Παγκόσμια ημέρα ζώων: Πρωτοπόρο ελληνικό βιβλίο για το νομικό στάτους των ζώων
Ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας προστασίας των Ζώων σήμερα, είναι καλό να θυμόμαστε την αξία των ζώων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ένας κτηνίατρος πήγε να δώσει κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς του, σε μια πόλη της Κρήτης. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο γιατρός, μια γυναίκα –την οποία κατονόμασε- του έφερε το σκυλί της, ράτσας Τζακ Ράσελ, με σπασμένο το ποδαράκι του. Η γυναίκα, που φαινόταν ότι ανησυχεί, ισχυρίστηκε ότι το χτύπησε αυτοκίνητο. Ο γιατρός όμως δεν το πίστεψε. Και είχε δίκιο. Όταν οι αστυνομικοί πήγαν από κοντά για να διαπιστώσουν τι γίνεται, βρέθηκαν μπροστά σε μια υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας…
«Είναι πολύ συχνό φαινόμενο», ανέφερε σε πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά από την Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νικός Χρυσάκης. «Συχνά, η κακοποίηση σε βάρος των ζώων είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου».
Ο Νίκος Χρυσάκης που υπηρετεί σήμερα στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου έχει συγγράψει το βιβλίο "Το νομικό status των ζώων στην Ελληνική Έννομη τάξη", έναν οδηγό για αστυνομικούς –και όχι μόνο- σχετικά με τη νομοθεσία, αλλά και για την καθημερινή πρακτική αντιμετώπιση των περιστατικών, που όπως λέει συνεχώς αυξάνονται. Ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας προστασίας των Ζώων σήμερα, είναι καλό να θυμόμαστε την αξία των ζώων. Κι αυτό καταγράφεται μέσα από το βιβλίο του άξιου αστυνομικού.
To εν λόγω βιβλίο που αριθμεί τις 530 συνολικά σελίδες, μετά από έγκριση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ήδη διανεμηθεί δωρεάν από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σε όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες ανά την επικράτεια. Χορηγοί έκδοσης είναι ο Δήμος Αγίου Νικολάου - Κρήτης και η Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.ΕΝ.Α.Α.).
Σήμερα το βιβλίο βρίσκεται σε όλα τα αστυνομικά τμήματα, ως το απόλυτο manual των αστυνομικών που επιχειρούν. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ευρωβουλευτές των Πρασίνων που επισκέφθηκαν το καλοκαίρι τον Ν. Χρυσάκη στο Ηράκλειο και του έκλεισαν ραντεβού τον φθινόπωρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος τους είναι να μεταφραστεί το εγχειρίδιο και σε άλλες γλώσσες, αλλά και να ενταχθεί ως βέλτιστη πρακτική στο πρόγραμμα σπουδών των αστυνομικών σχολών των κρατών της Ε.Ε.
Το βιβλίο δεν αρκείται στην απαρίθμηση νόμων για την προστασία των ζώων, αλλά έχει πολλά παραδείγματα από πραγματικά περιστατικά κακοποίησης ζώων, αποφάσεις δικαστηρίων και τρόπους πρακτικής εφαρμογής ποινικών και διοικητικών υποθέσεων.
Από τα κεφάλαια ξεχωρίζει η υπόθεση περί ενδοοικογενειακής βίας. «Η βία στην οικογένεια είναι το “κλειδί” που ανοίγει τις πόρτες στη βία της κοινωνίας. Τα παιδιά μεγαλώνουν παίρνοντας μαθήματα βίας από τη ζωή, την κοινωνία, το σπίτι, την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Μπορούν, δε, να εφαρμόσουν όσα έμαθαν μόνο σε κάποιους πιο αδύναμους, δηλαδή, τα ζώα», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο Νίκος Χρυσάκης.
«Αργότερα, βέβαια, ως ενήλικες, πιθανόν θα έχουν περισσότερες δυνατότητες εφαρμογής και σε συνανθρώπους τους. Έτσι, η κουλτούρα της βίας συνεχίζεται και αναπτύσσεται, διεκδικώντας ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του κοινωνικού μας περιβάλλοντος. Η βία παράγει πάντα βία».
Σύμφωνα με τον Ν. Χρυσάκη, «ολοένα και περισσότερα συμβάντα με κακοποιήσεις ζώων στη χώρα μας έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καταδεικνύοντας την αποκτήνωση της κοινωνίας και την απαξίωση τελικά της ίδια της ζωής. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η κακοποίηση ζώων δεν είναι απλά το αποτέλεσμα μιας ρωγμής στην προσωπικότητα ενός ατόμου, αλλά και σύμπτωμα μιας βαθιάς διαταραγμένης οικογένειας. Εύκολα, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, ότι η κακοποίηση ζώων είναι συνήθως η κορυφή ενός παγόβουνου και η πρώτη ένδειξη ενός επικίνδυνου ατόμου που αποτελεί απειλή για το άμεσο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον. Η αστυνομία μας οφείλει να δείχνει καθημερινά το κοινωνικό της πρόσωπο, γι’ αυτό πρέπει να προστατεύει ΚΑΙ τα ζώα από κάθε είδους κακοποίηση ή κακομεταχείριση».
Κατά τον Αστυνομικό Διευθυντή, η αντιμετώπιση της βίας «έχει ένα βασικό αντίδοτο και το γνωρίζουμε όλοι :την παιδεία. Οι δε λέξεις - κλειδιά που θα ήθελα να συγκρατήσουμε είναι “ενημέρωση”, “ευαισθητοποίηση” και “έγκαιρη αστυνομική αντίδραση”», κατέληξε ο Νίκος Χρυσάκης στην εισήγησή του.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr