Στο μικροσκόπιο επτά διοικητές της ΕΥΠ - Από τον Σταυρακάκη μέχρι τον Κοντολέων
Το προφίλ, οι αποφάσεις σε κρίσιμες υποθέσεις, τα βιογραφικά και η μετέπειτα καριέρα όλων όσοι διετέλεσαν διοικητές της Υπηρεσίας Πληροφοριών τα τελευταία δέκα χρόνια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Τρεις πρέσβεις, ένας αντιπτέραρχος, ένας γνώστης των τηλεπικοινωνιών, ένας δικαστικός και ένας δημοσιογράφος έχουν βρεθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στη διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μας. Τώρα θα προστεθεί στον κατάλογο και ένα στέλεχος από τον χώρο της παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας, ο Παναγιώτης Κοντολέων, που έπειτα από αρκετές ενστάσεις για το βιογραφικό του, αλλά και για το γεγονός ότι δεν είχε το απαιτούμενο αναγνωρισμένο πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η κυβέρνηση τον τοποθετεί στη νευραλγική αυτή θέση.
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι απ’ όσους έχουν διατελέσει διοικητές της ΕΥΠ δεν ήταν ακριβοθώρητοι, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους συναδέλφους τους ανά τον κόσμο, των οποίων ενίοτε δεν γνωρίζουμε ούτε καν τα ονόματα. Στη χώρα μας οι επικεφαλής της υπηρεσίας, όπως θα διαπιστώσετε, όχι απλώς είχαν υπηρετήσει και σε άλλες κυβερνητικές θέσεις νωρίτερα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν το αξίωμα ως ακόμη μία «μετάθεση», αλλά επέλεξαν να πολιτευτούν, φθάνοντας στο σημείο να γίνουν βουλευτές, ακόμη και υπουργοί. Ας δούμε αναλυτικά τα πρόσωπα που διετέλεσαν διοικητές της ΕΥΠ τα τελευταία δέκα χρόνια και το αποτύπωμα που άφησαν εγκαταλείποντας το αξίωμα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ (25 Απριλίου 1996 - 16 Μαρτίου 1999)
Ο σιωπηλός αξιωματικός και το φιάσκο Οτζαλάν
Θεωρούνταν ο πιο σιωπηλός και ακριβοθώρητος διοικητής της ΕΥΠ των τελευταίων χρόνων που έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2007, έπειτα από πολύχρονη ασθένεια. Προερχόταν από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας και έφθασε να γίνει μέχρι και υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ως αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων είχε συμμετάσχει στη διαπραγματευτική ομάδα για την τύχη των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας τη δεκαετία του ’80, ενώ ήταν απ’ αυτούς που διαμόρφωσαν σε τεχνικό επίπεδο το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Κάρολου Παπούλια και της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ τον Μάιο του 1988, όπου οικοδομήθηκαν μέτρα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Τη διοίκηση της ΕΥΠ ανέλαβε τον Απρίλιο του 1996 με πρόταση της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, αλλά επί των ημερών του κλήθηκε να χειριστεί την υπόθεση Οτζαλάν, με τη γνωστή τραγική κατάληξη για τον ηγέτη των Κούρδων, που, αντί να του παράσχουμε προστασία, κατέληξε τον Φεβρουάριο του 1999 στα χέρια των τουρκικών δυνάμεων. Ο Σταυρακάκης είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή στον «Απο» ότι η παρουσία του στην Αθήνα προκαλούσε μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα. Μετά το φιάσκο ο Σταυρακάκης παραιτήθηκε.
ΠΑΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ (16 Μαρτίου 1999 - 22 Νοεμβρίου 2004)
Ο διπλωμάτης - εξπέρ στα ελληνοτουρκικά
Τον γνωρίσαμε ως διοικητή της ΕΥΠ την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, αλλά και ως υπηρεσιακό υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου 2012, την περίοδο της διακυβέρνησης του τόπου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου. Θεωρείται άριστος γνώστης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφού ξεκινώντας ως διπλωμάτης, το 1984, βρέθηκε στην Αγκυρα, κατέχοντας τη θέση του συμβούλου της ελληνικής πρεσβείας. Ακολούθησαν οι μεταθέσεις του ως πρέσβη στην Κύπρο, τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη και στο Ομάν, ενώ διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών το 1998, δηλαδή έναν χρόνο προτού αναλάβει διοικητής της ΕΥΠ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ (22 Νοεμβρίου 2004 - 14 Ιουλίου 2009)
Ο πρώην πρέσβης που τα έβαλε με την ΕΛ.ΑΣ.
Αποτελεί κλασική περίπτωση πρέσβη που φθάνει κάποια στιγμή να γίνει διοικητής της ΕΥΠ και ακολούθως προσφέρει τις υπηρεσίες του στον χώρο της πολιτικής. Εχοντας διατελέσει πρέσβης της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και στο Βέλγιο, τον Νοέμβριο του 2004 τού ζητά ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να αναλάβει τις μυστικές υπηρεσίες. Κατά καιρούς ερχόταν σε σύγκρουση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., που πίστευε ότι εισέρχεται υπέρ το δέον στα... χωράφια της. Ενώ έκανε διακοπές σε θέρετρο της Κορινθίας το καλοκαίρι του 2009, τον ειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος να επιστρέψει εσπευσμένως στην Αθήνα. «Γιαννάκο, αποφασίσαμε να βάλουμε επικεφαλής της υπηρεσίας δικαστικό» του δηλώνει, προαναγγέλλοντας την τοποθέτηση Παπαγγελόπουλου στη θέση του. Εκείνος ενοχλείται σφόδρα και αρχίζει να έχει επαφές με τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Στις εθνικές εκλογές του 2009 ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θα τον τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και θα ορκιστεί βουλευτής.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (14 Ιουλίου 2009 - 13 Οκτωβρίου 2009)
Από τις μυστικές υπηρεσίες στο υπ. Δικαιοσύνης
Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα, όχι τόσο για τη θητεία του στην ΕΥΠ όσο για την ακόλουθη πολιτική του καριέρα ως υπουργού Δικαιοσύνης στις κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Διαγράφοντας μια μακρά πορεία στον δικαστικό χώρο και έχοντας διατελέσει, μεταξύ άλλων, αρμόδιος εισαγγελέας για την τρομοκρατία, παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2009 από αντεισαγγελέας Εφετών για να τοποθετηθεί διοικητής της ΕΥΠ από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΙΚΑΣ (13 Οκτωβρίου 2009 - 19 Ιουλίου 2012)
Τον κράτησαν στο τιμόνι τρεις πρωθυπουργοί
Είναι ο μοναδικός διοικητής της ΕΥΠ που είδε κατά τη διάρκεια της θητείας του στη νευραλγική αυτή θέση να περνούν τρεις πρωθυπουργοί. Ανέλαβε καθήκοντα τον Οκτώβριο του 2009, μια εβδομάδα αφού έγινε πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου. Οταν αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου, τον Νοέμβριο του 2011, για να έρθει ο Λουκάς Παπαδήμος, ο κ. Μπίκας παρέμεινε στη θέση του. Το ίδιο συνέβη όταν ορκίστηκε ακολούθως πρωθυπουργός ο Παναγιώτης Πικραμμένος. Θα ζητηθεί η αλλαγή του από τον Αντώνη Σαμαρά τον Ιούλιο του 2012. Ο κ. Μπίκας είναι διπλωμάτης και κατά το παρελθόν έχει σταλεί ως πρόξενος της Ελλάδας στο Βανκούβερ του Καναδά, ως γραμματέας της πρεσβείας μας στο Αλγέρι, ως πρέσβης στη Βαγδάτη και ως γενικός πρόξενος στη Βοστώνη. Από το 2005 έως το 2009 ήταν διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Αξιο μνείας είναι τέλος το γεγονός ότι, αφού έφυγε από την ΕΥΠ, διορίστηκε πρέσβης στο Λονδίνο και εν συνεχεία στο Τελ Αβίβ.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΑΒΙΛΛΑΣ (19 Ιουλίου 2012 - 29 Ιανουαρίου 2015)
Ο «χάκερ» με θητεία στο υπουργείο Πολιτισμού
Για τον Θεόδωρο Δραβιλλα η διοίκηση της ΕΥΠ ήταν ακόμη μια πολιτική θέση που του δινόταν, αφού -μεταξύ άλλων- έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. Διορίστηκε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών σε ηλικία μόλις 44 ετών, στα μέσα Ιουλίου του 1912, δηλαδή μόλις ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας ο Αντώνης Σαμαράς, και έμεινε σε αυτήν τη θέση μέχρι τη στιγμή που αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία από την κυβέρνηση, τον Ιανουάριο του 2015, για να αναλάβει τα ηνία της εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άριστος γνώστης του τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, έχοντας πλούσιο βιογραφικό στον εν λόγω τομέα. Ο μεταπτυχιακός τίτλος του στις Ψηφιακές Επικοινωνίες από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το δεύτερο μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδίκευση στη Διαχείριση Εργων προφανώς και προσμετρήθηκε για την επιλογή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ (30 Ιανουαρίου 2015 - 1 Αυγούστου 2019)
Ο ειδικός επί των διεθνών ΜΜΕ που συμβούλευε τον Ανδρέα Παπανδρέου
Ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που αναλάμβανε μια τέτοια θέση και θεωρήθηκε πετυχημένος στα καθήκοντά του τόσο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που τον τοποθέτησε όσο και από τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τού είχε δώσει εντολή να ενημερώνει πλήρως για όλα τα ζητήματα υψίστης εθνικής σημασίας και τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. «Οσα λες σε εμένα θα τα λες και σε εκείνον» είχε πει. Αν και ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ρουμπάτης ήταν γνωστός για τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ. Με την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία τον Οκτώβριο του 1981, αναλαμβάνει ειδικός σύμβουλός του για θέματα διεθνών μέσων ενημέρωσης. Τότε ήταν μόλις 33 ετών.
Το καλοκαίρι του 1983, όμως, απομακρύνεται από το πρωθυπουργικό γραφείο με προτροπή του Μένιου Κουτσόγιωργα, που τον κατηγορεί ότι «διέρρεε πληροφορίες στην τότε σύζυγό του, που εργαζόταν στην αμερικανική πρεσβεία», όπως αναφέρει ο πολύπειρος δημοσιογράφος και πολιτικός Γιάννης Καψής. Παρ’ όλα αυτά, τρία χρόνια αργότερα επιστρέφει και χρίζεται διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δείχνει να τον εμπιστεύεται και τον Μάρτιο του 1987 τοποθετείται στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπου παραμένει έναν χρόνο και τρεις μήνες. Τον Οκτώβριο του 1993, οπότε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στην εξουσία, τον τοποθετεί αντιπρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ενώ το 1994 και το 1999 διατελεί ευρωβουλευτής του κινήματος. Η αμέσως επόμενη σημαντική του θέση είναι αυτή του διοικητή της ΕΥΠ.
Στρατός στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, συμφωνία των Παρισίων, Άρης και δύο φύλα: Ο Τραμπ έδειξε ήδη τα πρώτα (ακροδεξιά) δείγματα γραφής
Σάλος: Ο Έλον Μασκ φαίνεται να χαιρετά ναζιστικά σε εκδήλωση για τον Τραμπ
Αστυνομικός της Βουλής: Αποκαλύψεις φρίκης από τη σύζυγο του - Σοκάρουν νέες περιγραφές της
Ορκωμοσία Τραμπ: Η στιγμή που η Χίλαρι Κλίντον ξεκαρδίζεται όταν ακούει πως… θα μετονομαστεί ο Κόλπος του Μεξικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr