Παγκόσμια μέρα πατσά: Σερβίρεται υπό τους ήχους Σοπέν και Μπετόβεν
Sold out είναι το εστιατόριο του πολυτελούς ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς το οποίο τιμά την παγκόσμια μέρα του δημοφιλούς εδέσματος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Υπό τους ήχους πιάνου και για 48 συνεχόμενες ώρες το εστιατόριο του πολυτελούς ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς σερβίρει σε μερακλήδες αλλά και γκουρμέ καλοφαγάδες παραδοσιακό πατσά, τιμώντας σήμερα την παγκόσμια μέρα του παραδοσιακού δημοφιλούς εδέσματος.
«Πατέρας της ιδέας ήταν ο executive chef Σωτήρης Ευαγγέλου και η ομάδα του ξενοδοχείου την υλοποίησε. Και όπως είδαμε έχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Το εστιατόριο ήταν sold out από την Πέμπτη (24.10) που ξεκίνησε η γιορτή» είπε στο ethnos.gr ο Food and Beverage Manager του Μακεδονία Παλλάς Νίκος Χαραλαμπίδης και πρόσθεσε: «Προσφέρουμε αυτήν την διαφορετική εκδοχή του πατσά σε ένα εστιατόριο ξενοδοχείου με μουσική υπόκριση πιάνου, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από το συνηθισμένο. Στόχος είναι να επαναφέρουμε το παραδοσιακό φαγητό των Ελλήνων και γενικά τις ελληνικές γεύσεις στο προσκήνιο. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος και γι αυτό προωθούμε συγκεκριμένα εδέσματα τα οποία είναι παραδοσιακά της πόλης ούτε ώστε να μάθουν ο νέοι και να θυμούνται οι παλιότεροι. Γενικά ο δικός μας στόχος ως ξενοδοχείο και ειδικά η ομάδα με τον executive chef Σωτήρη Ευάγγέλου έχει σαν στόχο την ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας, με στόχο απώτερο να γίνει η Θεσσαλονίκη εκτός των άλλων που προσφέρει και ένας γαστρονομικός προορισμός. Γι αυτό το λόγο δουλεύουμε και προσπαθούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας σε αυτόν τον στόχο».
Κινέζοι, Ρώσοι, Αμερικάνοι πολίτες όλου του κόσμου αλλά και Θεσσαλονικείς έχουν κατακλύσει από χθες το εστιατόριο του ξενοδοχείου γιορτάζοντας την πεμπτουσία του πατσά, αποδίδοντας τιμές σε μια παρεξηγημένη λιχουδιά.
Η ιστορία του πατσά
Ο πατσάς φαγητό της φτωχολογιάς, ήρθε με τους τεχνίτες του από τη Μικρά Ασία το’22 και ταυτίστηκε με τη Θεσσαλονίκη. Άλλοι τον ταυτίζουν με τον μέλανα ζωμό άλλοι με τη σούπα των γάμων της Ανατολίας. Γίνεται με στομάχι ή πόδια από χοιρινό, μοσχάρι ή αρνάκι, σερβίρεται χοντροκομμένος για τους μερακλήδες, ψιλοκομμένος για τους μη-μου-άπτου, σερβίρεται με “σάλτσα” σκορδοστούμπι ή μπούκοβο και παραδοσιακά συνοδεύεται με φέτα, τουλουμοτύρι ή μανούρι με λαδορίγανη, ρετσίνα ή κοκκινέλι.
Ο θεσμός της παγκόσμιας μέρας πατσά ξεκίνησε στην Αγγλία και συγκεκριμένα από την «Επιτροπή Εμπορίας του Πατσά» («Tripe Marketing Board»), που προσπαθεί μέσω διαδικτύου και με αρκετές δόσεις χιούμορ να προωθήσει την κατανάλωσή του.. Ωστόσο ολοένα και περισσότερα εστιατόρια προσπαθούν να προβάλουν το θεσμό και στην Ελλάδα.
Η επιλογή της 24ης Οκτωβρίου ανατρέχει στον 17ο αιώνα. Την ημερομηνία αυτή του 1662, ο Άγγλος δημόσιος λειτουργός και βουλευτής Σάμιουελ Πιπς (1663-1703), συγγραφέας του πιο προβεβλημένου προσωπικού ημερολογίου στη Μεγάλη Βρετανία, έγραψε «για ένα εξαιρετικό πιάτο πατσά», που μαγείρεψε ο ίδιος και συνέφαγε με τη συμβία του. Ήταν γαρνιρισμένο με μουστάρδα και το συνόδευσε μ’ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, όπως ανέφερε στο διάσημο «Ημερολόγιό» του.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Open TV
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr