Των Ευρωπαίων πρακτόρων η σχολή: Ο ρόλος-κλειδί της Ελλάδας και οι Ελληνοκύπριοι κομάντο (vid)
Ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά είναι πραγµατικό σχέδιο της ΕΕ για εκπαίδευση Ευρωπαίων κατασκόπων στην Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σχολή... Θου-Βου αλά... ευρωπαϊκά. Κάπως έτσι φαντάστηκε το πανελλήνιο τη σχολή κατασκόπων που η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει να ιδρύσει στην Ελλάδα. Κι όµως, δεν είναι ανέκδοτο.
Η σχολή που αναµένεται να λειτουργήσει σε ελληνικό έδαφος µε κυπριακή υποστήριξη πρόκειται να εκπαιδεύει στελέχη από κράτη-µέλη στη συλλογή και διαχείριση πληροφοριών.
Πρόκειται για το Joint EU Intelligence School Greece, ένα από τα 17 σχέδια που εγκρίθηκαν από τους υπουργούς Αµυνας της ΕΕ στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής αµυντικής συνεργασίας (PESCO) και ένα από τα πέντε στα οποία προΐσταται η Ελλάδα
Σύµφωνα µε την εβδοµαδιαία εφηµερίδα «Politico», «αυτό σηµαίνει ότι τα µέλη της ΕΕ µε τους πιο στενούς δεσµούς µε τη Μόσχα θα διαχειριστούν το σχέδιο αυτό». Από πλευράς Ελλάδας και Κύπρου, πάντως, εκτιµάται ότι οι σχέσεις µε τη Ρωσία δεν συνδέονται µε την επιλογή. «Υπήρξε πρόταση της Ελλάδας που στήριξε η Κύπρος και προφανώς αυτή είναι µία από τις βασικές εξηγήσεις» είπε στο «Εθνος» διπλωµατική πηγή των Βρυξελλών.
Σύµφωνα µε την περιγραφή, η Σχολή, σε συνεργασία µε τα κράτη-µέλη, τα µέλη του ΝΑΤΟ, τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας των κρατών-µελών, θα παρέχει εκπαίδευση και κατάρτιση στο προσωπικό πληροφοριών των κρατών-µελών της ΕΕ.
Ενδιαφέρον έχουν και τα υπόλοιπα έργα που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Οπως, ας πούµε, η εκπαίδευση των πληρωµάτων ελικοπτέρων (Helicopter Hot and High Training), όπου η χώρα αναµένεται να είναι επικεφαλής µεταξύ της Ιταλίας και της Ρουµανίας.
Ελικόπτερα
«Στόχος του έργου είναι να παρέχει στα πληρώµατα ελικοπτέρων της ΕΕ εξειδικευµένη κατάρτιση πτήσης και τακτικής σε περιβάλλον “Hot-and-High” έναντι νέων, διακρατικών και πολυδιάστατων απειλών» αναφέρεται στο επίσηµο έγγραφο του Συµβουλίου των Υπουργών. «Επιπλέον, θα παρέχει έναν µοναδικό χώρο για επιπλέον εκπαίδευση και αξιολόγηση των πληρωµάτων. Την εκπαίδευση θα µπορούν να έχουν όχι µόνο για τα στρατιωτικά πληρώµατα αλλά και για τους πολιτικούς ιπτάµενους της ΕΕ, προκειµένου να καλυφθούν και ειρηνευτικές επιχειρήσεις όπως η αντιµετώπιση των δασικών πυρκαγιών και οι αστυνοµικές περιπολίες σε περιοχές µεγάλου υψοµέτρου».
Το πρόγραµµα της αναβάθµισης της θαλάσσιας επιτήρησης (Upgrade of Maritime Surveillance) έχει ξεκινήσει από τον περασµένο Μάρτιο. Η Ελλάδα συµµετέχει ως επικεφαλής σε οµάδα χωρών όπου συµπεριλαµβάνονται η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κροατία, η Ιταλία και η Κύπρος. «Το έργο θα ενσωµατώσει επίγεια συστήµατα επιτήρησης, θαλάσσιες και αεροπορικές πλατφόρµες, προκειµένου να διανέµουν πληροφορίες σε πραγµατικό χρόνο στα κράτη-µέλη, ώστε να παρέχεται έγκαιρη και αποτελεσµατική απάντηση στα διεθνή ύδατα µόλις χρειαστεί.
Αποσκοπεί στην αντιµετώπιση µε έγκαιρο και αποτελεσµατικό τρόπο νέων και παλιών απειλών και προκλήσεων (όπως η ενεργειακή ασφάλεια, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, οι πτυχές ασφάλειας και άµυνας), εξασφαλίζοντας έτσι την επακριβή ευαισθητοποίηση και την ταχεία αντίδραση που θα συµβάλουν στην προστασία της ΕΕ και των πολιτών της» αναφέρεται σχετικά.
Ανταλλαγή πληροφοριών
Η πλατφόρµα για την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν στις απειλές στον κυβερνοχώρο και στην άµεση ανταπόκριση στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης εγκρίθηκε επίσης τον περασµένο Μάρτιο.
Συµµετέχουν η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Πορτογαλία. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι επικεφαλής ίσως πρέπει να συνδεθεί µε την παρουσία στην Ελλάδα του ινστιτούτου της ΕΕ ENISA.
«Το έργο αυτό έχει ως στόχο να συµβάλει στον περιορισµό αυτών των κινδύνων, εστιάζοντας στην ανταλλαγή πληροφοριών για τις απειλές στον κυβερνοχώρο µέσω µιας πλατφόρµας-δικτύου των κρατών-µελών µε στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων του κυβερνο-αµυντικού τοµέα» αναφέρεται.
Η Ελλάδα µε την Κύπρο αναµένεται να αναλάβουν και ένα κοινό καθήκον ως το 2024. Να οργανώσουν ειδικές δυνάµεις για µικρές κοινές επιχειρήσεις. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Ελλάδα συµµετέχει στα 14 από τα συνολικά 17 έργα της PESCO.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr