Στις 6 Δεκεµβρίου η πρώτη δίκη για Airbnb στην Ελλάδα
«Στο διαµέρισµα υπάρχουν 16 κρεβάτια και η κατάσταση είναι απερίγραπτη» λέει στο «Εθνος» µία από τις ενάγουσες.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η πρώτη δίκη στην Ελλάδα που αφορά ενοικίαση ακινήτου µέσω της Airbnb θα γίνει στις 6 Δεκεµβρίου. Στο δικαστήριο προσφεύγουν ένοικοι πολυκατοικίας στο Πεδίον του Αρεως, οι οποίοι ζητούν να απαγορευτούν οι βραχυχρόνιες µισθώσεις στο κτίριο επειδή δεν προβλέπονται από τον κανονισµό.
Στη µήνυσή τους οι ένοικοι στρέφονται εναντίον ιδιοκτήτη διαµερίσµατος στην ίδια πολυκατοικία, ο οποίος, όπως αναφέρουν, έχει προκαλέσει µεγάλα προβλήµατα στη λειτουργία της µε τις συνεχείς βραχυχρόνιες ενοικιάσεις.
Οπως είπε στο «Εθνος» µία από τις ενάγουσες, «στο διαµέρισµά του έχει βάλει 16 κρεβάτια και η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Οταν µπαίνουν τόσοι άγνωστοι άνθρωποι σε µια πολυκατοικία, είναι λογικό να µην αισθανόµαστε ασφαλείς». Η ίδια ένοικος µιλά για συνεχή όχληση που προκαλούν όσοι µένουν για λίγες µέρες στο διαµέρισµα.\
«Ερχονται µε τα εσώρουχα, µας χτυπούν την πόρτα και µας ζητούν διάφορα πράγµατα. Επίσης, η φασαρία είναι τροµερή από τα συνεχόµενα πάρτι. Οταν ένας τουρίστας µένει στο ξενοδοχείο, αποδέχεται τους περιορισµούς που υπάρχουν. Αντίθετα, όταν µένει σε ένα διαµέρισµα, αισθάνεται πολύ πιο ελεύθερος και συµπεριφέρεται ανάλογα» σηµειώνει και συµπληρώνει ότι πολύ συχνά προκαλούνται και υλικές ζηµιές, όπως καταστροφές στην κλειδαριά της εξωτερικής πόρτας και φθορές στον ανελκυστήρα.
Ο κανονισµός
Η δικηγόρος των κατοίκων της πολυκατοικίας λέει, από την πλευρά της, ότι ο κανονισµός της πολυκατοικίας δεν περιλαµβάνει την τουριστική εκµετάλλευση ενός διαµερίσµατος. «Είναι αδύνατον να µη µιλάµε για τουριστικό προϊόν όταν κάθε µέρα έρχεται το φορτηγό που φέρνει τα καθαρά σεντόνια στο διαµέρισµα. Αυτό που συµβαίνει είναι κάτι πολύ διαφορετικό από το να δώσω τα κλειδιά του σπιτιού µου σε έναν φίλο για να µείνει ένα βράδυ που δεν είµαι εγώ εκεί» τονίζει.
Σε χθεσινή ηµερίδα που διοργάνωσε ο Δήµος Αθηναίων για τις βραχυχρόνιες µισθώσεις, τα οφέλη αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη εξάπλωσή τους, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της Airbnb για την Ελλάδα, αλλά και οι πρακτικές που ακολουθούνται σε πόλεις του εξωτερικού, όπως η Φλωρεντία, η Βαρκελώνη, το Αµστερνταµ, το Βερολίνο και το Τορόντο, για να ρυθµιστεί το τοπίο.
Στη χώρα µας υπάρχουν 50.900 καταχωρίσεις διαφόρων τύπων καταλυµάτων. Κατά µέσο όρο, κάθε κατάλυµα ενοικιάζεται για 29 βράδια τον χρόνο και ο ιδιοκτήτης του εισπράττει 2.800 ευρώ. Στην Αθήνα υπάρχουν 7.300 καταχωρίσεις. Κάθε κατάλυµα ενοικιάζεται, κατά µέσο όρο, για 77 διανυκτερεύσεις τον χρόνο και ο ιδιοκτήτης του εισπράττει 3.300 ευρώ.
Ολοι οι οµιλητές της ηµερίδας αναφέρθηκαν στην ανάγκη ρύθµισης και συµφώνησαν ότι είναι άλλο πράγµα το να νοικιάζει ένας πολίτης την πρώτη κατοικία του τις λίγες µέρες που λείπει και άλλο το να αγοράζονται εκατοντάδες διαµερίσµατα από funds και να διατίθενται για βραχυχρόνια µίσθωση. «Αυτό που έχουν κάνει οι περισσότερες πόλεις στον κόσµο είναι είτε να βάλουν περιορισµό στον αριθµό των ηµερών που µπορεί να νοικιαστεί ένα ακίνητο, είτε να καθορίσουν τον µέγιστο αριθµό καταλυµάτων που µπορεί να έχει κάθε διαχειριστής. Μια ιδέα είναι, αντί να υπάρξει περιορισµός στις µέρες, να µπει περιορισµός ανάλογα µε την ποιότητα του καταλύµατος, η οποία καθορίζεται µε τα αστεράκια που έχει στην πλατφόρµα. ∆εν είναι εύκολο, αλλά είναι µια συµφωνία που θα µπορούσε να γίνει µεταξύ της Ελλάδας και των πέντε µεγάλων ιστοσελίδων που αποτελούν το 90% της αγοράς» λέει στο «Εθνος» ο ιδρυτής της πλατφόρµας Syncbnb, Αλέξανδρος Καραβίτης
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr