84η ΔΕΘ: Καινοτομία και στα αναπηρικά αμαξίδια τύπου Segway
Sui Generis Seat ονομάζεται το πρότζεκτ που προωθεί ο 40χρονος Γιώργος Σινάνης, αμαξίδιο για άτομα με κινητικές δυσκολίες, σχεδιασμένο να μην μοιάζει με «ιατρικό είδος»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στο Περίπτερο 12 της 84ηςΔιεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, στο Digital Greece δηλαδή – στην Ψηφιακή Ελλάδα- στο σταντ του αμερικανικού κολλεγίου, συναντήσαμε τον ανήσυχο Γιώργο Σινάνη, να μιλάει με περηφάνια για το νέο του πρότζεκτ, το Sui Generis Seat.
«Αυτό που κατασκευάζω είναι η μετατροπή του Segway από όρθιο σε καθιστό. Στην ουσία, τα Segway - τα δίτροχα ισορροπούμενα οχήματα- που γνωρίζουμε από εταιρίες σεκιούριτι, από ενοικιάσεις σε τουριστικές τοποθεσίες κ.τ.λ.-, τα οποία δεν φτιάχτηκαν για να κάθεσαι, εγώ μέσω του πρότζεκτ δίνω τη δυνατότητα να καθίσει κάποιος σε ένα όρθιο σκούτερ», εξηγεί στο ethnos.gr ο εμπνευστής του αμαξιδίου για άτομα με κινητικές δυσκολίες, σχεδιασμένο εξ αρχής, ώστε να μη μοιάζει με «ιατρικό είδος».
Από τα υπόγεια της Τούμπας
Από το μηχανουργείο του φίλου του Γιώργου, Γιάννη Κουρούση, ξεκίνησαν όλα, από ένα μικρό μηχανουργείο που βρίσκεται επί της οδού Μαντινείας 58, στην περιοχή Τούμπα της Θεσσαλονίκης.
Εκεί πήρε την απόφαση ο δημιουργός τού Sui Generis Seat, μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού. «Είμαι γενικά ανήσυχος και τα "σκάλιζα"», όπως λέει στο ethnos.gr, πριν από 6 χρόνια, στα τέλη του 2013.
«Τότε, με βοήθησε εξαιρετικά ένας φίλος μηχανουργός, ο Γιάννης Κουρούσης, όπου φτιάξαμε το πρώτο πρωτότυπο μαζί, και από το 2014 και μετά, συνέχισα μόνος μου με οδηγίες αλλά και την τεχνική του Γιάννη, στο μηχανουργείο του, και έφτιαξα και δεύτερο, τρίτο, και τέταρτο κ.τ.λ.» λέει στο ethnos.gr ο Γιώργος Σινάνης.
Κάτι αλλάζει στη ζωή τους!
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο εμπνευστής και δημιουργός τού Sui Generis Seat, Γιώργος Σινάνης, «έχουν φτιαχτεί πολλά πρωτότυπα και έχουν δοκιμαστεί από άτομα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από ανθρώπους με διάφορες παθήσεις, από παραπληγικούς μέχρι σκλήρυνση κατά πλάκας, ALS (πλάγια μυατροφική σκλήρυνση), διάφορες μυικές δυστροφίες κ.τ.λ. Στην ουσία, όσοι το έχουν δοκιμάσει, αισθάνονται ότι αλλάζει η ζωή τους, γιατί έχει κάποια οφέλη τα οποία δεν τα δίνει το οποιοδήποτε ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο. Ένα βασικό όφελος είναι ότι δεν μοιάζει με ιατρικό είδος. Στην ουσία, βλέποντας δύο ανθρώπους σε δύο τέτοια καθίσματα, δεν καταλαβαίνεις ποιος από τους δύο έχει κάποια αναπηρία. Γιατί, πολλές φορές η αναπηρία, προδίδεται από το ίδιο το αναπηρικό μέσο», τονίζει ο κ. Σινάνης.
Οφέλη
Ποιες, όμως, οι διαφορές ανάμεσα σε ένα Sui Generis Seat και ένα σύνηθες ηλεκτρικό αμαξίδιο;
«Είναι πολλές οι διαφορές. Εχει τεράστια ισχύ, διαθέτει 4 ίππους δύναμη, μπορεί να ανέβει ανηφόρες μέχρι 20 – 25 μοίρες, μπορεί να πάει μέχρι 20 χλμ. τελική, πηγαίνει σε ανώμαλο έδαφος, χώμα, χιόνι, παραλία, έχει αυτονομία περίπου 40 χλμ., επίσης ενεργοποιεί ξανά την αίσθηση της ισορροπίας σε άτομα που την έχουν αλλά δεν την χρησιμοποιούν γιατί βρίσκονται σε αδράνεια», εξηγεί ο κ. Σινάνης, προσθέτοντας «αυτοί οι άνθρωποι, χρησιμοποιώντας την αίσθηση της ισορροπίας για να επιβραδύνουν ή να επιταχύνουν το Sui Generis Seat, είναι απίστευτο, να δείτε το χαμόγελο στο πρόσωπό τους!».
Και το κόστος;
Αυτήν τη στιγμή το εν λόγω πρότζεκτ, το Sui Generis Seat, δεν πωλείται, και - όπως λέει στο ethnos.gr ο δημιουργός του - «θα ξεκινήσει να πωλείται από το 2020 και μετά, επειδή βρίσκομαι σε αναζήτηση χώρου για να δημιουργηθεί το εργαστήριο, το οποίο θα φτιάξει τη μαζική παραγωγή».
Σε ό,τι αφορά το κόστος, «ένα εκτιμώμενο κόστος για Segway ξεκινάει από 2.500 – 6.000 ευρώ, από μεταχειρισμένο έως καινούργιο, ενώ το κάθισμα που κατασκευάζω και προσαρμόζεται πάνω στο Segway θα έχει ένα εύρος τιμών, από 3.000 – 6.000 ευρώ, ανάλογα με την έκδοση που χρειάζεται ο χρήστης», λέει ο κ. Σινάνης. Όλα αυτά στο σύνολο έχουν ένα εύρος τιμών από 5.500 – 13.000 ευρώ.
Να σημειώσουμε ότι ο Γιώργος Σινάνης, όπως μας είπε, είναι φιλοξενούμενος από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Αμερικανικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης, με το πρότζεκτ Sui Generis Seat: «Ουσιαστικά, εκμεταλλεύτηκα τα δωρεάν μαθήματα του Venture garden, που είναι υπό την αιγίδα του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του Αμερικανικού Κολεγίου, όπου παίρνει ανθρώπους και επιχειρήσεις, κάποιες καινοτόμες ιδέες, και κάνουν δωρεάν μαθήματα σε σχέση με τα οικονομικά, το μάρκετινγκ. Έτσι ανακάλυψα πράγματα που δεν ήξερα, νόμιζα ότι ήξερα, γιατί η ιδέα από την επιχείρηση, και δη τη βιώσιμη επιχείρηση, έχει απόσταση από τη γη στη σελήνη» προσθέτει στο ethnos.gr ο Γιώργος Σινάνης.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr