Επίδομα ενοικίου 200 ευρώ για επικουρικούς γιατρούς στη Δράμα
Δραματική η κατάσταση με τις ελλείψεις γιατρών στο νοσοκομείο της πόλης, που φτάνουν πλέον στο 45% των οργανικών θέσεων. Στα όρια της εξουθένωσης το προσωπικό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με 200 ευρώ μηνιαίως για την ενοικίαση κατοικίας επιδοτεί ο Δήμος Δράμας τους γιατρούς που θα επιλέξουν να εγκατασταθούν για τρία χρόνια στην πόλη και να εργαστούν στο νοσοκομείο της.
Τα κενά στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου φτάνουν πλέον στο 45% των οργανικών θέσεων, οι γιατροί βρίσκονται στα όρια της σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης, ενώ οι υπεύθυνοι του νοσηλευτικού ιδρύματος, που είναι «ακέφαλο» εδώ και 7 μήνες, αναζητούν εναγωνίως λύσεις.
Την περασμένη Τρίτη βγήκε στον «αέρα» πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη επικουρικών γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν άμεσες και επιτακτικές ανάγκες στις ειδικότητες της αναισθησιολογίας, της παθολογίας και της μαιευτικής - γυναικολογίας.
Είναι οι τρεις ειδικότητες στις οποίες η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή. «Οι αναισθησιολόγοι είναι μόνο τρεις, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν από δέκα εφημερίες ο καθένας προκειμένου να καλύπτονται οι βάρδιες όλου του μήνα.
Δεν παίρνουν τα ρεπό τους και εργάζονται πέραν του ωραρίου για να ανταποκριθούν στα προγραμματισμένα και στα έκτακτα χειρουργεία» είπε στο ethnos.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών του νοσοκομείου, Παρθένα Κιόρτεβε και πρόσθεσε: «Αυτή η κατάσταση προκαλεί πρόβλημα ασφαλούς εφημέρευσης. Οι συνάδελφοι δουλεύουν συνεχόμενες μέρες χωρίς ξεκούραση και ένας κουρασμένος γιατρός είναι πιθανότερο να κάνει λάθος».
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Παθολογική Κλινική, μία από τις μεγαλύτερες της περιφέρειας με 52 κρεβάτια. Μέχρι πρόσφατα υπηρετούσαν σε αυτή μόνο τρεις ειδικοί παθολόγοι, οι οποίοι αυξήθηκαν σε πέντε, αλλά παραμένουν ακόμη τέσσερις κενές οργανικές θέσεις.
Το πρόβλημα, που γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια, έχει πολλές αιτίες. «Παρόλο που δεν είμαστε στην "άγονη" ζώνη Α, είμαστε παραμεθόριος περιοχή και δεν παίρνει κάποιος εύκολα την απόφαση να μετακινηθεί εδώ και μάλιστα για δύο ή τρία χρόνια. Οι μόνιμες θέσεις δεν προκηρύσσονταν επί χρόνια, ειδικευόμενοι δεν υπάρχουν, γιατί φεύγουν στο εξωτερικό. Στο ίδιο διάστημα πολλοί συνάδελφοι έχουν συνταξιοδοτηθεί ή ακόμη και αποβιώσει, ενώ ορισμένοι έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ και ιδιωτεύουν γιατί δεν άντεξαν τις συνθήκες» είπε η κυρία Κιόρτεβε.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, Ευάγγελο Ναζάρογλου, που εκτελεί χρέη διοικητή του νοσοκομείου, το πρόβλημα είναι γενικότερο. «Δεν βρίσκει κανείς εύκολα σήμερα γιατρούς αυτών των ειδικοτήτων, γενικότερα στην Ελλάδα. Πρόσφατα που μιλούσα με στέλεχος του υπουργείου Υγείας μου είπε πως μόλις 50 άτομα έχουν δηλώσει ειδικότητα αναισθησιολόγου» είπε στο ethnos.gr.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι σήμερα δεν έχει χρειαστεί να αναβληθούν χειρουργεία, αλλά κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβεί στο άμεσο μέλλον. «Έχουμε υποχρεωθεί να αναβάλλουμε κάποιες ενδοσκοπήσεις, γιατί μέσα σε όλα αυτά αποχώρησε ο χειρουργός μας και εξειδικευμένος στις ενδοσκοπήσεις Κωνσταντίνος Μπλούχος, που εκλέχτηκε βουλευτής... Έχει μείνει πίσω ένα άτομο, που δεν προλαβαίνει να τα κάνει όλα» τόνισε.
Σε πρόσφατη ερώτησή της στη Βουλή, η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης. «Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι από τους 107 γιατρούς που προβλέπονται σήμερα υπηρετούν στο νοσοκομείο μόνο 57, ενώ από τους 71 ειδικευόμενους που προβλέπονται υπηρετούν μόνον οι 18. Όπως επισημαίνουν οι ιατροί βρίσκονται σε καθεστώς εξουθένωσης, λόγω φόρτου εργασίας που τους αναγκάζει πολλές φορές να μην παίρνουν καν τα προβλεπόμενα ρεπό», αναφέρει μεταξύ άλλων και ρωτά τον υπουργό Υγείας αν είναι στις προτεραιότητές του η ενίσχυση του νοσοκομείου με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.
Το επίδομα στέγασης, ύψους 200 ευρώ τον μήνα, ψηφίστηκε πριν από τρία χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, ως ένα κίνητρο για την προσέλκυση επικουρικών γιατρών.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr