, οι οποίοι είναι οι επίλεκτοι για τη διαχείριση καταστάσεων οµηρείας µε δράστες τροµοκράτες ή σκληρούς ποινικούς, έκαναν παρουσίαση της υπόθεσης Λεµπιδάκη σε διαπραγµατευτές που έχουν χειριστεί τα σοβαρότερα περιστατικά κρίσεων παγκοσµίως. Ένας από αυτούς είναι ο περίφηµος «Πασκάλ», ο Γάλλος διαπραγµατευτής του Μπατακλάν, όπου τον Νοέµβριο του 2015 τζιχαντιστές εισέβαλαν σε συναυλιακό χώρο, κράτησαν οµήρους και τελικά σκότωσαν 89 ανθρώπους.
Οι ξένοι διαπραγµατευτές έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για τις υποθέσεις απαγωγών στη χώρα µας, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. έχει χειριστεί πολλές και σηµαντικές περιπτώσεις, µε ποσοστό εξιχνιάσεων 100%. Οι Ελληνες αξιωµατικοί έκαναν παρουσίαση του «case study» για την υπόθεση Λεµπιδάκη, εξηγώντας αναλυτικά τις ενέργειές τους, µέχρι να φτάσουν τον Οκτώβριο του 2017 στο κρησφύγετο όπου κρατείτο ο επιχειρηµατίας. Όπως είπαν οι διαπραγµατευτές, φρόντιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της απαγωγής να λαµβάνουν µηνύµατα που αποδείκνυαν ότι ο επιχειρηµατίας είναι ζωντανός.
Τακτική για τζιχαντιστές
Με ψυχραιµία και υποµονή προσπαθούσαν για µήνες να πείσουν τους απαγωγείς ότι δεν υπάρχουν τα χρήµατα που ζητούν και ταυτόχρονα κρατούσαν «ισορροπίες» για να µην κάνουν κακό στο θύµα.
Όσο περνούσαν οι µήνες οι απαγωγείς «φθείρονταν», ενώ η Αστυνοµία συγκέντρωνε όλο και περισσότερα στοιχεία. Οι ξένοι διαπραγµατευτές από την πλευρά τους µεταλαµπάδευσαν στους Έλληνες γνώσεις διαχείρισης κρίσεων από τροµοκρατικές επιθέσεις του Ισλαµικού Κράτους.
Όπως εξήγησαν, η διαπραγµάτευση µε έναν τζιχαντιστή διαφέρει απ’ όλες τις άλλες διαπραγµατεύσεις, καθώς είναι ξεκάθαρο εξαρχής ότι ο δράστης δεν θα υποχωρήσει, συνεπώς το µόνο που µπορεί να πράξει κάποιος είναι να κερδίσει χρόνο.
«Αυτό που µας εξήγησαν κορυφαία στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας είναι πώς µπορεί ένας διαπραγµατευτής να ξεπεράσει το σοκ όταν ξέρει ότι ήδη υπάρχουν νεκροί. Πώς να διαχειριστεί συναισθηµατικά την ύπαρξη νεκρών, προκειµένου να µπορέσει να διαπραγµατευτεί µε καθαρό µυαλό µε το άτοµο που προκάλεσε το αιµατοκύλισµα» αναφέρει στο «Έθνος της Κυριακής» πηγή από την ΕΛ.ΑΣ. µε γνώση του σεµιναρίου, το οποίο πραγµατοποιήθηκε µε πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Αστυνοµικής Ακαδηµίας, µε τη συµµετοχή 29 πιστοποιηµένων διαπραγµατευτών της Ε.Ε.
Την τελευταία ηµέρα της εκπαίδευσης έγινε άσκηση µε προσοµοίωση οµηρείας, µε την κωδική ονοµασία «Μινώταυρος». Το σενάριο ήταν ότι τρεις τροµοκράτες κρατούσαν οµήρους µέσα σε πολυκατάστηµα. Εξω από τον χώρο στήθηκαν κέντρα επιχειρήσεων και οι διαπραγµατεύσεις ξεκίνησαν. Κατά τη διάρκειά τους, οι τροµοκράτες ταµπουρώθηκαν µαζί µε τους οµήρους σε κλειστό χώρο του πολυκαταστήµατος. Η ΕΚΑΜ ήταν σε ετοιµότητα, το ίδιο και οι ειδικοί διαπραγµατευτές.
Η άσκηση ολοκληρώθηκε µε την απελευθέρωση των οµήρων. Από ελληνικής πλευράς συµµετείχαν τέσσερις Έλληνες εκπαιδευτές, οι οποίοι θα µεταφέρουν τις γνώσεις του σεµιναρίου στην οµάδα διαπραγµατευτών της ΕΛ.ΑΣ. Η άσκηση έγινε σε µια χρονική στιγµή που τα ευρωπαϊκά κράτη φοβούνται την έλευση τζιχαντιστών από την εµπόλεµη ζώνη της Συρίας. Οι φόβοι έχουν ενταθεί ύστερα από την απελευθέρωση µαχητών του ISIS από φυλακές Κούρδων.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr