Προσφυγικό: Ποιοι είναι οι σκληροπυρηνικοί και ποιοι οι... φιλόξενοι δήμαρχοι
Ποιοι δήμαρχοι αντιδρούν στην υποδοχή νέων προσφύγων και ποιοι άναψαν «πράσινο φως» για πρώτη φορά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τις αντοχές τους δοκιμάζουν οι τοπικές κοινωνίες με τους περισσότερους δημάρχους να αντιδρούν στην υποδοχή νέου κύματος προσφύγων, ζητώντας από το υπουργείο Εσωτερικών την δίκαιη και αναλογική κατανομή τους αλλά και να μην υπάρξει περαιτέρω επέκταση των υπαρχουσών δομών φιλοξενίας. Εκτός από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου το μεγαλύτερο βάρος έχει πέσει στη Βόρεια Ελλάδα όπου διαμένουν περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες σε δομές και περίπου 3.000 σε ξενοδοχεία.
Οι κυριότερες δομές στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στις Σέρρες, τα Διαβατά, το Βαγιοχώρι και τα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, τη Δράμα, την Καβάλα, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τη Βέροια και την Πιερία. Δομές προσφύγων έχουν στηθεί στην Ήπειρο-στον Κατσικά Ιωαννίνων αλλά και στη Θεσσαλία-στο Κουτσόχερο Λάρισας. Η πλειοψηφία των παραπάνω δημάρχων αν και δεν ενθουσιάζεται με τη φιλοξενία προσφύγων, εντούτοις έχει αποδεχτεί την κατάσταση που διαμορφώνεται ζητώντας, ωστόσο, να μη μεταφερθούν άλλοι πρόσφυγες στις περιοχές τους. Ανοιχτά υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων τάχθηκαν τις προηγούμενες μέρες οι δήμαρχοι της Κρήτης σε αντίθεση με τους δήμους Μεσολογγίου και Ναυπλίου οι οποίοι σέρνουν τον χορό των πιο έντονων αντιδράσεων.
«Εγώ το Πάσχα να σουβλίζω αρνί και ο άλλος να σουβλίζει τον σκύλο»
«Το θέμα είναι πώς θα το αντιμετωπίσουμε σαν κοινωνία, αν έρθουν πραγματικά μετανάστες να εγκατασταθούν μέσα στην πόλη. Τι σημαίνει αυτό τουριστικά για την οικονομία της πόλης, για τις διαφορετικές φυλετικές καταβολές με ό,τι συνεπάγεται αυτό; Δηλαδή, εγώ το Πάσχα να σουβλίζω αρνί και ο άλλος να σουβλίζει τον σκύλο. Άρα να δούμε το θέμα στη σωστή του διάσταση, να μην το επικεντρώνουμε μόνο στο στρατόπεδο", είπε ο αντιδήμαρχος Ναυπλίου Ραφαήλ Μπαρού και πρόσθεσε: "Αν βρεθούν κάποιοι ξενοδόχοι για να κερδοσκοπήσουν πάνω στο θέμα αυτό, εμείς τι θα απαντήσουμε, ποια είναι η θέση μας; Θα πούμε εντάξει δεν πειράζει; Νοικιάστε τα ξενοδοχεία και δεν μας νοιάζει; " ανέφερε ο αντιδήμαρχος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.
Έναν χρόνο νωρίτερα στη φιλοξενία προσφύγων αντέδρασε με σκληρό τρόπο και ο δήμαρχος Μεσολογγίου. «Το δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει μία σχεδόν ομόφωνη απόφαση τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με την οποία, αναγνωρίζουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά λόγοι ιστορικοί, θρησκευτικοί, αλλά και λόγοι ασφαλείας και αλλοίωσης του πληθυσμιακού ισοδύναμου, είναι απαράβατοι για εμάς. Είμαστε αντίθετοι σε διαμονή ή παραμονή προσφύγων σε ιδιωτικούς και δημόσιους στεγασμένους χώρους εντός των ορίων του δήμου μας» είχε δηλώσει λωσε ο Νίκος Καραπάνος μετά την φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχειακή μονάδα της πόλης το 2018.
Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αξιοποίησης του Στρατοπέδου ΚΕΝ Άρτας, πρώην ΚΕΥΓ, σε κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο φιλοξενίας για μετανάστες και πρόσφυγες εξέφρασε ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης με επιστολή του πριν λίγες μέρες προς τον γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, Μάνο Λογοθετίδη.
Φτάνουν οι πρώτοι 400 πρόσφυγες στην Κρήτη
Υπέρ της φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων στο νησί τάχθηκε η ΠΕΔ Κρήτης, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στο αίτημα να αναλάβει και η Κρήτη το μέρος που της αναλογεί, σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία ανηλίκων ασυνόδευτων προσφύγων. Οι δήμαρχοι πάντως κατά τη συνεδρίαση, διατύπωσαν τις προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία, προτάσσοντας την ανάγκη να βρεθούν οι δομές ως χώροι και αυτές να στελεχωθούν όπως επιβάλλεται, προκειμένου να φιλοξενηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Σχετικά με τον αριθμό, ο αρχικός σχεδιασμός, σύμφωνα με τα όσα είχαν συζητήσει οι δήμαρχοι με την κυρία Μιχαηλίδου, είναι 400 παιδιά στο νησί, εκατό ανά περιφερειακή ενότητα που θα φιλοξενηθούν σε μικρές δομές των 30 παιδιών η μία.
Η υφυπουργός είχε καλέσει ευθέως τους αιρετούς του νησιού και την τοπική κοινωνία να συνδράμουν περισσότερο στο κομμάτι της διαχείρισης του Προσφυγικού, κάνοντας μάλιστα επίκληση στην ανθρωπιά, στο φιλότιμο και στη φιλοξενία του κρητικού λαού. «Πιστεύουμε ότι η Κρήτη σε αυτό το κομμάτι θα δείξει μια πάρα πολύ καλή και θετική βούληση, με πρώτο βήμα τη δημιουργία δομών φιλοξενίας παιδιών και στη συνέχεια να διερευνήσουμε τι μπορεί να δημιουργηθεί για τους ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες», είχε τονίσει τότε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Η ίδια είχε οριοθετήσει μάλιστα το αίτημα και σε επίπεδο αριθμών, προσδιορίζοντας τη συνδρομή της Κρήτης στο επίπεδο φιλοξενίας περί των 400 ανήλικων προσφύγων, και συγκεκριμένα στο επίπεδο φιλοξενίας 100 παιδιών ανά νομό του νησιού.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr